Robert Lyn Nelson-Čovek sa dva sveta

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.500
Robert Lyn Nelson
image001-3-1024x511.jpg

Robert Lin Nelson (rođen 1955.) je američki umetnik poznat po svojim slikama morskih divljih životinja,
posebno onih u njegovom stilu „Dva sveta“, koji istovremeno prikazuje život iznad i ispod površine mora.
Rodom iz okruga San Bernardino u Kaliforniji, Nelson je rano u svom životu počeo da stvara murale,
skulpture, pejzaže, morske pejzaže i eksperimentiše sa mrtvom prirodom. Kada je imao 15 godina,
njegov nastavnik istorije u devetom razredu, David Radcliff, prepoznavši Nelsonov talenat, dao mu
je stalnu propusnicu za biblioteku i dozvolio mu da samostalno uči. Trebalo je da se fokusira na
umetnost perioda istorije koji je razred proučavao i da pravi skice – grčka i rimska umetnička dela
i beleške o specifičnoj umetnosti koja je nastala tokom tog perioda.
robert-lyn-nelson-avalons-offshore-playground-wallpaper-preview.jpg

Robert Lyn Nelson-Avalons Offshore

Nelson se preselio na Havaje kada je imao osamnaest godina. Prema Nelsonu, prekretnica u njegovom
životu i karijeri dogodila se kada je naišao na grupu kitova dok je surfovao kod Lahaine na Havajima.
„Učeći da jašem na talasima, naučio sam i da poštujem okean... da osetim njegov puls sa svih pet čula
i da osetim njegov duh na ekstra-čulnom nivou. Bio je to spoj magije i realizma koji Želeo sam da
komuniciram na svojim slikama“, kaže Nelson

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Lyn_Nelson

ce43da8c9f5cfd06a82c36f2bbe58641.jpg

Inspirisan ovim „ogromnim iskustvom“, došao je na ideju da naslika nad- i podvodne scene na
istom platnu.Tamo je počeo da slika havajske pejzaže i morske pejzaže. Kada je imao dvadeset dve godine, preselio se sa Oahua na Maui. Proveo je mnogo vremena surfujući, kajakom i ronjenjem na Mauiju, dok je nastavio da slika i proučava pejzaž Havajskih ostrva.

A-Day-in-the-Life-30x48-OAC-2018-OP.jpg

A Day in Life

Tvorac „Dva sveta ekološke nadrealističke škole slikarstva“gde gledalac istovremeno vidi ono
što je iznad i ispod površine okeana – novu školu likovne umetnosti. Videvši grupu kitova dok je surfovao na obali Lahaine, Maui, inspirisao ga je da razvije koncept „Dva sveta“. Međutim, najpoznatiji je po svom morskom slikarstvu, a stvorio je više od 9.000 originalnih umetničkih dela
u nizu stilova i tehnika.

Robert-lyn-nelson-two-worlds-famous-landscapecanvas-prints-good-gift-to-friend-or-home-decorat...jpg

Robert Lyn Nelson-Two Worlds-famous landscape

Njegova prva slika u ekološkom stilu Dva sveta, nastala je 1979. godine i zove se Dva sveta.
Prema Nelsonu, „To je vizionarska fantazija – više nadrealizam nego realizam“. U ovom radu
on je „selektivno pokazao neke od Lahaininih istorijskih građevina, ali perspektiva i višestruki
izvori svetlosti su imaginarni. U stvarnom okeanu gubite ceo spektar boja kada se spustite
ispod trideset stopa.“

Robert-Lyn-Nelson-Imagine-1.jpg

Robert Lyn Nelson-Imagine

RLN007-1_ac9a1d82-1a80-49a7-984a-5a46233ba8b2_1024x1024.jpg

Faces with Africa

„Koncept je bio toliko uzbudljiv i u perspektivi i u ličnom stilu, da su se imitatori brzo pojavili“,
kaže vlasnik galerije Džim Kilet. "Nelson je usavršio koncept dva sveta, učinio ga popularnim i tokom toga iznedrio desetine mimičara, uključujući nekoliko onih koji su generalno zainteresovani da donesu nešto dobro u žanr. Razlika je, naravno, u tome što je Nelson jedini umetnik koji nije morao da uči da slika kao Robert Lin Nelson :D;)

3411997-BSLNJMFD-7.jpg

Robert Lyn Nelson

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Lyn_Nelson

Robert Lin Nelson:
. „Želeo sam da naslikam precizan osećaj boravka u dva univerzuma odjednom.
Mogao sam to da vidim kada sam otišao na ronjenje i želeo sam da to podelim sa svetom.
U to vreme nije bilo ničega sličnog-ničega.."

Ono što objedinjuje Nelsonovo delo je njegov mukotrpan perfekcionizam.
Često su mu potrebni meseci da završi jednu sliku.

1642439132007.png
1642439224204.png

011 (1).jpg

Home-decoration-Wall-picture-Art-HD-Print-Scenery-Oil-painting-on-canvas-Robert-Lyn-Nelson-Mol...jpg

Robert Lyn Nelson-Molokini

Molokini je vulkanski krater Maui-Havaji

molokini-infographic-spot.jpg

Krater Molokini je jedinstveni, delimično potopljeni krater u obliku polumeseca koji se nalazi između ostrva Maui i Kahoʻolave. Na svetu još postoje samo tri zaštićene vulkanske kaldere! Ronjenje u krateru Molokini je kao da ste u akvarijumu sa prelepom čistom plavom vodom i neverovatnim morskim životom.

https://www.fourwindsmaui.com/molokini-crater-an-underwater-aquarium/

„Učeći da jašem na talasima, takođe sam naučio da poštujem okean... da osetim njegov puls sa
svih pet čula i da osetim njegov duh na ekstra-čulnom nivou. Bio je to spoj magije i realizma koji Želeo sam da komuniciram na svojim slikama“, kaže Nelson.

Robert-Lyn-Nelson-Hey-Jude-Beatles-Tribute-Series.jpg

Robert Lyn Nelson-Hey Jude-Beatles-Tribute Series

Robert-Lyn-Nelson-Forms-of-Harmony.jpg

Robert Lyn Nelson-Forms of Harmony

Back