Родослов српских владара

• Začetnik teme Začetnik teme haeul
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

haeul

Poznat
Poruka
9.528
Пре пар месеци сам на страници Манастира Манасије наишао на испод приказане родослове, тј. скупове родослова српских владарских породица. Труд монаха (или оних задужених за њихову страницу) свакако заслужује похвалу, али одмах су ми за око запали одређени пропусти. Наиме, изостављени су Контроманићи, који су после Немањића наша најзначајнија владарска породица средњег века, као и Петровић-Његоши, једна од три нововековне српске династије. To је заиста недопустиво. Нажалост, неки од нас су допустили да им неко створи представу о читавим деловима наше историје и народа као туђим. У непосредној вези с тим погрешним тумачењем наше историје је и поистовећивање термина 'рашки' и 'српски'. Властимировићи нису били никакви 'рашки кнезови'. Рашка је била и остала само део Србије, никако цела Србија. Историјски примери употребе термина изведених из тих двају имена као синонима немају са тим никакве везе.

Такође се не помињу ни каснији Бранковићи, који су имали тако значајну улогу у историји нашег народа у периоду након губитка државности.

rodoslov-poster-01_velika_18001.jpg

rodoslov-poster-02_velika_1800.jpg

Poslednja izmena:
Пре пар месеци сам на страници Манастира Манасије наишао на испод приказане родослове, тј. скупове родослова српских владарских породица. Труд монаха (или оних задужених за њихову страницу) свакако заслужује похвалу, али одмах су ми за око запали одређени пропусти. Наиме, изостављени су Контроманићи, који су после Немањића наша најзначајнија владарска породица средњег века, као и Петровић-Његоши, једна од три нововековне српске династије. To је заиста недопустиво. Нажалост, неки од нас су допустили да им неко створи представу о читавим деловима наше историје и народа као туђим.

Добро, немој да си тако строг, иако је доста лепо урађено, ипак се види да је у питању рад аматера, или боље речено, талентованог аматера. ;)

Кад се то озбиљно ради, као што је доста озбиљно томе приступио Завод за уџбенике пре пар година, буду све династије обрађене. :)

Добро, немој да си тако строг, иако је доста лепо урађено, ипак се види да је у питању рад аматера, или боље речено, талентованог аматера. ;)

Кад се то озбиљно ради, као што је доста озбиљно томе приступио Завод за уџбенике пре пар година, буду све династије обрађене. :)
Презентација је одлична, и на томе заслужују похвалу, баш као и на труду, жељи да нечему допринесу и далековидости у виду разумевања важности интернета. Ипак, реч је о прилично озбиљним пропустима који указују на то да се још нисмо изборили са погрешним представама о нашој прошлости, садашњости и нашем идентитету.

Није ми био циљ да критикујем оне који стоје иза рада, већ да још једном укажем на проблем кога смо, верујем, сви свесни. Презентација је данас од кључног значаја. Изузетно је важно представити историју из нашег угла и учинити је свима доступном, као што то чине неки други. Нажалост, ми нисмо одрадили добар посао на том пољу, посебно кад је реч о преднемањићком периоду, Котроманићима, и нашој новијој историји.

Poslednja izmena:
Презентација је одлична, и на томе заслужују похвалу, баш као и на труду, жељи да нечему допринесу и далековидости у виду разумевања важности интернета. Ипак, реч је о прилично озбиљним пропустима који указују на то да се још нисмо изборили са погрешним представама о нашој прошлости, садашњости и нашем идентитету.

Није ми био циљ да критикујем оне који стоје иза рада, већ да још једном укажем на проблем кога смо, верујем, сви свесни. Презентација је данас од кључног значаја. Изузетно је важно представити историју из нашег угла и учинити је свима доступном, као што то чине неки други. Нажалост, ми нисмо одрадили добар посао на том пољу, посебно кад је реч о преднемањићком периоду, Котроманићима, и нашој новијој историји.

Тај сајт вероватно има неки контакт, па је можда најбоље да им пошаљеш један учтив мејл. У најгорем случају неће ни прочитати... али ако прочитају, верујем да ће увидети твоју добронамерност, и дорадити те недостатке на овом великом паноу. ;)

Nije mi želja da cepidlačim, jer je trud i volja za svaku pohvalu. Ali, ima dosta nedostataka...

-Despot Đorđe nije bio despot od 1459. (nije tad bio ni rođen). A despot Jovan i despot Vuk se iz nekog razloga prikazuju bez titule.

-Ne znam šta znači ova 1459.-a kod kralja Milutina?

-Odakle Dušanu Roksanda kao druga žena? To je lik iz pesme.

-Isto tako nije istina da je Dušan hteo da prizna papu. Lazar nije bio sekretar cara Dušana.

-Nisu izostali samo Kotromanići nego i poslednja 3-4 srpska despota.

-Vidim da je Toljen prekršten u "Tovljen"??

...i još raznih.

Тај сајт вероватно има неки контакт, па је можда најбоље да им пошаљеш један учтив мејл. У најгорем случају неће ни прочитати... али ако прочитају, верујем да ће увидети твоју добронамерност, и дорадити те недостатке на овом великом паноу. ;)
Послао сам им поруку у новембру прошле године. У одговору су ми се захвалили на томе што сам им указао на грешке и уверили су ме да ће их исправити у најкраћем могућем року. Нажалост, нисам још приметио никакве помаке.

Nije mi želja da cepidlačim, jer je trud i volja za svaku pohvalu. Ali, ima dosta nedostataka...

[...]

...i još raznih.
Има више релативно мањих грешака. Као што помињеш, изостављени су деспоти Стефан Томашевић (1458-1459), Вук Бранковић/Гргуревић (1471-1485), Ђорђе Бранковић (1486-1496), Јован Бранковић (1496-1502), Иваниш Бериславић (1504-1514), Стеван Бериславић (1520-1535), Радич Божић (1527-1528) и Павле Бакић (1537). Ту је и Стефан Штиљановић (1537-1540), али он је засебна прича.

Истина, сви после Стефан Томашевића су били тек титуларни деспоти, али Боже мој, тешка су то била времена. Стрељан Штиљановић је "деспот" исто колико је и кнез Лазар "цар", али свеједно је реч о изузетно значајној личности српске историје тог периода.

Poslednja izmena:
Lepe su boje a još lepše linije , ali čim ima likova iz Letopisa Popa Dukljanina odmah znam da je u pitanju mitomanija i amaterizam.

Kotromaniće su izostavili jer crkva ne trpi katoličke dinastije , i SPC je između ostalog i kriva što nikad nije došlo do ujedinjanja Srba sve tri vere u 19.veku.

Ne znam kako vi , ali ja sve što sam čitao od publikacija koje je izdala SPC ili pod njenim blagoslovom je ili laž ili mitomanija obojena mržnjoom i isključivošću.

Lepe su boje a još lepše linije , ali čim ima likova iz Letopisa Popa Dukljanina odmah znam da je u pitanju mitomanija i amaterizam.

Kotromaniće su izostavili jer crkva ne trpi katoličke dinastije , i SPC je između ostalog i kriva što nikad nije došlo do ujedinjanja Srba sve tri vere u 19.veku.

Ne znam kako vi , ali ja sve što sam čitao od publikacija koje je izdala SPC ili pod njenim blagoslovom je ili laž ili mitomanija obojena mržnjoom i isključivošću.

Блајби, ти ли си?

Енивеј, у служби Јовану Владимиру дословце стоји: "Радуј се, кнеже Владимире" а овде га прогласише краљем. Ипак су прошле још две генерације пре него што се кнезови уздигоше у краљеве.

Блајби, ти ли си?

Енивеј, у служби Јовану Владимиру дословце стоји: "Радуј се, кнеже Владимире" а овде га прогласише краљем. Ипак су прошле још две генерације пре него што се кнезови уздигоше у краљеве.

Nisam taj.

Za Vladimira ima drugih zapisa , dok za Svevlade,Selimire,...osim Gospodara Prstenova znano kao LPD nema nigde.

Sve što izađe iz ustiju i pera SPC i njenih "naučnika i mislilaca" je čista laž ili mitomanija.

Opet Blajbijeve gluposti.

Ujedinjenje Srba svih tri vera je iluzija prosvetitelja, romantista i nacionalista, jer tih Srba katolika i muslimana je bilo samo u njihovoj masti. I tu nema veze SPC koja ionako nije postojala tada. U Beograd Grk pa onda marioneta kneza i kralja, u Bosni grcke vladike i.t.d.

Inace Svevlad nije deo kulta u SPC to su tek Nemanjici, SPC nije zapamtila nikakog vladara pre Nemanjice osim Jovana Vladimira.

Poslednja izmena:
Владимире, Срби католици и муслимани су и те како постојали.

СПЦ није постојала, у садашњем облику, али јесу постојале њене претече и сами православни Срби.

Тврдња lofaspocelu-а (који је усвојио од других) да је СПЦ крива за то што није дошло до уједињења, потпуна је глупост, и то из више разлога. До уједињења јесте дошло, у облику Краљевине Југославије. А за то што су се неправославни одродили од свог народа, криви су они сами, крива је мржња и верска нетрпељивост оних који су се наједном нашли у подређеном статусу, крив је наш немар, крива је Аустроугарска, криви су титоисти, крива је политика и низ других фактора.

Ovo je mešavina Popa Dukljanina i vizantijskih izvora. Navešću jedne od glavnih grešaka koje ste možda već uočili:

1. Zašto je Svevlad ili Nepoznati knez (arhont) počeo da vlada tek 640. godine, ako ih je Nepoznati knez vodio na Balkan posle opsade Carigrada 626. godine? Najverovatnije je da je Selimir Nepoznati knez, jer je Selimir isto vodio Srbe na nove teritorije. Za Vladina i Ratomira se samo nagadjaju godine, a Ratomira nasleđuju četiri kralja iz roda Ratomira koji Sima Lukin Lazić pominje jednog kao prethodnika Višeslava, koji se zvao Vojislav.

2. Višeslav je vladao u periodu Karla Velikog, tako da možemo da kažemo da je vladao od oko 780 do oko 814, a Radoslav je prestao da vlada u periodu Ljudevita Posavskog, znači između 819. i 822. godine, a Prosigoj je vladao sve do oko 836. godine, a može se reći i pre, jer ga Porfirogenit pominje kako 836. godine ujedinjuje Zahumlje, Konvale i Travuniju sa Srbijom, dok je malo pre toga Paganija postala vazal Srbije, a imao je sukobe sa Bugarima. Vlastimir je prestao da vlada oko 850. godina pre smrti Presijama.

3. Zašto Pavle vlada sve do 931. godine? Valjda je Srbija neko vreme potpala pod Bugarskom.

4. Dobroslav i Stefan Vojislav su dve iste osobe. Prema istraživanjima, njegovo pravo ime je bilo Dobroslav, a Vojislav je dobio nadimak po tome što je vodio ratove protiv Vizantije. Zašto čovek počinje da vlada od 1036. godine, kada je od svog oca Dragomira nasledio Duklju posle njegove smrti 1018. godine? A umro je oko 1043. godine pa ga je nasledila njegova žena Neda i njegov sin Gojislav koji su vladali od oko 1043. do oko 1046. godine.

5. Novija istraživanja su pokazala da je Bodin vladao od 1081. do 1099. godine. Vukan počinje da vlada između 1081. i 1085. kada je Bodin osvojio Rašku.

6. Vladimir nikada nije bio kralj, jedino je bio vazal i knez.

7. Zaboravih da kažem, ovo je već neko primetio, ali Prosigej ima male verovatnoće da se tako zvao, jer bi se Προσηγόης prevelo kao Prosigois ili Prosigoes.

Eh, da sam ja ovo pravio... Prvo bih istraživao, a ne samo nalupao godine kako mi dune.

Back