Renaissance

Razvili su jedinstven zvuk, kombinujući ženski glavni vokal sa fuzijom klasičnih, folk, rok i džeza uticaja.

Karakteristični elementi renesansnog zvuka su široki vokalni opseg Eni Haslam, istaknuta klavirska pratnja, orkestarski aranžmani, vokalne harmonije, akustična gitara, bas gitara, sintisajzer i raznovrsni rad na bubnjevima.

Bend je stvorio značajne sledbenike na severoistoku Sjedinjenih Država 1970-ih, a taj region ostaje njihov najjača baza obožavalaca.

Originalna postava uključivala je dva bivša člana The Yardbirdsa, Kita Relfa i Džima Makartija, zajedno sa Džonom Hokenom, Luisom Senamoom i Relfovom sestrom Džejn Relf.

Nameravali su da sastave „nešto sa više klasičnog uticaja”. Rođena je Renesansa, a bend je objavio studijski album 1969., a drugi 1971.

Nakon toga, Džon Tout je zamenio Hokena na klavijaturama, nakon čega je usledio period velike promene muzičara sve do "klasične postave" Haslama, Džona Touta. , Michael Dunford, Jon Camp i Terri Sullivan su ubačeni, iako niko od njih nije bio u originalnom bendu. Pomogli su im sa tekstovima za mnoge pesme pesnikinje Beti Tačer-Njuzinger.

Od 1972. do 1979. Renesans je izdao sedam uspešnih studijskih albuma, obilazio je velike turneje i rasprodao tri večeri zaredom u Karnegi holu sa Tonijem Koksom koji je dirigovao Njujorškom filharmonijom.

Nikad ih nisam voleo. Zvuce mi na momente kao Genesis "wanna be" koji imaju elemente Dizni/Brodvej mjuzikla.... Ipak, pitanje za tebe. Spot "Jekyll and Hyde" koji si postavio.... koju "double neck" gitaru svira basista? Izgleda kao Rickenbaker po telu ali na glavi civije su okrenute u nazad kao kod akusticne. A i glava po obliku ne izgleda kao kod Ricka....

Nikad ih nisam voleo. Zvuce mi na momente kao Genesis "wanna be" koji imaju elemente Dizni/Brodvej mjuzikla.... Ipak, pitanje za tebe. Spot "Jekyll and Hyde" koji si postavio.... koju "double neck" gitaru svira basista? Izgleda kao Rickenbaker po telu ali na glavi civije su okrenute u nazad kao kod akusticne. A i glava po obliku ne izgleda kao kod Ricka....
Basista Jon Camp je poznat da je svirao skoro isključivo Rick 4001. Taj gornji rog je kao na Rikenbekeru ali koliko sam čitao, to je posebna narudžbina od lutijera Dik Najta

Back