Religijska skrupuloznost

DedaStojan

Veoma poznat
Poruka
12.678
Kod sebe sam primijetio skrupulozne simptome od malih nogu, a službeno mi je dijagnosticiran OKP u devetom razredu osnovne skole. Prisjetio sam se jedne noći kako sam bio opterećen neumoljivom idejom da cijelu noć čitam Sveto pismo. Um mi je postao prenatrpan proturječnim mislima poput, "ovo je dobro učiniti", ili, "ovo nema smisla", ili, "ako to ne učinim, dogodit će se loše stvari."

Tako se manifestirao moj opsesivno-kompulzivni poremećaj, u tom religijskom smislu”, Smatram se vrlo religioznom, duhovnom, filozofskom osobom, sklon sam duboko razmišljati o stvarima. Zato je skrupuloznost bila tako učinkovita u infiltraciji u moj život.” Izbjegavanje čitanja biblijskih stihova o Sotoni i strah od broja šest je posebna priča.“Ako sam tijekom proučavanja Svetih pisama imao bogohulnu ili nasilnu misao, to uopće ne bih mogao uračunati u svoj duhovni napredak,” Druženje mi je postalo iznimno teško tijekom srednjoškolskih godina i ubrzo sam pao u ciklus depresije.
Bojao sam se imati curu i istrazivati ju jer to pred bogom je bludnistvo.
Nadalje, moji skrupulozni simptomi naveli su me da pogrešno protumačim kemijsku neravnotežu u svom mozgu kao nešto što nije u redu s mojim duhom.
Znalo bi me mučiti pitanje što je ispravno subota ili nedjelja kao dan Gospodnji.
To bi se konstantno vrtjelo jednu noć kao da sam u kakvom ringišpilu strave.Subota bi se pojavila kao neki vatreni div a onda nedjelja kao hladno tuširanje.
Znala bi mi se ukazala slika raspetoga na drvu koji bi se pretvorio u stub sto me posebno uznemirilo.Dilema stub ili drvo to me strašno razdiralo.
Ja sam bog nema drugih uz mene bi znalo da odzvanja a crkva nas uči da su trojica.
Znojio bih se ko da sam kopao cjeli dan a nisam kopao nikad u životu.

Imate li vi slicnih iskustava ?

Malo jos da poduprem temu rjecima poznatog egzorciste.

DUHOVNOST OTAC CHAD RIPPERGER POZNATI EGZORCIST

Što je skrupuloznost i kako ne upasti u njene zamke

„Sa skrupuloznošću smo se vjerujem svi u životu susreli, u većoj ili manjoj mjeri, više ili manje puta. I jedno je sigurno, nije ugodna, može biti itekako opresivna i, ako bolje razmislimo, dolazi na neki način maskirana u anđela svjetla. Vrag je itekako koristi pod maskom svetosti. Mnogi su danas u toj zamci…“ Što je točno skrupuloznost, kako ne upasti u njene zamke i kako je se riješiti, govori poznati egzorcist, otac Chad Ripperger.

Izvor: https://book.hr/poznati-egzorcist-sto-je-skrupuloznost-i-kako-ne-upasti-u-njene-zamke/

Rigoroznost......

Ja sam vise za obazrivo prikupljanje dokaza...

Da pojasnim osnove..

Ako hoces da ti deca budu istrazivaci, odredis prostor, npr 6 imanja na selu , to im definises kao granice, izvan toga ne smeju...
Definises im opasnosti i nivoe opasnosti , npr kante za cvece su opasne jer su od lima, ako se jurite blizu njih kanta ce pasti pa ce vas lim koji je otrovan, tetanus, poseci, pa mora da se sije i ide kod lekara...
Masine traktor , kosacice , su ostre, ne diraju se seciva niti se ukljucuju, ni na benzin ni na struju itd..
Cuvajte oci , od grana, da ne oslepite kao stric Dragomir, koji je oslepeo u igri sa ostalom decom...Deca nisu videla tog strica a cesto i ima nekog strica koji je oslepeo na jedno oko, uzmete njega za primer..

Tada je osoba spremna za istrazivanje, definisane su opasnosti i usmerenja, a sam odnos ce formirati dete, osoba...

E tako ti je i kod MZ odnosa, Jeste da je rigorozno gledano blud ako krenes u vatacinu pa jos nesto u senu itd itd, ali niti ode to odmah tamo niti mora da ode...
Uvek osoba bira dokle ce da ide u svemu sto radi...
To vazi za svako andjelima zasticeno dete, da koristim religioznu terminologiju..
znaci andjeli deteta ce zastiti dete da npr gurne ekser ili kisobran u utikac od struje...

Tako ce i starijim adolescentima nekad reci nemoj ovu , nemoj tada ili slicno...
Sam sebi izbijati putanju strahom od dolaska do iskustva je prilicno stetno...
Ostajes skroz bez iskustva i ostajes sa idejom da ne smes nista, sto je vrlo opasna depresivna situacija narocito ako sam mislis da bi bilo bolje da si probao..

Lako je onome ko proba svasta, on ima mentalne rezerve da kaze ovo necu da probam i nema nikakav osecaj da je nesto sebe sputao , Mozes to zvati projekcijom, kao umesto da navali na curu on vozio bicikl...ali mozda nema veze sa tim...nego to ljudi pausalno procenjuju..
Jedno je sigurno , onaj ko je vozio bicikl a rekao ne nekom zajahivanju u senu u obliznjem selu , nije sebe ogranicio u mislima...samo je doneo odluku.

Sloboda donosenja odluka je vazna za odnos sa bogom....bez toga ti si boziji sluga, a sa tim si bozije stvorenje...sposobniji za vece stvari...
Sigurno ces vise znati i o sebi i o bogu ako razumes stvari otkud dolaze i zasto su takve kakve su...a to ne moras uvek placati svojim padovima...

Evo proslo je 43 g od toga i zna mi neki citat iz biblije usred ručka da me napastvuje.
Neki dan me subota uznemiravala a jeo sam nedjeljom.
Trazim egzorcizam Salamonova ranga.
sve je to proisteklo od robovanja autoritetima, od same pogresne postavke

ja prvo pitanje koje sam postavio je: ko je ovde gazda, gospodar, ko je nadlezan?a nisam se pitao ko ce da mi ispira pamet, ko je ili sta je autoritet, tako da sam u najkracem roku dospeo na fabricka podesavanja, a vi ostali imate taj defekt uslovljen autoritetima, ej, egzorciste da trazite? a zasto? sad su vam oni autoritet, u rimo-katolicanstvu?

Mt 7,21-29
Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?' Tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od ...

Poslednja izmena:
Pametan je onaj gore egzorcist.
No istina je da Vatikan je skrupuloznost sijao i sijao.
No cini mi se da Vatikan danas zrtveni jarac za sve su krivi.
Sto netko nema more i sto jedu parizer.
A jos mnogoštošta.

Tema je inace izvrsna no bjeze od nje kompulzivni skropulozi.

Vi nikako da shvatite svrhu forumskih rasprava na pdf religija.
Nije tema Deda ni njegova iskrenost vec rasprava o tematici koja je vezana za Religiju.Skrupuloznost je jedna od tih i mozda najbitnija po mom misljenju jer ovde ima more tipova koji druge gadjaju biblijom u glavu sto ni najveci barbari nisu radi u povjesti covjecanstva.

Back