Ribice

Pa zar nisu japanke i japanski saran iste ribice? Samo imaju varijacije u repu i ocima?

Japanski saran- zlatna ribica

Japanski saran- zlatna ribica
to sam i rekao
sa šaranima je počela akvaristika jer su - izdržljivije ribe za one uslove iz onih vremena...

ostale su jako osetljive - temperatura, tvrdoća vode, brojnost jata, korelacije sa ostalim vrstama...

E da, ne rece mi za prirodne materijale. Narucio sam neko bilje, kod prodavacice, sad da li mi je smo to prodala ili mi je prodala profesionalno, ne znam. Doduse, delovala je kao neko ko se razume. S druge strane, radnja mi ne deluje toliko spezijalizovana. Kupuo sam filter, neki AT 300 ili tako nesto. Ne deluje mi bas kvalitetno. Cak i bez prirucnika. Pa sam na netu nasao kako se postavlja.

Hrčak i miševi grizu kablove po stanu,...čim ih pustiš iz kaveza.Moraš prvo da obezbediš kablove.
Mi se jednom tako zeznuli i kupili kolegi miša.Čim ga pustio kaveza, kablovi su nadrljali! 😁
Nisu kablovi jedini problem.
To su glodari kojima non-stop rastu zubi i oni sem uz grickalice traže bilo šta da ih ostružu. Stan naravno nije njihovo životno okruženje tako da traže bilo šta zgodno a novo.

Uprkos što imam laminat bez prostirki, hrčak je našao zanimaciju da struže lajsne od parketa i uživao u tome dok sam ja bio ubedjen da je probušio prolaz u zidu koliko je bio marljiv i neumoran u tome.

Slika koju ne mogu da izbijem iz glave je njegova životna sreča kada je našao kesu od 2.5 Kg zrnevlja koje sam mu davao.
Popeo se, ušao unutra i seo ko car!
Muke žive da ga odmaknem "od šteka" i vratim u kavez.

Ne kaže se zalud: "skuplja k'o hrčak"
(višestruko nego što mu za života treba)

Poslednja izmena:
E da, ne rece mi za prirodne materijale. Narucio sam neko bilje, kod prodavacice, sad da li mi je smo to prodala ili mi je prodala profesionalno, ne znam. Doduse, delovala je kao neko ko se razume. S druge strane, radnja mi ne deluje toliko spezijalizovana. Kupuo sam filter, neki AT 300 ili tako nesto. Ne deluje mi bas kvalitetno. Cak i bez prirucnika. Pa sam na netu nasao kako se postavlja.
biljke DOBRO operi
koliko god proveravao svaki list, uvek postoji mogućnost da se negde zavukao rečni puž.
Jednom li udje u akvarijum nakoti se samo tako.
A šarani će prožderati ksifoe koji tamane puževe isključivo do komada 2 kada ih ostave da se ponovo nakote.

Zapravo većina biljaka je izvučena iz Dunava.

Ne preporučujem ti dunavskog somića jer rastu do par stotina kilograma.
Naravno da u akvarijumu neće narasti toliko jer rast ribe zavisi od pritiska vode.
To znači da ribicu uvek možeš da prebaciš iz manjeg u veći akvarijum gde će nastaviti rast ali iz većeg u manji akvarijum sme samo zbog čišćenja većeg a na duže će uginuti zbog propadanha kičme usled manjeg pritiska.

Svejedno, rečni som je brzorastući pa će ti napraviti haos a zbog nemogućnosti da dalje raste - deformisati i uginuti.

Poslednja izmena:
Jbt citam o njima.
Dobro ste rekli, babuska iz porodice sarana. Carassius Auratus. Ili zlatna ribica.
Idelan temp za ove danasnje je od 18 do 22 c. A, kao sto je neko pomenuo, izrastu i do 20 cm. Kada su male, moze i akv od 40l, a kada porastu, idealno je 40l po jednoj. Zive i po nekoliko decenija.

Da, jedu kuvani grasak, to sam mislio da im uvodim u ishranu, jer ne verujem da ove hrane za ribice imaju nekakav kvalitet. Sve je to biznis.
Ovde, gde sam citao je da ih ne treba mesati ni sa kakvom drugom vrstom.
Sto se tice biljaka, narucio sam nanu, po preporuci prodavacice. A i ovde pise da je to ok biljka. I mislim da bih kupovao samo po prepiruci, ne bih se igrao sa biljkama iz reke.

Nisu kablovi jedini problem.
To su glodari kojima non-stop rastu zubi i oni sem uz grickalice traže bilo šta da ih ostružu. Stan naravno nije njihovo životno okruženje tako da traže bilo šta zgodno a novo.

Uprkos što imam laminat bez prostirki, hrčak je našao zanimaciju da struže lajsne od parketa i uživao u tome dok sam ja bio ubedjen da je probušio prolaz u zidu koliko je bio marljiv i neumoran u tome.

Slika koju ne mogu da izbijem iz glave je njegova životna sreča kada je našao kesu od 2.5 Kg zrnevlja koje sam mu davao.
Popeo se, ušao unutra i seo ko car!
Muke žive da ga odmaknem "od šteka" i vratim u kavez.

Ne kaže se zalud: "skuplja k'o hrčak"
(višestruko nego što mu za života treba)
Obavezno spavaj sa nekom kapom na glavi koja ti dobro prekriva uši.
Ja sam tako zezala kolegu,...kad pusti hrčka van kaveza, može ostati bez ušne školjke.On grdnik s'fatio ozbiljno! :hehe:

Ne valja ni mnogo pretrpavati,...čisto da im napraviš što prirodniji atmosferu.
Ma ima da im napravim sundjer bob fazon. Ceo crtac po ceo dan da imaju. Bole ih brige. Kad vec ne plivaju slobodno po moru negde, ovde ce da imaju diznilend po ceo dan. A i koliko vidim, vole tako neke zezalice da se zavlace po njima. Mada cu morati svakako jos veci akvarijum, jer ova cuda narastu velika.

Nego ljudi, jel se ovaj akvarijum drzi otvoren ili zatvoren?

Ma ima da im napravim sundjer bob fazon. Ceo crtac po ceo dan da imaju. Bole ih brige. Kad vec ne plivaju slobodno po moru negde, ovde ce da imaju diznilend po ceo dan. A i koliko vidim, vole tako neke zezalice da se zavlace po njima. Mada cu morati svakako jos veci akvarijum, jer ova cuda narastu velika.

Nego ljudi, jel se ovaj akvarijum drzi otvoren ili zatvoren?
Valjda otvoren, kol'ko ja znam.

Pa kapiram da je pozeljno da ulazi svezine unutra. Da se ne pokuvaju ko u ekspres loncu.
Ne drži akvarijum blizu radijatora i klime.
Odgovara im sobna temperatura, oko 20 C.
Verovatno imaš grejač koji reguliše temperaturu vode u akvarijumu, ne vole velike oscilacije u temperaturi vode (toplo, pa hladno).Tako da drži temperaturu vode i sobnu na nekoj konstanti.

Obavezno spavaj sa nekom kapom na glavi koja ti dobro prekriva uši.
Ja sam tako zezala kolegu,...kad pusti hrčka van kaveza, može ostati bez ušne školjke.On grdnik s'fatio ozbiljno! :hehe:
Pošto je hrčak sisar to znači da ima i emocije.
Da skratim razlog tek hrčak se bio strašno naljutio na mene.
Čitava tri dana me ignorisao.
Samo bi ljutito gurnuo pojilicu i hranilicu "da mu zamenim" a onda pobegao u kućicu "da ga ne uznemiravam"...

Znao je moj ritual prevrtanja po krevetu dok me ne uhvati san, a čujem ja njega tad da izlazi nego ko će prekida slatki polusan...

Medjutim, popne se on na krevet pa preko jorgana po meni, pa dodje do nosa i gura njuškicom...

Pridignem glavu - "Šta je Cile?"
A on na zadnje šapice sa skupljenim prednjim "da me pozdravi i da više nije ljut i da se to ne ponavlja inače će svašta da bude" i otrči nazad u noćni život po sobi...

a svašta sam mu pravio da se zanima...

Pošto je hrčak sisar to znači da ima i emocije.
Da skratim razlog tek hrčak se bio strašno naljutio na mene.
Čitava tri dana me ignorisao.
Samo bi ljutito gurnuo pojilicu i hranilicu "da mu zamenim" a onda pobegao u kućicu "da ga ne uznemiravam"...

Znao je moj ritual prevrtanja po krevetu dok me ne uhvati san, a čujem ja njega tad da izlazi nego ko će prekida slatki polusan...

Medjutim, popne se on na krevet pa preko jorgana po meni, pa dodje do nosa i gura njuškicom...

Pridignem glavu - "Šta je Cile?"
A on na zadnje šapice sa skupljenim prednjim "da me pozdravi i da više nije ljut i da se to ne ponavlja inače će svašta da bude" i otrči nazad u noćni život po sobi...

a svašta sam mu pravio da se zanima...
Nađu oni neku zanimaciju i sami van kaveza.
Moj kolega ga je prečesto hranio, dobro je živ!

Nađu oni neku zanimaciju sami van kaveza.
Moj kolega ga je prečesto hranio, dobro je živ!
dosadi im jednoličnost prostorije
staviš kartonsku kutiju, napraviš tunele...

što se prežderavanja tiče - jok oni
možda stavi u transportne kesice u obraze i to mu je to

jedino mu ne treba davati često suncokret
tada se baš oguzi i zanosi zadnjim trapom dok grabi napred

dijeta je bila mučna ali je uspela
odbijao je sve ako nema suncokreta
za dve nedelje ko nov

dosadi im jednoličnost prostorije
staviš kartonsku kutiju, napraviš tunele...

što se prežderavanja tiče - jok oni
možda stavi u transportne kesice u obraze i to mu je to

jedino mu ne treba davati često suncokret
tada se baš oguzi i zanosi zadnjim trapom dok grabi napred

dijeta je bila mučna ali je uspela
odbijao je sve ako nema suncokreta
za dve nedelje ko nov
On ga tovio suncokretom! 😁

Update. Bike su malo uplasene a i krile su se ispod fiktera. Palo mi na pamet da je filter prejak i nadjem da ima da se smanji, plus da su one uplasene zbog novog okruzenja.
Evo ih plivkaju okolo sada malo slobodnije.

Nego gledam ovu lampu sto sam im uzeo, a citao sam da one ne vole ipak malo priguseno svetlo. Razmisljam da im nije prejako.

Back