Roj pčela ubio na desetine ugroženih afričkih pingvina ciljajući na njihove oči

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.607
AAOQ4qJ.jpg

Na desetine ugroženih afričkih pingvina ubio je roj pčela na plaži ispred Kejp Tauna prošle nedelje.

Rendžeri su bili šokirani kada su prošle nedelje u blizini Simonovog grada pronašli 63 mrtva pingvina, dom čuvene kolonije od oko 3.000 afričkih pingvina poznate kao kolonija pingvina Boulders.

"Nakon testova, otkrili smo ubode pčela oko očiju pingvina", rekao je klinički veterinar fondacije David Roberts, prenosi The Guardian. „Na licu mesta bilo je i mrtvih pčela.

Ptice su najverovatnije umrle od toksina u ubodu.

Naučnici sada istražuju mogućnost da je obližnja košnica uznemirena, zbog čega se masa pčela rojila i postala odbrambena.

Afrički pingvini nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN). Populacija pingvina se smanjila za 73% u poslednjih 30 godina.

Pogledajte prilog 1023192

Na desetine ugroženih afričkih pingvina ubio je roj pčela na plaži ispred Kejp Tauna prošle nedelje.

Rendžeri su bili šokirani kada su prošle nedelje u blizini Simonovog grada pronašli 63 mrtva pingvina, dom čuvene kolonije od oko 3.000 afričkih pingvina poznate kao kolonija pingvina Boulders.

"Nakon testova, otkrili smo ubode pčela oko očiju pingvina", rekao je klinički veterinar fondacije David Roberts, prenosi The Guardian. „Na licu mesta bilo je i mrtvih pčela.

Ptice su najverovatnije umrle od toksina u ubodu.

Naučnici sada istražuju mogućnost da je obližnja košnica uznemirena, zbog čega se masa pčela rojila i postala odbrambena.

Afrički pingvini nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN). Populacija pingvina se smanjila za 73% u poslednjih 30 godina.
Bas sam :rida:

Pre 12 dana po ruci me upropastla buba smesnog naziva Pederus. Izguglajte je malo...Ona ne ujeda nego kad je ugrozena prska otrov iz stomaka.

A taj otrov izaziva ranu na povrsini kozi slicnoj opekotini Ili herpesu!!!

Evo tek danas me je prosla rana od 2 cm svaki dan sam mazao kremu. Prva tri dana nisam mogao da spavam rana me budila nocu . Stvorila se krasta koja je tek danas otpala.

Pre 12 dana po ruci me upropastla buba smesnog naziva Pederus. Izguglajte je malo...Ona ne ujeda nego kad je ugrozena prska otrov iz stomaka.

A taj otrov izaziva ranu na povrsini kozi slicnoj opekotini Ili herpesu!!!

Evo tek danas me je prosla rana od 2 cm svaki dan sam mazao kremu. Prva tri dana nisam mogao da spavam rana me budila nocu . Stvorila se krasta koja je tek danas otpala.
Zao mi je..ali dobro da je sada proslo...

Meni je hobi pcelarstvo i u njemu zaista uzivam. Imam 24 lr-ove kosnica, ali bez opreme nikada im ne prilazim. I opet pcele nadju neki prolaz do tela...
maximalno se zastiti..ja ih volim - vrednice i volim med narocito bagreov..ali ne bih smela ..naplasena sam od ujeda osa i alergije,tako da i od pcelica zazirem:rumenka:

Zaštitinici prirode kažu da je ova vrsta pingvina u velikom riziku od istrebljenja
Više od 60 afričkih pingvina koji spadaju u ugrožene vrste nastradali su od ujeda pčela u blizini Kejptauna, kažu zaštitinici prirode iz Južne Afrike.
Zaštićene ptice, kolobija iz Sajmonstauna, pronađene su na plaži sa brojnim ujedima pčela, a na pingvinima nema drugih fizičkih povreda.
Obdukcija je pokazala su pčele ubadale pingvine oko očiju i po perajima, delovima koji nisu prekriveni perjem.
„Ovo se veoma retko dešava. Smatramo da je u pitanju slučajnost", rekao je Dejvid Roberts novinskoj agenciji AFP.
south-african-penguins-1232536982.jpg

Meni jedna od najtuznijih fotki...posle pogroma pcela...

Zvaničnici nacionalnih parkova rekli su za BBC da je ovo prvi poznati napad ove vrste na svetski poznatoj plaži Bolders, koja godišnje privuče 60.000 posetilaca.
„Pingvini i pčele obično žive u koegzistenciji", rekla je dr Alison Kok, morski biolog iz južnoafričke agencije za nacionalne parkove (SANParks).
„Pčele ne ubadaju osim ako nisu izazvane - pretpostavljamo da je njihova košnica na tom području napadnuta što je izazvalo njihovu agresivnost", dodala je ona.
„Nažalost, pčele su na naišle na grupu pingvina."
Jedan od pingvina uboden je 27 puta.
Pčele umiru posle ubadanja, a na licu mesta je pronađen i veliki broj uginulih pčela.
„Kada pčela jednom ubode, ostavlja feromon iza sebe, tako da mete lako pronalaze druge pčele koje brane košnicu", kaže Dženi Kalinen iz Afričkog instituta za divlje pčele.

Back