REZULTATI KONKURSA NA TEMU „BES“

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
51.037
Imamo specifičnu situaciju – stoga i izmenjena pravila.
Na konkurs su stigle (svega) dve priče. Autor jedne od priča nije želeo da učestvuje ukoliko konkurencija ne bude veća od tri priče, što je njegovo pravo koje sam ispoštovala. Drugi autor nije postavio uslove, tako da je „Obična priča“ jedina na ovom konkursu.
Glasanja – podrazumevano - neće biti, a našu autorku, Kamenitu, molim da zada novu temu. Ujedno joj zahvaljujem na učešću i čestitam. :)

OBIČNA PRIČA

Ne znam kada sam prestala da marim za sve, kada sam postala ravnodušna prema svemu. To je nekako došlo samo od sebe, polako i neprimetno. Ranije su me do ludila dovodili u firmi, u kući, u gradskom prevozu... ma svuda. U komšiluku sam uglavnom sa svima lepo živela. Osim sa njima, Francuzima. Mislim, Ankom i Draganom, zovemo ih Francuzima jer su ceo život, do penzije, proveli u Francuskoj. Deca su im ostala tamo, neće valjda da se vraćaju, nisu poludeli. A ti Francuzi... Mislim, nisu oni loši ljudi, ali nije ovo Francuska, pa da ovde važe ti njihovi zakoni. Stalno nešto prigovaraju, lako je njima kad imaju francuske penzije. To me ranije mnogo nerviralo, ali je posle prestalo.

A onda je jednog dana došao inspektor, sanitarni li je, komunalni, ne znam više. Nije on čovek ništa rekao, znam ja ko nas je prijavio. Niko drugi, samo oni . Kažu da im moje svinje smrde i da je u Beogradu zabranjeno držanje životinja. Baš je ovo Beograd, pa do centra mi treba skoro sat i po. Moram da čuvam, moramo da jedemo. Moja plata kasni mesecima, evo, već osam meseci dinar nisam dobila, ovako matora se švercujem po prevozu. Gazda stalno obećava, ali ništa ne daje. Muževljeva invalidska penzija je mala, tek da se plate komunalije, on zato radi kao portir noću, da donese neki dinar. Deca idu u školu, to košta... Šta ću, moram, kao da ja volim da trčim pre posla u svinjac. Šta je to, dve svinje...

Ja sam čoveka lepo sačekala, ponudila sokom, lepo mu objasnila zašto čuvamo te svinje, potpisala zapisnik, sve lepo. Nisam se ni nasekirala. Samo sam mislila, kako ćemo ako stvarno budemo morali da ih zakoljemo sada, još je rano, nisu dovoljno narasle. Kaznu nećemo da plaćamo, odakle mi pare za kaznu.

I onda sutradan ujutru, ne znam ni sama šta se desilo... Nešto mi se slomilo, onako unutra. Sačekala sam da oni odu u te svoje šetnje, da deca odu u školu, onaj moj još nije bio došao... Lepo sam uzela sekiru, ušla u njihovo dvorište, budale ne zaključavaju kapiju, i jeste, gospodine sudija, polomila sam im sve prozore i roletne po kući. I baštensku garnituru, jedino mi nje žao, baš je bila lepa, onako od pruća i ofarbana u belo, kao čipka. I isprevrtala sam i polomila sve saksije. Nisam uspela da dohvatim samo prozore na kupatilu, bili mi visoki. Jeste bilo teško, sva sam se u vodu pretvorila. Srce mi je preskakalo sve vreme, mislila sam da će da iskoči iz grudi. Ne znam zašto, uopšte nisam čula buku od te silne lomljave, kao da mi je neko sipao olovo u uši. Jedva sam disala od umora, ali kada sam sve završila bilo mi je lakše. Istuširala sam se i otišla na posao u drugu smenu.

Da li se kajem? Ma, ne znam ni sama... Lepo vam kažem da mi je sve svejedno, ne znam...

A sada bih želela da malo prodiskutujemo.
S obzirom da ovde ima poprilično korisnika koji pišu i koji su talentovani, očekivala sam veći odziv. Tema „BES“ bila je odličan izazov.
Ako želite da se bavite pisanjem, nijedna tema ne bi trebalo da bude pod znakom pitanja; trebalo bi da vas svaka, manje ili više, podstakne na pisanje. Nemojte se ograničavati samo na stvari koje ste lično iskusili; pisanje podrazumeva i da zamislite kako je biti u tuđoj koži i opišete doživljaje koje nikada niste imali. Pisac ne piše stalno knjigu o sebi, nego stvara nove svetove koji su, ponekad, i njemu samom bili nepoznati pre nego što je počeo da ih piše.
Naravno, ne tvrdim da je razlog malog broja prijavljenih radova to što niste želeli da pišete. Razumem i da ste, možda, u oskudici vremena, pa čak i to što je rok za prijavu radova, možda, predugačak ... pa se čovek zaboravi i izgubi prvobitnu želju za učestvovanjem. Fakat je da se priča do 5000 karaktera može napisati za jedan sat ili jedan dan – pod uslovom da je pisac nadahnut. Zato ćemo korigovati pravila: ubuduće će rok za slanje biti nedelju dana.

Ako ima nekih sugestija, izvolite.

Ne znam na čemu mi čestitaš. Ispalo je bez veze, ja se osećam poprilično glupo, jer nisam postavila nikakav uslov, koji bi mi pomogao da se ne osećam kao budala. No, kako god, žao mi što se ova meni veoma simpatična ideja o takmičenjima polako gubi.

Pošto ne želim ja da budem ta koja koja će je prekinuti i da bih eventualno podstakla one koji vole da se na ovaj kreativan način zabavljaju, volela bih da tema sledećeg takmičenja bude ljubavna priča. Koliko s sećam, kada je ljubavna pesma bila tema imali smo veliki broj radova, čak 10. Znači, drugovi i drugarice sa foruma, volite se i napišite priču o tome.

Zaista mi je zao sto je ovako ispalo ali se nadam da ce Ljubavna prica zagolicati inspiraciju veceg broja forumasa.
Kamenitoj cestitam, i porucujem da se ne sekira zbog ovakvog ishoda.
Ujedno, slazem se sa Borkinim predlogom da se period za slanje radova skrati, a takodje i period za glasanje, ali o tome cemo se vec dogovoriti.

@ Dragoljube, nasiroko zahvaljujem za tvoj glas ali ... nista se nije desilo! :)

Ne znam na čemu mi čestitaš. Ispalo je bez veze, ja se osećam poprilično glupo, jer nisam postavila nikakav uslov, koji bi mi pomogao da se ne osećam kao budala. No, kako god, žao mi što se ova meni veoma simpatična ideja o takmičenjima polako gubi.

Pošto ne želim ja da budem ta koja koja će je prekinuti i da bih eventualno podstakla one koji vole da se na ovaj kreativan način zabavljaju, volela bih da tema sledećeg takmičenja bude ljubavna priča. Koliko s sećam, kada je ljubavna pesma bila tema imali smo veliki broj radova, čak 10. Znači, drugovi i drugarice sa foruma, volite se i napišite priču o tome.

Nemoj da se osecas glupo, ja sam kriva, ali nisam kriva sto ne mogu da stupim u kontakt s Borkom na vreme, jesam rekla da ne bih zelela da bude samo troje, mislim da to odbija ljude, odnosno baca senku na pobednicku pricu, nisam videla njenu poruku na vreme (danas, ona moju veceras) i eto...
Zao mi je, jedino sto mogu da obecam da necu ucestvovati (vise puta sam napisala, ali sam imala jak motiv i jos nesto, obecala sam nekome da cu napisati pricu, taj neko vidim nije napisao nista), i ispalo je tako kako je ispalo.
Zamolila sam Borku, posto je tema vec odredjena da stavi moju pricu, ali, ocito da opet nismo ulogovane obe:)))

Problem je sto konkurs traje predugo, glasanje isto, ljudi izgube volju da cekaju. Na Fotografiji recimo, to tece kao reka, dinamicno je, i interesantno.
Inace, pricu sam napisala za oko 40-ak minuta, oko 20. minuta mi je trebalo da pregledam i ispravim greske, i to je to.
Izvinjavam se Kamenitoj, Borki i ostalima, mozda bih pristala i da budem druga, nisam videla njenu poruku na vreme, ona moju.......
Puno uspeha svima u daljem takmicenju:)

Najpre da cestitam pobednici (bez obzira na to kako se konkurs zavrsio, ja licno Kamenitu smatram pobednikom ovog takmicenja). Prica je fina i dopada mi se.
Drugo: tema "Bes" nije bila ni malo laka. Planirao sam da ucestvujem na ovom konkursu ali zaista nista suvislo nisam smislio; to je zato sto je bes -po meni- jednostrana emocionalna reakcija koja je samo odgovor na neku akciju iz neposrednog okruzenja (ovim ne mislim da kritikujem predlagaca teme, niti da kazem da je tema bila losa, vec da je bila zaista teska i da su takve teme dobre za kreativan podsticaj).
Trece: ovaj forum je sjajno mesto za vezbanje pisanja i razvoj kreativnosti, ukoliko neka tema nije naisla na masovniji odziv to ne znaci da je ovaj deo foruma propao i da se izgubila poenta takmicenja. Sa druge strane, i ja se slazem sa tim da rok za prijavu i glasanje bude nedelju dana jer: pisemo u ogranicenom okviru (5000 karaktera), onlain saljemo radove i sve to zajedno zahteva vecu brzinu u roku za predaju radova i proglasenju rezultata.
Poslednje: voelo bih da Bilja objavi svoju pricu koju je poslala na konkurs, a ako to ne zeli da ucini, neka mi posalje na pp.

Problem je sto konkurs traje predugo, glasanje isto, ljudi izgube volju da cekaju. Na Fotografiji recimo, to tece kao reka, dinamicno je, i interesantno.
Inace, pricu sam napisala za oko 40-ak minuta, oko 20. minuta mi je trebalo da pregledam i ispravim greske, i to je to.
Izvinjavam se Kamenitoj, Borki i ostalima, mozda bih pristala i da budem druga, nisam videla njenu poruku na vreme, ona moju.......
Puno uspeha svima u daljem takmicenju:)

Fotografija je nesto drugo, ovde ipak treba da se cita da bi se glasalo , pa se malo i razmislja, za fotografiju samo je prvi osecaj, utisak,
a to traje 2 sekunde, presudan.
Cestitam i ja pobednici ( na hrabrosti), a licno imam utisak da vise niko nece ni pisati jer niko ne zeli da njegova pesma ili prica bude jedina, ili da ih ima samo
dve. Moje misljenje je to, ali ja ne pisem ( a i slucajno zadjoh na ove konkurse) pa nisam ni merodavna.

Pobednica voli i ume da pise, i treba da nastavi. Bilja je takodje u tome jako dobra ali malo nesigurna, za sta nema valjanog razloga. Mnogi drugi takodje umeju da pisu, mozda zele ali iz nekog razloga oklevaju. Upotrebicu jos jednu rec koja mi ne prija i mozda nije ispravna ali to osecam u vazduhu - bojkot. Zasto bas to, to ne mogu da objasnim. Ukoliko neko misli da su stvari namestene, a to smo vec ranije spomenuli, treba javno da kaze i predlozi sta da se ucini da bi se sumnja otklonila. Naziv teme nije bio toliko tezak ili ne mnogo tezi no inace, tako da iza svega stoji nesto sasvim drugo. Slican problem sam imala i sa poezijom gde je tek dva dana pred zavrsetak prijema pesama pristiglo 3 od ukupno 4, tako da je licilo da ce konkurs propasti. Na svu srecu to se nije desilo. Volela bih da sam u krivu u vezi ovog sto pisem i da je sve to obicna slucajnost.
Ipak, duboko verujem da je ovo samo prolazna kriza, neki los period kada nema dovoljno inspiracije i volje i da ce se stvari u bliskoj buducnosti promeniti nabolje.

I jos nesto, licno ne zelim da ogranicavam ikoga da salje svoj rad (ovo je spomenuto apropo slucaja zvanog Dragoljub, kome sam sugerisala da odmori malo ili bar ne bude prepoznatljiv iz aviona kada pise, premda svi mi imamo neki svoj stil koji je zapazen od strane brizljivih posmatraca). Iza ispravnosti prikupljanja pisanog, zbrajanja bodova stojim, ali lobiranje od strane ucesnika, vise identiteta ili slicne nepravilnosti izvan su moje (nase) moci, koje mogu biti sprecene ukoliko se na to ukaze. O ovome pisem da bi se potencijalni pisci oslobodili straha slanja napisanog.

Kamenita je dala izvanrednu temu, pa eto nove prilike za neka nove ideje i citalacko uzivanje u njima. Dobrodosli svi, i stari i novi ljubitelji knjizevnosti. Da se izbegne nepotrebno ono - dobronamotisli.

Ima jedna stara narodna, da prostite, naljutio se pop na selo pa sam sebi odsekao onu stvar. E, na to mi liči situacija da oni koji vole da pišu, a neće zbog nekih bzv razloga. Izvinjavam se još jednom.

Još nešto, broj pregleda samo ovih rezultata je u ovom trenutku 242 za manje od 24 h, a broj pregleda na poetskoj temi je trenutno 472. Znači da interesovanja ima, ove se teme prate.

Poslednja izmena:
Pobednica voli i ume da pise, i treba da nastavi. Bilja je takodje u tome jako dobra ali malo nesigurna, za sta nema valjanog razloga. Mnogi drugi takodje umeju da pisu, mozda zele ali iz nekog razloga oklevaju. Upotrebicu jos jednu rec koja mi ne prija i mozda nije ispravna ali to osecam u vazduhu - bojkot. Zasto bas to, to ne mogu da objasnim. Ukoliko neko misli da su stvari namestene, a to smo vec ranije spomenuli, treba javno da kaze i predlozi sta da se ucini da bi se sumnja otklonila. Naziv teme nije bio toliko tezak ili ne mnogo tezi no inace, tako da iza svega stoji nesto sasvim drugo. Slican problem sam imala i sa poezijom gde je tek dva dana pred zavrsetak prijema pesama pristiglo 3 od ukupno 4, tako da je licilo da ce konkurs propasti. Na svu srecu to se nije desilo. Volela bih da sam u krivu u vezi ovog sto pisem i da je sve to obicna slucajnost.
Ipak, duboko verujem da je ovo samo prolazna kriza, neki los period kada nema dovoljno inspiracije i volje i da ce se stvari u bliskoj buducnosti promeniti nabolje.

I jos nesto, licno ne zelim da ogranicavam ikoga da salje svoj rad (ovo je spomenuto apropo slucaja zvanog Dragoljub, kome sam sugerisala da odmori malo ili bar ne bude prepoznatljiv iz aviona kada pise, premda svi mi imamo neki svoj stil koji je zapazen od strane brizljivih posmatraca). Iza ispravnosti prikupljanja pisanog, zbrajanja bodova stojim, ali lobiranje od strane ucesnika, vise identiteta ili slicne nepravilnosti izvan su moje (nase) moci, koje mogu biti sprecene ukoliko se na to ukaze. O ovome pisem da bi se potencijalni pisci oslobodili straha slanja napisanog.

Kamenita je dala izvanrednu temu, pa eto nove prilike za neka nove ideje i citalacko uzivanje u njima. Dobrodosli svi, i stari i novi ljubitelji knjizevnosti. Da se izbegne nepotrebno ono - dobronamotisli.

Hvala, Lanavi, samo lose iskustvo.
Nisam nesigurna, ne volim da imam u konkurenciji jedno-dvoje, nije posteno ni za koga.
Sto se tice ove teme, Borka i ja se savrseno razumemo, kursuls je nastao sto ne pisemo u isto vreme, odnosno od konekcije jedne pa druge, prodje nekoliko sati, i onda je to dodatni balans. Zena je zauzeta, ima obaveza, na nekoliko pdf. je moderator, ja sam ovde kad stignem (posao, kuca i druge obaveze), kazem da sam znala da ce kamenita ispostiti na neki nacin, rado bih bila druga. Stavise, rekla sam Borki da postavi tu pricu, mada mislim da vise lici na poruku, nebitno kome nebitno za koga.
Napisala sam joj ukoliko zeli da postavi (time se vise nista ne menja i ne treba), neka to ucini. Skoro ce i vece, u svakom slucaju za Borku:heart:

Pronasla si pravi uzrok BOJKOT!
Ako nekome kazem, dobro, napisacu nesto zbog tebe, a taj neko ne napise nista, ne javi se vise, sta je u pitanju?
Ja sam obnovila clanstvo na drugom forumu, na jednom sam se uclanila skoro i TU cu se oprobati. Stta god i gde god napisem nesto, zakace se. Pogledaj samo nesrecno Gospodarevo siroče, uvalise mi ono sto nisam niti napisala niti pomislila.
O drugome ne bih ovde, to sam tamo gde sam morala....
:heart:

Poslednja izmena:
Ima jedna stara narodna, da prostite, naljutio se pop na selo pa sam sebi odsekao onu stvar. E, na to mi liči situacija da oni koji vole da pišu, a neće zbog nekih bzv razloga. Izvinjavam se još jednom.

Još nešto, broj pregleda samo ovih rezultata je u ovom trenutku 242 za manje od 24 h, a broj pregleda na poetskoj temi je trenutno 472. Znači da interesovanja ima, ove se teme prate.
Na mom blogu koji sa "zakljucala" ima 4 415. pregleda, ali se dvoje javilo, pa onda nemojte ni da gledate.
Nije mi ni zao, ni Blogovi nisu sto su nekad bili, nista nije kako je nekad bilo, uzrok bih mogla imenovati ali necu. Ne tice me se, osim da sam se i ja promenila, predugo sam ovde da ne bih uocila o cemu se radi. Ali, ako ne smeta onima kojima je posao da stvari dovedu u red, zasto bih se ja tu petljala?
Moguce da je sve izmaklo kontroli, onda pomoci nema, ali ima drugih foruma gde se kontrola podrazumevala i to traje...

Na mom blogu koji sa "zakljucala" ima 4 415. pregleda, ali se dvoje javilo, pa onda nemojte ni da gledate.
Nije mi ni zao, ni Blogovi nisu sto su nekad bili, nista nije kako je nekad bilo, uzrok bih mogla imenovati ali necu. Ne tice me se, osim da sam se i ja promenila, predugo sam ovde da ne bih uocila o cemu se radi. Ali, ako ne smeta onima kojima je posao da stvari dovedu u red, zasto bih se ja tu petljala?
Moguce da je sve izmaklo kontroli, onda pomoci nema, ali ima drugih foruma gde se kontrola podrazumevala i to traje...

Nista nije kao sto je bilo, pa ni mi sami :). Dobro je biti dobar kontrolor (i u zivotu, i na forumu) ali nekada stvari izmicu (valjda i kontrola ume da bude mocnija od njenog posednika ponekad).
A za kraj bi bilo lepo da postavis ovde svoju pricu, iako je pobeda otisla Kamenitoj. Nemoj nam uskracivati to zadovoljstvo :).

KAO POKRETNA VRATA....

Svako stanje ima svoje ime. Za tvoje postoji jedno: Bes proistekao iz bola, iz nemoci da išta promeniš. Najtezi deo te čeka, i to znaš..
Spremi se da progutaš ono sto neminovno stize. Ako te obori, ustaćeš. Kad taj neko shvati kako su plemenite bile tvoje pobude, oprostiće...

Ime ne čini čoveka, sto istih imena, sto različitih ljudi. Mi smo vazni, ne naša imena. Bes ne traje večno ako mu ti ne dozvoliš Onda više nije ni bes već dijagnoza.Tebi je jasno, ostalim nije? Ko su ostali?!

Oni što misle da sve znaju, da su samo oni mudri, pametni, nezamenljivi? Uvek u pravu, u svakoj čorbi mirodjija, što po svaku cenu zele ono sto im ne pripada: Poštovanje zbog vrednosti koju ne poseduju, samilost od koje su operisani.? Nameću svoja merila i aršine, takvih se čuvaj, Njihovi pelceri primaju se samo na plodnom tlu..Ne daj da cvetaju dok ti veneš!

O cemu pričam?

Pogledaj me i znaćeš. Mislili su da znaju mene neki slični koji ni sebe ne poznaju! Snagom volje sam se otrgla. Ne slušam vise njihov falš radio. Besni su,jer sam izvan dometa njihovih frekvencija Zalutala medju njih.. Stotinu puta navučena na tanak led. Reze od besa, što sam im izmakla. Ogromnom kubikazom se sami zaleću, puca pod njima, jednom je moralo.

Zamenili smo uloge.
Ne znaju, ja koja znam, ćutim. Bes me je prvo mlavio, onda je je postao moja pokretačka snaga.

Bezi od sopstvenog besa (od bola jos dugo nećes moći) kao djavola.Ako je oko tebe, ne mora biti u tebi. Ako ti kazem da je ponekad i samo na kratko, zdrav, jos vise ću te zbuniti? Zapamti, to je tren, deo, ne celina. Nije nam amputiran prilikom rodjenja. U tim i takvim trenucima, sacuvaj ono svoje, dragoceno, skriveno, koliko god mozda malo bilo. Kad dodje vreme daćes taj deo. To će biti lek. Uzeće ga veruj, znaće da u tvom slucaju to malo je sve sto imas, i da je zbog toga nemerljivo veliko!!!

Imaš pravo na skepsu i da ne mislimo isto. Neretko smo sami krivi, ali i zrtve neprevividvog, onog sto se "desava samo drugima"...

Vedi li cilj ako zaboraviš muke putovanja? Na tebi je da odlučiš

U poredjenju sa zaboravom mrtvi nemaju nikakve šanse, ali ni zivi.

Pamti lekoviti ukua saosećanja i velikodušnosti u mračnim danima tudjih divljastava. U onima što su tu kad se desi što se" dešava samo drugima"! Ti retki, svetlo su koje vodi kroz mračne tunele mučnog putovanja i povratka sebi. Za njih nikad ne menjaj lozinku. Za ostale-blokada. Ne daj im šansu, neka ostanu u svojoj Zoni sumraka, tamo im je mesto. Samo tamo su svoji na svome i nigde više.

Poslednja izmena:
Nista nije kao sto je bilo, pa ni mi sami :). Dobro je biti dobar kontrolor (i u zivotu, i na forumu) ali nekada stvari izmicu (valjda i kontrola ume da bude mocnija od njenog posednika ponekad).
A za kraj bi bilo lepo da postavis ovde svoju pricu, iako je pobeda otisla Kamenitoj. Nemoj nam uskracivati to zadovoljstvo :).

Ako još jednom neko pomene reč pobeda ili pobednica ja ću, sve po sledećem redu: :bljak: :ljutka: :pljus::besan2: :batina: :vudu: :mafijas: :pop2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back