Reuma, problem s zglobovima

neo123

Početnik
Poruka
8
Eh, odlucio sam krenuti u pohode na forumima da vidim iskustva drugih i preporuke u vezi REUME!! Zamolio bih vas da kazete svoja iskustva a u nastavku teme cu napisati s kakvim simptoimima se mama susrece. Znam, najbolje je konsultovati se s doktorima, no i nakon sto je to uradjeno mojoj mami je sve gore i stvarni mi je tesko da je gledam kako je boli, kako sve manje i manje moze raditi. To se posebno ogleda ako pogledam unazad godinu-dvije gdje sada ni 70% toga ne moze da obavlja jer joj je tesko i jednsotavno se brzo premori :?

Sto se tice doktorskih analiza i misljenja na kraju nalaza ovo pise:

ZAKLJUČAK : Mikroskopske promjene odgovaraju kasnom, sklerotičnom stadijumu sklerodermije.

ZAKLJUČAK: hemangioma hepatitis, calculus renis dex, Calcučlus renis sin, Hexdronephrosisi incip, sin

DIjagnoze : Scelerosis systemica

Sto se tice samih simtpoma oni se ogledaju u:

Oteknute ruke, bolovi u zblobovima, ne moze savijati sake do kraja, samo polovicno, bolovi iz ramena, bolovi od članka ka koljenima, slaba cirkulacija, cesto je uhvati groznica(temperatura) koja je drži možda svega jedan dan, no tako je jaka, da jedva ustane uopste ... te je najgori UMOR koji je jako brzo savlada.

Da li imate kuci remuasa, da li ima slicne simtpome ili mozda iste !? Sta koristi i sta pomaze !? Mozda se moze i po dijagnozi nalaza nesto skontati, ja ne znam stvarno, znam da mi je tesko gledati i da se maksimalno trudim da olaksam kada sam kuci, ali mora postojati neko rijesnje da joj se olaksa :(

Hvala dobrim ljudima na savjetima!!

Reuma, problem s zglovcima

Sistemska sklerodermija je bolest vezivnog tkiva koja se odlikuje time da je povecana proizvodnja kolagena u kozi, ali i u drugim organima (pre svega srce, pluca, bubrezi, creva).
Zbog tog kolagena, koza postaje zategnutija, slabo rastegljiva i na taj nacin otezava pokrete.
Ne postoji lek koji bi je izlecio, ali postoje lekovi koji mogu znacajno da uspore progresiju bolesti i da joj olaksaju stanje. Nisi nam napisao - da li je dobila neke lekove? Za sistemsku sklerodermiju se daje penicilamin. Osim toga, da li na nalazima pise da li je doktor cuo nesto na plucima? Ima li ranice na vrhovima prstiju?
Pretpostavljam da je primetila da su joj vrhovi prstiju beli, ili da pobele/poplave na hladnoci (mozda znas i naziv za tu pojavu, pa ti bude lakse da razumes o cemu pricam - Rejnoov fenomen). Ako je primetila to, kada?

Evo i ja da se priduzim ovde, Da ne otvaram novu temu.
Elem, juce ne znam kada i ne znem kako, sam na poslu, samo ostila blagu neprijatnost u prstu, leve ruke, kaziprst zglob ispod noksta je i pitanju. Prvo sam osetila zatezanje, a kasnije i bol...ali samo na dodir, (Bukvalno kost zgoba kaziprst). Prvo sam se zapitala sta je sad, onda sam krenula da vrtim po glavi da se nisam slucajno udarila, nisam, pogledala da se nisam ogrebala ili nesto slicno tome, ne. Mislila sam da je nesto prolazno nisam obracala paznjau, ali kad sam dosla kuci, bogami prst je bio blago otecen,,,malo se i crveneo i kao da me zateze/kao da je otekao/ ne tako puno...ali dovoljno da ne mogu da ga savijem kako treba. I tako...pa rekoh da priupitam, sta to moze biti i sta da stavljam od obloga....pade mi na pamet kupus....ali ga nisam imala.....Pa kad budete imali vrmena, volela bih da mii odgovorite....A da da napomenem, pre svega toga sam imala i po prilican stres, svadja sa poslodavcem, pa uzeh i stres kao moguci razlog.......ali to mi tako deluje nestvarno i nerealno? Da stres ""udari u prst""...ili, mozda opet gresim?????

hvala na odgovoru i interesovanju mikelo90 :)
Da, ljekove je dobila i postam ti u daljem dijelu poruke. Sto se tice ranica na prtima nema nista, a da bijeli su :( Ona mi kaze jos da "osjeti da se vene suzavaju". Jos kaze da ne moze da sklpi saku do kraja nekada...

Ovo je pocelo prije godinu intezivnije...

Poslije bolnickih pretraga 30.6.2012 je dobila ove lijekove da koristi:

Medrol 4 miligrama, 1x1 ujutro.
Diklofenak kod bolova
Controlac 1x1 ujutro
Amlopin 5miligrama, 2 x 1/2
Metal Captase 300 miligrama 1x1

REZULTATI BIOHEMIJSKIH PRETRAGA KOJI SU POVEĆANI 8.8.2012 god :

SE ( sedimentacija) bila je 70
Hemoglobin 11,4
Hematokrit 0,35
AST 34

(ostalo je u granicama normale )

TERAPIJA:

Diklofenak
Controlac
Metalcaptase
Amlopin

Tada joj je doktorica izbacila Medrol, jer se zbog njih loše osjećala.

REZULTATI BIOHEMIJSKIH PRETRAGA 21.09.2012 godine

SE 25
Hemoglobin 13,00
Hematokrit 0,38

TERAPIJA:

Diklofenak
Controlac
Metalcaptase 300 mg 1x1
Omega 3 2x1
Amlopin 5mg 2 x 1/2

REZULTATI BIOHEMIJSKIH PRETRAGA 6.11.2012 godine

SE 26
AST 55
ALT 41

TERAPIJA :

Diklofenak
Amlopin
Andol 100
Medrol 1x1
Controlac

REZULTATI BIOHEMIJSKIH PRETRAGA 12.3.2013 godina

SE 77
Hemoglobin 11,2
Hematokrit 0,34

ULTRAZVUK ABDOMENA I BUBREGA 12.3.2012 godina ( to je ono zadnje, kada je imala i upalu bubrega)
JETRA je urednog položaja, dimenzija, regularne i dobro pratljive konture, uredne ehogenosti i homogenosti parenhima manjh hemangiom do 15 mm bez jasnih difuznih lezija.
Vaskularne i bilijarne strukture jetre uredne . U Morisonovom prostoru nema znakova izljeva kao niti znakova pleuralnog izljeva.
Bubrezi urednih dimenzija, regularne i dobro pratljive konture, uredne širine i ehogenosti parenhima, manjih mkonkrement lijevo sa početnom hidronefrozom, Desno konkrement do 5 mm
ZAKLJUČAK: hemangioma hepatitis, calculus renis dex, Calculus renis sin, Hxdronephrosis, sin

Cekaj, sad od terapije dobija ovo:

Diklofenak
Amlopin
Andol 100
Medrol 1x1
Controlac
?

To je ono sto si napisao kao terapiju od 6.11.2012. Ali, u uvodnom postu si pisao o mikroskopskim promenama, to je radjena biopsija koze? Je l' to poslednji pregled? Da li je tada izmenjena terapija ili je ostala ova navedena?

Izvini, nisam video tvoj odgovor do sad.

Ovako, sistemska sklerodermija je jedna bolest prilicno nezahvalna za lecenje. U sustini, ne postoji lek koji prekida dalji razvoj, ali se nastoji da se uspori progresija i to se pokusava ciklofosfamidom ili penicilaminom. Za te probleme sa prstima (onaj Rejnoov fenomen) daju se lekovi kao sto je taj amlopin koji je dobila i savetuje se izbegavanje hladnoce i nosenje rukavica. Ako pusi, treba da prekine.

Ono sto mene cudi je da ona vec 5 meseci dobija Medrol, to je kortikosteroid. Koliko ja znam, kortikosteroidi se u sistemskoj sklerodermiji koriste samo u slucaju perikarditisa (zapaljenje srcane maramice) a ne u vidu hronicne terapije. Ako nije imala perikarditis, mislim da je ta terapija pogresna. Ko je to prepisao? Lekar opste prakse ili reumatolog?

Osim toga, vazno je da ide na fizikalnu terapiju, to treba da trazis da joj prepise lekar i da redovno ide na to.

Nema problema, hvala tebi na interesovanju i da mi pomognes da naucim nesto novo, jer kako mamu boli fizicki mene boli psihicki! Sto je najgore MRZIM OVE doktore koji preko volje rade. Eto, sada i ti spomenu pogresnu terapiju, pa BOze dragi sta da radim !? Ona je od doktorice i trazila da joj prekine Mendrol jer se osjecala lose od njega, kaze ja popijem al osjetim da mi nije ok, da mi ne odgovara.
Jos mi je rekla da Metalcaptase joj se cine jake, da je "svale". Kod nje je najgore sto prsti pobijele kada raid nesto i onda se ukoce, bole da ih savija i slicno.
Nalaze je propisao ljekar internist, reumatolog, kako ja skontah.

Od sljedece sedmcie ce aBd krenuti i na fizikalne terapije, a mislio sam organizovati i neku posjetu banjama, sta mislis i imas li neki prijedlog !?

Kako sam vec i naveo, problem je izrazen na rukama (sakama) pa postoji li nesto sto bi preporucio, neki "narodni" lijek ili nesto slicno ?

Pozzz svima. I ja imam pitanje vezano za moju dg. reumatoidnog artritisa. Liječe ma već 6 godina od toga kortikosteroidima ali meni od lijekova nije puno bolje. Ja nemam otoke po zglobovima a povišenu temperaturu imam jako rijetko. Imam sada jednu nedoumicu u vezi mog stanja a evo zbog čega. Išla sam i kod drugih reumatologa u skorije vrijeme i oni kažu da meni lijekovi ne pomažu jer ustvari ja nemam tu bolest već samo reumu koja nije pravilno liječena i da sam malo zapuštena od tog mog ljekara reumatologa. Prije dva mjeseca su počeli veliki bolovi u desnoj nozi i desnom kuku i na kraju sam završila kod kiropraktičara jer nisam mogla hodati niti bilo šta drugo raditi. Namjestili su mi tri pomjerena pršljena i od tada mi je puno bolje a bolovi su nestali. Idem i na akupunkturu i osjećam se super. Išla sam opet kod svog reumatologa i on mi je rekao da je artritis neaktivan samo na osnovu mojih riječi da mene više ništa ne boli iako mi je sedimentacija i dalje 60 prvi sat a CRP 8. Rekao mi je da sada najedanput sumnja o ostenekrozi kuka tj.raspadanje kosti i tkiva što je mene šokiralo jer sam mu išla u mnogo gorem stanju a nikad u to nije sumnjao. Njegov pregled i kontrole uvijek koštaju 35 evra jer radi privatno a dolazi kod nas iz Beograda. Šalje me ponovo na Magnetnu rezonancu iako sam već bila 11 marta zbog leđa i sada se pitam da li je to snimanje bezbjedno i koliko često se smije ići na MR?

Ima li neko savjet ili neko iskustvo u vezi svega što sam napisala? Hvala unaprijed.

Nema problema, hvala tebi na interesovanju i da mi pomognes da naucim nesto novo, jer kako mamu boli fizicki mene boli psihicki! Sto je najgore MRZIM OVE doktore koji preko volje rade. Eto, sada i ti spomenu pogresnu terapiju, pa BOze dragi sta da radim !? Ona je od doktorice i trazila da joj prekine Mendrol jer se osjecala lose od njega, kaze ja popijem al osjetim da mi nije ok, da mi ne odgovara.
Jos mi je rekla da Metalcaptase joj se cine jake, da je "svale". Kod nje je najgore sto prsti pobijele kada raid nesto i onda se ukoce, bole da ih savija i slicno.
Nalaze je propisao ljekar internist, reumatolog, kako ja skontah.

Od sljedece sedmcie ce aBd krenuti i na fizikalne terapije, a mislio sam organizovati i neku posjetu banjama, sta mislis i imas li neki prijedlog !?

Kako sam vec i naveo, problem je izrazen na rukama (sakama) pa postoji li nesto sto bi preporucio, neki "narodni" lijek ili nesto slicno ?

Taj lek Metalcaptase je upravo onaj Penicilamin koji sam spominjao, cudi me da joj je to iskljucio, a zadrzao Medrol tako dugo, osim ako je lose podnosila Metalcaptase. U svakom slucaju, ja sam student, a on je covek specijalista - sigurno zna bolje nego ja. Ali u medjuvremenu sam otvarao neke knjige da proverim i nigde nisam nasao da se kortikosteroidi (Medrol) daju u dugotrajnoj terapiji sistemske sklerodermije. Gde radi taj njen lekar reumatolog?
Sto se tice narodnih lekova, potpuno sam nekompetentan da o tome pricam. Niti se razumem u njih, niti mislim da u ovom slucaju mogu da pomognu neke trave, kad se uzme u obzir kako bolest nastaje.

Kazu da je Mataruška banja dobra za reumatoloska oboljenja, ali stvarno ne mogu da ti kazem da li bi joj to pomoglo. Ako si u finansijskoj situaciji da mozes da je odvedes, onda sto da ne, ne moze da skodi. U svakom slucaju fizikalna terapija je uzasno bitna, mora da ide redovno i ne sme da se predaje, a ni ti.
Ja cu se sutra-prekosutra malo raspitati kod svojih profesora sta misle o ovoj terapiji koju tvoja majka dobija, pa ti javljam.

Pozzz svima. I ja imam pitanje vezano za moju dg. reumatoidnog artritisa. Liječe ma već 6 godina od toga kortikosteroidima ali meni od lijekova nije puno bolje. Ja nemam otoke po zglobovima a povišenu temperaturu imam jako rijetko. Imam sada jednu nedoumicu u vezi mog stanja a evo zbog čega. Išla sam i kod drugih reumatologa u skorije vrijeme i oni kažu da meni lijekovi ne pomažu jer ustvari ja nemam tu bolest već samo reumu koja nije pravilno liječena i da sam malo zapuštena od tog mog ljekara reumatologa. Prije dva mjeseca su počeli veliki bolovi u desnoj nozi i desnom kuku i na kraju sam završila kod kiropraktičara jer nisam mogla hodati niti bilo šta drugo raditi. Namjestili su mi tri pomjerena pršljena i od tada mi je puno bolje a bolovi su nestali. Idem i na akupunkturu i osjećam se super. Išla sam opet kod svog reumatologa i on mi je rekao da je artritis neaktivan samo na osnovu mojih riječi da mene više ništa ne boli iako mi je sedimentacija i dalje 60 prvi sat a CRP 8. Rekao mi je da sada najedanput sumnja o ostenekrozi kuka tj.raspadanje kosti i tkiva što je mene šokiralo jer sam mu išla u mnogo gorem stanju a nikad u to nije sumnjao. Njegov pregled i kontrole uvijek koštaju 35 evra jer radi privatno a dolazi kod nas iz Beograda. Šalje me ponovo na Magnetnu rezonancu iako sam već bila 11 marta zbog leđa i sada se pitam da li je to snimanje bezbjedno i koliko često se smije ići na MR?

Ima li neko savjet ili neko iskustvo u vezi svega što sam napisala? Hvala unaprijed.

Ja mogu samo da ti kazem da je bezbedno ovo za MR, to je magnetno polje, nije jonizujuce zracenje i nije rizicno. Sto se tvoje same bolesti tice, nisam siguran sta da ti kazem, jer tu mora da se zna cela tvoja istorija bolesti. Kako je to sve pocelo, jesu li ti zglobovi oticali simetricno na obe strane tela, koji zglobovi su bili zahvaceni? Da li imas jutarnju ukocenost? Da li ti pomazu kod bolova antireumatici kao sto je diklofenak i slicni? Jesi li dobijala nekad metotreksat?

Ok. Ovako je počelo. Na poslu je jednostavno počelo da mi otiče koljeno i kao da me nešto sjeklo u koljenu. Počele su i povišene temp.oko 37 c a nekad i malo više. U Banja Luci na klinici su mi dali terapiju

Plaquenill 200 mg 2x1
Nyripan od 20 pa su ga po šemi smanjivali a sada pijem od 8 mg
Metotr.sam pila svega 2 mjeseca i to od 15 mg ali mi nije pomagao
Sada pijem Aravu od 20 mg 1x1

Od svih tegoba tj. bolova samo me ponekad kuk boli i ništa drugo. Ne pamtim kada sam zadnji put otekla. Diklofenak mi je pomagao u većini slučajeva kod bolova. Nemam i nisam nikad imala jutarnju ukočenost a u početku su znali oteći sitni zglobovi kao npr.zglob šaka ili skočni zglob ali nikad nije bilo simetrično. Koljeno je oticalo ponekad samo... Dobijala sam po mišljenju reumatologa i Diprofos injekciju na 21 dan i od nje mi je često bilo bolje. Sada doktor kaže da sumnja na osteonekrozu a ja to nikako ne mogu da progutam i šokirana sam... Pomozite ako šta još korisno znate. Hvala.

Poslednja izmena:
Ok. Ovako je počelo. Na poslu je jednostavno počelo da mi otiče koljeno i kao da me nešto sjeklo u koljenu. Počele su i povišene temp.oko 37 c a nekad i malo više. U Banja Luci na klinici su mi dali terapiju

Plaquenill 200 mg 2x1
Nyripan od 20 pa su ga po šemi smanjivali a sada pijem od 8 mg
Metotr.sam pila svega 2 mjeseca i to od 15 mg ali mi nije pomagao
Sada pijem Aravu od 20 mg 1x1

Od svih tegoba tj. bolova samo me ponekad kuk boli i ništa drugo. Ne pamtim kada sam zadnji put otekla. Diklofenak mi je pomagao u većini slučajeva kod bolova. Nemam i nisam nikad imala jutarnju ukočenost a u početku su znali oteći sitni zglobovi kao npr.zglob šaka ili skočni zglob ali nikad nije bilo simetrično. Koljeno je oticalo ponekad samo... Dobijala sam po mišljenju reumatologa i Diprofos injekciju na 21 dan i od nje mi je često bilo bolje. Sada doktor kaže da sumnja na osteonekrozu a ja to nikako ne mogu da progutam i šokirana sam... Pomozite ako šta još korisno znate. Hvala.

Nadam se da ce se uskoro ukljuciti korisnik Sofija ili neko ko ima iskustva u praksi, posto ja o osteonekrozi ne znam, iskreno. Ono sto mogu da ti kazem je da je za reumatoidni artritis vrlo tipicno postojanje simetrije u zahvatanju zglobova, tako da ovo ne zvuci kao reumatoidni artritis.

Back