Roditeljstvo

Mali čičak

Stara legenda
Poruka
77.633
Odem na 5 min veceras da se istusiram i deca ostanu sa mm-em... I potuku se... Medo je izudarao po glavi... Ou maj gad... Muz ga nalupao...
Koji im je...
Idem sutra da zapalim svecu u crkvu...

- - - - - - - - - -

Nek nam i vam je drago da je tako... Dobro je da se završilo kako jeste :heart:

Tema: bem te, očekivala sam više :roll: a ne znam ni što sam očekivala više, kad dobiješ besplatno, u 99% slučajeva je šlj :mrgreen:

Hvala Damo :zag:

dozvoljavas muzu da bije dete?
znas kad bih dala muskarcu da udari dete, pa to bi mu poslednje bilo sto je rukama uradio

ne razumem? to je vaspitna mera i ako se deca ponasaju blesavo, zar nije logicno uraditi to?
ne vredi nekad "nemoj to", kad uzmu da uvrcu ruke jedni drugima i da se lomataju ili da bacaju sitnije itd.

- - - - - - - - - -

jel ima neke veze pa po tebi otac ne sme da bije dete, a majka sme?:kafa:

ne razumem? to je vaspitna mera i ako se deca ponasaju blesavo, zar nije logicno uraditi to?
ne vredi nekad "nemoj to", kad uzmu da uvrcu ruke jedni drugima i da se lomataju ili da bacaju sitnije itd.

- - - - - - - - - -

jel ima neke veze pa po tebi otac ne sme da bije dete, a majka sme?:kafa:

ne sme niko, batina nije vaspitna mera za decu...
ali jos je gore musko da bije, jer ima jacu ruku tj jaci udarac, imas slucajeva gde zbog lose procene kad udari otac dete dobrano povredi, zajebi...

ne sme niko, batina nije vaspitna mera za decu...
ali jos je gore musko da bije, jer ima jacu ruku tj jaci udarac, imas slucajeva gde zbog lose procene kad udari otac dete dobrano povredi, zajebi...

kakva bre ruka, za sta sluzi PRUTIC?
ja sam oborio televizor na sestru kad sam bio ko Cickova deca pa sam zapamtio PRUTIC i vise nisam radio takve gluposti.

meni nikad nije palo na pamet da to uradim nekome jer sam vaspitana da se to ne radi....al hbg nema svako pameti da vaspitava, lakse je tuci kad je vec kasno...

nisam ja to namerno, nisam ni znao sta sam uradio... ja sam se peo na TV, ona bila ispod i palo na nju...
mislim 5 godina... koliko dete zna tad?
ne secam se sta sam uradio ofc, ali kazu da sam 2 puta oborio TV i to prvi put sam, a drugi put na sestru...

valjda su mi bile zanimljive te slike na TV-u pa sam hteo da se priblizim tome...

a deca kako rastu sve su nestasnija i muska i zenska...

kad su dolazili kumovi na slavu sa malom decom, 3 decaka, pa oni sede za stolom, a ja ih cuvam da ne izlome ruke i ne izlome najmladjeg, jer su gledali americko rvanje i imitiraju sve to...:roll:

ni trenutka nisam smeo da ih pustim iz vida... nema zezancije... najstariji je imao 7-8... i godinama tako ja zaduzen za babysitting na slavi...

- - - - - - - - - -

i zenska deca su nestasna, secam se da je jedna rodjaka trcala po kuci i jurila i pala i isekla usnu kad je bila mala i ostao joj oziljak i danas...

Sa decom treba da se prica i da im se objasnjava. Danas su ljudi izmislili milion sigurnosnih zezalica da bi decu sacuvali od takvih nezgoda i povreda. Tvoji kao i vecina roditelja iz tog vremena nisu bas mnogo vodili racuna o deci. To svoje nesavrsenstvo u starateljstvu su jos vise produbljivali pruticima, kaisevima, varjacama ili rukom.
Nasilje nije dobar nacin da se neko necemu nauci kao ni sto svo ono bubanje u skoli nema veze sa zivotom. Te zastarele nacine vaspitanja i discipline treba iskoreniti, inace kako su pojedini poceli ceznjivo da gledaju za prosloscu bojim se predlozice neko vracanje klecenja ma kukuruzu i pustanje krvi pijavicama.

Sa decom treba da se prica i da im se objasnjava. Danas su ljudi izmislili milion sigurnosnih zezalica da bi decu sacuvali od takvih nezgoda i povreda. Tvoji kao i vecina roditelja iz tog vremena nisu bas mnogo vodili racuna o deci. To svoje nesavrsenstvo u starateljstvu su jos vise produbljivali pruticima, kaisevima, varjacama ili rukom.
Nasilje nije dobar nacin da se neko necemu nauci kao ni sto svo ono bubanje u skoli nema veze sa zivotom. Te zastarele nacine vaspitanja i discipline treba iskoreniti, inace kako su pojedini poceli ceznjivo da gledaju za prosloscu bojim se predlozice neko vracanje klecenja ma kukuruzu i pustanje krvi pijavicama.

licno ja jedino znam za ovaj nacin... drugi mi nisu poznati i kako se razgovorom vaspitati dete od 5 godina, kad realno cesto uopste ni ne slusaju, ne znam sta drugo da kazem...

e sad, nisam neki pobornik modernog socijalnog liberalizma to je istina...

starinska konzervativna disciplina je po meni bolja varijanta, ali tu treba biti oprezan da se ne predje u zatucanost...

bubetanje u skoli, slazem se da ima preteranog bubetanja gluposti, ali druga krajnost je znanje u rangu Mimi Oro, a ljudi u skladu sa danasnjom kulturom redovno postaju takvi...

Postoje razni nacini da se dete vadpita bez batina. Positive reinforcement na primer. Pohvalis ga i nahradis za dobre stvari. Ako nesto pogresi objasnis mu da to nije u redu, pokazes kako treba, budes role model. Ako vec padne u tantrum, ovo se desava kod onih maleckih od 2-3 godine, sacekas da se smire pa onda objasnis. Slanje na time out ili uskracivanje neke od omiljenih igracaka je sledeci stepen ali nikako i nikada ne batine.
Licno smatram da bi ljudi pre nego postanu roditelji trebalo da budu obrazovani u vezi dece i roditeljstva i da polazu ispit. Mislim ne mozes da vozis kola bez ispita i dozvole a moguce je da nekome upropastis zivot jer ne zmasvkako da budes roditelj.

dozvoljavas muzu da bije dete?
znas kad bih dala muskarcu da udari dete, pa to bi mu poslednje bilo sto je rukama uradio

:lol:
Dozvoljavam?! :lol:
Mislis da treba da me pita? :lol:

Ona je pala onaj dan i tacno na vrhu cela se malo udarila,
A medo je iz sve snage poceo udarati po glavi...
Muz ga je mahinalno dohvatio, sigurno mu je guza bridela.
I neka je...

Milion puta im pricas pricas pricas...
Kao pas i macka...

I jel vi stvarno mislite da mi roditelji ne znamo razne nacine za vaspitanje dece?
I da nismo procitali 123345 knjiga na tu temu.
Praksa i teorija u odgoju dece su nebo i zemlja.

Jedva cekam da vas vidim u roditeljskoj ulozi najmanje dvoje male dece... :lol:

Drugaricin klinac, tada je imao nepune 4 godine. Video da mama stavlja serpu na ringlu, pa bi on da vidi sta tu ima. Nemoj, nemoj, vruce, nemoj, boli, bla bla i dete opekotine na obe sake (dan danas ima oziljke). Od tada vise ne prlazi sporetu, ali ne zato sto mu je mama objasnila da je to opasno, nego zato sto je naucio na tezi (i bolniji) nacin nego da ga je odmah lupila po ruci. Druga drugarica udarila dete cim je pruzio ruku ka pegli i mirna backa.

U teoriji je sve super.

Pogotovo ono sto ovde rade ateisti pa su oterali verujuce i sami vladaju ovde.

Ko koga odavde moze da otera ako te admin ne banuje ?
To sto Vi vernici nemate argumenata da komunicirate sa nama ateistima je druga prica.

A odakle ti ova informacija, po pravilniku moras da das izvor ove informacije :cool:

Ako su vernici kao Milan od Gruze, a znam da ih ima i obicno su angazovani oko foruma , ne ovog nego i drugih, e onda su takvi vernici , po mom misljenju bolesni...
Ja nista religiozno osim fanaticnog ne vidim u ponasanju takvih...

Npr kratak primer...

Bila je situacija da je komercijalna banka izbacila cistacicu ili cistaca, mislim cistacicu iz svojih prostorija jer je bila u uniformi...
Dosla zena za vreme svog posla da podigne pare, jer nece stici , valjda ta prica je bila, posle posla...
Medjutim , sef ekspoziture ju je udaljio iz ekspoziture jer ostale klijente to cini nelagodnim a i uvredjenim...biti pored narandzastog radnika gradske cistoce...

I komentar je bio , ono sto je profesionalno ispravno , da je sef ekspoziture postupio pravilno jer stvarno bi klijenti banke bili uvredjeni i banka bi bila finansijski ostecena ako bi se to ponavljalo...
Naravno to ne ide sa religijom i onda su ovakvi vernici jednostavno banovali clanove koji su izrazili takvo misljenje...

Cak je banovan i korisnik koji je predlozio da se odredjena radnica banke posalje napolje, van filijale da bi ucinila uslugu radnici cistoce ...i to je bilo previse ponizavajuce za radnicu gradske cistoce...

I sta je poenta...izbila je frka, jer je doticna radnica gradske cistoce dan pre toga dobila nagradu grada ........
Naravno Srbija, pa je sef ekspoziture pisao izvinjenje, ne znam da li je banka platila obestecenje radnici, a ne znam da li je napravljen presedan ili sad mozgu svi cistaci gradske cistoce ulaziti u tu ekspozituru komercijalne banke, sto cisto sumnjam...

Poenta je da nema slobodnog misljenja kad su neki vernici sa nekim administratorskim pogodnostima...

Ako su vernici kao Milan od Gruze, a znam da ih ima i obicno su angazovani oko foruma , ne ovog nego i drugih, e onda su takvi vernici , po mom misljenju bolesni...
Ja nista religiozno osim fanaticnog ne vidim u ponasanju takvih...

Npr kratak primer...

Bila je situacija da je komercijalna banka izbacila cistacicu ili cistaca, mislim cistacicu iz svojih prostorija jer je bila u uniformi...
Dosla zena za vreme svog posla da podigne pare, jer nece stici , valjda ta prica je bila, posle posla...
Medjutim , sef ekspoziture ju je udaljio iz ekspoziture jer ostale klijente to cini nelagodnim a i uvredjenim...biti pored narandzastog radnika gradske cistoce...

I komentar je bio , ono sto je profesionalno ispravno , da je sef ekspoziture postupio pravilno jer stvarno bi klijenti banke bili uvredjeni i banka bi bila finansijski ostecena ako bi se to ponavljalo...
Naravno to ne ide sa religijom i onda su ovakvi vernici jednostavno banovali clanove koji su izrazili takvo misljenje...

Cak je banovan i korisnik koji je predlozio da se odredjena radnica banke posalje napolje, van filijale da bi ucinila uslugu radnici cistoce ...i to je bilo previse ponizavajuce za radnicu gradske cistoce...

I sta je poenta...izbila je frka, jer je doticna radnica gradske cistoce dan pre toga dobila nagradu grada ........
Naravno Srbija, pa je sef ekspoziture pisao izvinjenje, ne znam da li je banka platila obestecenje radnici, a ne znam da li je napravljen presedan ili sad mozgu svi cistaci gradske cistoce ulaziti u tu ekspozituru komercijalne banke, sto cisto sumnjam...

Poenta je da nema slobodnog misljenja kad su neki vernici sa nekim administratorskim pogodnostima...

I kakve veze ima ovaj primer sa mnom i mojim tekstovima?

Poslednja izmena od moderatora:
ja ne pricam o procitanim kjigama, vec o muskoj jakoj ruci i detetu od par kilca, nespojivo
briga mene sta ti jedva cekas, ja sam rekla sta sam imala, da mi muz sutra zvizne dete poslednje bi mu bilo, isto ko kad bi mene zviznuo
i ja jedva cekam tebe da zvizne pa da vidim sta bi onda radila...il je tvoja guza vrednija od detetove
:zag:
Skoro je bio neki članak o vaspitavanju dece u skandinavskim zemljama i baš su me neki podaci začudili.

Sad, pošto je vreme ručka, ne bih da u ovom trenutku pišem o tome, ali ne znači da to neću kasnije.
Me svidja mi se njihov sistem odgoja dece, a ni nacin zivota

- - - - - - - - - -

Smesna je rasprava :lol:

Danas svaki roditelj procita brdo literature pre i kad dobije dete i onda shvati da sve to mozes da okacis macku o rep i da moras da prihvatis sebe i decu... Jedinstvene unikatne...

Pa zapravo može. Pogledaj zemlje Skandinavije i pogledaj zemlje Balkana, pa izvuci zaključke o tome kako vaspitanje dece utiče na društvo.

Psihičko zastrašivanje je sestra fizičkog kažnjavanja.
Da ti nisi bila zastrašivana od svoje majke ne bi imala potrebe da lažeš, na prvom mestu.

See?

Tako nastaje uslovno posledični kompleks igara-laži i kazni u koju deca upadaju bez svoje volje.

Rečenice tipa "volim svoju majku, trebalo je da me tuče i više" ne bih komentarisao kao što ne bih komentarisao ni izjave ljudi koji tvrde da "roditelje uvek treba poštovati" pa makar oni bili serijske ubice, kockari ili hitleri.

Skandinavska kultura se, koliko sam mogla da zaključim na osnovi nekih svedočenja, bazira na kontrloli ljudi i situacija na svim nivoima.
Naša kultura je potpuna suprotnost i zato se stiče utisak da smo delom oslobođeni stega koje država stavlja pojedincu oko vrata.

Za Dance se kaže da spadaju među najsrećnije nacije u Evropi, ali ja ne bih bila srećna da moje dete odrasta u toj zemlji gde se još od novorođenčeta gradi skoro pa spartanski duh čoveka. Jedan Danac i nema vremena za svoje dete, decu im vaspitavaju vrtići u kojima se sprovodi surova disciplina. Svaka čast na brizi o zdravoj hrani koja se daje deci, ali jeslice im više liče na sirotišta u kojima Oliver Tvist traži još i smrzava se kraj otvorenog prozora bez mogućnosti da se pobuni.

Draže mi je da deca ispolje svoj duh, da izbesne, da se igraju, svađaju, međusobno potuku, pa da i zbog nekih krupnijih ispada budu fizički kažnjena, nego da budu još od malih nogu svedena na poslušnike.

Moja prijateljica je u Danskoj morala da vodi svoje osmogodišnje dete kod psihologa jer se detetovo mišljenje nije poklapalo sa stavovima druge dece, pa ti sad vidi o kakvom se vaspitavanju radi.

Što se tiče primera mojih laži zbog kojih sam dobila batine, odmah da pojasnim da je sa mnom prethodno mnogo razgovarano o tome zašto stalno lažem da nemam domaće zadatke.

Praksu laganja sam nastavila zato što sam videla da kazna nije velika.
Svodila se na razgovore mojih roditelja.
I oni su tako razgovarali sa mnom jedno polugođe, pa i drugo polugođe, a da nisu dobili rezultat sve dok me majka nije istukla, ne zbog lenjosti što ne radim domaći, već zbog laganja.

Poslednja izmena:
:zag:

Me svidja mi se njihov sistem odgoja dece, a ni nacin zivota

- - - - - - - - - -

Smesna je rasprava :lol:

Danas svaki roditelj procita brdo literature pre i kad dobije dete i onda shvati da sve to mozes da okacis macku o rep i da moras da prihvatis sebe i decu... Jedinstvene unikatne...

Ovo je moj slučaj.
Vidiš teoriju, a kad zađeš u praksu hvataš se za glavu.

Deca se potuku kao bokseri, pesnicama (to nisu sigurno od nas naučile) i danima ih razdavajaš, pričaš, učih ih da sestre to ne rade, primenjuješ metode iz knjiga, savetuješ se sa iskusnim roditeljima, a onda ih jednog dana pustih da se biju i ne mešaš se.

Onda te obe optuže da nisi majka, već maćeha jer nisi ušla u duel da ih braniš, da braniš jednu od druge.
Kako onda da ih ne izlemaš, onako po propisu?
I jedna i druga su još kod učiteljica, nisu zašle u više razrede osnovne škole, a znaju da manipulišu roditeljskim odgovornostima, znaju da optužuju i pozivaju se na dečja prava da budu zaštićena.

Bravo što su nas istukli.:D

Ne bih se ja zaklela da su deca anđelčići koje roditelji vremenom iskvare.
Kad se među decom javi ljubomora, rivalstvo, to bude tako snažno osećanje da ih vodi do međusobnog fizičkog obračuna.
Ne moraju roditelji da ih uče nasilju, oni se snađu i pesniče se međusobno, pa ti probaj da ih razdvojiš ili ne, daj Bože, staneš na nečiju stranu u toj tuči.

Bravo za ispravan zdravorazumski stav.;)

Antigona i regina ,repke od mene.mislim nemam ih,al kao da sam vam dala :lol:

Kad počnu priče o zapadnoj kulturi i njihovom vaspitavanju dece, ja se samo setim metoda jedne Nemice.
Ona je likovala zato što je njeno dete uljudno, fino, odmereno, čisto, pedantno, (volim to dete da se razumemo i drago mi je što je tako dobro) ali majka je taj rezultat postigla zastrašivanjem.

Ona recimo svom detetu kaže da ako nije to i to, takvo i takvo, ostaviće je u Srbiji, a oni će da se vrate kući bez nje.
A dete kaže, ja ću da trčima za vama.
Majka preti tada da će da je zaključa u šupu za drva pored poljskog WC-a.

Back