Rok trajanja

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.413
Ne proizvoda na rafovima nego kad kupite nesto na koju foru je upotrebljivo u garantnom roku a onda se naglo pokvari?kaze mi obucar da djonovi patika odlaze posle 2 god..tehnicka roba tv monitori,bela tehnika ves masine,to isto vise majstora pomenuse kako posle isteka garancije riknjava,pa na koju foru koristio nekoristio pokvari se od stajanja?secam se tft samsung monitor platim yebenih 300e i uopste ga nisam koristio ako je radio mesec dana ubi me,i taman pre isteka trogodisnje garancije rikne,nekako to srede evo ga stoji ne palim pc pored laptopa,i setih se jednih cipela lepo slozene u kutiju godinama zaboravio na njih,i pre nekog vremena kao aj ih aktiviram nose se opet,kad ono djon se raspada u prah ybt,znaci kakve su to sirovine i jeftini delovi da sami od sebe riknjavaju ako uopste nije jeftina roba?

Nista cudno. Proizvodjaci znaju koliko dugo moze izdrzati proizvod ili pojedini delovi proizvoda i garanciju usklade s tim. Niko nece dati na plazme npr dugotrajnu garanciju kad znaju koliko dugo realno mogu izdrzati ali npr za ves masinu sve garancije su sada pet i vise godina.
Nesto skupo ponekad se pokvari i pre garantnog roka a ponekad pravo smece traje godinama. Stvar srece, kao i sve u zivotu.

Kod ves masina koje dosta rade najpre propadaju mehanicki delovi. Lezajevi, amortizeri... Ako ne radi stradaju creva koja su pravljena od gume. Guma gubi elasticnost i pocinje da puca ako ne "radi" Moguce da je isti slucaj kod djonova na cipelama. Elektronika je najvise uslovljena kvalitetom elektrolitnih kondenzatora. Kada se kondenzatori "osuse" moze da dodje do kratkog spoja koji spali ostale komponente. Recimo TV koji nikad nije radio ako se ukljuci posle 2-3 godine moze da odmah crkne. Opet neke druge komponente gube svoje karakteristike prilikom rada. Sigurno postoje ljudi koji proucavaju koliko se uredjaji upotrebljavaju i na osnovu toga projektuju. Verovatno racunaju na to da u bogatim zemljama potrosaci ionako menjaju tehniku jako cesto i pre isteka garantnog roka. Razlika je samo u tome sto tamo postoje zakoni koji stite potrosace pa oni dobiju novo ako se desi kvar pre garantnog roka.

Ne proizvoda na rafovima nego kad kupite nesto na koju foru je upotrebljivo u garantnom roku a onda se naglo pokvari?kaze mi obucar da djonovi patika odlaze posle 2 god..tehnicka roba tv monitori,bela tehnika ves masine,to isto vise majstora pomenuse kako posle isteka garancije riknjava,pa na koju foru koristio nekoristio pokvari se od stajanja?secam se tft samsung monitor platim yebenih 300e i uopste ga nisam koristio ako je radio mesec dana ubi me,i taman pre isteka trogodisnje garancije rikne,nekako to srede evo ga stoji ne palim pc pored laptopa,i setih se jednih cipela lepo slozene u kutiju godinama zaboravio na njih,i pre nekog vremena kao aj ih aktiviram nose se opet,kad ono djon se raspada u prah ybt,znaci kakve su to sirovine i jeftini delovi da sami od sebe riknjavaju ako uopste nije jeftina roba?

ne đonovi, već lepak.
uvek mi je bilo smešno kada neko kupi kvalitetnu obući, s namerom da je nosi godinama, pritom ne uzimajući u obzir da je izašla iz fabrike pre određenog vremena + koliko je stajala u radnji + rok lepka. faktički ovde nemaš garaciju, 6 meseci kod prodavca i to je sve.
po tom pitanju su kinezi najpošeteniji i ovi jeftiniji proizvođači, ne dižu cene do neba, koliko para toliko muzike. što se tiče nekih stvari vi kupujete logo firme, koji često nije nikakva garancija kvaliteta.

Poslednja izmena:

samsung monitor
jednom sam kupila i nikad vise
na kraju nisam ni radila s njim
dala ga O. i uzela njegov Acer
grozan prikaz boje
Dell, Djole, Dell
na ovom nasem sirotinjskom trzistu
al vodi racuna koja je serija

ne đonovi, već lepak.
uvek mi je bilo smešno kada neko kupi kvalitetnu obući, s namerom da je nosi godinama, pritom ne uzimajući u obzir da je izašla iz fabrike pre određenog vremena + koliko je stajala u radnji + rok lepka. faktički ovde nemaš garaciju, 6 meseci kod prodavca i to je sve.
po tom pitanju su kinezi najpošeteniji i ovi jeftiniji proizvođači, ne dižu cene do neba, koliko para toliko muzike. što se tiče nekih stvari vi kupujete logo firme, koji nije nikakva garancija.

i djon je..sve od gume ima odredjeni rok trajanja..onda se raspada..
imam primer sa latex manzetnama koje ako skladistis po uputstvu proizvodjaca i kad pocnes da koristis, odrzavas na isti nacin sa sve redovnim talkiranjem, bukvalno se raspadnu same od sebe za 24 meseca..bilo da ih koristis ili samo skladistis..
zato je roba jefina na raznoraznim net storovima - rasprodaja magacinskih razlika i drasticno niza cena u odnosu na vazecu maloprodajnu
a malo ko razmislja da li je tu i istek vazecem roku te robe..

nije mi samo jasno zašto nije zakonom regulisan rok trajanja na textilnoj i tehničkoj robi.
sve se to nagađa i pretpostavlja, ali nigde na papiru nije jasno definisano koja vrsta gume i koliko i sl...

mi ortaku poklonili bajs
koji smo slucajno dobili - 15 god je stajao u podrumu, suvom doduse
skroz nov, nije vozen ni 2 mjeseca
ocekivali smo da se gume raspadnu
narocito unutrasnje
to smo mu i rekli - to mora mijenjat...
medjutim, evo ga vozi vec 2 mjeseca bez problema
:eek:

ma stare stvari nisu riknjavale imam kvalitetne jos od burazera nosim od pre 20 god..u americi nas covek prepun para..kupuje i vraca posle nekog vremena od garderobe do namestaja..ladno dodje u radnju i kaze nisam platio toliko para koznu garnituru da bi se od sedenja izlizala posle godinu dana..oni mu ladno daju novu i sve tako u krug..a kaze klinac mu olovkom sjebo xaxa

Pa eto firma kupuje mleko za firmu (jeR voLe nescafe sa mlekom ) i pročitamo rok trajanja i probamo ih da nije pokvareno ali zaboravimo da ih sklonimo, pa dalje im sipamo mleko u kafu kao im ništa nije. :mrgreen:

Ima tu jos jedna "zackoljica" koju ljudi zaboravljaju kada kazu da se nekad pravilo kvalitetnije. Ako se dobro secam krajem '80 pocetkom '90ih VHS plejer je kostao 500-1000 Maraka a sada DVD plejer moze da se kupi vec od 50E i to ne neki totalni kinez nego Pionir. Sta nam to govori o upotrebljenim materijalima i kvalitetu? I da ne zaboravimo da je pre 20-25 godina realna vrednost Marke mozda bila i veca nego danasnji Euro kada gledamo 1:1

bez obzira koliko ti koristis ili ne koristis neki proizvod, on ima datu garanciju koju daju proizvodjac ili distributer ili radnja
a to ima rok

Back