Romi odbacuju da su krivi za šugu u Zemun Polju

Aston M

Aktivan član
Poruka
1.614
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/romi-odbacuju-da-su-krivi-za-sugu-u-zemun-polju/112642.phtml

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije najoštrije je danas osudio pisanje pojedinih medija koji na veoma grub način Rome žigošu kao jedine krivce za pojavu šuge u Zemun Polju.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/41...lo-uz-povike-Ubij-zakolji-da-Cigan-ne-postoji

Zemun polje: Oko 200 građana šetalo uz povike "Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!"
Роми највероватније јесу заразили друге шугом, али питање је шта урадити да се излече.
Некад је било тако да их по'ватају и окупају у јавним купатилима и испрскају средством против шуге, доцније је то рађено само с децом, али данас...?

Земун Поље: Нове међуетничке тензије
ИЗВОР: Б92
Београд -- Нове међуетничке тензије у београдском насељу Земун Поље. Житељи тог насеља оптужили су своје комшије Роме да су донели шугу у школу "Илија Бирчанин".

Реаговале су невладине организације, као и Општина Земун, која тврди да није добијала информације о протестима, али да ће учинити све што је у њиховој моћи да се Земун Поље не претвори у гето.

Око 200 људи прошетало је насељем у недељу уз погрдне и увредљиве пароле, упућене припадницима локалне ромске заједнице, оптужујући их да су због нехигијенских услова у којима неки од њих живе, донели шугу у школу "Илија Бирчанин".

Национални савет ромске националне мањине Србије осудио је писање појединих медија, који су на веома груб начин Роме жигосали као једине кривце за појаву шуге у Земун Пољу. Са осудом су сагласни и у Регионалном центру за права мањина.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић најоштрије је осудила вишедневне инциденте у Земун Пољу и затражила од надлежних органа да хитно реагују.

"Имајући у виду да је најављен нови протест, упозоравамо да ова ситуација може још више да ескалира и подсећамо на раније сличне случајеве у којима су насиље, позиви на линч, изражавање мржње и нетрпељивости према ромској популацији имали озбиљне последице", каже Петрушићева.

Повереница додаје да расизам у Србији још није у потпуности искорењен. Она уједно позива медије да својим писањем допринесу развијању свести о људским правима и толеранцији.

Расистички немири у Земун пољу:

Позивали на линч Рома!
Регионални центар за националне мањине упозорава на забрињавајуће вишедневне инциденте и позиве на линч једне етничке групе. Они позивају надлежне институције да реагују на нови најављени антиромски протест

Група од око 200 људи одржала је у недељу протест против Рома у Земун пољу, који је уплашио многе припаднике ромске националности у овом насељу. Тим поводом, огласио се и Регионални центар за мањине истичући да су веома забрињавајући вишедневни инциденти и свакодневни позиви на линч једне етничке групе.

- Изашли су на улице уз повике: “Нећемо Цигане, нећемо шугу!”, “Цигани шугави, изађите напоље!”, “Кољите Цигане!”, “Убиј, закољи, да Циган не постоји!”, “Побићемо вас!”, “Бежите из Земун поља!”, “Иселићемо Цигане!”, итд. Исте ноћи, група младића је насртала на Роме и Ромкиње, вређајући их на националној основи и претећи насиљем – наводи се у саопштењу Регионалног центра за мањине.

Од тада, већина Рома из овог насеља избегава да излази из својих станова, плашећи се за свој живот и безбедност, а многи су били принуђени да напусте своје домове и склоне се код пријатеља и рођака. Како се наводи у овом саопштењу, ескалација расистичког дивљања је у директној вези са текстом у једним дневним новинама, у коме се наводи без било каквог ограђивања изјава једног од родитеља деце који похађају ОШ “Илија Бирчанин”, а који за појаву шуге окривљује Роме.

- С обзиром на вишедневне инциденте и свакодневне позиве на линч једне етничке групе, посебно забрињавања поступање надлежних органа, пре свега полиције, која је била присутна током протеста, али није предузела ништа да их спречи. Истовремено, по речима становника насеља, представница градских власти која их је посетила на њихов позив их је посаветовала да се затворе у своје куће и “обрате пажњу на хигијену” – додаје се у саопштењу и позивају се надлежне институције да благовремено реагују на најављени антиромски протест.

Из Регионалног центра за мањине подсећају да је, “након што је вест из Грчке о плавоокој ромској девојчици некритички преузета у домаћим медијима, група скинхеда покушала да одузме дете светлије пути од њених родитеља припадника ромске националне мањине“.

(Телеграф.рс)

Au, gadan je to problem.
Nikako ne sme da se dozvoli etnicki motivisan protest ili napad. Nismo EUropljani, pa da to radimo.

Pitanje je jesu li to Cigani rodjeni ovde ili proterani iz EU.
U svakom slucaju, ako imaju sugu i druge bolesti, gradjani treba da im pomognu kako bi se otklonilo nehigijensko stanje, a ne da nasrcu na ljude koji su beda i u svakom pogledu u podredjenom polozaju u odnosu na one koji ih napadaju.

Nek skupd kintu u Zemunu da im sagrade neke montazne smestaje i javno kupatilo.
Ovako nista nece postici.

Skupi ti neku kintu pa idi peri Cigane , kad si tako tolerantan :roll:

Prali bi se oni da imaju gde i da imaju izgradjene navike.
I jedan i drugi nedostatak je posledica siromastva i neobrazovanja.

Sve to opstine mogu da rese, ali ovde nikad nije bilo zainteresovanosti da se najveca beda dovede u red.

Nego, sta ti predlazis?
Ciklon B ili uzarene peci?

ja preobozavam ove pozive na osudu raznih rasistickih cinova i ataka na pripadnike manjina.
u nasoj drzavi postoji nesto sto se zove zakon, a taj zakon, kada su romi u pitanju kaze da oni neguju svoj tradicionalni nacin zivota.
dame i gospodo, dobrodosli u 21.vek. i to onaj u kome ljudi zive u kartonskim kutijama, u kome ljudi prosto uzurpiraju komad zemlje, a pri tom nece da vade dokumenta, nece da salju decu u skolu, nece da se integrisu u drustvo. pa cekaj, stani, polako. jedno po jedno. dokumenta, prijave, porezi, skolovanje, doprinos drustvu, e onda mozemo da pricamo o ugrozenosti i slicno.
ne vidim da je i jedna zemlja evropske unije ovako nesto dozvolila. pa ne vidim zasto mi bili izuzetak.

Dobro cigani su u Beogradu mnogo duže tih od Bosanaca i Knindži iz Zemun Polja , tako da nije u redu da ih ovi novokompovani dodjoši teraju sada , to je tako šiptarski .

Ja сам староседелац у мом насељу, да није било тих дођоша које би ти да тераш, цигани би нас појели као скакавци.
Нажалост суседно насеље није било те среће, па се сад људи исељавају, одлазе у нормалније средине, чак и у приградска насеља само што даље од њих.

Ja сам староседелац у мом насељу, да није било тих дођоша које би ти да тераш, цигани би нас појели као скакавци.
Нажалост суседно насеље није било те среће, па се сад људи исељавају, одлазе у нормалније средине, чак и у приградска насеља само што даље од њих.
Добро, Бандаш је одрасто у Детроиту с црЊцима па је мало ишчашен....

Počeli bi svi da šibicarite oko pijaca ,kradete šahtove , navijate za Zvezdu i čučite sa sitnom decom na prometnim raskrsnicama . :sad2:

- - - - - - - - - -

Добро, Бандаш је одрасто у Детроиту с црЊцима па је мало ишчашен....

Ma kakvi, na Limanu je uvek bilo i cigana i crnjaca da se prebroji na prste jedne ruke , nismo mi Šangaj ,Adice ili Bečej majka mu stara

Počeli bi svi da šibicarite oko pijaca ,kradete šahtove , navijate za Zvezdu i čučite sa sitnom decom na prometnim raskrsnicama . :sad2:

- - - - - - - - - -

Ma kakvi, na Limanu je uvek bilo i cigana i crnjaca da se prebroji na prste jedne ruke , nismo mi Šangaj ,Adice ili Bečej majka mu stara
Ми смо наше евакуисали јел смо ето нетрпељиви, а ти се нешто баш исказујеш у симпатијама за ромове, црњце и остале што упијају сунце лети да би прИвукли зиму ко да су ти род рођени.

Au, gadan je to problem.
Nikako ne sme da se dozvoli etnicki motivisan protest ili napad. Nismo EUropljani, pa da to radimo.

Pitanje je jesu li to Cigani rodjeni ovde ili proterani iz EU.
U svakom slucaju, ako imaju sugu i druge bolesti, gradjani treba da im pomognu kako bi se otklonilo nehigijensko stanje, a ne da nasrcu na ljude koji su beda i u svakom pogledu u podredjenom polozaju u odnosu na one koji ih napadaju.

Nek skupd kintu u Zemunu da im sagrade neke montazne smestaje i javno kupatilo.
Ovako nista nece postici.

Druze ja sam iz Zemun Polja,i mogu ti odgovorno reci da od kad su dosli ti jako prljavi romi da nam je naselje u haosu.
Prljavstina na sve strane,epidemija suge izbila u O.S Ilija Bircanin i vrticu Bubamara.
Pusti ti medije sta pricaju i pisu,trebao bi ovde da dodjes da vidis realnu situaciji.
Nije ovde problem samo suga,nego i pljacka stanova,obijanje automobila,nasilje i protitucija na ulicama,razbacivanje smeca iz kontejnera,provociranje,grebanje automobila ostrim predmetima...to je samo deo.
Naravno kad se tako nesto desi mi lepo pozovemo policiju,a onda isti ti sugavi romi svadjaju se i prete policajcima koji ne smeju da ih privedu,cak ih i guraju i provociraju.
Mi u naselju imamo vec rome,zive ovde vec 50 godina, i mi smo se izborili da oni dobiju dve autobuske linije,asfaltirane puteve,ciste ulice,pohadjanje osnovne skole,cak i dom zdravlja,a iz svoih novcanika smo veci deo zivota izdvajali za njihovu higijenu,a sad zamisli da ti dosele jos 2000 roma......
Mi se zalimo na sugu,a mediji kazu da smo rasisti,nasilnici,ovakvi i onakvi a u stvari oni nas biju po ulicama i pljackaju nas svaki dan.

A oni klinci sto su provocirali rome i pozivali na linc treba poslati zajedno sve sa romima na drustveno korisni rad.

Druze ja sam iz Zemun Polja,i mogu ti odgovorno reci da od kad su dosli ti jako prljavi romi da nam je naselje u haosu.
Prljavstina na sve strane,epidemija suge izbila u O.S Ilija Bircanin i vrticu Bubamara.
Pusti ti medije sta pricaju i pisu,trebao bi ovde da dodjes da vidis realnu situaciji.
Nije ovde problem samo suga,nego i pljacka stanova,obijanje automobila,nasilje i protitucija na ulicama,razbacivanje smeca iz kontejnera,provociranje,grebanje automobila ostrim predmetima...to je samo deo.
Naravno kad se tako nesto desi mi lepo pozovemo policiju,a onda isti ti sugavi romi svadjaju se i prete policajcima koji ne smeju da ih privedu,cak ih i guraju i provociraju.
Mi u naselju imamo vec rome,zive ovde vec 50 godina, i mi smo se izborili da oni dobiju dve autobuske linije,asfaltirane puteve,ciste ulice,pohadjanje osnovne skole,cak i dom zdravlja,a iz svoih novcanika smo veci deo zivota izdvajali za njihovu higijenu,a sad zamisli da ti dosele jos 2000 roma......
Mi se zalimo na sugu,a mediji kazu da smo rasisti,nasilnici,ovakvi i onakvi a u stvari oni nas biju po ulicama i pljackaju nas svaki dan.

A oni klinci sto su provocirali rome i pozivali na linc treba poslati zajedno sve sa romima na drustveno korisni rad.
Мекани сте.

Ljudi pustite sta kaze romska nacionalna manjina,naravno da ce stititi sugave rome to je logicno.
Da predjem na stvar,ja sam iz Zemun Polja i vec 50 godina svi zivimo sa romima koje smo mi sami naucili sta je higijena,rad,ponasanje itd itd itd.
Pa da nas nije bilo oni danas ne bi imali vecu osnovnu skolu,dve autobuske linije,asfaltirane ulice...
Danas je u 17h bio protest protiv doseljavanja 2000 extremno prljavih roma u nase naselje,naravno glupavi mediji su na okarakteriasli kao rasiste zato sto su tamo neki klinci ludaci prozivali rome i pretili im lincom.
Ispade na kraju da je nas protest rasisticki.
Samo sam hteo reci da od kad su dosli ti prljavi romi iz karton sitija ubrzo je izbila suga u Osnovnoj Skoli i u vrticu Bubamara,kriminal na ulicama,prostitucija romkinj od 10 godina pa na dalje,prljavi autobusi,ulice,parkovi,smece po ulicama itd itd itd.
Cena kvadrata stana u naselju je pala sa 900 na 650eura,a svaka agencija nece ni da cuje za nase naselje.
Narod vise ne moze da trpi sugu i kriminal,a ja sam naravno za normalne proteste bez nasilja.
Javljeno nam je da ce su u subotu doseliti oko 2000roma,ako se to bude desilo izacice celo naselje na ulice i blokiracemo novosadski auto put,batajnicki,i prugu.
Ovako vise ne moze...

Ljudi pustite sta kaze romska nacionalna manjina,naravno da ce stititi sugave rome to je logicno.
Da predjem na stvar,ja sam iz Zemun Polja i vec 50 godina svi zivimo sa romima koje smo mi sami naucili sta je higijena,rad,ponasanje itd itd itd.
Pa da nas nije bilo oni danas ne bi imali vecu osnovnu skolu,dve autobuske linije,asfaltirane ulice...
Danas je u 17h bio protest protiv doseljavanja 2000 extremno prljavih roma u nase naselje,naravno glupavi mediji su na okarakteriasli kao rasiste zato sto su tamo neki klinci ludaci prozivali rome i pretili im lincom.
Ispade na kraju da je nas protest rasisticki.
Samo sam hteo reci da od kad su dosli ti prljavi romi iz karton sitija ubrzo je izbila suga u Osnovnoj Skoli i u vrticu Bubamara,kriminal na ulicama,prostitucija romkinj od 10 godina pa na dalje,prljavi autobusi,ulice,parkovi,smece po ulicama itd itd itd.
Cena kvadrata stana u naselju je pala sa 900 na 650eura,a svaka agencija nece ni da cuje za nase naselje.
Narod vise ne moze da trpi sugu i kriminal,a ja sam naravno za normalne proteste bez nasilja.
Javljeno nam je da ce su u subotu doseliti oko 2000roma,ako se to bude desilo izacice celo naselje na ulice i blokiracemo novosadski auto put,batajnicki,i prugu.
Ovako vise ne moze...
Захвалите напредњацима, они примају роме из целе Европе у Србију.
Имате изборе за скупштину БГ и не гласајте ни за једну европејску странку, дакле ништа СНС, ДС, СПС, ЛДП, УРС, ЛДП...иначе је ово тек почетак цигаЊске навале!
Двери, СРС, ДСС нису европејци.

Poslednja izmena:

Back