Rok trajanja guma

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.422
Da li znate da auto gume imaju rok trajanja, koristili ih ili ne?

Mnogi proizvođači preporučuju da se gume menjaju posle 6 godina a maksimalno vreme je 10 godina nakon čega guma počinje opasno da degradira, bez obzira koliko (ni)je istrošena.

Da li znate da na gumama piše kada su proizvedene?

1694148466887.png

ja dugo vozim i uopšte na to nisam obraćao pažnju do pre neki dan

Ih, bre, pa osnovno je datum proizvodnje na gumi.
Kad kupijes polovnjaka, gledas:
- motor (upalis, dignes haubu, otvoris cep za sipanje ulja i vidis da ne baca nista)
- limariju (vizuelno, koliko je moguce)
- stakla (imas isto godinu proizvodnje na staklima)
- gume (godina je uvek bitnija od šare)
- ocivanost enterijera
- provozas, vidis otklon volana jel okej, zaletis najmanje 100km/h i ukocis naglo i najsnaznije, da vidis da li koci ravno ili upreda.

To su osnovne provere, dakle datum na gumi spada u to.

- motor (upalis, dignes haubu, otvoris cep za sipanje ulja i vidis da ne baca nista)
- ocivanost enterijera
- provozas, vidis otklon volana jel okej, zaletis najmanje 100km/h i ukocis naglo i najsnaznije, da vidis da li koci ravno ili upreda.

uglavnom kupujem ili nova ili skoro nova kola (2-3 godine star) tako da mi to nije padalo na pamet. ALi imam jedan stari koji slabo vozim i na kom su gume "ko nove", nemaju ni 5000 km, ali su 10 godina stare i treba da ih promenim. To mi je bila inspiracija za temu

Svakako treba sve proveriti i kod relativno novih auta, jer ako je ozbiljno udaran, a limarija full sredjena, nema sanse da ne upreda malo pri naglom kocenju.
A i motor moze imati fabricku gresku, pa i to treba proveriti.

Isto, kupujem maks 4 god star auto uvek, al proverim - otkrio sam tako golfa 7 da je bio udaran, iako je izgledao (i mirisao) nov.

Svakako treba sve proveriti i kod relativno novih auta, jer ako je ozbiljno udaran, a limarija full sredjena, nema sanse da ne upreda malo pri naglom kocenju.

Isto, kupujem maks 4 god star auto uvek, al proverim - otkrio sam tako golfa 7 da je bio udaran, iako je izgledao (i mirisao) nov.
a jel imaju obavezu da prijavljuju da je auto bio u sudaru?

a jel imaju obavezu da prijavljuju da je auto bio u sudaru?

Nemaju, koliko znam.

Znam da u oglasima (u Nemackoj) cesto stoji "unfallfrei" kao oznaka da nisu imali udes.

Ovog golfa sam video u salonu polovnjaka, svidela se zeni boja, i ne secam se ni da li sam pitao da li je unfallfrei.

A bas je upredao pri kocenju.

Posle smo probali civic-a, kojeg sam prvo testirao na 100km/h, a kad je prosao test perfektno, probao sam sa 130km/h da kocim naglo i da ne drzim volan rukama.
Ni 2cm vijuganja nije bilo.
Odluka je lako pala :)

Nemaju, koliko znam.

Znam da u oglasima (u Nemackoj) cesto stoji "unfallfrei" kao oznaka da nisu imali udes.

Ovog golfa sam video u salonu polovnjaka, svidela se zeni boja, i ne secam se ni da li sam pitao da li je unfallfrei.

A bas je upredao pri kocenju.

Posle smo probali civic-a, kojeg sam prvo testirao na 100km/h, a kad je prosao test perfektno, probao sam sa 130km/h da kocim naglo i da ne drzim volan rukama.
Ni 2cm vijuganja nije bilo.
Odluka je lako pala :)
imao sam jednom civika i nabio sam ga na 170km/h da vidim kolko može. MOžda je moglo još, ali sam se u neko doba pribro i rekoh sam sebi da baš i nisam normalan (vozio sam ga tom brzinom kilometrima i kilometrima)

jel možeš da objasniš šta se dešava kada auto "upreda" ?

meni jedan auto nije bio dobro centriran, nije vukao na stranu da osetim, ali su mu cvilele gume u većoj krivini, ja mislio to je do guma. I istrošio mi je gume pre vremena, jedva da sam ga vozio dve godine. Ustvari, mogao sam još malo da ih trošim nego mi pukla jedna da nije mogla da se zakrpi i umesto da se drndam dve po dve, promenim sve. Kad sam promenio gume uradio sam i centriranje i eno ga sad miran ko bubica

ja ću definitivno na all season za dve tri godine, inače uglavnom menjam gume zbog starosti a ne zbog istrošene šare.
ne prelazim mnogo km godišnje.

Isto sam na all seasons, ali ovde je klima blaga, sneg padne jednom u 10 godina a nema ni mnogo dana sa ekstremnim vrucinama.
kad reče upravljač - novi automobili su zeznuti ako im nestane struja ,onda ne samo da stane motor nego ne radi ni hidraulika i ako imaš malo veći auto ili SUV može da bude ogroman problem da pomeraš volan i da kočiš, naročito za žene

Uh, to jeste zaiebano, zato sam na servisu rekao da mi iskljuce start-stop sistem, ne volim osecaj kad mi se ugasi auto na semaforu a volan ne mogu ni da pomerim.

- ocivanost enterijera

Баш ћеш одустати од доброг половњака због старих гума.
Ај не претеруј.

Back