Robote treba oporezivati

Sensei

Master
Moderator
Poruka
95.184
To kaže niko drugi do Bil Gejts: „oporezuje robote koji vam oduzimaju posao"

1759083390835.png

To će i da bude

Još 2017. godine – mnogo pre nego što je ChatGPT postao tema svakodnevnih razgovora – Bil Gejts je predstavio smelu i nekonvencionalnu ideju: uvesti porez na robote.

Suosnivač Majkrosofta predložio je da preduzeća koja koriste mašine za preuzimanje poslova koje su ranije držali ljudi treba da plaćaju poreze na te mašine, slično načinu na koji plaćaju poreze na plate za ljudske zaposlene.

U to vreme, predlog je bio i jednostavan i podsticajan na razmišljanje, rešavajući problem koji mnogi tek treba da predvide.

Premotajmo unapred do sadašnjosti, i ta briga više nije teoretska.

Sa sve većim zamenom ljudskog rada u sektorima poput proizvodnje i logistike, Gejtsova ideja sada deluje zapanjujuće perspektivno.

Kako automatizacija menja čitave industrije, ekonomski talasni efekti su pokrenuli ozbiljne globalne diskusije.

Ono što je nekada izgledalo kao apstraktni pojam – oporezivanje robota – sada se ozbiljno razmatra kao potencijalna politička mera.

I jos jedna stvar, sam porez na radnika je u osnovi porez na to sto on privredjuje a vraca mu se - plata, hrana i td. Da li to znaci da ti roboti onda imaju ista prava radnika, ljudska prava, socijalno, zastita i td?

Da. To hoću da kažem.
Već je očigledno da idemo u tom pravcu.
Naravno kod nas će da kaska u odnosu na razvijen svet (zapad) ali to je trend.
E sad zamisli na pr neke branse, kako ce i biti, zamene roboti. I odjednom ti ljudi dobijaju pare vece od proseka. Odjednom ces imati hrpu ljudi koji ce da traze isti takav tretman. Ne samo to, vec bi ljudi masovno poceli da daju otkaze i prelazili na socijlano.
To mi bas i ne lici na mentalitet i nacin drzave odakle pametni mister Bil dolazi.

E sad zamisli na pr neke branse, kako ce i biti, zamene roboti. I odjednom ti ljudi dobijaju pare vece od proseka. Odjednom ces imati hrpu ljudi koji ce da traze isti takav tretman. Ne samo to, vec bi ljudi masovno poceli da daju otkaze i prelazili na socijlano.
To mi bas i ne lici na mentalitet i nacin drzave odakle pametni mister Bil dolazi.
Ako sam daš otkaz, ne možeš da dobiješ te beneficije.
Ovo dobijaju samo oni koji su zamenjeni robotima.

ti znas da to tako nece biti.
vel, ne znam baš.

Takvi programi su napravljeni da poslodavac mora da poveća davanja u takav neki posaban fond ako postoje oni koji ga koriste. Drugim rečima, poslodavcu se baš i ne isplati da mu bivši radnici idu u tu kategoriju i mala je verovatnoć ada će hteti nekome "da učini" samo da bi izvaćario državu.

Back