Rođaci

Zuji Zolja

Domaćin
Poruka
3.567
Pre par dana je bila vest da je dvoje ljudi preminulo u svojoj kuci od posledica smrzavanja.
Ono što meni ne da mira je činjenica da su ti ljudi imali rođake, koji su znali da je nesrećnim ljudima isključena struja pre više godina; da nemaju nikakva primanja, da ne mogu prezimiti zimu... Ali rođaka nigde nije bilo...
Šta nam se to desilo da smo zaboravili da budemo ljudi?
Šta treba da se desi pa da pogledamo ljude oko sebe - rodjake i komšije?
Brinete li o svojim rođacima?

pa ne znam zaista kako vecina nije primetila da nema rodjake prijatelje i komsije i da se ne moze ni ne koga racunati,neki ususkani kad se malo trznu i pojasnis im neke stvari kroz primere i postupke opasulje se,nema veceg neprijatelja od bliskih dostupnih ljudi na koje racunas ceo zivot a pokazu se na sitnicama,neko na koga najmanje racunamo ispadne covek

jbg,takvo vreme je došlo.ljudi su sjebani svojim problemima,najčešće brigom o preživljavanju i jednostavno zaborave na svoje,koji su još u goroj situaciji...
al treba verovati u Vučića,Tomu,Bajatovića...slediti njihov primer i svima će nam biti bolje...

Pre par dana je bila vest da je dvoje ljudi preminulo u svojoj kuci od posledica smrzavanja.
Ono što meni ne da mira je činjenica da su ti ljudi imali rođake, koji su znali da je nesrećnim ljudima isključena struja pre više godina; da nemaju nikakva primanja, da ne mogu prezimiti zimu... Ali rođaka nigde nije bilo...

Apsolutno tačno. Cela ta priča oko suseda, rodbine, komšija itd se izgubila u proteklih desetak godina.

Kao što reče neko ovde, nema više te vrste ''dobrog'' u ljudima. Može se pronaći na nekim lokacijama, kod starijih ljudi, neiskvarenih...

Kod ljudi se ne oseća ta vrsta zajedništva više, sve je po dogovoru, udelu, pristupačnosti, potrebi i slično.

Tome su doprineli i telefoni kao i internet.

''Šta ima''?
''Nema ništa''.

Niko neće da sluša o problemima, a i ne treba da sluša o problemima. Opijanje, kafa, cigarete, sve je postalo skupoceno da bi se lumpovalo. Jednostavno je takvo vreme došlo gde ljudi nisu opušteni i bezbrižni.

Не бих да грешим душу и много ми је жао људи, али чињеница је да је имао 51 годину, дакле (ако је био здрав) пуцао је од снаге, не видим проблем да обезбеди преко године себи и мајци огрев и храну. Људи у мојој фирми од 65. година и даље дижу терете, физикалишу, боре се за живот. Ако је био болестан и неспособан за рад онда је највећа кривица државе, родбине и комшија. Покој им души.

pa verovatno je čovek bio ako ne fizički, onda psihički bolestan
žalosno je to, jer danas većina gleda samo one od kojih ima koristi
često će vam pre pomoći neko ko nije u srodstvu nego ko jeste..

Ako izuzmemo finansijsku situaciju i borbu za opstanak, jedan od glavnih razloga sve vece otudjenosti medju rodbinom i prijateljima je radno vreme. Danas je uobicajeno radno vreme 8, 9 i vise sati dnevno, a takodje je i subota postala redovan radni dan.

U ovakvim situacijama kad pročitam sličnu vest,
uvek se pre zapitam gde je država bila da dozvoli ovako nešto
jer uvek verujem da čovek od 50 godina nije mogao da radi, a ne da nije hteo...

a zašto komšije i rođaci nisu pomogli..a ko zna? možda ovi nisu ni hteli da prime pomoć iz nekog dostojanstva
možda pomoć koju su ljudi godinama ranije pružalu nije bila dovoljna...
informacije koje dobijemo iz novina su često šture i iskrivljene.

Kad se ovako nesto desi, to je krivica svih nas, jer se ne bunimo. Precutimo, progutamo, i nemamo svest da se to desilo svima nama.
Jedan Bajatovic prima pet plata, i sve iz budzeta. A ko puni budzet? Pa mi! To su nase pare!
Kad kupis kutiju cigara, pola si dao drzavi kroz akcize i pdv, za benzin jos vise. I OK, i treba da se daju te pare drzavi.
Ali drzava treba da te pare potrosi da pomaze socijalnim slucajevima, a ne da Bajatovicu i slicnima daje toliko para da ne znaju sta ce sa njima.
Dakle nasa je krivica - jer dozvoljavamo da nase pare idu koje-kome umesto tamo gde treba da idu.
Nasa je krivica - jer se ne bunimo.

Na siromasne ljude niko ne obraca paznju, pa ni rodbina, sirotinja nazalost ne moze racunati na neciju pomoc.

Uglavnom oni koji su bliski i brinu jedni o drugima. Zato je i dobro ako su jake rodbinske veze, ako se prethodno vodilo računa da se bliskost održi. A ako su tradicionalno jake onda možeš da računaš na svaku pomoć, to je nama bar poznato.

Imala sam u komšiluku ove zime deku koji je bolestan i sam jaukao od bolova i hladnoće dan i noć dok na kraju nije prihvatio pomoć i otišao u odgovarajći centar u kom je ubrzo i umro. Jeste da ima ćerku, ali oni se decenijama nisu ni videli, ni čuli. Prilično sam sigurna njegovom krivicom. Inače je bio pitom, da ne zalazim u detalje, ali nije bio i baš sasvim normalan. Moglo je možda da bude nešto i drugačije, ali njegova smrt je izgledala još tužnije nego druge, a usamljenički život koji je nakon ranog penzionisanja vodio, zbog takvog kraja, je izgledao još besmisleniji.

Znaci niko nema jako siromasnog rodjaka kome treba pomoc? Blago vama!
Slazem se da je drzava trebala da brine o onma iz uvodnog posta, ali je valjda svima jasno da nasa drzava brine o nama samo kad treba da se plati porez i mozda ako treba da nam crkne krava... Kome je jos drzava pomogla ako sama nema od toga koristi?
Moj muz, na moje veliko zadovoljstvo, placa jednoj baki struju i telefon. Ukupno oko 1500 dinara mesecno, ali njena penzija je manja od deset hiljada, tako da je za nju i tih 1500 puno.. Ona misli da je on sredio preko socijalnog da ne placa, inace nikada ne bi pristala...

Да ли је несрећни човек тражио помоћ од комшија, рођака, социјале... Ово што Електрика каже може бити. После паљба по ожалошћеним нису помогли. Умрли су праведници, сироти и добри људи.

ja sam sa mamom pričala o tom nesrećnom slučaju i tim ljudima koji su doživeli takvu tračignu sudbinu.
Čak sam joj i rekla,kako to da se bar tokom zime nisu" spojile" porodice ( pošto baka ima dve ćerke koje su udate ) pa da oni odu preko zime kod njih,da se ne smrznu i ne budu gladni.
Meni to nije jasno,da su znali da ovi nemaju struju i dovoljno ogreva,a pustili su ih da žive tako...novinari pišu da su ih posetili zadnji put krajem decembra.

Znaci niko nema jako siromasnog rodjaka kome treba pomoc? Blago vama!
Slazem se da je drzava trebala da brine o onma iz uvodnog posta, ali je valjda svima jasno da nasa drzava brine o nama samo kad treba da se plati porez i mozda ako treba da nam crkne krava... Kome je jos drzava pomogla ako sama nema od toga koristi?
Moj muz, na moje veliko zadovoljstvo, placa jednoj baki struju i telefon. Ukupno oko 1500 dinara mesecno, ali njena penzija je manja od deset hiljada, tako da je za nju i tih 1500 puno.. Ona misli da je on sredio preko socijalnog da ne placa, inace nikada ne bi pristala...

Kod nas su uglavnom svi u istom ili sličnom škripcu. Pomažemo se međusobno kad se može i kad zatreba, ali niko nije životno ugrožen, niti nekom toliko preliva da može da preuzme da rešava tuđe probleme.
Ovako tragične priče obično su posledica nagomilavanja niza problema tako da je onima koji su životno ugroženi ispod časti da traže ili prihvate već ponuđenu pomoć, ili su poremećeni odnosi ili se ne zna da je toliki problem... Ili nije lako ni pomoći jer podrazumeva dugotrajnu pomoć koja nije baš simbolična.
Pitanje je šta bi bilo da pomoć koja je neophodna drugome premašuje naše finansijske mogućnosti. Verovatno bi opet plaćali, ali pitanje je koliko bi tako moglo i šta kada bi naša deca morala da snose posledice u smislu uskraćenih mogućnosti koje podrazumevamo.

na zalost sve je manje covecnosti medju nama....
licno uvek pomazem ako vidim da u komsiluku neko tesko zivi a nema/nece niko da mu pomogne

rodjaci su dalje od mene, nisu ugrozeni a i sta sam cula iz njihovih usta, zgranula sam se...relativno skoro moj bliski rodjak pijan, valjda nije registrovao da sam cerka ljudi o kojima prica kaze mi `moj brat i ja ih redovno obilazimo zbog nasledstva`:eek: nista nikom nisam rekla sem sto se zgranuh od ljudske zlobe...starih ljudi koji uzgred imaju dvoje dece i troje unuka ali 2 rodjaka ipak imaju svoje misli i plan.

Back