Romantična pisma

• Začetnik teme Začetnik teme vecic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
214477-1600x1067-close-up-of-love-letter.jpg

49379_stara-pisma_ls[1].jpg

Mila gospođice Ružo!

Uvek sam se čudio, kad je ko pismo pisao tamo gde bi se rečima izraziti mogao; sad vidim da nisam imao pravo. Sad najbolje vidim da ima stvari, koje se ni rečima ni pismom dovoljno kazati ne dadu, a zatajati, prećutati nikako.

Vi, čitajuci sad ovo pismo ili ste se namrgodili ili ste se možda malo zastideli osečajući, da vam sasvim nepovoljno nije. Ako se mrgodite, derite pismo taki, milim Vas; nemojte dalje čitati, što i da znate gde pomoći ne možete, poderite ga taki, ne zaboravite, da ste ga ikad dobili, zaboravite sasvim, Vi ćete lako a ja ću kako uzmogu. Ali ako ga poderali niste, ako ste (ne samo iz ljubopitstva) i na ovu stranu prešli to sedite, pa mi napišite da li je Ružino srce sasvim njeno, pa ako je i ako ja Ruži sasvim nemio nisam, ako bih mogao i miliji biti, ti mi šaljite brzo to nekoliko reči, da ih poljubim onako, kako se samo evanđelje ljubi.

Da znam da ćete Vi ovo pismo iole rado čitati, pustio bih srcu na volju, ali onda bih Vam imao toliko napisati i kazati da u vašu šatulu zaista ne bi stalo. Od kako znam, cveće sam oduvek voleo, zato što je lepo, dobro i nevino, što miriše, što se njime čovek nakiti i ponositi može, ali nikad još nisam toliko, tako slatko i ozbiljno o cveću mislio i sanjao kao sad, i to o ruži i o ruzmarinu.

Vi ćete možda ovo pismo gospođici sestri, možda i gospođi materi pokazati, ne marim, ali samo nemojte pre, dok mi bez ičijega saveta iz svog srca, iskreno srpski na ovo pismo odgovorite.

U najvećoj hitnosti završujem, jer me kola čekaju. Nadam se kad dođem, nadam se mnogo. Bar ću na putu natenane misliti moći, kako Vas je pismo moje rasrdilo ili iznenadilo.

Budite mi zdravi, sam se čudim od kud sam ovo pismo nehotice poljubio.

J. Jovanović

5.dek.1861. godine

tumblr_oz5t1i5jrO1saar67o1_500[1].jpg

Budući da volim Tebe (volim Te, dakle, ti koja teško shvataš, i kao što more voli sićušan oblutak na svom dnu, upravo tako i moja ljubav preplavljuje tebe - pa neka sam opet kod Tebe oblutak ako to nebesa dopuštaju), volim i celi svet kojem pripada i Tvoje levo rame, ne, najpre je bilo desno i zato ga ljubim kada mi se prohte (i kad si Ti toliko dobra da smakneš bluzu s njega), i kojem pripada i levo rame, i Tvoje lice nada mnom u šumi, i mirovanje na Tvojim gotovo obnaženim grudima. I zato imaš pravo kad kažeš da smo već bili jedno, i ja se uopšte toga ne bojim, štaviše, to je moja jedina sreća i moj jedini ponos, i ja to nipošto ne ograničujem na šumu. Kafka -Mileni...

Abigail Adams za John Adamsa

23. decembar, 1782. godina

“Moj najdraži prijatelju,

trebam li nacrtati svoje srce kako bi shvatio da ništa novo u njemu osim tebe nema? Veoma rano si zaokupirao moje srce ne ostavljajući ni najmanji dijelić prostora za nešto drugo. Sjećam se naših ranih prijateljskih dana i toga kako sam nevino i zaljubljeno uživala u tvom društvu, razvijajući naš odnos sve do danas, kada su nas oblikovale naše privrženosti jednog ka drugom i emocija koja te učinila čovjekom mog života.”

Zelda Sayre za F. Scott Fitzgeralda

Pogledam prema tebi i vidim te kako užurbano dolaziš. Bez tebe, najdraži ne bih mogla čuti, vidjeti, osjećati ili živjeti i ne želim zamisliti život bez tebe. Kada bih ostala sama taj život bi izgledao kao preklinjanje za milost, usamljena starost i nemogućnost disanja. Vrati se što prije, jer mi nedostaješ”.

y62fmvp.jpg

Ovim rečima želim da ti stavim do znanja da si ti osoba za koju sam spreman da se odreknem svog života. Ti si moja ljubav, a kada je ljubav u pitanju spreman sa da učinim i uradim sve. Za našu ljubav ne postoji nemoguća misija, naša ljubav je osuđena na uspeh i veoma mi je drago zbog toga. Moje srce neprekidno treperi od tvoje blizine, čitavo moje telo drhti kada ugledam tvoje belo i nežno lice, volim te, ti si moja lepa, nežna i graciozna lepotica.

Hej dragulju moj,

ako to jos ne znas, to je prava ljubav sto osecam za tebe, ne samo simpatija ili prosta draz. Da Ljubav, koja kroz moje telo tece kad pomislim na tebe, kad spavam, kad ustanem, govorim, telefoniram i kad zatvorim oci svoje.
Ti si sada ta osoba koja moze da me vodi, koja moze da mi stvori i lepa a i losa vremena zivota mog.
Mozes me i povrediti mnogo, a i dodirnuti strasno jer imas pristup svakom delu mojeg bica.
Imam poverenje slepo u tebe, svasta nesto bih za tebe ucinio. Snove svoje bih srusio za tebe jer si vrhunac, koji mogu da dostignem u zivotu. Vise od toga mi netreba, kao Sunce bez kojeg nemogu da zivim, kao vazduh koji disem
Puno reci a jos vise osecaja
Volim Te

Nepoznati autor

VQ3X4Ix.jpg

Džoni Keš; rođendanska čestitka supruzi Džun Karter Keš za 65. rođendan 1994. godine
- Srećan rođendan, princezo.

Ostarili smo zajedno i navikli smo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugom misli. Znamo šta jedno drugo želi bez pitanja. Ponekad malo idemo na živce jedno drugom. Možda se ponekad uzimamo zdravo za gotovo.
Ali s vremena na vreme, baš kao danas, razmišljam o svemu i postaje mi jasno koliko sam srećan što život delim sa najboljom ženom koju sam upoznao. Još uvek me fasciniraš i inspirišeš. Tvoj me uticaj čini boljim. Ti si predmet mojih želja i glavni razlog zbog kojeg postojim. Jako te volim.
Srećan rođendan, princezo.

Back