Rodila sam 3. dece sa autizmom: Otišla sam na testiranje i čula istinu o sebi posle koje nisam prestajala mužu da plačem

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.659
Kristin Mekginis, voditeljka i manekenka, pokrenula je brojne teme i diskusije o autizma otkako je dijagnostikovan kod njene dece. Glavna misija joj je da razbije sve predrasude o ovom neurorazvojnom poremećaju. Najvažnija uloga u životu joj je da bude najbolja majka svojoj deci, sve ostalo je, kako ističe, na drugom mestu.

Izvor: Ivana Bogićević
1730178809968.png

Priča se nastavlja kako je ona otišla da se testira "pod stare dane" pa su i njoj ustanovili autizam te je zbog toga plakala ceo dan od sreće!?!

Cela priča ovde

Poslednja izmena:
Dve stvari su mi interesantne u toj priči
  1. Propaganda da je autizan nešto sasvim normalno te da je većina ljudi autistična (za ovo treba da pričamo molo šire)
  2. Kako je Izvor: Ivana Bogićević? Ovo mi liči na prevod članka iz ko zna odakle

Poslednja izmena:
Samopregledi i onlajn evaluacije su dostupni odraslima da se testiraju na autizam, ali dijagnozu autizma odraslih može postaviti samo kvalifikovani zdravstveni radnik, kao što je psihijatar ili psiholog.

Dok je većini ljudi dijagnostikovan poremećaj iz spektra autizma (ASD) kao deca, osobine autizma odraslih se identifikuju kasnije u životu kako se stanje bolje razume.

U nekim slučajevima, poteškoće u komunikaciji i ponašanja koja su se ranije pogrešno smatrala drugim poremećajima prepoznaju se kao osobine autizma.

Alati za samoproveru ASD su upitnici koje možete sami da uradite. Većina je dostupna na mreži besplatno.

Primeri onlajn test pitanja uključuju:

1. Da li više volite da radite stvari na isti način iznova i iznova?
  2. Da li ste skloni da primetite detalje koje drugi ne primećuju?
  3. Da li imate tendenciju da imate jaka interesovanja i da se uznemirite ako ne možete da ih ostvarite?
  4. Da li ste fascinirani datumima ili brojevima?
  5. Kada pričate, da li je drugima teško da uđu u reč?
  6. Da li se petljate sa stvarima? (vrtite, vrtite, lupajte, tapkajte, uvijajte ili pomerajte bilo šta više puta)
  7. Da li puštate istu muziku, igru ili video ili čitate istu knjigu iznova i iznova?

To je savremeno doba, dodjes u market, drugi sprat, levo kod prozora, autizam, 10% na akciji trenutno..
Malo mi prica neugodna...iz vise uglova, osoba koja ne zna da je autisticna, pa da je stanc majstor, pa ni muz nista ne primecuje, na kraju ce i on biti srecan kad i njemu nadju da je autistican, nesto sto nije vise inkluzija nego postkluzija....pojava da imas pa jos dominiras sa time...

Skoro da se namece medijska kampanja, autizam nije karijes, teze se primecuje, otkrijte na vreme...

A mozda tek sada sadasnjost ima smisla , bokca ti , koji je to stepen Kamalizacije drustva...

Poslednja izmena:
Dve stvari su mi interesantne u toj priči
  1. Propaganda da je autizan nešto sasvim normalno te da je većina ljudi autistična (za ovo treba da pričamo molo šire)
  2. Kako je Izvor: Ivana Bogićević? Ovo mi liči na prevod članka iz ko zna odakle
da većina ljudi je autistična. to kažu moderne generacije psihologa.
to je dijagnoza, sada veoma popularna kojom se objašnjava skoro svaka nepravilnost u ponašanju a nekada samo i nedostatak volje ili odugovlačenje da se upustiš u neki projekat….

Još primera pitanja za odrasle:

1. Više volim da radim stvari sa drugima nego sam.
  2. Često primećujem male zvukove kada drugi ne.
  3. U društvenoj grupi mogu lako da pratim razgovore nekoliko različitih ljudi.
  4. Uživam u društvenom ćaskanju.
da, dobiješ test i u zavisnosti od odgovora odredjuje ti se stepen autizma
inače izvesno je da ga imaš samo je pitanje koliko duboko si zašo u tu bolest jer eto ne voliš
gust saobraćaj u okruženju više ti prija da radiš sam nego da oko tebe toroču ljudi.
zato si autističan i treba da se lečiš kažu američki psiholozi…..

da, dobiješ test i u zavisnosti od odgovora odredjuje ti se stepen autizma
inače izvesno je da ga imaš samo je pitanje koliko duboko si zašo u tu bolest jer eto ne voliš
gust saobraćaj u okruženju više ti prija da radiš sam nego da oko tebe toroču ljudi.
Skoro sam pričao sa nekim tinejdžerima i svi misle da su autstiični. Naravno, sasvim normalno izgledaju, pričaju i ponašaju se. Normalno idu u škole. Ubeđuju me da su autistični i iznose "dokaze" koji su, kako reče, dokaz normalnog ponašanja a zavise od tipa osobe (personality)

gluposti americke, onda sam i ja autistican sto vise volim prirodu i setnje tamo nego smrdljivi saobracaj.

Autizam nije jedna bolest, nego je jako širok spektar stanja, a neka od tih stanja su sindromi a neka bolesti (nadam se da znate razliku izmedju sindroma i bolesti).

Autizam moze biti neko jako blago stanje koje skoro da ni nema uticaj na nas zivot, a moze biti i teska bolest koja nekoga cini nesposobnim za samostalan zivot, jer pored psihickih nosi i mnogo zaiebane fizicke poremecaje.

Evo malo ozbiljnije price od obicnog novinskog clanka:

https://milesbabbage.com/uzroci-autizma/

Back