RFZO planira da smanji participaciju za lekove na recept

Henriet

Zainteresovan član
Poruka
417
volim onu staru skoci, pa reci "hop", al` priznajem da me je ovo jutros prijatno iznenadilo. nikako ne bi smelo da bude postizborni marketing, jer bi bilo ravno politickom samoubistvu. samo se plasim da ce posle ovakve odluke slediti jos restriktivnija politika prepisivanja lekova.

Participacije za lekove koji se u apotekama izdaju na recept biće snižena, saznaje „Blic“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

izvor "blic"

Ova novina direktno je povezana sa novim pravilnikom o listama lekova koji je RFZO pripremio, a koji je u proceduri odobravanja u Ministarstvu zdravlja. Njegova primena treba da uvede red kada su u pitanju cene i dostupnost medikamenata koji se propisuju o trošku osiguranja.

- Fond će biti otvoren prema svim učesnicima na tržištu lekova pod jednakim uslovima, što će rezultirati nižim cenama lekova i samim tim manjim izdvajanjima za lekove koje građani plaćaju na recept. Novim pravilnikom napravićemo uštede na već postojećoj listi lekova uspostavljanjem razlike u ceni koju RFZO izdvaja za originalni i generički lek - kaže izvor iz Fonda.

U Srbiji se po stanovniku za lekove izdvaja 60 evra, najmanje u Evropi i okruženju.
U RFZO očekuju razumevanje proizvođača i distributera, jer bi sadašnje stanje moglo dovesti do narušavanja finansijske stabilnosti.

- Svako odlaganje usvajanja ovog pravilnika direktno bi štetilo interesima građana - kaže izvor iz Fonda.

volim onu staru skoci, pa reci "hop", al` priznajem da me je ovo jutros prijatno iznenadilo. nikako ne bi smelo da bude postizborni marketing, jer bi bilo ravno politickom samoubistvu. samo se plasim da ce posle ovakve odluke slediti jos restriktivnija politika prepisivanja lekova.

Participacije za lekove koji se u apotekama izdaju na recept biće snižena, saznaje „Blic“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

izvor "blic"

Ova novina direktno je povezana sa novim pravilnikom o listama lekova koji je RFZO pripremio, a koji je u proceduri odobravanja u Ministarstvu zdravlja. Njegova primena treba da uvede red kada su u pitanju cene i dostupnost medikamenata koji se propisuju o trošku osiguranja.

- Fond će biti otvoren prema svim učesnicima na tržištu lekova pod jednakim uslovima, što će rezultirati nižim cenama lekova i samim tim manjim izdvajanjima za lekove koje građani plaćaju na recept. Novim pravilnikom napravićemo uštede na već postojećoj listi lekova uspostavljanjem razlike u ceni koju RFZO izdvaja za originalni i generički lek - kaže izvor iz Fonda.

U Srbiji se po stanovniku za lekove izdvaja 60 evra, najmanje u Evropi i okruženju.
U RFZO očekuju razumevanje proizvođača i distributera, jer bi sadašnje stanje moglo dovesti do narušavanja finansijske stabilnosti.

- Svako odlaganje usvajanja ovog pravilnika direktno bi štetilo interesima građana - kaže izvor iz Fonda.
У овом тексту има више "кукавичјих јајета"...Али да пођемо редом:

1."Participacije za lekove koji se u apotekama izdaju na recept biće snižena" - ово просто није тачно јер је учешће у цени лека у процентуалном износу и неће се мењати, једино ће осигураници можда плаћати мањи апсолутни износ партиципације ако дође до снижења укупне цене неког лека;
2."Fond će biti otvoren prema svim učesnicima na tržištu lekova pod jednakim uslovima"- такође није тачно јер ће, новом Правилнику, цене оригиналних лекова и даље бити максималне а генеричких паралела 70%, 60%, 50% и 40% од цене оригинали, зависно од тога када се појаве на позитивној листи, и то нема благе везе са "једнаким" условима јер обезбеђује привилегије и екстрапрофит оригиналним лековима којима је истекла патентна заштита (што нико у свету не ради) иако су паралеле формално правно на основу решења које издаје АЛИМС потпуно исправни и делотворни лекови као и оригинали.
3."U Srbiji se po stanovniku za lekove izdvaja 60 evra, najmanje u Evropi i okruženju" - ово је тачно, али само због тога што држава не ставља на позитивну листу нове, иновативне лекове, него лечи нацију са старим, неефикасним и јевтиним лековима.
4."Svako odlaganje usvajanja ovog pravilnika direktno bi štetilo interesima građana "- напротив, директно штети грађанима јер ће на, једној страни, донети несташицу одређених лекова због нерентабилне цене, а са друге стране, многи генерички произвођачи ће куповати и у производњи користити много јевтинију и тиме неефикаснију активну супстанцу како би обезбедили макар неки профит...

Onda ce zarad tog smanjenja povecati listu lekova za obavezno placanje za barem 50%. i pojeo vuk magarca. Zelim svoj politicarskoj gamadi i celoj njihovoj sorti od prababa do praunuka da dodju u situaciju da im trebaju lekovi koji em se tesko nalaze em kostaju mnogo :manikir:. Nema ovoj zemlji spasa dok se ne istrebi i poslednji izdanak korova te otrovnice

Onda ce zarad tog smanjenja povecati listu lekova za obavezno placanje za barem 50%. i pojeo vuk magarca. Zelim svoj politicarskoj gamadi i celoj njihovoj sorti od prababa do praunuka da dodju u situaciju da im trebaju lekovi koji em se tesko nalaze em kostaju mnogo :manikir:. Nema ovoj zemlji spasa dok se ne istrebi i poslednji izdanak korova te otrovnice

Да. Кад истребимо политичаре, онда ће бесплатни лекови расти на дрвећу.

Oni nas truju putem hrane, insistiraju na obaveznoj vakcinaciji dece neispitanim vakcinama, koje su negde cak i zabranjene. Koliko ce to povecati broj obolelih i to ko zna cime i potrebu za ko zna kakvim lekovima. Trebalo bi svima pre donosenja raznoraznih izmena i dopuna zakona da bude na umu dogadjaj koji se desio samo dan,dva po donosenju odluke o smanjenju novcane pomoci trudnicama za preko 50%.

Da li to znači da će smanjiti spisak lekova koji se izdaju na recept?
Već sada imamo stanje da mnogi hronični bolesnici daju dobar deo penzije za lekove jer ih Fond ne plaća, nego ih kupuju iz svog džepa.
Ako stvarno hoće da pomognu bolje bi bilo da prošire "pozitivnu listu".

У поређењу са Албанијом, Црном Гором, БиХ (оба ентитета), Хрватском, Мађарском, Бугарском и Румунијом, Србија има много мање иновативних лекова на позитивној листи. На нашој позитивној листи предњаче стари лекови...
И друга ствар, смешно је када се држава хвали "како штеди" у здравству. У здравству се не штеди, већ се са расположивим парама обезбеђује што обухватнија и што квалитетнија здравствена заштита.

Ja sam pre par nedelja ušao u apoteku, sa 2 recepta. Izašao sam sa 600 dinara manje. U džepu mi je ostalo 100 i kusur, da nešto pojedem. Prihode nemam jer sam student.
Pre 7 dana sam otišao kod dermatologa za alergijsku reakciju, on mi je napisao 2 stvari na papir, ne dobijaju se na recept. Ukupna cena im je bila oko 800 din. Nisam ih kupio.
Pozdrav RFZOu.

uzas! :besna:

Back