Решио дотадашњи нерешив математички проблем

Анонимни

Primećen član
Banovan
Poruka
637
Можда вам неће бити занимљиво, али мени јесте.
Видите, јааако давно математичар по имему George Dantzig (тада још увек студент на математичком факултету) имао је обичај да прескаче часове. Није се издвајао од других по знању, а математику је познавао јер га је отац често приморавао да учи (отац му је такође математичар).

И тако, једног дана улази George Dantzig у амфитеатар на час каднећи десет минута. На табли стоји задатак који је он само преписао како би решио као домаћи. Међутим, како је пробао да реши, никако му није ишло. Помислио је да сигурно фали нешто што је пропустио у првих десет минута часа. Наставио је са решавањем задатка да би на крају завршио после две недеље.

Професору је предао рад који је завршио међу другим домаћим задацима. Како је време пролазило, а професор му није јавио резултат домаћег, почео је паничити јер се приближавао рок за испит.

Након две недеље, професор га је позвао у ланцеларију декана где је затекао многе непознате људе. Професор му је честитао и питао га ко ти је помогао. Студент је био збуњен, уопште му није јасно зашто му честитају за решење домаћег задатка.

Испоставило се да је професор на табли написао тада нерешив математички проблем, а George Dantzig га је решио вођен идејом да је то домаћи. Просто је комично. Да се ствари нису тако одвиле, вероватно не би покушао да реши.

Хвала на дијељењу приче. Предлажем да прочиташ и о другим великим математичарима. Ово заиста јесте инспиративно. Остављам причу о Макс Планку (физика, бем ли га, слично је):

Планк је требао држати почасно предавање из квантне механике (био је у својим 40-им) и дошао је на Академију. Збунио се око амфитеатра, а како је видио неке људе поред, питао је: "да ли знате гдје се држи предавање Планка?". Окупљени су грохотом одговорили да је он исувише млад да истог разумије...

Хвала на дијељењу приче. Предлажем да прочиташ и о другим великим математичарима. Ово заиста јесте инспиративно. Остављам причу о Макс Планку (физика, бем ли га, слично је):

Планк је требао држати почасно предавање из квантне механике (био је у својим 40-им) и дошао је на Академију. Збунио се око амфитеатра, а како је видио неке људе поред, питао је: "да ли знате гдје се држи предавање Планка?". Окупљени су грохотом одговорили да је он исувише млад да истог разумије...
Хахахаха. Јооој, слатке приче из света науке. Наука уме бити јако забавна и кул, заправо она то и јесте ако се разуме. Добра прича.

Хахахаха. Јооој, слатке приче из света науке. Наука уме бити јако забавна и кул, заправо она то и јесте ако се разуме. Добра прича.
Нормално да умије бити презабавна и истински испуњујућа. Предлажем још и канал Веритасијум на јутјубу за више занимљивог садржаја (конјектуре са практичном примјеном, разни физички феномени и сл. - овај канал врхуни у оном што ради).
Границе ума кад се једном прошире, више се не врате на старо хД

Нормално да умије бити презабавна и истински испуњујућа. Предлажем још и канал Веритасијум на јутјубу за више занимљивог садржаја (конјектуре са практичном примјеном, разни физички феномени и сл. - овај канал врхуни у оном што ради).
Границе ума кад се једном прошире, више се не врате на старо хД
За себе знам да нисам много био заинтересован што се тиче науке. Ишла ми је математика али ме није занимала. Пошто сам кренуо у средњу, одједном сам имао мнооого хемије и ту сам заволео науку. Фасцинантно је шта се све дешава на молекуларном нивоу.

Битно је имати и квалитетне предаваче, да те заинтригирају што сам ја на срећу имао. За све природне науке имао сам дјајне наставнике.

Погледаћу ујутру јутјуб ланал о којем причаш.

onaj rus je rešio neki od tih nerešivih problema... onaj što je odbio neku nagradu i tako nekako

ovo je dobra priča s ovim s početka :D
Мислиш на Перељмана. Врсни математичар, али мислим да је мнооого изнад горепоменутог.

Баш ме радује што је и другима занимљива анегдота.

Мислиш на Перељмана. Врсни математичар, али мислим да је мнооого изнад горепоменутог.
Господин свезнајући. z:lol:

Био сам поспан јуче и нисам обратио довољно пажње на име канала. Латинска реч за истину - Veritas.
Тачно! Мислим, води човјек који има докторат ако се не варам. Сад се посветио популаризацији науке и то поштујем на неки начин.

Тачно! Мислим, води човјек који има докторат ако се не варам. Сад се посветио популаризацији науке и то поштујем на неки начин.
Људима треба показати од детињства лепоту природних наука. Нису оне баук ако се претстави на иновативни начин, кроз примере у стварном животу.

Када сам радио алкохоле из физичке хемије, сећам се када је наставница објаснила да је ТНТ експлозив Три нитро толуол.
Алкохоли имају на крају речи ОЛ.
То је било довољно да ми привуче пажњу.

@ljgww

Како ти се чини за квадратну једначину солуција:
Python:
import math

def solve_quadratic_equation(a, b, c):
    solutions = []
    under_root = (b ** 2) - 4 * a * c

if under_root < 0:
        temp = math.sqrt(abs((under_root))) * 1.0j
        x1 = (-b / (2 * a)) + temp / (2 * a)
        x2 = (-b / (2 * a)) - temp / (2 * a)
    else:
        x1 = (-b + math.sqrt(under_root)) / (2 * a)
        x2 = (-b - math.sqrt(under_root)) / (2 * a)

solutions.append(x1)
    solutions.append(x2)
    return solutions

print(solve_quadratic_equation(2,4,0))

Poslednja izmena:
Узгред, нисам користио cmath модул. Sa njom je sve daleko lakše i rešenje bi izgledalo ovako:
Python:
import cmath

a = 1
b = 5
c = 6

# calculate the discriminant
d = (b**2) - (4*a*c)

# find two solutions
sol1 = (-b-cmath.sqrt(d))/(2*a)
sol2 = (-b+cmath.sqrt(d))/(2*a)

print('The solution are {0} and {1}'.format(sol1,sol2))

Пошто са овим модулом он сам интерно контролише ако је број негативан у корену.

Био сам поспан јуче и нисам обратио довољно пажње на име канала. Латинска реч за истину - Veritas.
Hvala. Stvarno ima dobrih videa na youtube ko zeli da zna.

Evo jedan zanimljiv

Hvala. Stvarno ima dobrih videa na youtube ko zeli da zna.

Evo jedan zanimljiv

Ух, ух, колико је то питања само, колико је све то комплексно. Баш је исцрпно за мозак слушати све ово ако не знаш математику.
Интересантан видео. За доказ да је 1 + 1 = 2, причао ми је професор на факултету. Заправо, говорио је о дужини самог доказа што сам сматрао комичним.

Back