Rimska kamena skulptura penisa pronađena na severu Britanije

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.607
Među hiljadama predmeta otkrivenih proteklih godina na arheološkom lokalitetu kod britanskog grada Keterik našla se i kamena skulptura penisa.

Dužine 28 centimetara, veruje se da datira iz ranog perioda rimske okupacije Britanije, koja je počela u prvom veku.

Skulptura.jpg

Skulptura je među 62.000 predmeta koji su otkopani proteklih nekoliko godina u okolini severnojorkširskog grada, koji su prvobitno osnovali Rimljani.

Iako je otkopan pre par godina, arheolozi su tek sada uspeli da završe i objave kompletnu analizu i kategorizaciju otkrivenih artefakata.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr...i/4447238/skulptura-kamen-penis-rimljani.html
...................................

Ono što fali u originalnom tekstu je napomena da su takve skulpure bili putokazi za javnu kuću u starom Rimu ;)

Mitu izgleda zanimaju specifične teme rimske istorije pa evo i mog priloga sa Vikipedije. Stari Rim je bio po današnjim merilima hiperseksualizovano društvo, mada bi mogli reći i da nam je hrišćanstvo poremetilo osećaj za normalno ispoljenu zdravu seksuallnost i donelo mnogo problema u par zadnjih hiljada godina

https://en.wikipedia.org/wiki/Erotic_art_in_Pompeii_and_Herculaneum

Rekoh, vodič mi rekao kad sam išao da posetim Pompeju. Ulicu su kaldrmisane i na svakoj raskrsnici je ili uklesan u kaldrmu ili je na nekoj kući kao gore što sam postavio sliku. Stari rimljani se nisu mnogo stideli.
Barem su manje licemjerni od nas, pa kupleraji su do kraja 19., pocetka 20. stoljeca bili sasvim normalna pojava na Balkanu, Osijek ih je mislim imao tri, naziv je bio "bludiste".

Imas i epizodu Malog Mista koja je smjestena izmedju prvog i drugog svjetskog rata kada Dotur Luigi i nacelnik idu u "Zvizdu mora".

:mrgreen:

Nas gradski kupleraj je na samoj periferiji grada, maskiran u neki cafe bar/prenociste, najcesce tamo odu policajci.
Bratic mi svira u bandu, pa kad se murijaci napiju placu mu na rame i govore zasto tamo idu, da ih doma zene maltretiraju i zvocaju im.

Nesretni ljudi, otjerase ih vlastite zene u kurvanjsku kucu.

Barem su manje licemjerni od nas, pa kupleraji su do kraja 19., pocetka 20. stoljeca bili sasvim normalna pojava na Balkanu, Osijek ih je mislim imao tri, naziv je bio "bludiste".

Imas i epizodu Malog Mista koja je smjestena izmedju prvog i drugog svjetskog rata kada Dotur Luigi i nacelnik idu u "Zvizdu mora".

:mrgreen:
U vestern filmovima su bili neizbežni.

Stari Rim bio je neverovatno mesto.
Između 753. godine pre Hrista i 476. godine novog doba stari su Rimljani bili kulturološki i tehnološki među najnaprednijim narodima tadašnjeg sveta.
Uostalom, postavili su mnoge temelje savremenog društva. Pa ipak, svo to vreme držali su se nekih prilično čudnih običaja i verovanja koji su i po današnjim kriterijima poprilično odvratni. Evo nekih po izboru portala peraspera-adastra.com

Ljubav prema penisima

Iako mislite da smo danas moderni daleko smo nazadniji i primitivniji od prošlosti.
Poznato je da Rimljani nisu bili sramežljivi, pa se nisu ni stideli pokazivanja penisa u javnosti. I onih pravih i onih naslikanih.
Penis se smatrao simbolom sreće, a skulpture falusa (kamenog oblika ili drvenog penisa) bile su posvuda.
Urezavali su ih i u amajlije da se zaštite od „zlog oka“. Na opasnim i mračnim mestima slikali bi ih po zidovima kako bi njima štitili putnike i neznance
arhitektura-rimsko-doba-foto-Pixabay.jpg

Pokazivanje gole stražnjice

Prvo pokazivanje gole stražnjice, običaj koji je danas popularan među, na primer navijačima, zabeležen je upravo u Starom Rimu.
Priča kaže da se dogodio u vreme rimske okupacije Jeruzalema kada je, za vreme židovskog blagdana Pashe, skupina rimskih vojnika stražarila pred gradskim zidinama pazeći da ne izbiju neredi.
Međutim, u trenutku dok je pored njih prolazila židovska procesija, jednom je rimskom vojniku sinula (glupa) ideja da im pokaže svoju golu stražnjicu. Suvišno je i reći da je njegova gesta izazvala velike nerede.

Rim je bio među prvim gradovima u svetu koji su imali ono što bi danas zvali naprednim vodovodnim i kanalizacijskim sistemom.
Javni klozeti bili su tamo uobičajena pojava.
No, imali su i nekih mračnih strana. Primer, retko su ih čistili, a nakon što bi u njima obavili nuždu, stari bi se Rimljani obrisali spužvom pričvršćenom na štap. Stvar je u tome što su svi delili istu spužvu, a bolje je i ne zamišljati koliko često bi je čistili.:roll:

Back