Religija u osnovnim crtama

Milan od Gruze

Buduća legenda
Poruka
47.099
Otkrivajuci alat ,covek je poceo intezivno da razmislja.Praveci cekic, noz ...shvatao je da njegova moc raste ,sto ga je navelo da razmislja o njoj.

Kao sto je i sam uticao na promene svojim delovanjem (sve vise pomocu alata), tako je i prirodna delovanja na koja nije mogao da utice pripisao nekom daleko mocnijim od njega
Otkrivsi vatru, znacaj vode, zemlje i vazduha...naucivsi da upravlja njima: da pali i gasi vatru kada mu je to potrebno; da je koristi pecenje hrane a takodje i kao oruzje...kada nije mogao da je kontrolise, kao i druge prirodne elemente; vulkani,grom, poplave, vetrovi,zemljotresi...bilo mu je jasno da to cini neko daleko mocniji od njega.Gledajuci vulkan, gledao je za njega tu ogromnu moc koja izlazi iz planine i satire sve oko sebe.
Kao sto je i sam umeo da se razgnevi, shvatao je to kao gnev nekog ko je veoma mocan i baca uzareno kamenje svuda oko sebe.I sam zrtva tih pojava,dosao je na ideju da umilostivi tog koji to cini, kao sto poglavicu njihovog plemena umilostive darovima kada se razbesni.Tako je nastao prinos a kasnije i oltar.

Vremenom je ustanovio da postoje sile u prirodi koje deluju na njega okrutno ali takodje i one koje deluju blagotvorno.Shvatajuci blagotvorni znacaj Sunca i kise, pripisao je to njihovojj dobroj volji, no kada se desavala susa ili poplava, pripisao bi to njihovoj zloj volji.Poznavsi Suncevu ogromnu silu koja prodire svuda kao svetlost , dozivljavao ga je kao i sebe zivim, samo superiornim nad sobomi.Onda je otkrivao i druge sile u prirodi, sila zemljine teze,sila vode ;poplava; sila vetra;cikloni,uragani... i svaku od tih sila smatrao je zivom voljom sa ogromnom moci te je to shvatio kao moc bogova...bica koja su kao i on, samo daleko mocnija od njega.
Mnogobrojne pojave je pokusavao da objasni a mogao je to samo na nacin sopstvenog iskustva.
Tako su nastajale narodne mitske price i legende i zacela se religija. Razlicite civilizacijue , shodno njihovog razvoju,su imale razlicite mitove ali je poenta bivala skoro uvek ista: objasnjavanje nastanka sveta,sta dovodi do blagostanja a sta izaziva nesrecu itd.
Sve su one bile teisticke. Ni jedna nije bila ateisticka.

Poslednja izmena:
U ranoj fazi mnogobostva su cesto bogovi opisivani osobinama zivotinja,pa i izgledom ;npr: religija Starog Egipta i sl. ali su u kasnijoj fazi ,bogovi opisivani kao izuzetno lepi ljudi (Grcka mitologija).
Glavna karakteristika mnogobozackog verovanja je bila da su bogovi uglavnom isti kao i ljudi sa svojim vrlinama i manama, neki vise dobri, neki vise zli, samo sto su daleko mocniji od ljudi. Dakle razlikovala ih je moc.Bog se smatrao izrazito mocnijim od coveka.Svaki narod je imao svoje bogove i oni su medjusono ratovali , bas kao i ljudi. Svoju pobedu bi pripisivali naklonoscu bogova a poraz gnevom. Zato je bio obicaj da se pred rat, dariovima umilostive njihovi bogovi.

Poslednja izmena:
Tragajuci dalje za bogom,
iz ovakvog verovanja se izdvaja Jednobozacka religija, koja tumaci da bog nije samo mocan nego i pravedan.Za razliku od mnogobozaca, jednobosci veruju da bog ne cini nepravdu, nego samo pravdu...kao i njegovi andjeli , a da nepravdu cine demoni i njihov vo dja kao i to da je glavni sukob upravo medju njima .

Tada se postavlja pitanje pravde, po cemu je ta faza civilizacije izuzetno znacajna.Sta je pravedno a sta ne?

Razvojem spoznavanja pravde,razvijala se i jednobozacka religija. Tako je nastalo 10 bozjih zapovesti.
Vekovnim iskustvom naroda ,nastajale su legende sa poentom u kojima se izucavala pravednost - pravo.

Dogadji jednobozaca su poceli bivati razmatrani ne vise samo sa aspekta moci nego i sa aspekta prava; jer je njihov bog bio pravednik.
Tumaceni su shodno njihovom poimanju pravde u njihovom periodu.
Iz toga se razvijala nauka o pravu.

Iz jednobozacke religije se otkriva verovanje da BOG nije samo mocan i pravedan, nego je i ljubav . Roditeljska ljubav. Zato ga Hrist i sledbenici nazivaju Ocem.
Kroz Hriscanstvo otkrivamo da je Bog neprikosnoveno mocan, ne cini nepravdu, nikad ne gresi, da je savrsen u svim vrlinama bez ijedne mane...i ono sto je kruna svih vrlina ,njegova bozanska , savrsena milost i pozrtvovanost.
Tako da smo tek kroz Hrista upoznali sve glavne osobine pravog Boga.

On je svemocan, pravedan (bezgresan), i bozanska neporocna ljubav sto se najbolje ogleda u njegovoj milosti i pozrtvovanosti.Tako mozemo reci da je Hristovo raspece, Hristova zrtva - kruna ljubavi koja se otkrila coveku kao bozanska priroda.Jer Bog je savrsen u svim vrlinama.

Vazno je biti svestan, da nije covek sam otkrivao Boga, vec da mu se Bog vremenom otkrivao onoliko koliko je covek to bio u stanju da prihvati ,opterecen grehom...
Kao sto mu uostalom sve za dobro otkriva,ne samo iz oblasti vere,nego i nauke i umetnosti, unapredjujuci tako njegov zivot.
Koliko ce covek napredovati zavisi od covekovog truda da se oslobodi greha (poroka...) i prikloni bozjoj volji.

Poslednja izmena:
Mnogi optereceni grehom,bezeci od savesti, nisu spremni da se upoznaju s Bogom.

Idolopoklonici cine jos i gore.Ubedjujuci sebe da izaberu nekog ko im ne brani poroke, nego ih jos podrzava,neki se okrecu laznim bogovima, idolima, i tako sebe usmeravaju u zabludu i jos vecu nevolju, opijeni trenutnim zadovoljstvima.

Oni pak,koji su spremni na pokajanje i milost, polako prilaze spoznanju i svesti o Bogu.

Poslednja izmena:
Mnogi optereceni grehom,bezeci od savesti, nisu spremni da se upoznaju s Bogom.

Idolopoklonici cine jos i gore.Ubedjujuci sebe da izaberu nekog ko im ne brani poroke, nego ih jos podrzava,neki se okrecu laznim bogovima, idolima, i tako sebe usmeravaju u zabludu i jos vecu nevolju, opijeni trenutnim zadovoljstvima.

Oni pak,koji su spremni na pokajanje i milost, polako prilaze spoznanju i svesti o Bogu.
Huh...čim si pomenuo "lažne bogove" ja sam završio sa daljim čitanjem ove teme. Ovo nije tema o religiji u osnovnim crtama nego kratka (nazovi) istorija hrišćanstva. Mene zanima i npr. religija Aboridžina. Jel imaš i o njoj nešto ili ona spada pod ono "lažno"?

Huh...čim si pomenuo "lažne bogove" ja sam završio sa daljim čitanjem ove teme. Ovo nije tema o religiji u osnovnim crtama nego kratka (nazovi) istorija hrišćanstva. Mene zanima i npr. religija Aboridžina. Jel imaš i o njoj nešto ili ona spada pod ono "lažno"?
Posto postoji samo jedan Bog, logicno da postoji samo jedna tacna religija.Ostale su manje ili vise pogresne.

S pocetka je svaka sila u prirodi tumacena kao bozanstvo...bog kise,bog vetra, boginja plodnosti (zemlja), i Sunce je uglavnom tumaceno kao vrhovni bog.
To su bili zaceci mnogobozacke religije.
Meni je ok kada ateisti u ovako nešto veruju. Ali, zbog čega vernik misli
da je Bog stvorio tako nesavršenog čoveka koji nije razumeo sile prirode?
Zar nismo od svaranja na ovamo padali? Onda bi trebalo da smo onda
daleko više znanja imali i da smo Boga znali.

Posto postoji samo jedan Bog, logicno da postoji samo jedna tacna religija.Ostale su manje ili vise pogresne.

The Good Place GIF by TV Guide

Meni je ok kada ateisti u ovako nešto veruju. Ali, zbog čega vernik misli
da je Bog stvorio tako nesavršenog čoveka koji nije razumeo sile prirode?
Zar nismo od svaranja na ovamo padali? Onda bi trebalo da smo onda
daleko više znanja imali i da smo Boga znali.
U Raju je covek Boga znao ,ali je zaboravio kada je otpao iz Raja, pa je kasnije poceo polako ponovo otkrivati.

Back