Revizionizam u srpskim udžbenicima istorije

По питању Другог светског рата нема ревизионизма у уџбеницима за средњу, барем не у некој великој мери.
И даље се суштински форсира партизанска страна приче, 7 офанзива итд, о четницима се дају исте квалификације као у време СФРЈ, с тим да се формално признаје да су били покрет отпора и наводе се једно 2-3 њихове борбе против Немаца.
Једино што се може назвати ревизионизмом је позитиван став према Недићу...

Prica gluposti. Prvo te partije ne povezuje antikomunizam niti je antikomunizam nesto mnogo izrazen u Srbiji... Povezuje ih zelja za parama, a to se jos i kaze "EU integracije".

U svesti Srba u Srbiji WW2 predstavlja OBESCASCAVANJE na vise nacina i to pre svega zbog genocida nad Srbima u NDH koji je po mnogima prosao nekaznjeno.

Ljudi zele da se to nikada vise ne ponovi, zele sigurnost, a desavanja 90-tih upravo tvrde suprotno, a to je da taj proces genocida i istrebljenja Srba zapadno od Drine tece i da je jos uvek u toku.

Nakon Krajine, Republika Srpska je meta, a odnos muslimanskih politicara u Bosni, a i hrvatskih politicara u Hrvatskoj prema Srpskoj upravo to govori i prvo vece tumbanje i eto nas ponovo u ratu

WW2 je otvoreno pitanje najvise u svesti ljudi koji zive u Srbiji, a vode poreklo preko Drine dok su Srbi starosedeoci poput mene to prihvatili.

Poslednja izmena:
Neće taj revizionizam tek tako proći dokle god postoje partizanski sinovi
a kad ne bude njih postojaće partizanski unuci . Treba sutra da čitam kako
su Beograd oslobađali četnici a ne Crvena armija i partizani ? E neće moći !

Okej, neka su partizani oslobodioci po tebi, po meni svakako nisu a reci mi da li su casni?

Da li je casno iz zasede ubiti 60 Nemaca i pobeci u sumu, a da ti isti Nemci izvedu streljanja u Kraljevu i Kragujevcu i to 100 Srba za jednog Nemca?

Okej, neka su partizani oslobodioci po tebi, po meni svakako nisu a reci mi da li su casni?

Da li je casno iz zasede ubiti 60 Nemaca i pobeci u sumu, a da ti isti Nemci izvedu streljanja u Kraljevu i Kragujevcu i to 100 Srba za jednog Nemca?

Časno je ako opet uzmeš pušku i boriš se protiv tih koji su streljali stotinu za jednog Nijemca .
Borba protiv okupatora svim sredstvima i na svakom mjestu je uvijek časna a kolaboracija i
kukavištvo je nečasno u svakom narodu i u svakom vremenu .
Hrvati se neće nikada oprati što su Hitlera dočekivali u Zagrebu razvijenih zastava a Nedić
će biti kvisling dok je svijeta i vijeka .
Ja sam ponosan na svoga djeda što je poginuo u borbi protiv Nijemaca mada ne znam ni gdje
mu je grob a drugi neka vide da li mogu biti ponosni na svoje djedove . Zbog toga i neću dozvoliti
da se nečiji djedovi koji su sa švabama pili rakiju proglašavaju herojima a da se moj djed briše
iz istorije .

Časno je ako opet uzmeš pušku i boriš se protiv tih koji su streljali stotinu za jednog Nijemca .
Borba protiv okupatora svim sredstvima i na svakom mjestu je uvijek časna a kolaboracija i
Hrvati se neće nikada oprati što su Hitlera dočekivali u Zagrebu razvijenih zastava a Nedić
Ja sam ponosan na svoga djeda što je poginuo u borbi protiv Nijemaca mada ne znam ni gdje
mu je grob a drugi neka vide da li mogu biti ponosni na svoje djedove . Zbog toga i neću dozvoliti
da se nečiji djedovi koji su sa švabama pili rakiju proglašavaju herojima a da se moj djed briše
iz istorije .

Gerilski rat na sopstvenoj teritoriji je necasan zbog toga sto se obicni ljudi ostavljaju na milost i nemilost neprijatelju.
Za koga se boris ako ne za svoju porodicu? A da li je casno pobeci u sumu i zapucati ko kukavica na Nemce iz neke zasede, a onda ocekivati da ti isti Nemci budu casni i ne izivljavaju se na porodici onog ko je njima ucinio zlodelo?

Nedic - da se nije prihvatio tog zadatka istog zadatka bi se rado prihvatile Paveliceve ustase, zar ne? Koliko bi nas onda manje bilo?

Cetnici - da oni nisu selektivno napadali komuniste i njihove porodice to bi cinili Nemci upravo onako kako su radili u Kraljevu i Kragujevcu. A koliko bi nas onda manje bilo?

Ta demagogija koju ti prosipas je proizvod naivnog da ne kazem glupog razmisljanja tog perioda da je casno poginuti za otadzbinu, a to je ziva glupost...

Da ironija bude veca komunisti koji tako razmisljaju obicno sebe smatraju naprednim evrofilima, Mladica i Milosevica smatraju zlocincima, a nas rusofile zadrtim budalama dok istina moze biti samo suprotna.

Ne znam ko je heroj, da li onaj koji spasava narod ili partizan koji iz zasede ubija okupatora koji se nakon toga moze izivljavati na deci i bebama. Jel kul baciti srpsku bebu pod gusenice nemackog tenka, jer je upravo to rezultat te politike i tvog nacina razmisljanja?

Tebi su partizani heroji, ali za mene, Srbina iz Srbije, partizani ce uvek BANDITEN.:aha2:

Poslednja izmena:
iz istorije .

Moja dva rođena pradjeda su ubijena od ustaške ruke i još mnogo rodbine... ja ne mogu dozvoliti da se prećutkuje činjenica da je ubjedljivo najviše Srba ubijeno od ustaškog noža... mada to se nikad nikad ne bi desilo da Njemci nisu napali Jugoslaviju u proljeće 41.

Moja dva rođena pradjeda su ubijena od ustaške ruke i još mnogo rodbine... ja ne mogu dozvoliti da se prećutkuje činjenica da je ubjedljivo najviše Srba ubijeno od ustaškog noža... mada to se nikad nikad ne bi desilo da Njemci nisu napali Jugoslaviju u proljeće 41.

Ja jako dobro znam o ustaškim zločinima jer su selo moga oca ustaše palile nekoliko puta u toku rata
a dio familije mi je završio u Jasenovcu . To su srpska sela iza Đakova a u podnožju planina Papuk , Dilj i Krndija .
Patrijarh Pavle je bio odande .Jedini borci protiv ustaša i Nijemaca na tom terenu su bili Srbi u partizanskim
jedinicama .Ako hoćeš saznati nešto dokumentovano o ustaškim zločinima onda pročitaj knjigu "Magnum Crimen" .

- - - - - - - - - -

A ne bi ni napali da budale nisu rekle:"Bolje grob nego rob".

Nemoj biti naivan . Staljin je imao sporazum sa Hitlerom pa je Rusija pregažena .

Neće taj revizionizam tek tako proći dokle god postoje partizanski sinovi
a kad ne bude njih postojaće partizanski unuci . Treba sutra da čitam kako
su Beograd oslobađali četnici a ne Crvena armija i partizani ? E neće moći !
"Sloboda" koju su doneli crvenoarmejci i partizani 1944 bila je sve samo ne sloboda.Izrazeno u brojevima ta sloboda je odnela mnogo više zivota od nacističke okupacije.

Nemoj biti naivan . Staljin je imao sporazum sa Hitlerom pa je Rusija pregažena .

Onda su Cesi, Slovaci, Rumuni, Bugari, Grci, Madjari, Norvezani, Svedjani, Danci glupi sto nisu izginuli, a mi Srbi smo pametni sto jesmo, jel tako?

Pa Francuzi nisu mnogo izginuli, a uvek su se racunali u svetsku silu i ozbiljnog konkurenta Nemcima dok Srbija i Juga to nikad nisu.

Malo mi vredjas inteligenciju ovim pricama ako ovo zaista ne mislis, jer sam mislio da su ljudi odavno prevazisli ovakav nacin razmisljanja.

Po tvojoj logici mi smo glupi ili kukavice jer ovog momenta ne idemo na Kosovo da oslobadjamo srpsku teritoriju od NATO pakta i Siptara, zar ne?

Pa sta cekas u Batajnici? Sto nisi na Kosovu sa puskom?:roll:

Poruka za tebe ako se bavis demagogijom sada je da se NIKAD NE PRODAJE ZDRAVO ZA GOTOVO pa makar morali da kazemo da su nasi preci bili idioti kao sto u ovom slucaju ocigledno jesu, nazalost.

Poslednja izmena:
Koja istorija...mi treba da revidiramo to što smo dva puta za 30 godina ginuli u milionskom ciframa...što nakon gotovo 100 godina muke u 19. veku nismo uspeli da formiramo smislenu srpsku (ili neku drugu, nebitno) državu ni dan danas...I sad ćemo narednih 50 godina da mlatimo o "pokretima otpora u DSR"...
Mi treba da revidiramo mozak, a ne istoriju...

Onda su Cesi, Slovaci, Rumuni, Bugari, Grci, Madjari, Norvezani, Svedjani, Danci glupi sto nisu izginuli, a mi Srbi smo pametni sto jesmo, jel tako?

Pa Francuzi nisu mnogo izginuli, a uvek su se racunali u svetsku silu i ozbiljnog konkurenta Nemcima dok Srbija i Juga to nikad nisu.

Malo mi vredjas inteligenciju ovim pricama ako ovo zaista ne mislis, jer sam mislio da su ljudi odavno prevazisli ovakav nacin razmisljanja.

Po tvojoj logici mi smo glupi ili kukavice jer ovog momenta ne idemo na Kosovo da oslobadjamo srpsku teritoriju od NATO pakta i Siptara, zar ne?

Pa sta cekas u Batajnici? Sto nisi na Kosovu sa puskom?:roll:

Poruka za tebe ako se bavis demagogijom sada je da se NIKAD NE PRODAJE ZDRAVO ZA GOTOVO pa makar morali da kazemo da su nasi preci bili idioti kao sto u ovom slucaju ocigledno jesu, nazalost.

Jadna Srbija kad bi svi u njoj razmišljali kako ti jer bi je drugi narodi pregazili sa sto vojnika a ako smo takvi ne treba ni da postojimo .
Što se tiče Kosova - ja sam u ovim ratovima proveo u uniformi četiri godine i ostao bez jedne noge pa je red da i ti malo okrvaviš gaće .

Jadna Srbija kad bi svi u njoj razmišljali kako ti jer bi je drugi narodi pregazili sa sto vojnika a ako smo takvi ne treba ni da postojimo .
Što se tiče Kosova - ja sam u ovim ratovima proveo u uniformi četiri godine i ostao bez jedne noge pa je red da i ti malo okrvaviš gaće .
Od tebe nikad ništa pametno da se pročita,sipaš gluposti kao iz oluka !

Zao mi je zbog tebe, ali evo jedne istorijske lekcije za tebe.

Italija se ujedinila tako sto je u trenutku kad je Austro-Ugarska zaratila sa Francuskom stala na stranu Francuske i oslobodila Lombardiju, jer je Francuska pobedila u tom ratu.
A kada su Nemacka i Austro-Ugarska zaratile ona je stala na stranu Nemacke i oslobodila Veneciju, jer je Nemacka pobedila u tom ratu i Italija takodje.

A kada su zaratile Francuska i Nemacka Italijani su stali na stranu Nemaca i oslobodili Papsku drzavu (pazi Papsku ej :rtfm:), a Napulj i Siciliju su posle lako pripojili.

Znaci pametna politika i MINIMALNE ZRTVE.

A u WW1 malena Srbija je isla goloruka na Austro-Ugarsku i sta se desilo?

Od 9 brace mog pradede (racunajuci i njega) samo jedan je ostao ziv i to invalid nakon WW1.(moj pradeda nije ostao ziv)

Kada bi mom ocu pomenuo da trebam JA da okrvavim gace pljuno bi te u lice sa veoma dobrim razlogom.

On vas iz Bosne skoro prezire i smatra da vam nije mesto u Srbiji i da nama starosedeocima samo donosite nesrecu, a kada vidim tvoje postove, tvoj nacin razmisljanja gde se bukvalno TRAZE ZRTVE, a uopste SE NE POSTUJU bas pomislim da je moj otac u pravu sto vas prezire, iako se nikad nisam slagao sa njim.

Ревизионизам у односу на шта Ламасу?
Госпођа има своју агенду коју вредно испуњава, али то не значи како је то што пише и говори тачно.Баш на против може да се каже да је образовни систем и пратећи уџбеници у великој мери још увек под огромним утицајем иделошких поставки комуно - титоистичког периода, нарочито када се обрађују теме из новије српске историје, не само период Другог рата.

Back