Religiozne predrasude

Arianna

Buduća legenda
Banovan
Poruka
46.570
Poznato je da postoje razne vrste predrasuda tako i religiozne predrasude.

U nasem drustvu preovladavaju nacionalne i religiozne predrasude... a zatim i sve druge...

Evo nesto uopste o predrasudama.

Predrasude pocivaju na NEZNANJU...
ili iskustvu...

Kao sto predrasude proizilaze iz neznanja, tako iz predrasuda prizilazi mrznja.

" Neke ljude mrzimo zato sto ih ne poznajemo, a ne zelimo da ih upoznamo zato sto ih mrzimo."

Ipak, kao sto se mogu razviti, predrasude se mogu i ukloniti...

"Predrasude su vrsta emocionalnog obrazovanja koje se stice rano u zivotu, uslovljavajuci reakcije koje je tesko u potpunosti otkloniti, cak i kod odraslih ljudi koji su svesni koliko grese.
”Emocionalno, predrasude se stvaraju u detinjstvu, dok uverenja koja ih opravdavaju nastaju kasnije”.

“Kasnije u zivotu vi mozda zelite da se oslobodite predrasuda, ali je mnogo lakse promeniti intelektualna uverenja nego duboko usadjena osecanja."

Osecanja su deo zaostavstine koju smo prihvatili kao deca u svojim porodicama.

Predrasude se tesko mogu iskoreniti, ali moze se promeniti stav prema njima.
Predrasude se sporo menjaju, ako se uopste menjaju. "

Iz prerasuda se razvija nesklonost iz nesklonosti mrznja a mrznja moze prerasti u nasilje...

Zato su predrasude opasne, mogu nekoga pokrenuti da nasilno reaguje na osobu koja ima drugaciji stav, verovanje...
jer neke drugaciji stav ugrozava...sto naravno ne bi trebalo...

Sta mislite o religioznim predrasudama?

Zar nije osnovno pravo coveka da ima svoje stavove i da ih slobodno izrazava, kao i da veruje u sta zeli i da svoje verovanje slobodno ispoljava.

Da li menjate misljenje o nekome kada saznate koje je vere?

Da li ljude gledate kroz veru ili kao individue?

Kako postupate sa ljudima druge vere?

Kako ispoljavate spostvenu veru?

Poslednja izmena:
Prvi cu reci, imam predrasude dok se ne uverim u suprotno, jednostavno nema to veze sa religijom samo, takav sam sa svim ljudima, na nekom oprezu, izvodim neke svoje "neracionalne" zakljucke dok se ne razuverim. No da se vratimo na religiju.

Kao sam bio mlado pravoslavno momce, pa ni u srednju nisam posao, mislio sam da su ateisti neki zli neznabozci koji zele samo da se prepuste hedonizmu, uzivanju, koji nemaju ni "m" od morala, sve u nekom fazonu "ne verujem u boga, zato cu ( i mogu ) da radim sta hocu, da gresim koliko hocu".
Kako sam postajao stariji i naginjao ka ateizmu, poceo sam da razumem neke stvari vise i da kapiram da nisu svi ateisti toliki zlotvori kao sto sam mislio dok sam bio klinac. Ne znam mnogo ateista ovako licno, ali ima dobar broj ateista koji su savrseno moralni i imaju neke porodicne vrednosti, samo ne veruju u boga, ne zele da zgrese i da se prepuste potpunom nemoralu. Skroz obicni ljudi, mada priznajem naletao sam i na one slobodnije malo koji imaju drugaciji sistem vrednosti od mog, tako da su moje prvobitne predrasude donekle i bile u pravu, bar sto se nekih ljudi tice.

S druge strane, imao sam prilike da se druzim sa adventistima, jehovinim svedocima, pripadnicima hare krisne (ili barem sa nekima koji su izucavali to ucenje i verovali u cakre, mantre i sl). Neki su se uklopili u predrasude koje sam imao, videlo se da je njihov stav i zivot formiran religijom, i ok, njihov zivot, njihova stvar, dok su drugi bili skroz opusteni, i da nisam igrom slucaja doznao o njihovom religijskom ubedjenju nikada ne bih ni pretpostavio da pripadaju nekoj drugoj religiji.

Nije niko probao da me vrbuje ili nesto, a mozda ja nisam primetio. To sto oni odu u sumu i mantraju svako jutro me ne ugrozava, jeste mi cudno, ali opet neke od tih ljudi sam poznavao godinama, tako da nista se nije promenilo, prvo smo bili drugari, a onda je religija dosla. Niko nije "popovao" tipa, po mojoj religiji to ne treba da se radi, ti si los covek jer to radis. Stavise, i oni su radili, vecina barem, suprotno onome sto njihova religija propagira, tako da smo se ok slagali. Imali su svoj neki sistem vrednosti, na koji je religija mozda donekle uticala ali ga nije potpuno definisala.

Kao sto svako ima pravo da ispoljava svoju veru, ja imam pravo da imam misljenje, bilo dobro, lose, neracionalno, predrasudu, to je moje pravo kako moj um reaguje, a ako tim misljenjem nikog ne ugrozavam, super.
Kao sto rekoh gore, nisam menjao misljenje, jer su mi tu ljudi prvenstveno bili drugari, religija je dosla kasnije, kasnije sam saznao ili su oni kasnije poceli da se zanimaju za tu religiju.
Da sam od prvog dana znao, pa ne znam kako bi se postavio, imao bih neke predrasude, ali ne bih osobu izbegavao ili sta vec, sve zavisi kakav odnos imam sa tom osobom.
Ogradjujem se u neku ruku, a ako vidim da smo na istom, da delimo isti sistem vrednosti, da oni nemaju apsolutno nikakav problem sa mnom i mojim sistemom vrednosti (mozda sam i ja postao (po misljenju nekih vernika) jedan on onih "zlih" ateista o kojima sam imao predrasude, pa zato malo odbijam religiozne ljude svojim nacinom razmisljanja, delovanja i zivota), super smo.

Ne ispoljavam, radim ono sto bih radio svakog dana, trudim se da budem koliko-toliko ok osoba, po nekim svojim merilima i to je to.

Za kraj, mislim da u svakoj predrasudi ima makar malo istine, a jedini nacin da nesto prestanes da osudjujes i da razumes koliko-toliko je da postanes to sam. Tako je barem u mom slucaju bilo.

da predrasude počivaju na neznanju, tu se slažem, ali kako misliš da počivaju na iskustvu?

Pa neko pogresno iskustvo moze nevaesti nekoga da pogresno misli...

Na primer upoznas nekog nereprezentivnog clana neke verske grupacije i na osnovu njega sudis o toj religiji :D

Religija se prosudjuje kroz ucenja a ne na osnovu slucajnog uzorka...
Morao bi taj uzorak da obuhvata mnogo osoba da bi se stekla prava slika o religiji.

Takodje netrpeljivost prema nekoj religiji ne treba reflektovati na ljude..

Covek je individua i treba odatle krenuti...

Prvi cu reci, imam predrasude dok se ne uverim u suprotno, jednostavno nema to veze sa religijom samo, takav sam sa svim ljudima, na nekom oprezu, izvodim neke svoje "neracionalne" zakljucke dok se ne razuverim. No da se vratimo na religiju.

Kao sam bio mlado pravoslavno momce, pa ni u srednju nisam posao, mislio sam da su ateisti neki zli neznabozci koji zele samo da se prepuste hedonizmu, uzivanju, koji nemaju ni "m" od morala, sve u nekom fazonu "ne verujem u boga, zato cu ( i mogu ) da radim sta hocu, da gresim koliko hocu".
Kako sam postajao stariji i naginjao ka ateizmu, poceo sam da razumem neke stvari vise i da kapiram da nisu svi ateisti toliki zlotvori kao sto sam mislio dok sam bio klinac. Ne znam mnogo ateista ovako licno, ali ima dobar broj ateista koji su savrseno moralni i imaju neke porodicne vrednosti, samo ne veruju u boga, ne zele da zgrese i da se prepuste potpunom nemoralu. Skroz obicni ljudi, mada priznajem naletao sam i na one slobodnije malo koji imaju drugaciji sistem vrednosti od mog, tako da su moje prvobitne predrasude donekle i bile u pravu, bar sto se nekih ljudi tice.

S druge strane, imao sam prilike da se druzim sa adventistima, jehovinim svedocima, pripadnicima hare krisne (ili barem sa nekima koji su izucavali to ucenje i verovali u cakre, mantre i sl). Neki su se uklopili u predrasude koje sam imao, videlo se da je njihov stav i zivot formiran religijom, i ok, njihov zivot, njihova stvar, dok su drugi bili skroz opusteni, i da nisam igrom slucaja doznao o njihovom religijskom ubedjenju nikada ne bih ni pretpostavio da pripadaju nekoj drugoj religiji.

Nije niko probao da me vrbuje ili nesto, a mozda ja nisam primetio. To sto oni odu u sumu i mantraju svako jutro me ne ugrozava, jeste mi cudno, ali opet neke od tih ljudi sam poznavao godinama, tako da nista se nije promenilo, prvo smo bili drugari, a onda je religija dosla. Niko nije "popovao" tipa, po mojoj religiji to ne treba da se radi, ti si los covek jer to radis. Stavise, i oni su radili, vecina barem, suprotno onome sto njihova religija propagira, tako da smo se ok slagali. Imali su svoj neki sistem vrednosti, na koji je religija mozda donekle uticala ali ga nije potpuno definisala.

Kao sto svako ima pravo da ispoljava svoju veru, ja imam pravo da imam misljenje, bilo dobro, lose, neracionalno, predrasudu, to je moje pravo kako moj um reaguje, a ako tim misljenjem nikog ne ugrozavam, super.
Kao sto rekoh gore, nisam menjao misljenje, jer su mi tu ljudi prvenstveno bili drugari, religija je dosla kasnije, kasnije sam saznao ili su oni kasnije poceli da se zanimaju za tu religiju.
Da sam od prvog dana znao, pa ne znam kako bi se postavio, imao bih neke predrasude, ali ne bih osobu izbegavao ili sta vec, sve zavisi kakav odnos imam sa tom osobom.
Ogradjujem se u neku ruku, a ako vidim da smo na istom, da delimo isti sistem vrednosti, da oni nemaju apsolutno nikakav problem sa mnom i mojim sistemom vrednosti (mozda sam i ja postao (po misljenju nekih vernika) jedan on onih "zlih" ateista o kojima sam imao predrasude, pa zato malo odbijam religiozne ljude svojim nacinom razmisljanja, delovanja i zivota), super smo.

Ne ispoljavam, radim ono sto bih radio svakog dana, trudim se da budem koliko-toliko ok osoba, po nekim svojim merilima i to je to.

Za kraj, mislim da u svakoj predrasudi ima makar malo istine, a jedini nacin da nesto prestanes da osudjujes i da razumes koliko-toliko je da postanes to sam. Tako je barem u mom slucaju bilo.
Zasto moras da imas predrasude pa da ih onda uklanjas...
Pokusaj bez predrasuda da gledas ljude...
Dublju analizu cu kasnije...

- - - - - - - - - -
Drugo ok je biti na oprezu i ne donositi olako zakljucke o drugima...
Kazes kada si bio mlado pravoslavno momce mislio si da su ateisti zli?
Zasto? Da li si tako vaspitavan da li su tvoji roditelji tako mislili?
To je upravo ono o cemu pisem da predrasude pocivaju na neznanju...
Zato treba upoznati ono sto ne poznajemo i nema predrasuda...

Ja kada sam zivela bez vere nisam mislila da su religiozni zli niti sam gledala na ljude tako...
Valjda su me ispravno vaspitali da je covek covek.

Zatim kazes citiracu :" tako da su moje prvobitne predrasude donekle i bile u pravu, bar sto se nekih ljudi tice."
Ne mogu biti u pravu jer predrasude nisu nikada u pravu... ako su imao predrasude i ako si bio u pravu samo sto se tice nekih... znaci promasio si...

Ok i sam kazes kako si bivao stariji da si na osnovu iskustva menjao stavove... misljanje...

Dalje kazes da si upoznao neke iz nekih verskih zaj i da su se citiram " Neki su se uklopili u predrasude koje sam imao,"
Dakle opet prvo polazis od predrasuda pa ih onda ili rusis ili ne...

To je malo tezi nacin do objektivnosti :)

I sam kazes da se videlo se da je njihov stav i zivot formiran religijom... A sta ocekujes od nekoga ko je religiozan da njihov stav ne bude formiran verovanjem? To je nelogicno i ovo si rekao iz ugla ateiste...

Ja ocekujem kada neko kaze da je religiozan da tako i misli i zivi...
Ako tako nije onda se on samo tako predstavlja i nije zapravo religiozan.
Jer nije religioznost na recima nego delima.

Takodje za neke si rekao da su citiram : "i dok su drugi bili skroz opusteni, i da nisam igrom slucaja doznao o njihovom religijskom ubedjenju nikada ne bih ni pretpostavio da pripadaju nekoj drugoj religiji."
Nekada se ne moze odmah shvatiti da li je neko religiozan ili ne...
Potrebno je da duze nekoga poznajes...
Svako ko je sustinski religiozan pre ili kasnije ispoljice to u svom stavu zivotu...
Ko je samo etiketiran tako nece...

Dalje kazes da neko odtih nije pokusao date vrbuje i taj sam izraz mi je ruzan ali ok shvatila sam.
kazes da su radili nesto sto ti je cudno... itd... ok dalje navodis da ste se slagali uprkos religiji...
opsiran si nastavicu kasnije

pozdrav do tada

Poslednja izmena:
ma sta da duzim,kao mi smo svestrani a dal ima neko da se slaze sa muslimanima,talibanima,bombasima tamo nekim bulicama,nemoj da ispadne kako mi nekog ne prihvatamo nek se oni stave u nasu kozu i kako je nema kad se pojavimo na njihovoj zemlji

ma sta da duzim,kao mi smo svestrani a dal ima neko da se slaze sa muslimanima,talibanima,bombasima tamo nekim bulicama,nemoj da ispadne kako mi nekog ne prihvatamo nek se oni stave u nasu kozu i kako je nema kad se pojavimo na njihovoj zemlji

dobro ti si se usmerio na muslimane :lol:

Tema je vise usmerena na nase okruzenje

A takodje niko ne opravdava ako neko lose radi u ime religije... niti se to opravdava i to je krivicno delo...
To je druga tema...

Ne mora da ti se necija vera svidja, pitanje je kako gledamo na ljude kao individue da li kroz religiju ili ne?

Nekome je religija je samo etiketa

dok neko zivi prema tome...

Mislila sam na religiju kao sistem verovanja a ne sad ekstremne slucajeve zloupotrebe religije

Pa neko pogresno iskustvo moze nevaesti nekoga da pogresno misli...

Na primer upoznas nekog nereprezentivnog clana neke verske grupacije i na osnovu njega sudis o toj religiji :D

Religija se prosudjuje kroz ucenja a ne na osnovu slucajnog uzorka...
Morao bi taj uzorak da obuhvata mnogo osoba da bi se stekla prava slika o religiji.

Takodje netrpeljivost prema nekoj religiji ne treba reflektovati na ljude..

Covek je individua i treba odatle krenuti...
to sam i mislio...onda si trebala naznačiti da misliš na pogrešno ili neugodno iskustvo...

edit: zaboravih ti reći da kad postavljaš ovakva pitanja, prvo postaviš to pitanje sebi, te kad utvrdiš da ti nemaš predrasuda prema drugim religijama, onda s pravom otvoriš temu.
ovako...serpent bi sigurno imao šta da kaže o tvojim predrasudama.

Poslednja izmena:
religiozni ljudi su uglavnom nesposobni da sami razmisle o bilo cemu, krajnje iracionalni, nemaju razvijeno logicno misljenje, a samim tim su im i drugi stavovi iracionalni i besmisleni. i ovo NISU predrasude.

Naravno da jesu predrasude, u ovom slucaju u odnosu na religiozne ljude.

Po prirodi svaki je covek religiozan, kao sto je jedan psiholog rekao da je religija covekov pogled na svet.

Svaka generalizacija je psiholoski neispravna i takodje ispoljavanje predrasuda prema religioznim ljudima, generalizujuci ih...

Svako ko je religiozan takodje moze reci da su nereligiozni ljudi glupi ali zna da je to glupo i da spada u domen neshvatanja i vredjanja...

Uopste je glupo jednu grupu ljudi nazvati glupima.

Ko koristi razum to zna.

Covek je individua i ima pravo da ima svoj stav i svoju licnu VERU.

Takodje i u okviru uze porodice mozemo naci potpuno razlicite licnosti sa razlicitim stavom....

a kamoli medju onima koji nisu u srodstvu...

Poslednja izmena:
Naravno da jesu predrasude, u ovom slucaju u odnosu na religiozne ljude.

Po prirodi svaki je covek religiozan, kao sto je jedan psiholog rekao da je religija covekov pogled na svet.

Svaka generalizacija je psiholoski neispravna i takodje ispoljavanje predrasuda prema religioznim ljudima, generalizujuci ih...

Svako ko je religiozan takodje moze reci da su nereligiozni ljudi glupi ali zna da je to glupo i da spada u domen neshvatanja i vredjanja...

Uopste je glupo jednu grupu ljudi nazvati glupima.

Ko koristi razum to zna.

Covek je individua i ima pravo da ima svoj stav i svoju licnu VERU.

Takodje i u okviru uze porodice mozemo naci potpuno razlicite licnosti sa razlicitim stavom....

a kamoli medju onima koji nisu u srodstvu...

covek po prirodi nije religiozan zato sto je religija produkt drustva
to nije predrasuda, ja sam rekao da su religiozni ljudi UGLAVNOM nesposobni da sami razmisle o bilo cemu, krajnje iracionalni, nemaju razvijeno logicno misljenje, a samim tim su im i drugi stavovi iracionalni i besmisleni. naravno da postoje izuzeci

Virtuelni identitet umije da zavara lako. Ne sudim dok se sa nekim ne vidim lice u lice, niti smatram da samo jedna osoba može da bude objektivan predstavnik neke religiozne skupine.

Tako je, tema nisu predrasude na forumu, vec religiozne predrasude.

Tacno... ne moze jedna osoba da prestavi neku religiju...

Religiju cini skup ucenja i sistem verovanja.

A verinici odredjene religije se mogu pridrzavati sistema verovanja ili ne.

Tek kada se provodi vreme u nekoj religioznoj zajednici moze se steci prava slika...

Ima slucaj jedne novinarke koja je tako mesecima zivela sa clanovima jedne rel zajednice
da bi napisala reportazu i tek tada je dobila pravi uvid...

I Sama je priznala da je pre toga imala predrasude i da je shvatila da u stvari nista ne zna
o toj veri.

To je cesto problem, neznanje.

Ali ljudi se plase da priznaju da nesto ne znaju a nije sramota sto neko ne zna neku odredjenu veru...

Mozda u svojoj okolini nema ljude koji joj pripadaju

Ili mozda zna samo na osnovu glasina koje su cesto pogresne.

covek po prirodi nije religiozan zato sto je religija produkt drustva
to nije predrasuda, ja sam rekao da su religiozni ljudi UGLAVNOM nesposobni da sami razmisle o bilo cemu, krajnje iracionalni, nemaju razvijeno logicno misljenje, a samim tim su im i drugi stavovi iracionalni i besmisleni. naravno da postoje izuzeci

Dobro ti si ateista pa tako mislis ja znam da je covek religiozno bice :)

A kao sto rekoh religija je nas pogled na zivot.

Pokazao si da imas predrasude rekavsi da religiozni ljudi....

Takodje zbog predrasuda ih vredjas....

Ljudi su individue..

Rekoh i ja mogu reci da su ateisti uglavnom glupi ali necu jer nemam predrasude i jer znam da ne moze jedna grupa ljudi biti glupa.

Znam da je covek individua.

Dobro ti si ateista pa tako mislis ja znam da je covek religiozno bice :)

A kao sto rekoh religija je nas pogled na zivot.

Pokazao si da imas predrasude rekavsi da religiozni ljudi....

Takodje zbog predrasuda ih vredjas....

Ljudi su individue..

Rekoh i ja mogu reci da su ateisti uglavnom glupi ali necu jer nemam predrasude i jer znam da ne moze jedna grupa ljudi biti glupa.

Znam da je covek individua.

nisam rekao da su svi oni glupi. samo da imaju tendenciju ka iracionalnom, nelogicnom razmisljanju

nisam rekao da su svi oni glupi. samo da imaju tendenciju ka iracionalnom, nelogicnom razmisljanju

dala sam primer

to je tvoje misljenje koje nije tacno
opet da te podsetim na generalizaciju i predrasude :D

- - - - - - - - - -

to sto ti navodis nema veze sa verom

u stvari i ima

za pravu veru je potrebno biti logican

a opet ima i onih kojima je vera stvar etikete

ne bi ih bilo da religiozni nemaju tu potrebu da svoju religiju namecu drugima.

Mozda su to predrasude da religiozni namecu svoju religiju :lol:

Dakle predrasude su lose i ne treba traziti izgovor za iste.

- - - - - - - - - -

Postoje ljudi koji vole da svoj stav nametnu drugima... ali opet mene takvi ljudi ne mogu ugorzavati jer ja to ne dozvoljavam...

Jednostavno je.

- - - - - - - - - -

je l zamisljas sebe usred rata 90tih kako u nekom zaristu ovo objasnjavash
plus sva moguca knjizevnost vezana narocito za krajeve u bosni

- - - - - - - - - -

e pa da ima i za to resenje ; ))

Ne zamisljam sebe tako :lol:

nemoguce je recima kada se ratuje :(

Back