Roditeljstvo

@poetesa
Veći deo kao da sam ja pisala. :)
Ovo na uštrb samostalnosti je to što je plemenska zajednica drugačije uređena, deca su sa majkom, ali i u dobro poznatom, stabilnom okruženju koje je opet vrlo bogato, šarenolko. Kod nas utvrđeni u stanove sa malobrojnim porodicama, prosek broja članova u domaćinstvima bednih tri u Srbiji, pa kad se sva pažnja svali još na jedno dete, dalje okruženje nije tako predvidivo i sigurno. Za posledicu može da ima manjak samostalnosti, sigurnosti. Druge prilike, druga pravila. Iako sam se ja uglavnom pridržavala onih pravila, sad tek nisam sigurna šta da mislim.
Koliko su nebulozne cry out tehnike učenja i vaspitavanja, toliko nije dobro ni vezati na sve načine dete za sebe, a ova priča jeste to većim delom.

neka gleda u maminu torbu, a ne u moju. tu mi je telefon, pasos, novac....ja ne volim da mi iko dira stvari i rovari po njima.

sad citam ovo iz blica vezano za dnasku i kontam da sma def rodjena u pogresnoj drzavi, ja bih se tamo uglavnom lepo uklopila, jer ja jesam izraziti individualac. i barem smo iskreni prema drugima.

- - - - - - - - - -

vi se cudite sto decu izvode po hladnoci i pustaju ih napolje, a meni su dopyzdeli srpski roditelji koji stalno vriste nemoj tamo, nemoj ovamo, prehladices se, pasces. kad da ih izvode kada je na severu veci deo godine hladno. na islandu stavljaju kolica sa bebama ispred kafica...lepo ih umotaju i ostave na vazduhu...i sta je tu cudno u zmelji gde i u sred leta u poijedinim delovima temperatura padne na 5 stepeni.

- - - - - - - - - -

prolazim kod mene u kraju i pricaju dve mame i jedna kaze da mora da isproba voznju autobusom sa detetom i kako ce da reaguje..a ja ovako :eek: ne radi se o sasvim maloj bebi, nego o detetu koje stoji.

- - - - - - - - - -

meni je sasvim ok spartansko vaspitanje i podsticanje individualnosti, jer se smai radjamo i sami umiremo.

- - - - - - - - - -

ni ta ruska mamam se nista nije uzbudila kad je malom pala na pod igracka kod mene, ja uzela igracku, prebacila kod malog i on nastavio da se igra. :lol:

- - - - - - - - - -

jedino mi se ne svidja zajednicko tusiranje, a sto se prozora i zavesa tice, komsije su i ovd eu srbiji slobodne da zavire u moj stan. :lol: ja nemam zavese, svako moze da vidi kad sam gola. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

ni ja satima ne gledam sta cu da kupim, koji sapun, sampon, kupku....gledma smao da mi koza ne odreaguje i ne dobijem alergiju. mozda bih u danskoj bolje prosla sa eko proizvodima, nego sa proizvodima punim hemije.

- - - - - - - - - -

i da postenije mi je da svako plati svoj racun i sastojke za zurke, ako je potrebno, nego koje kakvi grebatori po srbiji koji samo cekaju da im drugi plate racune i piju i jedu na tudj racun, a sve pod parolom prijateljstva. zahebi.

- - - - - - - - - -

ni ja ne pijem lekove, kad i ako se uopste razbolim, a imam bolji imunitet od vecine. i smatram da deca ne traba da se kljukaju slatkisima.

danska idelano mesto za mene.

apropo ovog pasce :zcepanje: jednom jedva zivu glavu izvukoh :) isla ko trudnica kod ginekologa sve sa cerkom od tada 15, 16 meseci. a cekaonica puna hormona a mala trk uz stepenice niz stepenice i dopi.zdi im graknu najstrasnije sto pustam dete tek tako. i izdadje dr da vidi sta se desava i one zapenile sve u glas. i on ladno - pa sta ima veze rodice uskoro drugo. bio posle tajac :zkez:

@Kichbran...aha...razumem te draga....jedno dete medju odraslim ljudima i sigurnom okruzenju gde mu niko nece maznuti bombone sa stola....totalno jeste drugacije nego kada se to isto dete nadje medju vrshnjacima koji na rodjendanskom slavlju pocnu da se otimaju i grabe za bombone a ono stoji po strani i ceka svoj red : ))

I naravno realnost je da neka od te dece imaju recimo sasvim drugi model kuci ( mozda ni toliko zashtite, niti sigurnosti, niti nesebicno razumevanje i strpljivost roditelja jer ima brata ili sestru ili vishe brace i sestara)
...
ipak...moze to da bude okej : )) osecam ti neku zabrinutost
..
jednostavno ucish to dete...kuca je baza...porodica...mama tata.... ja i ti ako ste sami.....to je vash univerzum...a napolju je druga prica...... druga pravila (kao kad idesh u goste ili kad hocesh da dirash torbu nepoznate tete u avionu : )))
..
Jednostavno....ucish i prilagodjavash se...usvajash drushtvene i kulturne obrasce....poshtujesh tudje granice ali drzish i svoje.
..
shto se tice tih granica to ce vec ceo zivot da se testira....ali znash shta mislim : ))

neka gleda u maminu torbu, a ne u moju. tu mi je telefon, pasos, novac....ja ne volim da mi iko dira stvari i rovari po njima.

znači važnije su ti tvoje stvari nego psihološko zdravlje mladog dečaka, kojeg upućuješ da petlja po maminoj torbi i tako njegovu radoznalost vraćaš k majci potencirajuči tako njegovu edipalnost.

treba li reći da je torba (Sigismund Freud - tumačenje snova I i II) eklatantan simbol vagine, ženske seksualnosti itd.

Imao sam sličan primer..ali, moja etika je imala drugačiji obrt

Vraćao sam se sa posla tog dana i već negde na pola puta do kuće, stomak mi je tako prokuvao da sam znao da treba da ubrzam, rasporedim snagu isl.

Usitnio sam koracima, stisnuo guzove i sfinktere i mantrao razne stvari samo da ne mislim na eksploziju proliva koja mi se spremala, ali avaj..

Negde na semaforu, stoje majka i sin.
Građanska porodica videlo se odmah.

Vrlo smerno, kao vrli citizeni, majka je strpjivo čekala da se semafor promeni, zajedno sa dečakom.
Šta raditi?

Pretčati, i tako dati loš primer mom budućem sugrađaninu?

Dovesti majku u situaciju da objašnjava sinu kako ima loših ljudi, i to baš na mom primeru?

Ili se prepustiti prirodi i dovesti majku u još neprijatniju situaciju, da objasni sinu kako ima ne samo loših ljudi nego i fekalnih exibicionista..čudaka i kako mu se izvinjava što ga je uošte rodila?

apropo ovog pasce :zcepanje: jednom jedva zivu glavu izvukoh :) isla ko trudnica kod ginekologa sve sa cerkom od tada 15, 16 meseci. a cekaonica puna hormona a mala trk uz stepenice niz stepenice i dopi.zdi im graknu najstrasnije sto pustam dete tek tako. i izdadje dr da vidi sta se desava i one zapenile sve u glas. i on ladno - pa sta ima veze rodice uskoro drugo. bio posle tajac :zkez:

:rotf:

al ne stvarno, sta je tu cudno deca u sumi kad je hladno, ako ta deca zive u podneblju gde je najveci deo godine hladno. pa ne mogu da najveci deo godine sede u kuci.

eto ja u rusiji jela na 12 stepeni sladoled, bilo suncano, ali nije bilo toplo..sta sad trebaju tamo da rade kad im je kraj maja, a temperatura kao sto je temp u beogradu u novembru..da ne jedu sladoled, ne izvode decu? to sto je srbija u umerenoj klimi i sto nam je najveci deo godine uglavnom toplo je druga prica.

tacno je da se razvija imunitet.

znači važnije su ti tvoje stvari nego psihološko zdravlje mladog dečaka, kojeg upućuješ da petlja po maminoj torbi i tako njegovu radoznalost vraćaš k majci potencirajuči tako njegovu edipalnost.

treba li reći da je torba (Sigismund Freud - tumačenje snova I i II) eklatantan simbol vagine, ženske seksualnosti itd.

Imao sam sličan primer..ali, moja etika je imala drugačiji obrt

Vraćao sam se sa posla tog dana i već negde na pola puta do kuće, stomak mi je tako prokuvao da sam znao da treba da ubrzam, rasporedim snagu isl.

Usitnio sam koracima, stisnuo guzove i sfinktere i mantrao razne stvari samo da ne mislim na eksploziju proliva koja mi se spremala, ali avaj..

Negde na semaforu, stoje majka i sin.
Građanska porodica videlo se odmah.

Vrlo smerno, kao vrli citizeni, majka je strpjivo čekala da se semafor promeni, zajedno sa dečakom.
Šta raditi?

Pretčati, i tako dati loš primer mom budućem sugrađaninu?

Dovesti majku u situaciju da objašnjava sinu kako ima loših ljudi, i to baš na mom primeru?

Ili se prepustiti prirodi i dovesti majku u još neprijatniju situaciju, da objasni sinu kako ima ne samo loših ljudi nego i fekalnih exibicionista..čudaka i kako mu se izvinjava što ga je uošte rodila?

e ybg....ja sma u tom trenutku mislila na svoj pasos, svoju licnu kartu, kljuceve, novac, dokumenta...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

hahaha :rotf:

@Zoro

torba=vagina
..
jooj zashto sad mislim kakva joj je torba....
haha...sory @Zlozi : )))

jooj ostalo moram procitati ovde sam stala :lol:

obicna zenska torba, prepunjena stavrima. :lol:

Kad je ta Evropa imala progon kao Srbi sto su prognani 90.-95.?
A daaaa.NIKAD za zivota evropljana.

Kada je Evropa bombardovana kao Srbija 1999.?NIKAD za njihovih zivota.

Ostavite se nebuloza "kako oni" kad "oni" imaju mirne sigurne zivote koliko decenija unazad.

U Srbiji toga nema.Ljudi su preziveli traume devedesetih i "99. tako da je briga za potomstvo normalna.

Kako ljudi umeju da budu goveda kad su busevi u pitanju,agresivni,bahati,boli ih q sto neko vodi dete.Bolesnika koliko hocete.Lopova.Sa detetom neko laka je meta jer treba paziti dete.Ko ne mora u nase buseve sa decom ne treba da ulazi.Kontrolori bus plusa kad krenu da se bahate dete se istraumira samo tako.Vrucine leti da se rikne....

Poslednja izmena:
A zanimljivo je to...mislila sam da svesno ulazim u roditeljstvo. Ali onaj osecaj u meni, kada su mi ga stavili na grudi i kada smo se prvi put pogledali u oci, ja u suzama, a on nekako ozbiljan, tek tada sam zaista citavim svojim bicem osetila koliku odgovornost preuzimam na sebe. :)

Upravo...nas prvi pogled i znam znam znam da smo se odmah prepoznali i da mi se nasmešio i to osećanje neverovatne odgovormosti za život koji sam iznedrila, a opet nezavistan od mene, nezavistan u smislu svoj i čaroban...a čitala sam da bebe ne vide dalje od nosa i da to nije osmeh nego grč... sutra malo. Sva četiri puta taj prvi put kad su nam se pogledi sreli ostavio je neizbrisiv trag na nama

Ja npr.imam jednu taktiku koja pali svaki put, evo pet godina i to kod oboje.
A to je brojanje.

Sta god da je u pitanju ja pricam pricam pricam, moja deca su pricalice, i filozofi i to traje,
I ja ponavljam jedno te isto i ne slusaju, i ponavljam i isprobam sve nlfogh metode i kad sve istrosim ja podignem ruku i palac i glasno kazem:"JEDAN!"
Iste sekunde ono sto sam ponovila najmanje 12345 puta u proteklih 15 minuta ., bude uradjeno.
Zasto? Ne znam.
Zbog tona verovatno. Koji nije cak ni preglasan, vec samo jasan.

Nikad nisam dosla do DVA ni TRI ... ne znam ni sta bi trebala da dodjem do toga... Verovatno bi nesto usput smislila... :lol:

Eto bezazlenije metode od SAMICE

Ja brojim do tri, ali mi smo stariji i kad nešto baš ne žele, a važno je...brojim do tri. Nemam pojma šta sledi posle tri, usavršila sam da ga razvučem dok ih "ozbiljno gledam" do bezvremenosti..ali do onog izdaha na I se već pokrenu :)

Ah, večita tema - da li tući decu ili ne tući.
Na zapadu ne tuku decu nego ih kljukaju lekovima. Tamo od malih nogu ljudi postaju narkomani. I onda fino niko ništa ne razmišlja jer im se mozak pretvori u kašu.
Hvala lepo, samo što dalje od moje pećine.

Naravno da se iznenade jer kod nas ipak ima jos uvek normalnih pedijatara i decijih psihologa/defektologa. Preteruju sa tom hiperaktivnoscu. Sada svako iole temperamentnije dete dobije dijagnozu ADHD. Ali lakse je nakljukati ga lekovima nego raditi da socijalizaciji.

Back