Rok trajanja guma

Zavisi koliko trosi, meni je jedno auto trosilo litar na 4000km i nisam mogao nacerati majstore da mi rade generalnu. Svi su bili kao: ne treba, dobro je to, sipaj i vozi. A nema mnogo majstora kojima bih dao auto da to rade pa nisam ni radio.

Ako potrosi litar izmedju servisa, na 10000km to nije nista strasno, pogotovo ako se auto ne stedi, vozi u obrtaje...
Litar okruglo na 10.000 km naTdi motoru.Na 7000 dospem pola litra do litar i teraj.Ništa strasno za pola miliona pređenih.

Da li znate da auto gume imaju rok trajanja, koristili ih ili ne?

Mnogi proizvođači preporučuju da se gume menjaju posle 6 godina a maksimalno vreme je 10 godina nakon čega guma počinje opasno da degradira, bez obzira koliko (ni)je istrošena.

Da li znate da na gumama piše kada su proizvedene?

Pogledajte prilog 1406530
Ко и све друго осим вина, с временом није боље.

Svakako i ova sportska auta, recimo jake benzinjare BMW trose i vise od toga a fabrika je to propisala kao normalnu potrosnju.

Svaki BMW M loce ulja i cesto mu treba provjeravari nivo i dosipati, to je ogromna potrosnja ulja a fabrika je rekla da je to OK.

Nema veze sto se radi o novim autima koja kostaju 100 000 eura.
kod mene fiat tipo novi 1.4 benz, trosi ulje litar kanticu na 10.000km. sad se smanjilo kad se razradio ali trosi.
labavi sklopovi , mali karteri/mala rezerva ulja ,i klipovi sa vecim hodom gore-dole i eto moras da dospes, a sve to da bi smanjili potrosnju benzina.

Kad god sam kupio polovnu treso mi auto na 150 na sat.Jajaste bude.
Za polovnu gumu treba malo znanje.
Ja sam ih imao x puta i sve su bile odlicne.
Znas,to su one iste gume koje dodju na vozilima iz inostranstva i ti ih kupis i vozis sa osmehom na licu.
Mnogo tih guma dodje iz vulkanizerskih servisa gde su ostavljene na cuvanje pa vlasnik odustane od njih.
Sat sam ih samo kupio od ovih sto ih dovlace iz inostranstva i sta sam ih i prodao i nikad se niko nije zalio.

Beograd je svet - otvoren hotel za gume

Sve više vozača, čak i onih koji bi mogli kod kuće da obezbede uslove za dobro skladištenje guma, opredeljuje se da ih poveri profesionalcu na čuvanje, i to ne bez razloga.

Gume koje se trenutno ne koriste neophodno je adekvatno pripremiti za skladištenje, a potom i čuvati pod određenim standardima i na sigurnom mestu, kako bi bile spremne za sledeću montažu.

Pravilno skladištenje guma čuva njihov kvalitet i produžava im životni vek.

Kako se pravilno čuvaju gume koje ne koristimo?

Pre samog skladištenja, gume se moraju za to pripremiti. Ne možete ih samo demontirati i tek tako ostaviti da čekaju sledeću montažu. Postoji više stavki o kojima bi trebalo da se pobrinete ako želite da vas pneumatici dugo i dobro služe.

Kako biste uklonili prljavštinu, blato, kamenčiće koji su se nakupili tokom vožnje, potrebno je da gume temeljno operete i očistite. Pre skladištenja, one moraju da budu suve.

Dolazi trenutak za proveru stanja pneumatika, odnosno za evidentiranje eventualnih oštećenja, merenje dubine šare, ocenu o tome koliko su gume istrošene...

Potrebno je i da se one označe prema poziciji koju su imale na vozilu, što je bitno zbog njihove kasnije rotacije, a u cilju ravnomernog trošenja.

Neophodno je da se s pžnjom pristupi slaganju guma, kako ne bi došlo do njihovog deformisanja. Ovde se pravi razlika da li se gume odlažu sa felnama ili bez. Ako ih čuvate zajedno sa felnama, gume slažete horizontalno, jednu na drugu. Bez felni, pneumatike odložite vertikalno, jedan pored drugog. Da biste izbegli da pritisak uvek bude na istom mestu, povremeno ih rotirajte.

Pneumatici moraju biti zaštićeni od vlage, jakog sunca, mraza, prisustva hemikalija u blizini... Idealno bi bilo održavati konstantni nivo temperature, svetlosti i vlažnosti vazduha.

A sve ovo i nije tako lako, zar ne?

Rešenje ipak postoji i jednostavno je

Prostor koji zakupljujete za skladištenje vaših pneumatika zove se Hotel za gume i funkcioniše kao i hotel za vas same – iznajmljujete prostoriju i očekujete određenu uslugu, a ona podrazumeva sve što smo već naveli kao preporučene korake pri odlaganju guma koje se trenutno ne koriste.

Gume vašeg četvorotočkaša dobiće svoj regal ili policu i kada ostavite pneumatike u Hotelu za gume, možete da budete sigurni da će oni biti zbrinuti po svim standardima, da će biti osigurani i kao takvi spremno će dočekati narednu montažu.

Nema glavobolja i gubljenja vremena na to da li ste pravilno uskladištili gume, jer će sve to za vas obaviti profesionalci, a na vama je samo da prepoznate sve prednosti korišćenja ove usluge.

Još jedan od razloga da vulkanizeru poverite gume na čuvanje jeste ta što ćete uz kasniju profesionalnu montažu pneumatika dobiti i balansiranje guma, što je posao koji nikako ne možete obaviti sami.

Svaki vozač upućen je u neophodnost procesa uravnoteženja mase točkova nakon svake montaže, kako bi se izbegao niz komplikacija i neugodnosti poput neudobne vožnje usled vibracija i toga da vozilo vuče na jednu stranu, neravnomernog trošenja pneumatika, povećane potrošnje goriva.

izvor

Back