(deo 2)
Mnoge stvare ćete saznati jako kasno ili nećete biti obavešteni. Na moje pitanje pred izlazak sa prve kontrole kod njega 2 meseca posle operacije - da li još treba nešto da pazim u ponašanju ili izbegavam, on mi je rekao da kost zarasta za 2 meseca, ali hrskavica za 3 do 6 i rekao mi da mora da izbegavam svaki udar u nos jer on može da napravi da hrskavica skroz isklizne. Ali to ne znači udarac pesnicom, nego da bi demonstrirao o kom intezitetu se radi čvrknuo je noktom kažiprsta metalni držač lampe tako slabo da se zvuk nije ni čuo. To je značilo da 6 meseci morate da se krećete jako polako da se ne bi desilo da nečim zakačite nos, odećom, vratima, ormanom, nekom drugom osobom ili ljubimcem u pokretu. Ovo je pravi pakao za ispunjavanje porodičnih obaveza, i iako sam prvo mislio da je ovo nemoguće odraditi, uspeo sam da izvučem 6 meseci bez ijednog udara. Mislim da nikad u životu ne bih mogao da izdržim ovo ponovo. A ovo sve ne bih ni znao da nisam ja konkretno pitao dva meseca posle operacije pri izlasku sa kontrole.
Ono što je najbitnije i najteže u celoj ovoj priči i najveći i nerešiv problem je da mi je nos operacijom toliko smanjen da ja ne znam kako da ga opišem drugačije osim kao ženski nos. Ako je to dovoljno dobro.
Mislim da sam ovakve noseve viđao po televiziji, možda je to ono što vidim da ljudi ovde zovu Barbi nos. Na muškarcu to izgleda jako loše. Pre operacije to je bio objektivno veliki nos, sada je upadljivo mali. Meni nos prosto izgleda kao da bi bio idealan nos da je moja glava 30-40 posto manja.
I možda nos i ne bi bio toliko mali da nije izrazito i besmisleno skraćen odozdo. Naime, čini mi se da je kod ljudi odnos dužine nosa i razmaka između nosa i usne 3:1, kakav je bio i kod mene pre. Posle operacije taj odnos je i manji od 2:1.
I čak i ovo možda ne bi bilo toliko iznenađujuće da nije jasno iskomunicirano pred operaciju. Pred operaciju i razgovor sa njim od mene je, pored ostalog, bilo zahtevano da napišem šta bih ja estetski da promenim na nosu na papiru. Ja sam napisao kao prioritet tu kuglu na vrhu nosa i onda smanjivanje projekcije vrha nosa i da bi otvor nozdrva mogao da bude manji ali da je to manje važno.
On je ušao, pogledao u mene i kao jednu od prvih stvari mi rekao: “Ja bi smako sve to dole”. Mene je začudilo da lekar komunicira tako kolokvijalnim rečnikom, pogotovu na estetskoj operaciji gde ako već verbalno prenosite pacijentu informaciju očekujete neki nivo detalja. Rekao sam mu da ne razumem šta to znači. Onda je zatražio da priđem ogledalu i pogledam i da mu kažem da li mi odgovara dužina nosa. Ja sam rekao da mi odgovara i da to ne bih menjao, da mi smeta samo što je na vrhu ta kugla sa vrhovima nosa različite visine. On je odgovorio: “Mora, mora malo da se skrati, inače neće biti ok, skroz malo”. Ja nisam negirao, vođen njegovim razgovorom od pre 2 meseca kada je on najveći deo vremena od tih 10 minuta koji su nam ostali za estetiku pričao o milimetar, dva koja bi on pomerio udesno desni vrh nosа zbog neke razlike u širini. Meni je bilo šta od milimetar, dva na nosu kakvo god da je, potpuno nebitno, pa ako je ovo skroz malo, onda sam očekivao da sigurno nije nešto drastično i nisam nastavio da negiram.
Plus sam se vodio njegovom pričom o tome da se u milimetar zna kako nos treba da izgleda pravilno.
I treća stvar je da sam na njegov zahtev doneo fotografiju nečijeg nosa koji izgleda kao nos kakav bih želeo da imam, da on razume o čemu pričamo. Pošto su razgovori sa njim tako retki i kratki, i on ne objašnjava detalje, ne crta nos, ne radi 3D projekcije, računao sam da je ovo sredstvo koje on koristi da se iskomunicira želja klijenta i doneo sam reklamnu sliku filma Pride & Prejudice koji je supruga par dana pre toga gledala na Netfliksu, jer se tu vidi nos muškarca iz profila. To je normalan muški nos, nije ni minijaturan, a nikako nije kratak.
On je pogledao u sliku i rekao mi: “Vi ćete imati lepši nos od ovog.” I ja sam ostao spokojan i krenuo za njim u operacionu salu.
U svakom drugom trenutku života, osim tog pred operaciju kada vam mozak zaista ne radi, ja bih rekao: “Čekajte, kako lepši od nosa holivudskog glumca?”. Vi ne očekujete da dobijete nos kao holivudski glumac, to je samo slika ideala. A najmanje očekujete da neko pogleda sliku holivudskog lepotana i kaže da nema dobar nos. Dva meseca posle operacije shvatio sam da je to verovatno značilo da glumčev nos nije dovoljno smanjen i skraćen po njegovoj meri.
I pored mog izričitog objašnjenja i olovkom napisanih želja, on je nos žestoko skratio i smanjio. Moj nos jednostavno nema nikakve zajedničke elemente sa nosem glumca na slici.
I još, pre svega ovoga na prvom razgovoru, u onih 10 minuta me je pitao : “Koliko hoćete da nos bude veliki, jer kao što mi neke devojke sad traže onako mali, ja ih pitam kako ćete na to da dišete, one kažu ma briga me za disanje…”. Ja sam odgovorio: “Ma ne takav pobogu, to su tinejdžeri i ljudi da problemom, nos normalne veličine za muškarca.” Ovo je bio i jedan od onih utisaka o površnosti ocenjivanja karakteristika nosa.
Ja ne iznosim privatne informacije, a ovaj detalj sigurno to i nije jer je jako bitan za suštinu teme razgovora ovde - nos samog hirurga Ribnikara je sitan, jako kratak i odsečen ravno dole. Identične osobine kao nos koji sam ja dobio posle operacije.
Zašto bi neko dodatno smanjivao i stanjivao nos, za koji smo u razgovoru pred operaciju rekli da je u gornjem delu previše isečen i da bi možda mogao i da doda kost, samo on razume.
Kad vam neko smanji nos, taj postupak je podosta ireverzibilan i zato je ovo sve i strašnije. I da hoćete to da popravite, to znači dodavanje kosti i hrskavice sa svih strana, a recimo za samo onu jednu kost, ja sam ga pred operaciju pitao: “Jel ste od opcije sa dodavanjem kosti odustali zato što može da se pomeri?” On je potvrdio. Povećanje bi bio mnogo veći rizik toga, i generalno operacija je jako invazivna. I samo skraćivanje je jako traumatično za tkivo, a tkivo nosa, kao što mi je rekao ORL, može da se oporavi najviše od par operacija, jer je onda previše istraumatizirano.
Upamtio sam još i specifičan stil tih njegovih rečenica pred operaciju, recimo: “A mogao bih ja umesto svega, samo to odozgo da stanjim, ma videću…” kao da je mos nos njegova stvar.
Ja sam posle te rečenice izvadio sliku nadajući se da će ona da razjasni tačno šta tražimo, ali završilo se kao što sam napisao.
I generalno, na tom kratkom razgovoru pred operaciju je bio mnogo manje pažljiv, i problemi su postali mnogo lakši za uočiti, ali tada je već potpuno kasno.
Ja pretpostavljam da bi ovaj nos koji sada imam mogao mnogo više da odgovara ženskim pacijentima i da bi one mogle ovakvim operacijama da budu možda i zadovoljne. Na ženskom licu minijaturan nos se ne opaža kao mana, a vidim da živimo u vremenu ekstrema i da su popularni neki presitni ženski nosevi, koje viđam ne televiziji.
Ono što mi je tad jako upalo u oči je da je od toliko malo stvari koje je rekao pred samu operaciju odabrao da mi kaže као preslišavajući se: “Nećemo da podižemo vrh nosa, to je za žene.” Ja niti sam žena, niti sam bilo čim nagovestio da bih želeo tako nešto. Meni je to što je u tom trenutku kada tako malo stvari može da se kaže odabrao baš ovo izgledalo kao da se radi o nekom ko zna da napravi tri stvari i onda pita za to.
Posle svega, imam snažan osećaj, iako ne znam druge pacijente, da su svi ti nosevi napravljeni isto i čak identičnih dimenzija, jer ovaj nos je potpuno nelogičan uz moje lice. Ja imam dugačko lice i visoko čelo, pa jako skraćen nos nikako ne može da bude normalna odluka.
Na kraju je i vrh nosa podigao malo, kao što mi je i sam potvrdio na kontroli.
Isto tako mi je težak utisak ostavila sledeća stvar. Mene dugi niz godina za taj stari nos koji je bio strukturno loš i rezultat loše operacije niko nije pitao da li sam operisao nos. Često sam bio predmet pregrubih šala zbog veličine nosa, ali nikada me neko nije pitao da li sam ga operisao. Za ovaj nos, u manje od godinu dana od operacije, dvoje ljudi koje sam upoznao posle nje su odlučili da me pitaju da li je moj nos operisan. Meni nos ne izgleda toliko očigledno hirurški sečen, pretpostavljam da je ta tolika smanjenost nosa ono što ih odmah navede na to.
Uglavnom, shvatio sam da Ribnikar funkcioniše tako što potvrđuje glavom baš sve što klijent kaže u prvom razgovoru i prisnim odnosom pridobija klijenta da se odluči za operaciju, a posle operiše onako kako on misli da treba ili možda jedino i ume.
Ne mogu da zamislim štetniju po pacijenta osobinu koju hirurg može da ima od ove. Za mene je ovo čisto nasilje nad tuđim telom.
Od ovako nečega pacijenta može da zaštiti samo sistem, a to je upravo ono što mi u Srbiji nemamo.
Ubeđen sam da je minimizacija kontakta sa hirurgom i vremenska stešnjenost svega i suština njihovog uspeha i odlučivanja ljudi za operaciju.
Mislim da je tu sve organizovano da vas provede brzo kroz tih nekoliko petnaestominutnih razgovora sa njim i da kad prođe zadnji posle godinu dana sve ostaje samo vaš problem.
Isto tako mi je i jasno da on sa izrazitom inteligencijom obavlja te kontrolne razgovore sa pacijentima, sa dugogodišnjim iskustvom i jako dobrim osećajem šta ljudi žele da čuju i šta ih teši.
Recimo meni je govorio na tim kontrolama stalno da će ta pregrada između nozdrva da se spusti, da je nos još krut i da će se to otegliti. Odmah se videlo da je to matematički nemoguće, a i da padne milimetar to je beznačjno za problem o kome pričamo. Ja sam tu već bio primoran da verujem i da se nadam, jer sam stavljen pred svršen čin. Na kraju se to ne pomeri ni malo i to kao i sve ostalo ne bude ni pomenuto. Mislim da je sasvim jasno kako se zove ovakav oblik komunikacije koji koristi.
Nos se zaista menja u prva dva meseca, ali na toj prvoj kontroli posle 7 nedelja je već bilo jasno kakav je nos i ovakvi komentari sa njegove strane meni deluju samo kao jedan od mnogih sredstava koji kupuju vreme dok ne prođe zadnja, treća kontrola.