Renoviranje stana- iskustva

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
383.580
Ne znam kako se trenutno krecu cene renoviraja stana posebno kljuc u ruke ali sve je to dogovorno i jedno ulaganje koje se isplati jer je na duzi period. Ovakvi radovi osim moleraja ne rade se na svake dve ili tri godine.Mnogi renoviraju stan jednom u životu

Renoviranje stana ume da bude stresno i to baš i zavisi dosta od drugih ljudi, vremenskih prilika i nepredviđenih troškova, ali uz dobru organizaciju i proverene majstore, ceo taj proces može biti mnogo brži i lakši.

Kao prvo napravite plan a onda nadjite dobre majstore sa kojima cete napraiti ugovor,o tome sta treba da se radi,kada pocinju radovi,koliko ce trajati, kada se zavrsavaju radovi i cena tih radova

Po meni je najbolje kljuc u ruke kao sto sam ja uradila da ne morate da jurite majstore parcijalno.. od vodoinstalatera, kreamicara, elektrica, molera, parketara i ostalih majstora u zavisnosti sta renovirate

Pre nego krenete u renoviranje napravite feng šui i izbacite, prodajte ili ostavite kod kontejnera koji to dozvoljavaju sve ono sto je staro ili vam nece trebati ili cete te stvari zameniti novim.Najbolje je da stan bude prazan, a stvari koje ostaju negde privremeno smestite

Šut ne smete da bacate u kontejner, već ga morate baciti na deponiju. Pre početka radova stavite obaveštenje na mesto u zgradi predviđeno za to da će se u stanu tom i tom obavljati radovi u trajanju od –do uz poštovanje kucnog reda

U zavisnosti sta hocete da renovirate krenite od promene instalacija i postavljanje novih kako elektricnih instalacija tako i instalacija za kupatilo i kuhinju gde su prethodnbo uklonjene plocice

i pratece sanitarije.Pre nego nastavite dalje , porucite novu stolariju, (prozore i unutrasnja vrata ) i sigurnosna ulazna vrata.Kada se bude menjala stolarija( skidala stara i postavljala nova) moze se razmisljati o gipasnim radovima tipa spušteno plafoni,gipsane garnišne i slicno jer se tada popunjavanju eventualne rupe u stanu kao i oko novih postavljenih vrata i prozora .

Pre toga odvijaju se radovi u kupatilu gde prevenstveno ide dobra hidro izolacija, nove vodovodne cevi ,postavljanje plocica i u kuhinji zidnih i podnih i u predsoblju

Kada se sve to zavrsi idu molerski radovi i na kraju postavljanje podova

Kupatilo vam je lepo, kuhinja skoro pa savršena, nova vrata i prozori ,moleraj sa gletovanjem po vašem ukusu, ulazni prostor sa osvetlenjem i plocicama i na kraju predivni novi podovi

Ostaje vam samo jos jedna sitnica..Kupovina stvari i opremanje renoviranog stana

Cena svega ovoga nije mala ali kada se zavrsi vredi ..ostaje vam samo da uzivate

E, da ..ako imate terasu i nju svakako sredite i opremite da mozete da boravite na njoj,pijete kafu, citate knjigu i slicno uz puno cveca koje se podrazumeva ..možete i da je zastaklite ali obavezno sa velikim prozorima koji se otvaraju po potrebi i da bude za uživanje a ne da sluzi kao skladiste za stvari ..ja na mojoj terasi punoj cveca i ukrasa uzivam svako jutro uz kaficu a i u toku dana

Nesto sam sigurno zaboravila iako sam se podsetila citajuci po netu , pa vi ako sam nesto preskocila kod renoviranja jednog stana, dopisite

A napisite vasa iskustva vezano za renoviranje stana ili kuce

Postoji velika razlika izmedju renoviranja stana i renoviranja kuce, ali u osnovi sve pocinje nabavkom ili pravljenjem plana stana ili kuce. Dobro je ako postoji projekt, ako ga nema treba ga napraviti, jer za svako renoviranje je kao za izgradnju potrebna upotrebna dozvola, gde je projekat primarni dokument.

Za bilo kakve radove je potrebno planiranje, jer niko drugi ne moze da isplanira ono sto ti hoces, pa nastaju frankestajn stanovi....i kuce...svi se kao kunu u strucnjake, a rade njihov posao ili ga prebace na majstore....otkud majstor zna da isplanira kako neko zeli da mu izgleda stan? Jos gore, planiranje instalacije je prosto skrnavljenje pojma renoviranja...pogotovo sto vecina pocinje renoviranje zbog dotrajalih starih instalacija...

Postoji velika razlika izmedju renoviranja stana i renoviranja kuce, ali u osnovi sve pocinje nabavkom ili pravljenjem plana stana ili kuce. Dobro je ako postoji projekt, ako ga nema treba ga napraviti, jer za svako renoviranje je kao za izgradnju potrebna upotrebna dozvola, gde je projekat primarni dokument.
dozvola ti treba ako renoviras kucu u smislu dozidjivanja i slicno..za renovirane stana ne treba dozvola
mislim hocu novo kupatilo, nove plocice,novu kuhinju itd..šta ce mi dozvola

Zato postoji projekt kojim se dokumentuje nivo renoviranja. Recimo ja sam porusio sve zidove koji su pregradni, ali da sam predvideo busenje rusenje ili izmene na nosecim zidovima, morao bih da trazim dozvolu gradjevinske inspekcije. Recimo, komsije te prijave u dodje neka inspekcija, ako nemas projekt oni ne znaju sta si zamislila, a onda prave zapisnik u kome mogu da upisu da si rusila zid zbog postavljanja instalacije, narocito ako se radi o vodovodnoj instalaciji kojom ulazis u tudj stan....ili ugozavas stabilnost zgrade...

Najbitnije je da napravis dobar plan i da znas tacno sta hoces i kako hoces da to izgleda. Znam da si uskustva ljudi dosta razlicita, ali zaista postoji jos dobrih i postenih majstora kod nas. Pre izvesnog vremena mi smo renovirali stan, i zaista smo naleteli na odlicne ljude i dobre masjtore, koji su ispostovali svaki rok i nije bilo skrivenih dodatnih troskova. Sve je bilo iskomunicirano na pocetku radova. Renoviranje kupatila je malo potrajalo zbog sami plaocica koje smo morali da menjamo, ali ostalo je islo jako brzo. Naprimer, imamo fenomenalno iskustvo sa firmom Azuro plafoni. Od kumova smo dobili preporuku sta su to elastični plafoni kada smo hteli da renoviramo dotrajao plafon u stanu starom 40 godina.
Pre samog renoviranja dobro se raspitaj i pitaj ljude oko sebe za preporuku i velika je šansa da nećeš imati nikakvih problema i zastoja.

Back