Restitucija

Eh da , u vezi sa temom , provereno je i ne postoji taj dokument o oduzimanju jer taj rudnik i nije oduzet nego je samo unisten , komunisticke barabe su rekle da mora odredjena kolicina uglja da se daje drzavi (naravno to je bila neka enormna kolicina) inace ce da zatvore rudnik i eto... :(

Много компликовано, ја вјерујем да је многим поштеним људима у та доба одузета имовина бесправно и вјерујем да је ту било доста оних који су ту имовину стекли мућкањем, с обзиром да живим на балкану и да познајем одвашњи менталитет мислим да је било више ових других, баш као и данас, наши пумпаши, полотичари, локални и глобални моћници, мишковићи, ратни профитери итд. За ове данашње не може се доказати да су лопови јер су опрали то све на папиру, а сви можемо да уперимо прст у њих и да га назовемо оним што јесте, лоповом. Да је правде одузела би се имовина прво њима.
Те "ране" старе су зарасле, ове су живе и пеку нас све, зашто да дирамо ожиљке кад имамо живе ране у државном сисему, кад то средимо онда се требамо бавити неком реституцијом а не овако хаотично.

Гледали сте вјероватно онај филм "хајдук", вјероватно сада потомци таквих приватника каквви су приказани у филму траже поврат имовине..,

Како је кренула глобална свјетска правда, вратиће се и пирамиде директним и индиректним потомцима фараона, који су их изградили преко крви и кичме робова, обичне раје, баш као што се то ради данас пред нашим очима...

Pozdrav svima, primoran sam da ozivim temu zbog nervoze koju su mi naneli iz Valjeva

Situacija je sledeca: Njiva od 8 hektara, sa sve bunarom, podneo deka jos 96'te zahtev za povracaj

oni naravno, odugovlacili do neke 2006-2007, i onda naveli prvo

zemlja 6te kategorije (ma majke ti)
nece moci povracaj neiskoriscenosti zemlje nego samo za zemlju
odbijeno, podneta zalba
izmisljanje kako nije vise grad duzan da nadoknadi jer je zemlja eventualno prodata firmi, koja je sad u stecaju, zalba jos jedna
odbijen povracaj zemlje (danas)

e pa sad cu krvi da im se napijem. Sad ce da ide u Strazbur.

Zamolio bih nekoga ko ima iskustva, da me uputi kako se ostvaruje predavanje slucaja Strazburu. Da li je neko vec prosao kroz proceduru .. ? Ja sam cuo iz druge-trece ruke da je jedan od ljudi iz Shumadije isto tako skoro 20 godina molio i kumio da mu vrate zemlju, oni mu ponudili nesto tipa 5700 dinara mesecno, narednih 10 godina, smesne pare cak i odjednom da su mu dali. Covek predao u strazbur, za manje od 4 meseca su doneli odluku da mu se ili vrati sva zemlja, ili da mu se daju ogromne pare (nesto tipa preko 2 miliona evra) jer su mu uracunali i 50+ godina neiskoriscenosti zemlje, i da se uprava kog vec grada opasno pokajala sto mu nisu dali bilo sta dok ih je potrazivao normalno. i prica mi je cak i potvrdjena, covek je uzeo novac, jedino sto ga ne poznajem licno pa nisam u stanju da ga pitam kako je pokrenuo tuzbu sa strazburom.

Hvala u napred svima.

To je seljacko tumacenje.

Nacionalizacija i eksproprijacija postoje u svim civilizovanim drustvima.

Samo nasi brdjani javni interes vezuju za nesto sto je nicije i sto moze preko noci da se odvuce u sopstvenu jazbinu.

Svakako, seljaci jasno sagledavaju i otvoreno kažu istinu.

Znaćeš da je komunizam završen po tome što će biti izvršena restitucija u potpunosti.
Dok to nije tako, znaj, komunisti su na vlasti.

Bez obzira na to kakvo sebi ime dali i u kakve se farbe prefarbali.

Poslednja izmena:
Zna li neko kako ide proces vracanja imovine? Zakazana mi je usmena rasprava pa ako neko zna dalji postupak bio bih mu vrlo zahvalan na odgovoru...hvala pozz
To umnogome zavisi od toga sta se desilo s konkretnom imovinom koja je oduzeta. Ako se moze vratiti u izvornom obliku, to je vec uveliko u toku i mnogima je vraceno, ali u slucaju da je to nemoguce bice izvrsena novcana nadoknada. Trebal su te isplate da pocnu ove godine, ali je pomeren rok za 2018.

Srpski zakon o restituciji je najnepovoljniji za potencijalne korisnike od svih zakona o restituciju u istočnoj Evropi.Zapravo je srpski zakonodavac iz uporednog restiticionog prava preuzeo za potencijalne korisnike najnepovoljnija rešenja a ti zakoni su iz više razloga kreirani su tako da države zadrže što više oduzete imovine.
Za raliku od većine drugih zakona srpski zakonodavac nije jednom opštom normom predvideo mogućnost vraćanja imovine koja je oduzeta bez tržišne naknade nego je predvideo mogućnost da se vrati imovina oduzeta po osnovu četrdesetak propisa dok su neki propisi po kojima je oduzeto mnogo imovine kao što je Zakon o zemljišnom fondu, izostavljeni.
Druga bitna karakteristika zakona o restituciji jeste da se u slučaju kad je u međuvremenu oduzeta tj,podržavljena imovina privatizovana ista ne vraća nego je predviđeno novčano obeštećenje koje se beskonačno odlaže jer država nema para.
Zakonom je predviđeno da podnosilac zahteva u trenutku podnošenja mora uz zahtev da priloži,akt o podržavljenju koji je imao neposredno dejstvo tj,rešenje,presudu,odluku i sl kojim je izvršen prenos svojine na državu .Drugi dokazi bez obzira što se iz istih na nesumnjiv način može utvrditi da je došlo do oduzimanja nisu dovoljni i takvi se zahtevi odbacuju a podnosilac nema pravo da ponovo podnese zahtev.Hiljade zahteva su odbačeni jer je podnosiocima bilo nemoguće da pribave akt o podržavljenju koji u mnogim slučajevima nikad nije ni postojao jer je imovina oduzimana neposredno na osnovu zakona bez donošenja pojedinačnih rešenja.
Ovo su neki od krupnijih nedostataka zakona a ima ih naravno još.
Agencija za restituciju radi presporo sa reputacijom korupcije posebno područna jedinica Novi Sad o čemu može da se pročita i na internetu.

Ovde me to pitanje ne zanima. O tome cemo na podforumu Politika i Istorija.

Zanima me DOKLE SE STIGLO sa RESTITUCIJOM?

Da li se primaju zahtevi za povracaj imovine?

Da li je vec nekom nesto vraceno?

Kako rade komisije?

I tako to...
Vraćeno je nekima - onima koji su imali dobre političke veze. Nama, ostalima - ne!
Evo već je jedanaesta godina kako se sudimo za povraćaj dela placa. Oduzela ga je opština formalno ali niko, osim nas, nikada nije došao i zakoračio na taj deo placa. Znači stoji kako je i bio u trenutku oduzimanja.
Naravno, nemaju ni najmanju nameru da ga vrate!

Никоме није одузето због тога што није поштено зарадио него зато што је био народни непријатељ и сарадник са окупатором, тако пише у наводима зашто се одузима, конфисикује, и то без доказа на суду него у селским и општинским одборима, а одборници су били партизани а судије комунисти. Зато је било много грешака, које сада треба по могућности исправити.
Mojim je roditeljima plac oduzet 1965. Koliko znam tada već nije bilo narodnih neprijatelja.

Pozdrav svima, primoran sam da ozivim temu zbog nervoze koju su mi naneli iz Valjeva

Situacija je sledeca: Njiva od 8 hektara, sa sve bunarom, podneo deka jos 96'te zahtev za povracaj

oni naravno, odugovlacili do neke 2006-2007, i onda naveli prvo

zemlja 6te kategorije (ma majke ti)
nece moci povracaj neiskoriscenosti zemlje nego samo za zemlju
odbijeno, podneta zalba
izmisljanje kako nije vise grad duzan da nadoknadi jer je zemlja eventualno prodata firmi, koja je sad u stecaju, zalba jos jedna
odbijen povracaj zemlje (danas)

e pa sad cu krvi da im se napijem. Sad ce da ide u Strazbur.

Zamolio bih nekoga ko ima iskustva, da me uputi kako se ostvaruje predavanje slucaja Strazburu. Da li je neko vec prosao kroz proceduru .. ? Ja sam cuo iz druge-trece ruke da je jedan od ljudi iz Shumadije isto tako skoro 20 godina molio i kumio da mu vrate zemlju, oni mu ponudili nesto tipa 5700 dinara mesecno, narednih 10 godina, smesne pare cak i odjednom da su mu dali. Covek predao u strazbur, za manje od 4 meseca su doneli odluku da mu se ili vrati sva zemlja, ili da mu se daju ogromne pare (nesto tipa preko 2 miliona evra) jer su mu uracunali i 50+ godina neiskoriscenosti zemlje, i da se uprava kog vec grada opasno pokajala sto mu nisu dali bilo sta dok ih je potrazivao normalno. i prica mi je cak i potvrdjena, covek je uzeo novac, jedino sto ga ne poznajem licno pa nisam u stanju da ga pitam kako je pokrenuo tuzbu sa strazburom.

Hvala u napred svima.
Ako se sudiš za neko vraćanje još od 2006 ili ranije onda to nema veze sa restitucijom o kojoj je donet zakon tek 2012 godine.Jedini izuzetak tj,jedini mogućnost da se imovina vrati pre donošenja tog zakona bila je ako je zemlja oduzeta po osnovu obaveznog otkupa čije je vraćanje omogućeno jednim zakonom iz 1990 godine ali tad se država ponela prilično fer i brzo je vratila oduzeto zemljište a tamo gde to nije bilo moguće,davala je u naknadu drugo slično zemljište.

- - - - - - - - - -

Vraćeno je nekima - onima koji su imali dobre političke veze. Nama, ostalima - ne!
Evo već je jedanaesta godina kako se sudimo za povraćaj dela placa. Oduzela ga je opština formalno ali niko, osim nas, nikada nije došao i zakoračio na taj deo placa. Znači stoji kako je i bio u trenutku oduzimanja.
Naravno, nemaju ni najmanju nameru da ga vrate!

Mojim je roditeljima plac oduzet 1965. Koliko znam tada već nije bilo narodnih neprijatelja.

Ne nužno političke veze i mito radi posao.Referenti otvoreno traže mito,bar je tako pisalo u nekim novinama.

Vratila mi je agencija jedan lokal naturalno ali se zalilo preduzece koje gazduje tim lokalom koje je inace u stecaju...Ministarstvo finansija je imalo rok od 90 dana da odgovori na zalbu i naravno da ne postuju rok...Potrajace ovo debelo koliko ja vidim..Agencija po mom iskustvu stvarno radi dosta dobro dosta brzo su zavrsili sa raspravama i doneli resenje, problem je u drzavi koja koci na sve moguce nacine...Cak i da ministarstvo finansija odbije zalbu ovog preduzeca u roku oni imaju prava da povedu upravni postupak protiv agencije za restituciju sto opet odlaze izvrsenje...Navodno bi trebalo da ide po hitnom postupku pred upravnim sudom ali sam procitao negde da ima i predmeta koji se razvlace vec 2god...Videcemo sta ce biti, javicu se sa boljim vestima nadam se sledeceg puta :)

Vratila mi je agencija jedan lokal naturalno ali se zalilo preduzece koje gazduje tim lokalom koje je inace u stecaju...Ministarstvo finansija je imalo rok od 90 dana da odgovori na zalbu i naravno da ne postuju rok...Potrajace ovo debelo koliko ja vidim..Agencija po mom iskustvu stvarno radi dosta dobro dosta brzo su zavrsili sa raspravama i doneli resenje, problem je u drzavi koja koci na sve moguce nacine...Cak i da ministarstvo finansija odbije zalbu ovog preduzeca u roku oni imaju prava da povedu upravni postupak protiv agencije za restituciju sto opet odlaze izvrsenje...Navodno bi trebalo da ide po hitnom postupku pred upravnim sudom ali sam procitao negde da ima i predmeta koji se razvlace vec 2god...Videcemo sta ce biti, javicu se sa boljim vestima nadam se sledeceg puta :)
Rešenje drugostepenog organa tj.ministarstva finansija jeste izvršno.Upravni spor koji zainteresovano lice moze da pokrene ne odlaze izvršenje.!

Ovo mi nešto liči na Zrenjanin.Tamo jako često spominju poplave i požare kao razlog za izgubljenu dokumentaciju. Probaj da udješ na sporedna vrata i dobro bi bilo da imaš novčanik kod sebe ili dva nabildovana momka.Uspeh zagarantovan.

Posle godina odlaganja započela je isplata novčane naknade za oduzetu imovinu koja se ne vraća naturalno ali je visina te naknade niska.Svega oko 13 % od procenjene vrednosti imovine a i taj iznos ne isplaćuje se odmah nego u 12 godišnjih rata.
Kad se uzme u obzir da država koristi tu imovinu već oko 75 godina onda je ta naknada i manja od simbolične.
Porodice koje su decenijama očekivale odlazak komunista i povrat imovine dočekale su Božidara Đelića koji je u demokratskom ambijentu legalizovao komunističko razbojništvo i narugao se žrtvama.

Back