Pa zapravo može. Pogledaj zemlje Skandinavije i pogledaj zemlje Balkana, pa izvuci zaključke o tome kako vaspitanje dece utiče na društvo.
Psihičko zastrašivanje je sestra fizičkog kažnjavanja.
Da ti nisi bila zastrašivana od svoje majke ne bi imala potrebe da lažeš, na prvom mestu.
See?
Tako nastaje uslovno posledični kompleks igara-laži i kazni u koju deca upadaju bez svoje volje.
Rečenice tipa "volim svoju majku, trebalo je da me tuče i više" ne bih komentarisao kao što ne bih komentarisao ni izjave ljudi koji tvrde da "roditelje uvek treba poštovati" pa makar oni bili serijske ubice, kockari ili hitleri.
Skandinavska kultura se, koliko sam mogla da zaključim na osnovi nekih svedočenja, bazira na kontrloli ljudi i situacija na svim nivoima.
Naša kultura je potpuna suprotnost i zato se stiče utisak da smo delom oslobođeni stega koje država stavlja pojedincu oko vrata.
Za Dance se kaže da spadaju među najsrećnije nacije u Evropi, ali ja ne bih bila srećna da moje dete odrasta u toj zemlji gde se još od novorođenčeta gradi skoro pa spartanski duh čoveka. Jedan Danac i nema vremena za svoje dete, decu im vaspitavaju vrtići u kojima se sprovodi surova disciplina. Svaka čast na brizi o zdravoj hrani koja se daje deci, ali jeslice im više liče na sirotišta u kojima Oliver Tvist traži još i smrzava se kraj otvorenog prozora bez mogućnosti da se pobuni.
Draže mi je da deca ispolje svoj duh, da izbesne, da se igraju, svađaju, međusobno potuku, pa da i zbog nekih krupnijih ispada budu fizički kažnjena, nego da budu još od malih nogu svedena na poslušnike.
Moja prijateljica je u Danskoj morala da vodi svoje osmogodišnje dete kod psihologa jer se detetovo mišljenje nije poklapalo sa stavovima druge dece, pa ti sad vidi o kakvom se vaspitavanju radi.
Što se tiče primera mojih laži zbog kojih sam dobila batine, odmah da pojasnim da je sa mnom prethodno mnogo razgovarano o tome zašto stalno lažem da nemam domaće zadatke.
Praksu laganja sam nastavila zato što sam videla da kazna nije velika.
Svodila se na razgovore mojih roditelja.
I oni su tako razgovarali sa mnom jedno polugođe, pa i drugo polugođe, a da nisu dobili rezultat sve dok me majka nije istukla, ne zbog lenjosti što ne radim domaći, već zbog laganja.