roditeljska ambicija

...ambicija mi je da postanu samostalni, da izrastu u fizicki i psihicki zdrave ljude...a profesiju neka sami biraju...pokusacu da ih posavetujem, ali cu prihvatiti njihove izbore...

sin je izjavio da ce da bude mehanicar...kad sam mu ja rekla: ali stalno ce ti biti ruke crne i prljave...on je rekao: pa imam rukavice... :D

...ambicija mi je da postanu samostalni, da izrastu u fizicki i psihicki zdrave ljude...a profesiju neka sami biraju...pokusacu da ih posavetujem, ali cu prihvatiti njihove izbore...

sin je izjavio da ce da bude mehanicar...kad sam mu ja rekla: ali stalno ce ti biti ruke crne i prljave...on je rekao: pa imam rukavice... :D
Genijalac !
I vidiš , nisi ga posavetovala za njegov izbor, nego si rekla lošu stranu njegovog izbora. Stavila si ga u situaciju da se pravda.

Da se ne lažemo, iznos je vrlo bitna stavka, ovako rade mnogi umetnici i privrednici, pa nemaju od čega da žive koliko god da su dobri u onome što rade.
Moje ambicije su, pored nabrojanog da ima platu barem 50000 i da nema svoju firmu jer to za sada nije pametno. Ko je ikad imao svoju firmu jako dobro zna koliko puta je poželeo da svoj posao ne nosi kući , u porodicu, u krevet, u snove, na godišnji odmor...

Мој супруг је приватник и јако добро знам о чему причаш.

Али, одговорна особа свој посао свакако свуда носи са собом.

Приватник бар то ради за себе.

Што се тиче плате, све испод 70.000 у овом тренутку је мало.

Ко има породицу, зна о чему причамо.

Genijalac !
I vidiš , nisi ga posavetovala za njegov izbor, nego si rekla lošu stranu njegovog izbora. Stavila si ga u situaciju da se pravda.

...sve je bilo u saljivom tonu, i nisam shvatila to kao pravdanje, vec kao argumentovanje...odusevio me je sto je znao da se snadje i da mi zatvori usta...sad postujem njegov "izbor" (mislim, pet godina ima), pa kad kaze da ce biti mehanicar, ja mu postavljam podpitanja da mi objasni sta ce sve da radi... :)

Мој супруг је приватник и јако добро знам о чему причаш.

Али, одговорна особа свој посао свакако свуда носи са собом.

Приватник бар то ради за себе.

Што се тиче плате, све испод 70.000 у овом тренутку је мало.

Ко има породицу, зна о чему причамо.
И то зависи,
У Куршумлији се разбисмо у кафани од ића и пића прошле недеље нас петорица, цех је био 2.700 дин, веровали или не.
Значи да је 400€ доле одлична плата с обзиром на трошкове + што кажу да ретко кога има нпр. у Лесковцу а да нема свој пластеник и убијају се од кинте и на основу тога.
И онда је јасно што се власт суштински не мења, коме је добро, и тако, ал то није тема, него да је у Србији све од тога где се живи.

Poslednja izmena:
Bila bi zadovoljna da ostane da radi u restoranu u kojem sada ide na praksu (ukoliko ostane u ovoj zemlji). Tu radi 40 kuvara (podeljeni su u dve smene), svako zna koji je njegov posao, radi se u rukavicama, sa kapama, u čistom odelu, u klimatizovanoj kuhinji. Tanjir mora da izgleda kao u jelovniku, hrana je kvalitetna. Kuvari imaju platu oko 1000 evra, svi su zadovoljni i raspoloženi u kuhinji, atmosfera je skroz pozitivna.
Hranu koju žele da pojedu izaberu iz jelovnika i dobiju servirano kao za goste, u posebnoj prostoriji. Mogu da uzmu bilo koje bezalkoholno piće, na flašu napišu svoje ime markerom i drže u frižideru, dok ne popiju, kafu, toplu čokoladu, dezert... Nije im ograničeno koliko će pojesti i popiti.
Mislim da ni u svetu ne može bolje uslove da nađe, osim možda plate, ali za ove okolnosti, ova plata baš dobra.

И то зависи,
У Куршумлији се разбисмо у кафани од ића и пића прошле недеље нас петорица, цех је био 2.700 дин, веровали или не.
Значи да је 400€ доле одлична плата с обзиром на трошкове + што кажу да ретко кога има нпр. у Лесковцу а да нема свој пластеник и убијају се од кинте и на основу тога.
И онда је јасно што се власт суштински не мења, коме је добро, и тако, ал то није тема, него да је у Србији све од тога где се живи.

Што си ме сад изнервирао :rtfm:

Шта ти то значи тамо доле?

Цена хлеба је иста, цена бензина иста, млеко исто, зејтин исто, књиге за децу плаћамо, јер немамо Ђиласа (комплет је најмање 10000) ...

Да ли би могао са 40000 да идеш у кафану? И колико пута?

Чак и ако је рачун 2700?

Што си ме сад изнервирао :rtfm:

Шта ти то значи тамо доле?

Цена хлеба је иста, цена бензина иста, млеко исто, зејтин исто, књиге за децу плаћамо, јер немамо Ђиласа (комплет је најмање 10000) ...

Да ли би могао са 40000 да идеш у кафану? И колико пута?

Чак и ако је рачун 2700?

Јуче су ме исто водили овде, порција главног јела за 1 особу је 1200 дин, без пића, салате, дезерта, лако израчунати да цех по једном не може мање од 1.700дин.
Изеш кафане, нећемо да скенирамо цену превоза, па онда, инфостан, струју, режије, пола се унутр. качи на бандару и краде, па онда и разрезе и намете за фирму у Бг или у унутрашњости, па није пола Бг регистровано по селима за џабе :)) Краљевачки сир не може никако да буде скупљи у КВ, пијаца у унутрашњости је скупља, односно иста као у Бг јер овде може и да се "цуња" и тражи јефтиније, и иста је САМО цена воћа и поврћа у унутр. што је и разумљиво.
Кило на пример печенице колико је, најефтинија водена у продавници је 850 дин, али можете да нађете у унутрашњости суво месо за те паре, видео лично у ГМ, оно што би и јесте печеница, а што се у Бг третира као пршут.
И то је разлика у трошковима живота, што је сасвим нормално било где на свету, ништа необично, али се само код нас кука.
Отворио странац фабрику каблова, хтео да запосли људе, плата 350€. И неће нико, мааааала платааата, а посао за неквалификоване људе, седе у чистом и да раде склапање. Па што би, имају 5 прасета у обору, 3000 литра ракије да се гађају, ал ове године нема ништа од кајсије, брескве, све иструлело
И тако то,
мислим, ако су ови што су говорили да супер живе са 40 к у Куршумлији лагали мене, онда и ја ланчано тако вама преносим.

Јуче су ме исто водили овде, порција главног јела за 1 особу је 1200 дин, без пића, салате, дезерта, лако израчунати да цех по једном не може мање од 1.700дин.
Изеш кафане, нећемо да скенирамо цену превоза, па онда, инфостан, струју, режије, пола се унутр. качи на бандару и краде, па онда и разрезе и намете за фирму у Бг или у унутрашњости, па није пола Бг регистровано по селима за џабе :)) Краљевачки сир не може никако да буде скупљи у КВ, пијаца у унутрашњости је скупља, односно иста као у Бг јер овде може и да се "цуња" и тражи јефтиније, и иста је САМО цена воћа и поврћа у унутр. што је и разумљиво.
Кило на пример печенице колико је, најефтинија водена у продавници је 850 дин, али можете да нађете у унутрашњости суво месо за те паре, видео лично у ГМ, оно што би и јесте печеница, а што се у Бг третира као пршут.
И то је разлика у трошковима живота, што је сасвим нормално било где на свету, ништа необично, али се само код нас кука.
Отворио странац фабрику каблова, хтео да запосли људе, плата 350€. И неће нико, мааааала платааата, а посао за неквалификоване људе, седе у чистом и да раде склапање. Па што би, имају 5 прасета у обору, 3000 литра ракије да се гађају, ал ове године нема ништа од кајсије, брескве, све иструлело
И тако то,
мислим, ако су ови што су говорили да супер живе са 40 к у Куршумлији лагали мене, онда и ја ланчано тако вама преносим.

Да, да занемаримо кафане...

Струја, инфостан, режија... Шта ти мислиш, да ми не користимо струју, телефон, грејање? Или то мање кошта?

Тај у Куршумлији са 40000 можда живи лепо ако је полутан (па му тата и мама са села доставе јаја, сир, млеко, паприку, парадајз, купус, прасенце...).

Баш је од 40000 глат одвојио 3000 да тебе и друштво води у кафану ...

То је исто као кад код мене кажу да живе од једне плате од 15000 месечно.

Можда, ако не плаћају комуналије, струју, телефон, а једу само хлеб и млеко (чек, чек, ако прерачунам, немају ни за то).

А овај са фабриком каблова нека дође код нас, побили би се људи за ту плату.

Да, да занемаримо кафане...

Струја, инфостан, режија... Шта ти мислиш, да ми не користимо струју, телефон, грејање? Или то мање кошта?

Тај у Куршумлији са 40000 можда живи лепо ако је полутан (па му тата и мама са села доставе јаја, сир, млеко, паприку, парадајз, купус, прасенце...).

Баш је од 40000 глат одвојио 3000 да тебе и друштво води у кафану ...

То је исто као кад код мене кажу да живе од једне плате од 15000 месечно.

Можда, ако не плаћају комуналије, струју, телефон, а једу само хлеб и млеко (чек, чек, ако прерачунам, немају ни за то).

А овај са фабриком каблова нека дође код нас, побили би се људи за ту плату.

Netje Sumadinci da mu rade, a znas gde npr. Mercedes ima fabriku kablova? U Makedoniji....

Па добро, није ово Мерцедес, ал не би ни код вас, ће му пропадне службица + пластеник.
Неће да се маје безбвезе.

Нема код нас пластеника, нисмо ми паприкари.

А у граду беспослених колико хоћеш.

Испозатварали фабрике, радне снаге на тоне.

- - - - - - - - - -

Одосмо ми далеко од теме. Него, шта ћемо са децом у ова луда времена?

Васпитавати их да буду добри људи, да одговорно раде оно што раде и да се надамо да ће једног дана бити више тако васпитаваних, него оних специјално васпитаних за смутна времена.

Нема код нас пластеника, нисмо ми паприкари.

А у граду беспослених колико хоћеш.

Испозатварали фабрике, радне снаге на тоне.

Јао, Мина, а ко то у Србији по градићима и варошицама нема нешто на селу?
Немају дођоши који су се ионако запослили у држ. фирмама, па их староседеоци мрзе...

Електрико, мени је ово што прича Марџ у реду, она најбоље познаје своје дете и не морају баш сви да студирају.

Немају дођоши који су се ионако запослили у држ. фирмама, па их староседеоци мрзе...

Електрико, мени је ово што прича Марџ у реду, она најбоље познаје своје дете и не морају баш сви да студирају.

Ево, моји најближи рођаци живе у једној јужнобанатској варошици и немају ништа на селу, као ни већина житеља исте. Били су службеници, исто као и њихови родитељи, тј моји покојни баба и деда.
Откуд вам идеја да сви који живе у малим местима имају кокошке, свиње или имања на селу?

Видео сам пре неки дан, хватао сам пречицу испод Браковог моста да изађем брже на Ушће, држе кокошке.
Старо Сајмиште, 2км од Теразија.
Да направимо ми један колективни кокошарник, за боље нисмо и да тако једемо и остало, јер очигледно је то све што нам у животу треба.

Ја немам никога на селу, као ни већина моје фамилије.

А они који имају нешто од земље, на њој могу само да саде цвеће, јер је то толико уситњено да се не може ништа озбиљније радити.

- - - - - - - - - -

Видео сам пре неки дан, хватао сам пречицу испод Браковог моста да изађем брже на Ушће, држе кокошке.
Старо Сајмиште, 2км од Теразија.
Да направимо ми један колективни кокошарник, за боље нисмо и да тако једемо и остало, јер очигледно је то све што нам у животу треба.

Зезаш?

Или су то они за расељавање?

Не зезам се, мораћу да се опсетим да фоткам те занимљивости на које наиђем. Тамо је увек живела сиротоња, након рата је био павиљон за уметнике, који је сада руиниран, док се не среди, а то значи до судњег дана, тамо ће бити уточиште сиромасима у шупама и потлеушама на Ст. Сајмишту.
Држи сиротиња кокошке, органик фуд :)))9
Васпитавати их да буду добри људи, да одговорно раде оно што раде и да се надамо да ће једног дана бити више тако васпитаваних, него оних специјално васпитаних за смутна времена.
И да се баве часним занимањима, а не певаљке, старлете и остали узори које су морали матори да представе сасвим малој деци.

Dete treba pre svega podržavati čak i kada nam se njegov izbor ne dopada!
Ako imamo primedbe treba ih mirno izneti i ostaviti da ih dete oceni!

Самим тим што дете нешто хоће, значи да је зрело и то треба похвалити, без обзира на врсту делатности.
Лоше је кад га ништа не занима, кад нема никакву идеју шта би са собом радило.

svaki roditelj ima neke ambicije usmerene ka svom detetu
konkretno mislim na profesionalne
koja je veža ambija i koliko ste uložili u to da je dete ostvari
tu mislim od najobičnije tipa da završi fakultet i osamostali se
do probijanja na većim i širim poljima
kada ona postaje bolesna i znate li takve primere
(gledam sad kako roditelji ponosni navijaju za svoju ćeru pevaljku u povoju. nešto mislim nije da su oni baš srećni što je pevaljka, ali vidim se tačno žeja da se progura, mlatne enku kintu za sve...)

Мој отац је амбициозан човек и делом је пренео амбицију на сестру и мене.
Мислим да сам ја , за нијансу, амбициознија од њега.

У чему се огледала та његова амбиција усмерена на нас?
Захтевао је од обе да завршимо факултет.
Имао је два аргумента.

Први је био независност- сестрина и моја материјална независност.

Други- напредак породице. Сматрао је да је бесмислено да нас две као девојке рођене у породици интелектуалаца, у великом граду где су нам сви садржаји на дохват руке, останемо без факултета.

То је користио као васпитну меру од почетка и кад смо биле баш мале, док још нисмо најбоље ни разумеле о чему нам прича.

Back