Robert De Niro Vs Al Pacino

De or Al

• Robert De Niro

• Al Pacino

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ovo je kao da pitate jedno voljeno, maženo, paženo, bezbrižno, veselo ... dete koga više voli mamu ili tatu?

Mislimmm... ja stvarno ne mogu da se odlučim. Podjednako ih cenim i volim da gledam filmove u kojima glume, makar to bili i filmovi ispod njihovog nivoa, ali oni su uvek fascinantni za gledanje.

Ne volim ovakva poređenja. To je neuporedivo. Ne postoje ni dve iste jabuke ili pahulje, recimo, tako da mi je ovo poređenje apsolutno besmisleno. Ne vidim svrhu.

Svaka cast, skroz si u pravu!

Citala sam nedavno knjigu o Al Pacinu, koja je zapravo skup intervjua radjenih od '78 do 2005. od strane Lorensa Grobela, a to je autor cuvenog intervjua sa Marlon Brandom na njegovom ostrvu.

U javnosti odavno postoji misljenje da izmedju De Nira i Pacina vlada neka kompeticija i zaista ne znam sta je tome uzrok, narocito se to pitam posle citanja pomenute knjige.
A evo i zasto se pitam- Pacino je u toj seriji opsirnih intervjua pokazao mozda najvecu naklonost prema De Niru kao osobi, kad su naravno njegove kolege u pitanju.
Kompetativni odnos je imao sa Dastinom Hofmanom narocito u mladosti i citalac stice utisak da njega izrazito ne podnosi kao osobu, ali ga postuje kao glumca.
Takodje se lose slagao sa Dzinom Hekmanom tokom snimanja filma Scarecrow i nije se ustrucavao da kaze da mu ne odgovara kao osoba, da je tezak.
Opleo je u par navrata Entoni Hopkinsa zbog Entonijeve nenaklonosti prema Sekspiru.

Ono sto se meni nije dopalo je izjava o Dzeku Nikolsonu i Letu iznad kukavicjeg gnezda.
Posto je iste godine kad je Dzek osvojio Oskara tumaceci glavnu ulogu u tom filmu Al bio nominovan za Pasje popodne, novinar je uspeo da ga isprovocira da izjavi kako misli da Dzek ne zasluzuje Oskara nista vise od njega i kako on nikad ne bi prihvatio ulogu u Kukavicjem gnezdu jer je povrsna, a ni film mu se ne svidja.

O De Niru nista slicno nije izjavio ni u jednom intervju. O njemu je uvek pricao prijateljski i s naklonoscu komentarisao njegove performanse. Tako da se zaista pitam otkud javnosti to ubedjenje da su njih dvojica u nekim takmicarskim odnosima.

Evo jednog citata iz knjige...

"Vi i De Niro ste prijatelji, zar ne?
Aha, dosta dobro znam Bobija. On je drug. On i ja smo prosli kroz slicne stvari. Postojao je period u mom zivotu kad je bilo veoma vazno da se druzim s nekim s kim cu moci da se identifikujem."

Simpaticna mi je bila Alova prica da su po zavrsetku zurke u nekom hotelu znali da ih napolju ispred ulaza cekaju paparaci. De Niro je imao "lukav plan" i nagovorio Ala da izadju na sporedni ulaz, koji kao on zna, umesto da lepo izadju na glavni ko ljudi pa neka ih i slikaju, nista strasno :)
I Al ga poslusa tako da su prolazili kroz neke budzake, kuhinje, podrume i na kraju se De Niro zaglavio u pokretnim vratima nekog budzaka u hotelu :)

Zanimljiva je knjiga, novinar mu je bas postavljao pametna i smislena pitanja.
A Al je elokventan i produhovljen tip. Toplo preporucujem svim zainteresovanima.
I da... ako niste citali intervju s Brandom na ostrvu obavezno to uradite. To je vanserijski intervju, obavezna lektira. Ako je neko zainteresovan, a ima poteskoce da nadje nek mi posalje pm, imam verziju na srpskom.

Poslednja izmena:
Moze li dje na netu da se nadje neka knjiga o Pacinu, De niru...
Samo nadjoh The philosophy of Martin Scorsese i cini mi se da je sranje.. :D

Ja imam knjigu o Scorsese-u i njegovim filmovima koja se zove A Journey Through the American Psyche i na engleskom je naravno. Odlicna je knjiga, ali zaista.
Kupila sam na sajmu neku knjigu o De Niru, nesto kao biografija, na engleskom je takodje, ali nije nista posebno. Najpopularnija De Nirova biografija je "Untouchable"(nema je kod nas u prodaji), ali mislim da se knjiga previse bavi njegovim privatnim zivotom, zenama, ljubavnicama i tako. Verujem da ima dobrih 30 strana samo o tome :) Mada on koliko je zatvoren, ne mogu ni da napisu neku odlicnu biografiju o njemu :)

Na netu mozes naci mnogo toga, ali mislim da bi ti postarina izasla mnogo da narucujes knjige preko neta.
Jedino ako ides u inostranstvo pa tamo kupis, to je bolja varijanta.

Poslednja izmena:
Pacino ne moze da odigra negativca kao De Niro. Pacino cak i izbegava da igra zloce. Uopste Pacino slabije prihvata izazove od De Nira, zbog cega je De Niro ostvario siri (raznovrsniji) spektar uloga tokom karijere. Pacino nece da rizikuje da glumi lika koji ne daj Boze nije faca :)
Neće da rizikuje da igra lika koji nije faca?! :confused: Ne znam koja je tvoja definicija "face", ali kako je to recimo Sonny iz Dog's Day Afternoon "faca"? Čovek je totalni luzer. Drugo, ne znam šta znači "rizična uloga", na koji način? Igrati negativce nije naročito rizično, skoro svaki glumac je to u nekom trenutku odigrao. A i De Niro i Pacino su igrali i mafijaše i đavola itd... pitanje je i šta kome znači "negativac". Dobar deo Alovih najpoznatijih glavnih uloga bili su likovi koji se mogu navesti kao primer negativnog junaka (Michael Corleone, Tony Montana - i ne samo zato što su kriminalci, recimo Michael je, za razliku od Vita, vrlo makbetovski lik koji prolazi veliku transformaciju u toku prva dva Kuma).

A i Al Pacino je odbio neke uloge velikih "faca" (Han Solo) i umesto toga igrao u filmovima kao što su Dog's Day Afternoon ili Cruising (zar nisu to mnogo "rizičniji" izbori od većine De Nirovih).

Neće da rizikuje da igra lika koji nije faca?! :confused: Ne znam koja je tvoja definicija "face", ali kako je to recimo Sonny iz Dog's Day Afternoon "faca"? Čovek je totalni luzer. Drugo, ne znam šta znači "rizična uloga", na koji način? Igrati negativce nije naročito rizično, skoro svaki glumac je to u nekom trenutku odigrao. A i De Niro i Pacino su igrali i mafijaše i đavola itd... pitanje je i šta kome znači "negativac". Dobar deo Alovih najpoznatijih glavnih uloga bili su likovi koji se mogu navesti kao primer negativnog junaka (Michael Corleone, Tony Montana - i ne samo zato što su kriminalci, recimo Michael je, za razliku od Vita, vrlo makbetovski lik koji prolazi veliku transformaciju u toku prva dva Kuma).

A i Al Pacino je odbio neke uloge velikih "faca" (Han Solo) i umesto toga igrao u filmovima kao što su Dog's Day Afternoon ili Cruising (zar nisu to mnogo "rizičniji" izbori od većine De Nirovih).

Ma dobro bre, sve jedno. Mislim da sam taj post koji si citirao pisala jako,jako davno. Ne kazem da ne stojim iza toga sto sam napisala, naprotiv STOJIM.
Ali izvini, stvarno ne vidim poentu da diskutujemo ne znam koliko.
Obojica su sjajni glumci, hvala im sto postoje. Ne mozes objektivno utvrditi ko je bolji, svako moze jedino da kaze cija se gluma njemu licno vise svidja, a to je cist subjektivni dozivljaj. To je umetnost, a ne matematika da se nesto izracuna.
Jedino bi mogli da se uporedjuju da su igrali iste uloge, da im je neko to dao kao zadatak :)
Ne mogu stvarno da teoretisem kad je nepotrebno. Nek pozive obojica i snime jos neki dobar film, sve ostalo sto mi ovde pisemo o tome ko je u cemu bolji je jedenje govana, mlacenje prazne slame i slicno.
Ne kazem da i ja nisam mlatila praznu slamu i merila nesamerljivo, ali sad se vise i ne secam tog posta, niti imam volju da o tome raspredam- favorizovati jednog od ta dva genijalna glumca je stvar licne impresije.

Poslednja izmena:
Ma dobro bre, sve jedno. Mislim da sam taj post koji si citirao pisala jako,jako davno. Ne kazem da ne stojim iza toga sto sam napisala, naprotiv STOJIM.
Obojica su sjajni glumci, hvala im sto postoje. Ne mozes objektivno utvrditi ko je bolji, svako moze jedino da kaze cija se gluma njemu licno vise svidja, a to je cist subjektivni dozivljaj. To je umetnost, a ne matematika da se nesto izracuna.
Jedino bi mogli da se uporedjuju da su igrali iste uloge, da im je neko to dao kao zadatak :)
Ne mogu stvarno da teoretisem kad je nepotrebno. Nek pozive obojica i snime jos neki dobar film, sve ostalo sto mi ovde pisemo o tome ko je u cemu bolji je jedenje govana, mlacenje prazne slame i slicno.
Ne kazem da i ja nisam mlatila praznu slamu i merila nesamerljivo, ali sad se vise i ne secam tog posta, niti imam volju da o tome raspredam- favorizovati jednog od ta dva genijalna glumca je stvar licne impresije.

Svaka ti je na mestu. Ne bih ja tu ništa dodavala z:lol:

Tacno,sve je od coveka do coveka.
A i da im neko da zadatak da odigraju iste uloge,svako od njih bi na svoj nacin interpretirao lika,dao neku specificnost,naglasio nesto drugacije od ovog drugog...
Tako da bi to bila verovatno opet dva ne bas ista lika,sad pitanje je kome bi se koji vise dopao.

GODFATHERPacinoDeNiro-1.jpg

Back