RENOVIRANJE REZIDENCIJE SRPSKOG PATRIJARHA IZAZIVA NEGODOVANJE

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Blogeri protestuju zbog odluke da se za obnovu patrijarhove rezidencije potroši 800.000 evra, od čega najveću sumu daje Milorad Dodik u ime vlade Republike Srpske.

[TABLE="class: MsoNormalTable"]
[TR]
[TD] Srpski pravoslavni patrijarh Irinej inicirao je renoviranje stare rezidencije u beogradskom elitnom naselju Dedinje. [AFP][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da će renovirati staru rezidenciju patrijarha u luksuznom beogradskom naselju Dedinje, dodajući da će troškovi, koji iznose oko 800. 000 evra, biti pokriveni isključivo donacijama.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik skoro je odmah saopštio da će vlada tog entiteta BiH dati nepreciziranu sumu kojom će se pokriti veći do obnove.

Neke ekstreme je tesko je objasniti i glupima i pametnima. Da li ovo ima ikakvog opravdanja u vreme kada je zemlja zahvacena ozbiljnom duznickom krizom i kada je novi talas krize na pomolu? Da li Dodik ima pameti kad od onog guravog srpskog naroda u BiH otima od njihove velike sirotinje? Blogeri se pitaju zasto Dodik ne proda svoju vilu na Dedinju i pokloni je patrijarhu za "modernizaciju" rezidencije.

Boze, koga ti sve ne drzis na ovoj zemlji? Sto se boga tice ni po jada, ali ovaj glupi narod to podnosi cutke ocekujuci srecan i bogat zivot na onom svetu. Bravo Srbine, bravo pravoslavci. Pitam se gde mi srljamo, imamo li bar malo pameti?

Prilozi

• BLOGphoto.jpg
    BLOGphoto.jpg
    39,1 KB · Pregleda: 3
Neke ekstreme je tesko je objasniti i glupima i pametnima. Da li ovo ima ikakvog opravdanja u vreme kada je zemlja zahvacena ozbiljnom duznickom krizom i kada je novi talas krize na pomolu? Da li Dodik ima pameti kad od onog guravog srpskog naroda u BiH otima od njihove velike sirotinje? Blogeri se pitaju zasto Dodik ne proda svoju vilu na Dedinju i pokloni je patrijarhu za "modernizaciju" rezidencije.

Boze, koga ti sve ne drzis na ovoj zemlji? Sto se boga tice ni po jada, ali ovaj glupi narod to podnosi cutke ocekujuci srecan i bogat zivot na onom svetu. Bravo Srbine, bravo pravoslavci. Pitam se gde mi srljamo, imamo li bar malo pameti?
Mislim da si pogrešno postavio temu; preciznije: motiv koji stoji iza ove akcije je trebalo rasvetliti. Motiv koji se sastoji u finansiranju bosanske struje u SPC (struje koja je bliska fanariotima), a na uštrb struje koju čini sveštenstvo poreklom iz Srbije i Makedonije. To preuzimanje uprave nad SPC od strane Bosanaca traje od bratoubilačkih ratova devedesetih godina XX veka, od kada brojni reprezentativni hramovi SPC po Srbiji dobijaju upravu koju čini bosansko sveštenstvo. Sa novom upravom dolaze i novi običaji.

Što se tiče jadikovke o uređenju vladičanskih dvorova dok narod grca u krizi - to je opšte mesto SPC u poslednja dva veka - ništa novo, pre bi se reklo da je reč o tradiciji.

Ne radi se tu uopste o tome cijim ce se parama renovirati zdanje , vec o tome da crkvena lica prodaju narodu
nesto pod bubrege , a guse se od luksuza !

patrijarh je poglavar najstarije srpske intitucije.....kao takvog trebas da ga postujes.....tebi posto ne verujes ne mogu da prodaju nista..a ovi sto veruju dolazi da bi uzeli nesto sto osecaju da im je potrebno.....
zato ne vidim razlog da onaj koji ne veruje se uopste bavi tim pitanjem...budi deo crkve pa se buni...ovako sedis sa strane i pljuckas...a to je licemerno....

patrijarh je poglavar najstarije srpske intitucije.....kao takvog trebas da ga postujes.....tebi posto ne verujes ne mogu da prodaju nista..a ovi sto veruju dolazi da bi uzeli nesto sto osecaju da im je potrebno.....
zato ne vidim razlog da onaj koji ne veruje se uopste bavi tim pitanjem...budi deo crkve pa se buni...ovako sedis sa strane i pljuckas...a to je licemerno....
A zar nije licemjerno da ti komentarises primjedbe ateista , a sam ne pripadas ateistima ?
Rukovodim se istom logikom kao i ti .
Ne moram ja pripadati nekoj institucuji da bih ima pravo iznijeti misljenje o njoj .
I ponavljam jos jednom , licemjerno je pozivati druge na skromnost , a sam biti neskroman .
Siguran sam da bi se pokojni patrijarh Pavle slozio sa mojim stavom .

A zar nije licemjerno da ti komentarises primjedbe ateista , a sam ne pripadas ateistima ?
Rukovodim se istom logikom kao i ti .
Ne moram ja pripadati nekoj institucuji da bih ima pravo iznijeti misljenje o njoj .
I ponavljam jos jednom , licemjerno je pozivati druge na skromnost , a sam biti neskroman .
Siguran sam da bi se pokojni patrijarh Pavle slozio sa mojim stavom .

ateisti nisu institucija.....
ja se ateistima ne bavim al ajd sad..vise oni uskacu na teme o religiji i slicno..postujem njihov stav..al ne dozvoljavam im da pljuju po crkvi....
i ono sto je najvaznije ta rezidencija ostaje u vlasnistvu crkve a ne licno tog patrijarha.....
ako bi primenio tvoju logiku da crkva trazi da ljudi budu siromasni car konstantin nikada ne bi postao Hriscanin.....svako nosi svoj krst.....svako dozivljava veru na svoj nacin.....nema tu uredjenog sablona....

Mislim da si pogrešno postavio temu; preciznije: motiv koji stoji iza ove akcije je trebalo rasvetliti. Motiv koji se sastoji u finansiranju bosanske struje u SPC (struje koja je bliska fanariotima), a na uštrb struje koju čini sveštenstvo poreklom iz Srbije i Makedonije. To preuzimanje uprave nad SPC od strane Bosanaca traje od bratoubilačkih ratova devedesetih godina XX veka, od kada brojni reprezentativni hramovi SPC po Srbiji dobijaju upravu koju čini bosansko sveštenstvo. Sa novom upravom dolaze i novi običaji.

Što se tiče jadikovke o uređenju vladičanskih dvorova dok narod grca u krizi - to je opšte mesto SPC u poslednja dva veka - ništa novo, pre bi se reklo da je reč o tradiciji.
Crkva je jos od svetog paganskog imperatora Konstantina Velikog bila sluga vladajucih tiranskih struktura. Tako je bilo i u nemanjickoj srednjovekovnoj Srbiji, tako je i danas. I vecito je zivela na tudjem prolivenom znoju i krivi i na tudjim mukama. Medjutim, to sve nije vazno, vazno je kako se danas, u tzv. demokratskom drustvu jedna parazitska organizacija namece drustvu i postavlja se iznad njega. Dvorske intrige u Patrijarhovom dvoru me ne interesuju, dovoljno mi je sto gledam seriju Sulejman Velicanstveni. Ne pada mi napamet da pratim dogadjaje i spletke o neinventivnoj skupini matorih ljudi koji, navodno, zive po kanonskim i dogmatskim pravilima, a imena im se povlace po sudovima i javnim glasilima kao nemoralnim.

Poslednja izmena od moderatora:
najbolje da se strpa patrijarh u pecinu....da li bi se onda duhovi smirili....ma cisto sumnja,...tad bi mu se podsmejavali..i crkvi i srbima...kako god okrenes njima ne smeta vila na dedinju nego srpska crkva...voleli bi da je nema i u tome je cela caka...e pa taj film nema da se gleda...:D
Drzim do crkve ko do lanjskog snega. Nije crkva u pitanju niti gde ce patrijarh da zivi. Moze da zivi gde god mu prdne na pamet. Meni je muka na pomisao da se iz drzavnog budzeta finansiraju nevlaldine religiozne organizacije, a budzet se puni oporezivanjem gradjana, sljakarosa, ali ne i od prihodi crkava. Kakva je to sramota za drzavu treceg milenijuma da finansira jednu organizaciju koja vara narod da ce nekakav bog oziveti mrtve da ce posle toga vecno ziveti na onom svetu u neopisivom blagostanju. Na kom to svetu ces ti da zivis kad odapnes. Smeta mi sto ja moram da placam participaciju kod lekara, a duhovnici ne moraju, smeta mi sto ne odgovaraju krivicno za seksualne skandale s maloletnicima. Smeta mi sto se umuvavaju u policiju, u vojsku, u upravne odbore, u zdravstvo, kao hidra svuda gde ima para pusta svoje pipke.

E kako Bog trpi ohole i osione i koji se jos pozivaju na Njega i brinu Njegovu brigu, a cak i ne veruju da postoji. Licemerno.

Da razjasnimo nesto. Prema popisu koji je sproveden u Srbiji oko 95% ima vernika. Od toga 80 i nesto su pravoslavni. Ateisti su statisticka greska. Sta rece ono ko placa vernici ili nevernici?

otkud ti taj % :eek:

E kako Bog trpi ohole i osione i koji se jos pozivaju na Njega i brinu Njegovu brigu, a cak i ne veruju da postoji. Licemerno.

Da razjasnimo nesto. Prema popisu koji je sproveden u Srbiji oko 95% ima vernika. Od toga 80 i nesto su pravoslavni. Ateisti su statisticka greska. Sta rece ono ko placa vernici ili nevernici?
Ako je u Srbiji, do pre nekih dvadesetak godina, bilo 1,6 miliona registrovanih clanova Saveza komunista Srbije, sa crvenim clanskim knjizicama, sto ce reci ateista (a ne nevernika), a danas su vecina njih smerni i bogobojazljivi vernici, onda znas ko su licemeri. Tu verovatno spadas i ti. Licemer je onaj koji tvrdi da bog postoji, iako ga niko do sada nije video ni cuo, osim Mojsija, a pre njega Adam i Eva i Avram. Naravno, tako kaze, tzv. sveta knjiga. Kakav je to ciri-ba ciri-bu bog koji se krije od svojih vernika, a kakvi su to vernici koji veruju u nesto sto ne postoji. Gde im je pamet, pitam se ja.

Ko je najveci licemer u Srbiji? Zar nisu to oni koji obecavaju da ce vernik ziveti vecno na onom svetu. Kako zrelog coveka (i zenu, naravno) shvatiti koji kaze da bog postoji? Uzgred, mozes ti, sto se mene tice, da verujes i u bubasvabu, ali nemoj da se lazemo. Nemoj da nazivas postene gradjane da su licemieri samo zato sto su logicari, racionalno razmisljaju, kriticnog su duha, ne veruju u mitove, u nadnaravna bazanstva. Zasto me vredjas, a navodno si blagorodan hriscanin, tj. verujes da nisi licemeran.I gde si ti, hriscanine, procitao da sam se pozivao na Njega? I zasto sam ja ohol, a ti nisi, ti si, eto, blagodno, skruseno, srpsko i pravoslavno celjade?

Ako je u Srbiji, do pre nekih dvadesetak godina, bilo 1,6 miliona registrovanih clanova Saveza komunista Srbije, sa crvenim clanskim knjizicama, sto ce reci ateista (a ne nevernika), a danas su vecina njih smerni i bogobojazljivi vernici, onda znas ko su licemeri. Tu verovatno spadas i ti. Licemer je onaj koji tvrdi da bog postoji, iako ga niko do sada nije video ni cuo, osim Mojsija, a pre njega Adam i Eva i Avram. Naravno, tako kaze, tzv. sveta knjiga. Kakav je to ciri-ba ciri-bu bog koji se krije od svojih vernika, a kakvi su to vernici koji veruju u nesto sto ne postoji. Gde im je pamet, pitam se ja.

Ko je najveci licemer u Srbiji? Zar nisu to oni koji obecavaju da ce vernik ziveti vecno na onom svetu. Kako zrelog coveka (i zenu, naravno) shvatiti koji kaze da bog postoji? Uzgred, mozes ti, sto se mene tice, da verujes i u bubasvabu, ali nemoj da se lazemo. Nemoj da nazivas postene gradjane da su licemieri samo zato sto su logicari, racionalno razmisljaju, kriticnog su duha, ne veruju u mitove, u nadnaravna bazanstva. Zasto me vredjas, a navodno si blagorodan hriscanin, tj. verujes da nisi licemeran.I gde si ti, hriscanine, procitao da sam se pozivao na Njega? I zasto sam ja ohol, a ti nisi, ti si, eto, blagodno, skruseno, srpsko i pravoslavno celjade?

Za tvoju informaciju moji roditelji nisu bili clanovi KPJu. Komunjare su mi ubile pradedu...

Pa i ti verujes u naucne mitove, legende... Hogariuse bez vredjanja i predrasuda. Popis pokazuje cinjenicno stanje. Valjda smo neka demokratska zemlja.

A sto se tice vredjanja samo sam ti pokazao kako razgovaras. Ne mislim da si ohol, vec naprotiv kao i svi mi zabrinut za egzistenciju. Cvrsto verujem da ti kao ateista postujes teiste i dozvoljavas da svako moze da veruje usta god hoce. Ovde se radi o pozitivnoj diskriminaciji. Ipak vecina u demokratiji odlucuje.

Da li ti zanas o cemu pricas. Dakle, ipak krecana radi punom parom.

Pravoslavna religija predstavlja tradiciju naroda čija je ovo država i zato država ima pravo da novčano pomaže ono što je predstavlja deo njenog identiteta.
Slično kao što država Izrael novčano pomaže svoju tradicionalnu religiju, a verujem da je takvih primera u svetu dosta.

Za tvoju informaciju moji roditelji nisu bili clanovi KPJu. Komunjare su mi ubile pradedu...

Pa i ti verujes u naucne mitove, legende... Hogariuse bez vredjanja i predrasuda. Popis pokazuje cinjenicno stanje. Valjda smo neka demokratska zemlja.

A sto se tice vredjanja samo sam ti pokazao kako razgovaras. Ne mislim da si ohol, vec naprotiv kao i svi mi zabrinut za egzistenciju. Cvrsto verujem da ti kao ateista postujes teiste i dozvoljavas da svako moze da veruje usta god hoce. Ovde se radi o pozitivnoj diskriminaciji. Ipak vecina u demokratiji odlucuje.
Prvo, ne interesuje me porodicni istorijat ni jednog forumasa. Moje je da vrujem da su tvoji bili samoupravljaci, clanovi pionirskih, omladinskih i drugih prokomunistickih organizacija, a sada su vajni vernici. Meni su Nedicevci ubili dedu, ocevog oca, a cetnici zaklali jednu babu, i jednu babu-tetku seosku uciteljicu. Pa sta sada. Da li bi ja trebalo da te ubijem jer je tvoj pradeda bio cetnicki koljac ili nedicevac, ljoticevac ili clan specijalne policije. Drugo, ja verujem u nauku i njena dostignuca. Ali, neko da tvrdi da je nauka laza, a koristi internet, kompjuter, medicinu farmakologiju, da ljudi lete u vasioni, itd. itd. je isto tako suludo kao verovati da postoji bog iako ga niko nikada nije video. Trece, kako si mi to pokazao kako razgovaram? Time sto si mi reko da sam nervozan, ohol, licemeran. Hajde, reci gde sam te kvalifikovao kao oholog, nervoznog i licemernog. Evo na ovoj temi ima 44 posta, navedi broj posta.

Poslednja izmena:

Back