Roditeljstvo sa balansiranjem

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
85.322
_Roditeljstvo bez krivice: Saveti za balansiranje između sebe i dece_

Biti roditelj danas znači nositi nevidljivi ranac pun ljubavi, obaveza, ali ponekad i krivice. Krivice kada nisi dovoljno prisutan. Krivice kada si previše prisutan i osećaš se iscrpljeno. Kada mnogo radiš, imaš osećaj da deca pate. Kada si ceo dan kod kuće, pitaš se zašto ne radiš dovoljno za sebe. Ovaj unutrašnji konflikt deo je stvarnosti mnogih majki i očeva. Ali istina je da dobro roditeljstvo ne znači da se stalno žrtvuješ, već da budeš u ravnoteži – sa sobom, sa detetom i sa životom u celini.

Mnogi roditelji misle da „balansiranje“ znači da posvete jednako vreme i pažnju svim oblastima života, ali realnost nije tako simetrična. Balans se krije u svesnosti, ne u brojkama. Kada si sa svojim detetom, da li si zaista tu ili gledaš u telefon, razmišljaš o poslu i obavezama? I obrnuto – kada konačno sedneš sam sa knjigom ili kafom, da li osećaš mir ili krivicu što nisi sa detetom? Pravi balans počinje onda kada sebi dozvoliš da budeš potpuno prisutan u onome što radiš, bez stalne krivice zbog onoga što u tom trenutku ne radiš.

Mnogi roditelji su navikli da sebe stavljaju na poslednje mesto. Želiš mir? Sačekaj da svi zaspe. Želiš vreme za sebe? Samo ako je sve drugo završeno. Ali istina je da ne možeš davati iz prazne čaše. Tvoja energija, strpljenje, empatija i prisutnost zavise od toga koliko si povezan sa sobom. I to ne znači skupa putovanja ili sate joge, iako može i to; ponekad je dovoljno samo deset minuta tišine uz šolju čaja, čitanje nekoliko stranica omiljene knjige ili kratka šetnja bez društva. Sebe ne duguješ kao nagradu za „dobro roditeljstvo“, već kao temelj koji tvoje roditeljstvo čini stabilnim.

Osećaj krivice često dolazi iz poređenja – sa drugim roditeljima, sa idealizovanim verzijama roditeljstva ili sa nerealnim standardima savršenstva. Ipak, krivica retko kad daje dobar savet. Ona nas tera da postupamo ne iz ljubavi, već iz straha: „Šta ako mu nedostajem?“, „Šta ako sam sebičan?“ Pravi kompas su potrebe deteta, ali i naše lične potrebe. Ako ti je potreban odmor, to ne znači luksuz. Ako ti je potrebna tišina, to ne znači da ignorišeš svoje dete. Kada poštujemo i svoje i njihove potrebe, gradimo poverenje, a ne savršenstvo.

Često kažemo „Nemam dovoljno vremena za decu“ i osećamo krivicu, ali deca pamte ne koliko, već kako smo bili sa njima. Petnaest minuta dnevno u kojima ostaviš telefon, slušaš dete bez prekidanja i igraš nešto što njega interesuje pravi veću razliku nego dva sata u kojima si fizički prisutan, ali ti je misao negde drugde. Kvalitet stvara bliskost, sigurnost i ljubav, i to je ono što se gradi svakog dana – ne kroz savršen raspored, već kroz svesnu povezanost.

Deca uče kroz primer. Kada vide roditelja koji ume da kaže „treba mi odmor“, „želim da budem sam/a neko vreme“, „ovo mi donosi radost“, ona uče kako da poštuju svoja osećanja i granice. Roditelj koji brine o sebi nije sebičan, već je model zdravog ponašanja. Kada nas deca vide kako balansiramo, bez krivice ali sa odgovornošću, ona uče da briga o drugima i briga o sebi nisu suprotnosti.

Biti roditelj ne znači izgubiti sebe. Naprotiv, to je prilika da se stalno iznova otkrivaš, prilagođavaš i učiš kako da budeš tu i za druge, ali i za sebe. Krivica je glas sumnje. Balans je glas ljubavi. A kada ljubav vodi _ i dete i roditelj rastu zajedno.

Back