Ribnjak

радујем ме када видим да неко отвара овакве теме.
нешто сам се интересовао пре коју годину за рибњак па сам причао са једним који је направио рибњак, звао багер и ископао, али је он у том делу њиве увек имао да му стоји вода па је ископао себи бар нешто корисно када већ стоји.
лично код мене је вода доста дубоко око 15так метара па ми је саветовао да могу да ископам рупу па да ставим неку пластичну фолију.. што баш не би радио.

укратко математика рибњака је: "рибњак може да произведе 1кг рибе по метру квадратном годишње"

Pozdrav druže,
Drago mi je da se neko javio. Ti si razmišljao pre par godine, ja razmišljan ovih dana, a bilo bi lepo kada bi se ovoj temi priključio neko ko bi nam obojici pomogao da lakše prelomimo😁
ja sam iskreno razmišljao o dve opcije: prva je da iskopam ribnjak u bašti recimo dimenzije 10m x 30m i da ga napunim bunarskom vodom. Ali me tu muči jedino to što ne znak kako bih ga posle nekog vremena isušio ( izmuljao) jer mislim da je to potrebno uraditi, da se promeni voda i dezinfikuje itd. Pa iz dog razloga što nemam gde da izbacim tu količinu vode razmišljam i o tome da ozidam dva - tri manja, napunim vodom, ubacim pumpe da vrte vodu, zbog kiseonika, filtere, grejače da bi im održavao konstantnu temperaturu ( da izbegnem hibernaciju u zimskom periodu).... Ali opet ne znam da li je takav način izgajamja moguć?? Plašim se da ne uložim u sve to a onda se ispostavi da ne može da se tako uzgaja🥴 Bilo bi super kada bi se javio neko sa bilo kakvim iskustvom...

A što se tiče toga da stavljaš foliju ili glinu, mislim da ne moraš ako ti je zemljište slabopropustljivo, jer u tom slučaju nećeš gubiti mnogo vode. Deo će se nadoknaditi kišnicom, a deo možeš i sam dopuniti iz bunara.. Zato je najbolje da uradiš analizu zemljišta i vidiš da li je i koliko propustljivo..

Back