Richard Branson savetuje: Kako da pokrenete posao

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Razmišljate o pokretanju sopstvenog biznisa, ili ste ga već pokrenuli, ali morate da mu se posvetite u potpunosti kako bi ta ideja zaživela.To podrazumeva velike rizike među kojima je i napuštanje posla koji ste radili do tada. Richard Branson daje savet kada je najbolji trenutak za to.

Skoro svako ima neki preduzetnički duh, i sa njim potencijal da pokrene sopstveni biznis, ali preduzetnički život nije za svakoga. Mnogi umesto toga odlučuju da svoje talente pokazuju u okviru neke tuđe kompanije. Za druge opet opcija da rade za nekog ne postoji, pa se oni vrlo rano odlučuju za sopstvene poduhvate.

Kada se dvoumite između ova dva puta, bez mnogo znanja o vašem biznisu, mogu samo da istaknem da ako imate veliko poverenje u taj svoj poduhvat, pre ili kasnije ćete morati da mu se posvetite u potpunosti. Ako to ne uradite, provešćete ostatak svog života pitajući se da li je to moglo da uspe – savetuje Branson.

’’Istina je da veliki preduzetnici moraju mnogo da veruju u nekim trenucima. Iako rizik nekad može da bude zastrašujuć, ključ je da uvek imate padobran’’, ističe Branson.

Prvi korak pri ovom prelasku je da dobro isplanirate svoj biznis. Morate da mislite na sve, od lokacije na koju ćete smestiti svoju kancelariju, do toga kako želite da vaš proizvod izgleda na rafovima prodavnica. Pokušajte da predvidite sve moguće zastoje u poslu, ali vodite računa o vremenu, ako budete predugo čekali okolnosti se mogu promeniti - tržište je promenjljivo!

Da biste bili sigurni da će vaš plan uspeti, potrebno je da se povežete sa nekim velikim mentorima i jakim ljudima iz te branše. Od neprocenjive vrednosti je kada imate upravni odbor za svoje ideje, pomoći će vam da se lakše prebacite sa skraćenog radnog vremena biznismena na puno radno vreme preduzetnika.

Vaši mentori će takođe biti ljudi koje možete okrenuti za savet kada stvari ne idu po planu. Budite sigurni da neće uvek ići po planu, ali to je sve deo zabave. Odluke će biti teške, jedan pogrešan poziv može napraviti razliku između mogućnosti da platite sve račune i isplatite zaposlene ili ne. Uz snažnu podršku mreže ljudi koji imaju iskustvo i znanje, donosićete bolje odluke.

Pre nego što vaš posao postane vaš jedini izvor prihoda, morate biti sigurni da ste zaštićeni od njegovih loših strana. Možda ćete morati da obezbedite finansijsku pomoć investitora ili možda vaš posao zahteva da uzmete partnere koji mogu da vam omoguće najbolji mogući početak. Bez obzira na vrstu posla, uvek morate da razmišljate unapred o posledicama, i uradite sve što je u vašoj moći da minimalizujete mogućnost grešaka. Smišljanje rezervnog plana je uvek dobra opcija.

Dok vi sve to planirate, zapamtite da se prozor mogućnosti polako zatvara – u nekom trenutku moraćete da se odlučite. Kada dođete do toga, jedino što vam ostaje da uradite je da napustite svoj dosadašnji posao i postanete sam svoj gazda.

Budite hrabri: Nakon svih tih planova, vreme je da imate veru u sebe, svoj tim i ideju!

.............. rece tip,milijarder u $,sa zavrsenom osnovnom skolom i ni dana vise.Fascinirao me odavno,od trena kada sam gledao na TV njegovu biografiju.Jednostavan covek,vrhunski izostrenog intelekta.Dao je zlata vredne savete.Svako bi ovo trebao da stavi u neku svoju komp.arhivu;dakako,mislim posebno na mladje clanove foruma.Ceo text je za boldovanje,po mom nekom skromnom sudu.

Poslednja izmena:
Svi manje vise imaju neke ideje o pokretanju sopstvenog posla a neke statistike pokazuju da od 187 ljudi samo jedan zaista pokusa da svoje ideje pretvori u praksu, a jos manje njih uspe da pokrene bilo kakvu inicijativu. Od tih koji je pokrenu u ovom ili onom obliku 80 % njih ne uspe da doceka kraj prve finansijske godine. Konkurencija je zaista jaka ali to nikako ne znaci da nema prostora za ostvarenje poslovnih zamisli. Brze, vise, jace, dalje i ...uspeces

Svi manje vise imaju neke ideje o pokretanju sopstvenog posla a neke statistike pokazuju da od 187 ljudi samo jedan zaista pokusa da svoje ideje pretvori u praksu, a jos manje njih uspe da pokrene bilo kakvu inicijativu. Od tih koji je pokrenu u ovom ili onom obliku 80 % njih ne uspe da doceka kraj prve finansijske godine. Konkurencija je zaista jaka ali to nikako ne znaci da nema prostora za ostvarenje poslovnih zamisli. Brze, vise, jace, dalje i ...uspeces
Uvek ce se radnje zatvarati i otvarati,kao sto ce ljudi uvek umirati i radjati se.To je sasvim sigurno,tu nema neke price.Razlozi propadanja novih radnji je vec za neku drugu temu,a takvih je tema bilo ovde i pisalo se bas dosta.U svakom slucaju,treba ici u tom pravcu da se otvaraju.

ovo cu procitam natenane ,branson mi je zanimljiv u odnosu na trampa sminkera
Trump nije sminker,Trump je sracunati galamdzija.Svojim seksi aferama,razvodima,brakorazvodnim ostavstinama,poslovnim aferama-on je krcio sebi put u americkoj siroj javnosti.Sam je sebi na svojstven nacin pravio reklamu,jer je znao da mu to samo moze pomoci u gradjevinskoj industriji koja mu je prioritet.Trump nije slucajno tu gde jeste,sav njegov rad jeste posledica dugogodisnjeg poslovnog iskustva koje je zapoceto gradjevinskim preduzetnistvom njegovog oca.Trump je samo nadogradio to iskustvo,otisao je napred nekoliko koraka.Nije se vise bavio popravcima na kucama i zgradama,nije samo gradio radnicke zgrade po periferiji,nije se ogranicio na poslovanje samo u gradjevinskoj sferi-prosirio je to na zabavu( Trump Taj Mahal u Atlantik City-u-citaj:kocka) i modu(preko svoje poslednje supruge manekenke,prelepe Jevrejke iz Slovenije).Njegovi gradjevinski projekti su sam vrh gradjevinarstva(Trump Tower u NY),a poslovni krediti kod banaka teski su nekoliko milijardi dolara(Cikago i NY).Pratio sam ga bez daha na b92 svojevremeno,u njegovoj inovaciji,TV serijalu,,Segrt".Tih sat vremena sam zenu i sinove proterao iz sobe,snimao sam emisije na video i pratio sta ce da kaze i kako reaguje,to je za nas ovde ipak bilo neponovljivo nesto.Racunam da i nije mogao bas sve da odglumi i ko je pratio epizode sa narocitom paznjom,mogao je nauciti mnogo,mnogo toga.

Brenson je izgradio veliki business i neki principi se mogu a neki ne preslikati na malo preduzetnistvo
Neki se mogu preslikati,a neki ne mogu iz razloga sto je Branson radio u sredinama koje nisu kao sto je nasa.Pravio je biznise na trzistima gde ne vlada ovakva politicka kataklizma,sve je tamo sigurnije i mirnije,banke daju mnogo povoljnije kredite i potrosca je vise,a njihova kupovna moc je mnogo,mnogo veca nego kod nas.Zakoni su sigurno elasticniji i on je sve to koristio.Ovde banke ne daju povoljne kredite,a iz zaradjenog kapitala ne moze se odvojiti ni brzo ni kolicinski dovoljno novca da se investira.Ovde su zakoni pravljeni kao da sluze birokratiji i tehnokratama,tako da se ovo ovde ne moze porediti sa klimom u kojoj je Branson poslovao.Kad bi poslovni ambijent bio isti,onda se treba samo sistem iskopirati,tj.prilagoditi sto je blize originalu.

prochitao sam pre par godina njegovu knjigu "Losing my virginity" ... sjajna. :D

long story short, baja je pocheo kao klinja pishuci za neki shkolski chasopis chiji je i sam bio urednik...

u suhtini je te neke prve malo vece pare zaradio tako shto je napisao gomilu pisama nudeci engleskim kompanijama reklamni prostor u svom nebitnom chasopisu koristeci se nekom sitnom prevaricom tipa da li da poveca rejting ili neshto oko konkurencije, zaboravio sam ali nije ni bitno... poenta je da bi ga tu vec u startu ispushio, na bilom kom drugom mestu i u bilo koje drugo vreme.

no, nebitno... gomila mocnih kompanija je dala brdo para za neke reklame u nekom nebitnom chasopisu... onda je od te kinte sa ortacima osnovao Virgin records, koji je u pochetku bio prodavnica plocha, jednostavno...

i sad nebitno kako se to sve razvijalo, ali jedan deo koji sam i vishe nego dobro upamtio... u nekom momentu osnuje baja VirginAirlines... i sada, on ima nekog svog prijatelja, starog engleskog plemica, valjda beshe Lord neki ili tako neshto, nebitno...

poenta... taj matori je isto osnovao privatnu avio kompaniju pre Richarda... i ladno ga je je*eni BritishAirways (drzavna firma) sje*ao na najklosharskiju foru svih vremena... smanjili su cene karata nenormalno.

jednostavno, znali su da su ogromna kompanija i da ce moci duze da trpe gubitke nego konkurencija i da ce na kraju Richardov prijatelj hteo - ne hteo, morati da bankrotira.

i tako je i bilo... ali je zato Richard, poshto je bio upozoren na vreme, vec spremio tim advokata i tuzbu u sluchaju da se tako neshto ponovi... a ponovilo se.

e tu ih je car izveo na sud i urnisao ih za neshto boga oca odshtete... a Virgin-ovi avioni lete i dan danas. :)

faca.

[Ne_Vazim_Se];27024277:
prochitao sam pre par godina njegovu knjigu "Losing my virginity" ... sjajna. :D

long story short, baja je pocheo kao klinja pishuci za neki shkolski chasopis chiji je i sam bio urednik...

u suhtini je te neke prve malo vece pare zaradio tako shto je napisao gomilu pisama nudeci engleskim kompanijama reklamni prostor u svom nebitnom chasopisu koristeci se nekom sitnom prevaricom tipa da li da poveca rejting ili neshto oko konkurencije, zaboravio sam ali nije ni bitno... poenta je da bi ga tu vec u startu ispushio, na bilom kom drugom mestu i u bilo koje drugo vreme.

no, nebitno... gomila mocnih kompanija je dala brdo para za neke reklame u nekom nebitnom chasopisu... onda je od te kinte sa ortacima osnovao Virgin records, koji je u pochetku bio prodavnica plocha, jednostavno...

i sad nebitno kako se to sve razvijalo, ali jedan deo koji sam i vishe nego dobro upamtio... u nekom momentu osnuje baja VirginAirlines... i sada, on ima nekog svog prijatelja, starog engleskog plemica, valjda beshe Lord neki ili tako neshto, nebitno...

poenta... taj matori je isto osnovao privatnu avio kompaniju pre Richarda... i ladno ga je je*eni BritishAirways (drzavna firma) sje*ao na najklosharskiju foru svih vremena... smanjili su cene karata nenormalno.

jednostavno, znali su da su ogromna kompanija i da ce moci duze da trpe gubitke nego konkurencija i da ce na kraju Richardov prijatelj hteo - ne hteo, morati da bankrotira.

i tako je i bilo... ali je zato Richard, poshto je bio upozoren na vreme, vec spremio tim advokata i tuzbu u sluchaju da se tako neshto ponovi... a ponovilo se.

e tu ih je car izveo na sud i urnisao ih za neshto boga oca odshtete... a Virgin-ovi avioni lete i dan danas. :)

faca.
Nije mi jasno oko te tuzbe,jer oni su poslovali na slobodnom trzistu i svako ima pravo da odredjuje svoje cene samostalno??????????Tu je bas nesto mutno,nelogicno je u potpunosti.Gledao sam dokumentarac o njemu gde on prica kako je u stvari najvise para zaradio na reklamama koje su druge firme isticali preko njegove.Ono sto sam ja licno mogao nauciti od njega jesu dve stvari:1.da kapital nikada ne sme da miruje i 2.da se non-stop moraju traziti prilike gde ce se taj novac investirati.U Srbiji je to bas jako,jako tesko.Ovde te drzava ( i ekonomija koju ta drzava unisti ),u jednom trenu dovede u poziciju da zauvek batalis sve i preselis se negde daleko i zauvek.Posto je to vise klasican cin predaje mecha,onda ostanes gde jesi i tuvinjas na mestu.To nije to.

Изгледа да је однос BA и VA компликован, има и сарадње и подметања.

http://www.independent.co.uk/news/b...el-harrison-plots-the-background-1477920.html
Овде Брансон тврди да се BA понашала некоректно одбијајући да поштује договоре, чак их је оптужио да су га пратили и обијали му стан и кола. :zimag:

А онда су обе фирме кажњене зато што су намештале цену горива и за толико увећавале цене карата.
http://www.dailymail.co.uk/news/art...illion-compensation-price-fixing-lawsuit.html

Стим да је VA, прва признала кривицу и избега плаћање казни. z:mrgreen:

lik se obogatio zato shto je imao jakog (mocnog) i bogatog prijatelja...
odakle meni jedan takav?
Nije to do prijatelja,mora covek imati vijugu u glavi.

Изгледа да је однос BA и VA компликован, има и сарадње и подметања.

http://www.independent.co.uk/news/b...el-harrison-plots-the-background-1477920.html
Овде Брансон тврди да се BA понашала некоректно одбијајући да поштује договоре, чак их је оптужио да су га пратили и обијали му стан и кола. :zimag:

А онда су обе фирме кажњене зато што су намештале цену горива и за толико увећавале цене карата.
http://www.dailymail.co.uk/news/art...illion-compensation-price-fixing-lawsuit.html

Стим да је VA, прва признала кривицу и избега плаћање казни. z:mrgreen:
Nije njegovo bogatstvo od VA,tip je nakotio firmi i preduzeca u sklopu VG kol'ko hoces.

lik se obogatio zato shto je imao jakog (mocnog) i bogatog prijatelja...
odakle meni jedan takav?

Ko ti je kriv sto biras prijatelje po srcu umesto po novcaniku. :)

Tema: Otkrio toplu vodu. Sve smo znali i pre samo nam nedostaje to sto kaze da moramo imati. Znamo i mi sta je potrebno za posao ali ne znamo na koji nacin da do toga dodjemo. Bilo bi lepo kad bi nam se takvi saveti nasli ali to je nemoguce jer ono presudno je pravo vreme, pravo mesto, smisao za organizaciju, mnogo srece ili mnogo veze, dobrih poznanstava.

u redu, sve sto kazes ako je tako i svidja mi se ali da bi moglo da delujem i ostvarujem kroz ciljeve uspeh zasnovan na tvojim savetima i predlozima potrebne su mi finansije, e sada ja tebe da priupitam momak znas, gde da pribavim novac?
Novac za pokretanje sopstvenog biznisa moze da potice iz nekoliko izvora:od ustedjevine,pozajmice od prijatelja ili rodbine,kredit od banke ili da dodje kao poklon( od roditelja npr.).Nase zelje i nase emocije moraju biti obavezno iskljucene u potpunosti kada je posao u pitanju,Ciljevi zato nikada ne smeju biti podignuti visoko,jer ih necemo dostici,pascemo i vise se nikada od tog pada necemo za zivota oporaviti ( govorim za vecinu slucajeva).Dakle,ako se krene sa dovoljno novca kojeg imamo( najbolje iz stednje,bez ortaka i bez ikakvih dugova znaci prema bilo kome) tada mozemo daleko rastereceniji krenuti u posao,te mozemo vise obratiti paznju na konkurenciju ( kvalitet i cena proizvoda) i na resavanje svih problema koji se uglavnom pojavljuju samo na pocetku otvaranja posla i ponekad jos sporadicno,ali sasvim i nebitno za dalje funkcionisanje.Ukoliko se covek optereti dugovima koje je napravio kako bi ostvario neki svoj poslovni san,tada ga vreme neumitno pritiska,radna energija mu se trosi na razmisljanje kako na vreme otplatiti kamate zajmodavcu,pada koncentracija i raste sa time mogucnost pravljenja neke greske i previda te na kraju dolazi do gubljenja poverenja u svoje sposobnosti i gubitak samopostovanja kada se radnja zatvara bas zbog tih dugova.Stoga sam misljenja da strogo treba krenuti sa sopstvenom stednjom,zagrizati manje zalogaje i pustiti vremenu da posao se razvija polako,ali i sigurno.Branson je,ako si propustio da uocis,razvijao studentski casopis samostalno,stekao je nekakav svoj dignitet ( naravno,tu su dosle i neke pare),pa su,,prijatelji"dosli kao posledica tog njegovog samorazvoja i dobrog rezultata.Kasnije,kada se posao odlicno razvije,dolaze,,prijatelji"sami od sebe;ili kao predlagaci neke poslovne ideje ili kao investitori u tvoju ideju.Prijatelji dakle,nisu potrebni nimalo.Tu je rec o biznisu i o nicem vise.

Da samo sto treba biti orginalan kakav je i Richard.Potrebno je dosta srece okolnosti dobra poznanstva i da se sve poklopi.Nije lako ubosti veliki biznis i uspeti.Dosta je to bezbolnije u bogatim drustvima u kojima je lakse naci/dobiti pare/sponzore za nekakvu ideju ...ali opet Richard je jedan od par njih u svetu koji je nesto velko napravio od 0

http://www.vccircle.com/news/media-...on-entering-bollywood-partners-cinema-capital

Richard Branson’s film entertainment arm Virgin Produced is entering Bollywood in partnership with Cinema Capital Venture Fund and a US-based entertainment related asset management group to launch Virgin Produced India. The Indian venture is positioned as a content company especially targeted at youth from the Hindi-speaking population, the company said in a release.

Почео је сарадњу са Боливудом, преносећи их на западна тржишта и радећи обраде холивудских филмова за индијско тржиште.

Занимљива ми је његова стратегија да користи лепе и успешне жене у промицији неких својих производа.
За промоцију приватно карипског острва користио је Памелу Андерсон, а за промоције у Индији, прво мобилне мреже, а сада сарадње са Боливудом, користи мис Индије из 2002. и боливудску глумицу Неха Дупиа.

Neha_Dhupia_2008.jpg

Dzaba gledati njih tamo tj ovde (na zapadu) vladaju druga pravila od Srbije, ne platis mi fakturu no frks prodam fakturu uterivacima(legalnim naravno) za 95 % pa se onda duznik juri sa njima.. A u Srbiji su mi zaklali nekoliko drugara za ogromne pare jer jednostavno nisu platili
i propali su...
Batalite te Holivudske fore kako biti bogat i debeo i kresati fotomodele, MISLIM NIKO ozbiljan ko razmislja o poslu ne guta ta sranja vise...osim naivaca. Ne gubite vreme.. vec razmislite sta je to cega nema, sta je to sto narod MORA DA KUPI u propaloj ekonomiji
(naravno legalno) i koja je to usluga ako cete vec usluge koje su NEOPHODNE I KOJE LJUDI MORAJU DA KORISTE.
E od 89 kao nezavrseni srednjoskolac sam imao svoju firmu, i zaradjivao prilicno dobro da sam se hranio po restoranima i hotelima i to u malom mestu u centralnoj Srbiji. Od tada sam promenio oko 12 privatnih delatnosti kojima sam se bavio da jedna s drugom nemaju
veze, i nikad nisam propao. CIm sam osecao blagi pad i analizirao da to puca ostavljam i prelazim na sledece,
Secam se jednog poljoprivrednika na pitanje jer cele sezone ima povrce i njegov odgovor "Sta ce mi paradajz kad se cigancihici gadjaju s njim po pijaci" Covek je tada (92-94) drzao plastenike i grejao kvarcnim grejalicama i iskljucivo prodavao hotelima i lukzunijim restoranima zimi....Hocu reci dzaba vam posao ako to vec neko radi ili usuga koje vec ima treba nesto novo , ILI AKO ULAZITE U POSTOJECI posao vas neki pecat koji okrece sve naglavacke...
Analizirajte... sta fali to drugim firmama koje se bave istom delatnoscu(ako vec morate?)..
Meni sad ide soldino ali vec planiram sledeca dva posla unpared(moze se reci biznisa drugih profila jer ne verujem da je nesto vecito.)
Naravno hebes posao ako zivis u Majdanpeku, dzabe da si najbolji u necem ako si u sredini gde to ne prolazi...Ne kazem da u Srbiji nema sta da se radi da se zivi i znam da i sad da se vratim pronasao bih bro nesto da ide...
Nije glupo uzimati ortake, mnogo je gluplje zajmiti pare a specijalno ne od roditelja, ja sam nekad zajmio i od zelenasa ali sam verovao u sebe i NARAvno mora i da se rizikuje... Neki moji drugari i danas grickaju nokte i izdrzavaju ih roditeji jer su se uvek nesto plasili,
a sta ao propadne posao??? PA PROPAO je ides dalje..
Ono sto je meni smesno u Srbiji bar po malim mestima... TRAFIKE jedno vreme svi otvarali trafike, pa svi prodavnice mesovite robe, pa svi kafice pa svi perionice auta.samo jedni druge kopiraju to nisu poslovi o kojima ja pricam, to su propasti...
Kao kad bi neko otvorio servis kompjutera i prodaju na pr , a to je posao koji je bio aktuelan 95-2000 i tad sam se i bavio time.. Sad comp kosta 7-8 puta manje nego tada... a zarade su svedene na smesnocu..
I nikada nisam imao vetar u ledja tj, niko mi nije nikad pomogao jer nije ni imao ko..

Од успешних предузетника мени је занимљив Елон Муск,

Он може да буде инспирација нашим младим истраживачима.
Поред завидног техничког знања, завршио је и школу бизниса, тако да је могао да управља својим подухватима.
А тренутно је власник Тесле аутомобила и SpaceX фирме за свемирска путовања и живот у свемир.

Back