РОСА Линукс

Легенда_001

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.283
Е, да се похвалим, овај дистро ме стварно одушевио, са којим некада раније нисам могао да се ускладим (Мандрива). :)

screen-1.png

screen-2.png

- - - - - - - - - -

screen-0.png

Фантастичан дистро, веома стабилан, брз невероватно, веома лак за рад, приступ као код Виндовса...

Што је веома битно, неједе меморију која ми се врти ту око 1 гига било шта да радим, а процесор га готово ни осећа. :)

Изглед мог деска:

snapshot1.jpg
snapshot2.jpg

Poslednja izmena:
super prica...
znam da je LINUX generalno pouzdan sistem,
al znam da recimo ko se bavi grafickim dizajnom i tako to,
ne moze da ima linux jer ti programi mogu samo na windows...
al u principu super stvar...
i sto je najbitnije, besplatno je!

super prica...
znam da je LINUX generalno pouzdan sistem,
al znam da recimo ko se bavi grafickim dizajnom i tako to,
ne moze da ima linux jer ti programi mogu samo na windows...
al u principu super stvar...
i sto je najbitnije, besplatno je!
У питању је ствар навике, многи су навикли на рад са Виндовсом, мада у Линуксу то исто може. И много тога више. :)

И ја лично што шта радим у Виндовсу, из навике, зато што нисам још довољно упознат са многим детаљима у Линуксу... :)

Гарант вечина корисника користи радије Виндовс због игрица, а не због неког озбиљног рада. Ко ради нешто озбиљно, тај користи Линукс, у најмање 90% случаја. :)

Као и други линукс само нашминкан :)
Није тачно, непричај напамет.

Дао сам линк, па погледај сам, Дистро који није нашминкан, то може свако сам да уради.

Можда ти се чини због тога што је направљена комбинација графичког окружења, КДЕ са ГНОМЕ .

Веома је чврст и стабилан, најприближнији је Виндовсу по питању приступа, апдејтова.

Нема потребе радити у конзоли осим ако се неради нешто на професионалном плану.

Препоручујем овај Дистро - РОСА Линукс, свима који прелазе на Линукс. :)

Poslednja izmena:
Колико сам видео из разних тема, променио си до сад доста верзија линукса. Ја се надам да ћеш остати на овом систему барем годину дана па да нам кажеш утиске.
Ја користим Минт 17.3 од пре пар дана и за сада сам задовољан али то је само мала слика. Мора још доста да прође како бих могао рећи да је задовољавајућ у потпуности.

То се никад незна, надам се да хоћу. :)

Није то до мене, што се тиче промене дистроа, који ми трајали месец - два, већ до самог самог ОС-а, компјутера, процесора, апликација, и свих промена које направе у разним програмима они који их пишу... :)

На пример, МИНТ сам користио до скоро, и 3х ми срушили са надоградњом, па сам дигао руке. Немогу сваки дан да реинсталирам систем, јбг...

Раније сам користио ОпенСУСЕ, али како су измењали много тога у систему, нова верзија неможе да се инсталира, зато што су се посвађали са графиком. :)
Кад инсталирам на пример ОпенСУСЕ 13.2, онда га оборе са надоградњом, и незадржи се 2.3 дана.
Ова нова верзија ОпенСУСЕ ЛЕАП 42.1 успео сам да инсталирам у текстуалном режиму, али има много багова, и падне убрзо. Највечи им је проблем, графика.

Не критикујем Дистрое као лош призвод, већ сами садашњи Дистрои нових верзија нису за моју конфигурацију, иако имају много тога да пораде на побољшању система по питању нових хардверских компоненти. :)

Софтвер касни за хардвером много.

Са друге стране, Виндовс је још гори. Виндовс ми нетраје ни месец дана, до сада је тако било. Ништа нерадим, они, Мицрософт са својом надоградњом сруше систем комлет! :)

Poslednja izmena:
Али овај Дистро, РОСА ФРЕШ Р7 стварно је превазишао до сада све! Надам се да ће опстати у мом компу! :ok:

До сада ниједан Дистро који сам користио није сам освежавао меморију као РОСА.
Чим изађеш, затвориш апликацију/програм, врати се на основно, и меморија је увек освежена. :)

Процесор неради кад нетреба, односно, мало кад и шта ради ако му недаш задатак. И то са минималним оптеречењем. :)

Стварно, још увек сам зачуђен, да се тако изразим, толико малим заузећем ресурса, а ради невероватном брзином!

А што је најбитније, спасење ми је да неморам да се зезам са конзолом! Нема потребе пискарања осим у ретким изузетним случајевима! :ok:

Poslednja izmena:
Ја сам приметио на минту исто за меморију, чим изађем из неке апликације, одмах се враћа на меморију коју захтева за оне битне апликације. На виндовсу ми фајерфокс иде преко 1 гб и то ми знало да ми кочи комп, морао сам да изађем. Овде ми једва цела меморија са укљученим фајерфоксом иде једва до један гб.

Ја сам приметио на минту исто за меморију, чим изађем из неке апликације, одмах се враћа на меморију коју захтева за оне битне апликације. На виндовсу ми фајерфокс иде преко 1 гб и то ми знало да ми кочи комп, морао сам да изађем. Овде ми једва цела меморија са укљученим фајерфоксом иде једва до један гб.
Вероватно су поправили ту ману.

Мени је у МИНТу накупљао и пунио меморију до пања, зависи колико отворим прозора/апликација, и није врачао ништа, већ сам морао да рестартујем комп сваких сат времена, ако сам дуже за компом.

Сада у РОСА Линуксу нормално држи око 850, и без обзира колико прозора отворим, не прелази 1,5-7 гига, и кад позатварам све, врати на 850-900...

Не отварам више од 3 највише, немам потребе.

Видиш горе испод сата, у Цонку апликацији, пише 1.27 гига, а отворен ми плејер са филмовима, и броузер. А активан је и гаџет за време.

snapshot6.jpg

Poslednja izmena:
Мени само убунту пунио меморију као ненормалан али то било давно, још ономад кад су делили бесплатне дискове са системом. Мени слаб рам па ми ОС који не захтева много одговара.
Инсталирао пес 2016 и графика ми скоро као на вин 7.
Искрено, на поглед, не свиђа ми се РОСА. Баш личи на виндовс а ја бежим од њега. Волим кад ми се инсталира нешто из конзоле. Други начин ми је преко синаптик а онда софтваре центар.

Иначе филмове скини, на флешку и фурај на тв. Ували се у фотељу и цепај, проверено добар осећај :)

Разумем те.

Да, МИНТ је веома добар, и мени се свиђа, али ме мало сморио задњих пута. :)

Ма то није никаква битна грешка, то око меморије, то се нормално дешава са новим дистрибуцијама, па онда све лагано подесе и дотерају на своје место. :)

Како ти Роса личи на Виндовс? Роса је у КДЕ окружењу, а изглед деска подесиш сам како желиш. Мени се свиђа овако као што видиш на слици. :)

Све се да подесити како желиш:

snapshot7.jpg
snapshot8.jpg
snapshot9.jpg

Poslednja izmena:
Ако обратиш пажњу, приметичеш на свакој слици варирање меморије как осам кад отварао неку апликацију, и ево сада када сам позатварао, вратила се:

snapshot12.jpg

snapshot13.jpg

Poslednja izmena:
Изашла је и нова верзија РОСА Линукс:

ROSA Desktop Fresh R8

ROSA Desktop Fresh R8 is a distribution for enthusiasts in a constantly changing Linux world. It's the last release based on rosa2014.1 platform. R8 is a stable release with 2 years of extended support (security updates will be provided until Fall 2018).ROSA Desktop Fresh R8 features 4 desktop environments:

• KDE 4 - stable desktop environment, recommended for home users.

• GNOME 3 - simple and easy to use desktop environment.

• Plasma 5 - new version of KDE, recommended only for Linux enthusiasts because it's not as stable as KDE 4 yet.

• MATE - fast and lightweight desktop environment for the older hardware.

http://wiki.rosalab.ru/en/index.php/ROSA_Desktop_Fresh_R8

Нисам ни знао да је изашла 8-мица, и незнам кад се и упгредовао систем на осмицу, имао сам инсталирану 7-цу. Случајно сам приметио пре неки дан. :)

Ово је, могу речи фантастично, сам се надоградио систем, и ради савршено добро! :ok:

Poslednja izmena:
Ево и ја да се јавим са Rosa R8 (КДЕ 5), инсталирах пре неки дан али сам се малко залетео па нисам баш све урадио како треба те сам зезнуо графику и ко зна шта још...
Данас понових инсталацију и са мало више пажње искористих алате предвиђене за инсталацију и подешавање драјвера за графичку и пријатно се изненадих...
Што се тиче пакета у складиштима, и ту је занимљива ситуација, гурају се најновији пакети по питању интернет прегледача али је зато већина других пакета малко старијих... Нпр, Либреофис је у верзији 5.1.6 док ми је на Дебијан тестингу 5.2.4 (додуше зато и јесте тестинг грана ).
Што се тиче превода на српски, још увек је потребно бити малко упућен у претрагу пакета али и малко више играња у подешавањима док се све доведе на жељени ниво...
Иако су ми стабилне верзије малко досадне даћу шансу стабилној верзији.

Поздрав Драгане. :)

Треба се мало навићи, приступ је мало другачији због самог распореда апликација и команди. :)

Незнам, ја сам пробао ПЛАЗМА 5, није лоше, али као да још нема све што би требало, што је исти случај и код других дистроа са ПЛАЗМА 5...

Иначе, РОСА 8 је савршено добро одрађена на КДЕ 4, МАТЕ, ГНОМЕ3...

Конкретно ја користим само КДЕ 4, и веома сам задовољан. А и теби бих препоручио да користиш КДЕ 4, ако си љубитељ КДЕ окружења, или оне друге.

ПЛАЗМА 5 је још свуда у повоју, новорођенче :)

Back