Rezultati glasanja na temu SEČIVO

Poruka
51.037
Ovako ste glasali:

Priča br.1 (Hakim Bej) - 14 poena
Priča br. 2 (Konj na belom princu) - 8 poena
Priča br. 3 (Sfyontull) - 5 poena
Priča br. 4 (ja) - 12 poena
Priča br. 5 (Don Hose) - 8 poena
Priča br. 6 (Shonery) - 8 poena

Hakime, čestitam i predajem ti štafetu - izbor nove teme. :)
Pride ti darujem ček na 10.000 $ i vikend na Maldivima.
Maldivi12.jpg

Podrazumeva se da ćeš temu zadati pre puta.

Čestitam svima na odličnim pričama i posebno hakimu. :klap:

Jedva čekam da čujem novu temu... :D

Moram da priznam, mnogo mi se sviđa ovo naše malo takmičenje i baš uživam i u pisanju, a još više u čitanju priča..

Evo svima jedan veliki :zag:

P.S. Sanja, drago mi je da ti se dopala priča, već sam mislila da se nikome ne sviđa... :sad2:

Poslednja izmena:
Hvala vam sto ste glasali za moj Govor. Mozda odrzim jos neki, nekada.
Giljotina je najbrzi lek protiv kaslja.
Zameraju mi da mnogo mracim, pa cu za sledeci krug smisliti temu na koju se ne moze mracno pisati.
Naravno, pre odlaska na Maldive.
Cek sam vec unovcio, i kupio cirilicnu tastaturu.
Cestitam svima koji su ucestvovali, naravno i sanji*.
Dobar je osecaj videti svoje ime.

Čestitamo!

Mi što volimo da škrabamo živimo od teme do teme.. a malo vremena imamo za sopstvene živote :)
Drago mi je da uvek postoji kritična masa. Glasnje nije bitno ali je bitno da se čitamo i da jedno drugo inspirišemo.
Mene recimo inspirišu Maldivi.. mogla bi tako neka tema, al ko ti je kriv konju kad nisi ti pobedio :)

Nemoj da mu daješ ideju, možda stvarno i tuži Krstu... :D

Ovo je zaista divno mesto za sve nas koji se igramo rečima, uvek imamo bar 10-ak sigurnih čitača... :D

Neće biti potrebe da je tuži ako mu uplate to putovanje na Maldive. ;)

Šta bi falilo Krsti da jednom i to uradi, Hakim je to zaslužio, ne samo zbog ove priče nego i zbog kvalitetnih komentara koje već godinama ostavlja na Krsti.

Niste vi glasali za mog govornika, nego za svog.
Svako je glasao za onog u svojoj glavi, koji nesvestan okoline i neotporan na nju, naivno i iskreno nudi sebe.
Iz samilosti prema tom nesrecniku koji nudi a za sebe nista ne trazi.
Mogao je da bude DEO te gomile. Izabrao je da bude CEO, suprotstavljen gomili i slabiji od nje.
Biti deo, ili biti ceo? Hamletovska dilema.
Izbor je lak.
?
Ili nije?
Hajde da proverimo.
Decja tema: Deo ili ceo

Poslednja izmena:
Čestitke pobedniku i ostalim učesnicima na kvalitetnim pričama.

Voleo bih da mi se razjasni ovaj komentar:

Šta je u naravoučeniju učitelja licemerno?

Do potpune suprotnosti između naših stavova došlo je otuda što sam ličnost učitelja posmatrao u duhu evropskih religioznih vrednosti, dok si ti učitelja video onako kako bi ga gledao čovek Japana.

Kako je kovanje samurajskog mača bio religiozni čin, meni je kao osobi hriščanskog genetskog koda zasmetala učiteljeva zamerka da je mač delo samoljublja. Ako je mač namenjen da poseče drugo biće, a ubistvo je u religijskom smislu veći greh od samoljublja, ( ili se varam) onda je njegova proizvodnja odraz religijskog licemerja, ali samo u hriščanskom kontekstu.

Subjektivizam me je naveo da učitelja vidim kao licemernu osobu, mada mi se dopala njegova izjava da mač mora da sadrži prazninu koju u sebi nosi duša ratnika. Sad, to u vezi sa „prazninom“ spada u domen filozofije dalekog Istoka i ja jesam zainteresovan za taj fenomen koji se potencira u borilačkim veštinama. A možda se mislilo na prazninu duše u smislu odsustva milosrđa, u smislu gubitka ljudskosti.

I sve ovo sada otvara vrata diskusiji o razlikama u viđenju moralnih načela između istočne i zapadne kulture.

Do potpune suprotnosti između naših stavova došlo je otuda što sam ličnost učitelja posmatrao u duhu evropskih religioznih vrednosti, dok si ti učitelja video onako kako bi ga gledao čovek Japana.

Subjektivizam me je naveo da učitelja vidim kao licemernu osobu, mada mi se dopala njegova izjava da mač mora da sadrži prazninu koju u sebi nosi duša ratnika. Sad, to u vezi sa „prazninom“ spada u domen filozofije dalekog Istoka i ja jesam zainteresovan za taj fenomen koji se potencira u borilačkim veštinama. A možda se mislilo na prazninu duše u smislu odsustva milosrđa, u smislu gubitka ljudskosti.

I sve ovo sada otvara vrata diskusiji o razlikama u viđenju moralnih načela između istočne i zapadne kulture.

Praznina u duši je odsustvo ega u duši. Jer u istočnim religijama ego je taj koji vodi u samoljublje, a gde je prisutan ego i milosrđe gubi svoju pravu vrednost.
Isus je to isto rekao kroz metaforu "da ne zna levica šta radi desnica".

Kod borilačkih veština, kada je ego prisutan gubi se pažnja koja treba da te drži potpuno prisutnog u sadašnjem trenutku i misli te odvedu u prošlost (tražeći rešenje koje si već koristio) ili budućnost (slaveći kraj koji još nije došao). I u drugim pojedinačnim sportovima odsustvo ega je najvažniji faktor u mentalnom planu sportiste.

Odsustvo ega je, dakle, univerzalna duhovna vrednost.

Kako je kovanje samurajskog mača bio religiozni čin, meni je kao osobi hriščanskog genetskog koda zasmetala učiteljeva zamerka da je mač delo samoljublja. Ako je mač namenjen da poseče drugo biće, a ubistvo je u religijskom smislu veći greh od samoljublja, ( ili se varam) onda je njegova proizvodnja odraz religijskog licemerja, ali samo u hriščanskom kontekstu.

Biblijsko "ne ubij" znači mnogo više od samog čina ubistva. Pravo značenje je "ne ubij u srcu", znači, nemoj dozvoliti svojim emocijama da te navedu na misao o nasilnom delovanju. A nasilno delovanje uvek dolazi kao čin odbrane svoga ega. Znači, samoljublje je u potpunosti prisutno u nasilnom delovanju.

U istočnim borilačkim veštinama nasilje nastaje kroz svesno delovanje i uglavnom je usmereno na odbranu.
To nasilje se nije rodilo u srcu i nema emotivnu podlogu.

Praznina u duši je odsustvo ega u duši. Jer u istočnim religijama ego je taj koji vodi u samoljublje, a gde je prisutan ego i milosrđe gubi svoju pravu vrednost.
Isus je to isto rekao kroz metaforu "da ne zna levica šta radi desnica".

Kod borilačkih veština, kada je ego prisutan gubi se pažnja koja treba da te drži potpuno prisutnog u sadašnjem trenutku i misli te odvedu u prošlost (tražeći rešenje koje si već koristio) ili budućnost (slaveći kraj koji još nije došao). I u drugim pojedinačnim sportovima odsustvo ega je najvažniji faktor u mentalnom planu sportiste.

Odsustvo ega je, dakle, univerzalna duhovna vrednost.

Biblijsko "ne ubij" znači mnogo više od samog čina ubistva. Pravo značenje je "ne ubij u srcu", znači, nemoj dozvoliti svojim emocijama da te navedu na misao o nasilnom delovanju. A nasilno delovanje uvek dolazi kao čin odbrane svoga ega. Znači, samoljublje je u potpunosti prisutno u nasilnom delovanju.

U istočnim borilačkim veštinama nasilje nastaje kroz svesno delovanje i uglavnom je usmereno na odbranu.
To nasilje se nije rodilo u srcu i nema emotivnu podlogu.

Odsustvo ega vodi u nedelovanje.

Ego učenika probudio je želju za stvaranjem.
Ego učitelja probudio je želju za uništenjem stvorenog.

Slabost mača se tumači kao proizvod samoljublja učenika.
A ja mogu ustvrditi da je snaga samoljublja, zavist, uništila mač.

Ništa što je nastalo nije nastalo bez želje, ništa što je uništeno, nije uništeno bez želje, a želju rađa ego.

Odsustvo želja vodi u nedelovanje.

Odsustvo ega vodi u nedelovanje.

Ego učitelja probudio je želju za uništenjem stvorenog.

Slabost mača se tumači kao proizvod samoljublja učenika.
A ja mogu ustvrditi da je snaga samoljublja, zavist, uništila mač.

Ništa što je nastalo nije nastalo bez želje, ništa što je uništeno, nije uništeno bez želje, a želju rađa ego.

Odsustvo želja vodi u nedelovanje.

Mislim da se tu nikada ne radi o bukvalnom odsustvu ega ili želja, već njihovom povlačenju sa vladajućeg i dominantnog mesta u svesti, zarad celokupnije i šire ličnosti (tj. bića).

U borilačkim veštinama ta širina se ogleda u instinktima i neometenoj pažnji, u duhovnim oblastima u poznavanju sopstvenih želja i ne dozvoljavanju da remete mir i ravnotežu uma i celokupnog bića.

Ali mi na zapadu uglavnom ne poznajemo takav pristup životu osim što čujemo reči bez razumevanja prakse i iskustva -

Ego učitelja probudio je želju za uništenjem stvorenog

- pa je zato ovakav komentar čest među našim ljudima kad se govori o celokupnom istoku.

:)

Nemam ja problem s istokom,moj jadni I napaćeni ,sujetni ego se I noktima I zubima bori za svaki pedalj zemlje...
Bez ega bih bio onesvešćen,jer introspekcijom szvatam da je ona hidra koju zovem svest I njeni sadržaji -ustvari
ego s njegovim superego kojima su leđa podsvest bem li je ludu...:hahaha::mrgreen:

- - - - - - - - - -

Niste vi glasali za mog govornika, nego za svog.
Svako je glasao za onog u svojoj glavi, koji nesvestan okoline i neotporan na nju, naivno i iskreno nudi sebe.
Iz samilosti prema tom nesrecniku koji nudi a za sebe nista ne trazi.
Mogao je da bude DEO te gomile. Izabrao je da bude CEO, suprotstavljen gomili i slabiji od nje.
Biti deo, ili biti ceo? Hamletovska dilema.
Izbor je lak.
?
Ili nije?
Hajde da proverimo.
Decja tema: Deo ili ceo
Ša s tiče nove teme,men svejedno-doca reko da ne moramo seči-otpašće sam...:sad2:
Inače,čestitam...msm na ten tauzend and Maldivi...
Ša s tiče Konja na belom...ma nema problema I moj konj svaki dan jede,yebe,spava...;)

Back