Da, ali se u uvodnom postu imputira da je EU ( citaj Nemacka) nesto gadno zayebala Holandiju.
Ima vec duze vremena kako sam i vise nego cvrsto ubedjen da ceo taj projekt,politicko-ekonomski,poznatiji kao EU nije dobar iz mnogih razloga.Kako se pojavila vest o bankrotu u Holadiji,smatrao sam da je to jedna zanimljiva vest koja u stvari kazuje da nesto ipak nije u redu.'Ajde ako su Grci i Spanci lenji,ali sta je onda sa ekonomijama ostalih zemalja koje su tkdj.u krizi(Italija,Portugal,Irska,Madjarska,Bugarska,Rumunija,a sutra i hrvatska).Nesto ne stima,ako su i Holandjani dospeli u probleme.Mi,a to je veoma velika greska,smatramo ovde u Srbiji da kad se spomene kriza da su onda te zemlje,ako sada u ovom slucaju Holandija,nesto nalik nasoj ekonomiji.To je toliko pogresno i stupidno,da ne moze biti gore i stupidnije.Holandija i njeni problemi su raj na Zemlji za nase probleme.Evo i tih pokazatelja koje sam malo nasao,koji govore kakva je u stvari jacina njihove ekonomije:
,,Holandska ekonomija je peta ekonomija po snazi u evro-zoni i poznata je po stabilnoscu industrija,umerenoj nezaposlenosti i inflaciji.Holandija ima znacajan trgovinski suficit,te vazi za veoma vazan evropski trasportni centar.Industrijska aktivnost je pretezno u prehrambenoj ind.,zatim hemijskoj industriji,te prradi nafte i proizv.el.masina.
Visoko mehanizovani poljoprivredni sektor zaposljava svega 2% radne snage Holandije,ali zato pruza veoma visoke viskove koji se izvoze.Sa svojih 11 evropskih partnera poceli su da koriste euro kao valutu 1.januara 2002.god.2009-te godine,kao posledica medjunarodne financijske krize ,holandski financijski sektor doziveo udarac,delimicno i zbog toga sto su neke holandske banke bile visoko rizicno izlozene na SAD berzi tj.poslovima hipotekarnih hartija.2008-me godine holandska Vlada je
nacionalizovala dve banke i ubrizgala milijarde dolara kapitala drugim financ.institucijama,kako bi sprecila dalje urusavanje financijskog sektora.
Holandska Vlada je tkdj.nastojala da pomogne povecanje produktivnosti domace privrede tako sto bi dala korporativne poreske olakscice kako bi poslodavci zadrzali,a ne otpustali radnike te su davali kredite sa kojima bi prosirili vec postojeci izvoz.Pocetkom 2011-te Vlada je krenula sa rezanjem budzetskih troskova(stednjom na samoj sebi) i time je postigla poboljsanje budzetskog deficita za 3,8%.
BDP-po sektorima=poljoprivreda2.7%,industrija 24.2% i usluge 73.1%
stanovnistvo ispod granice siromastva=10.5%
radna snaga=7 809 000
stopa nezaposlenosti=4.5%(2010.) i 4.4%(2011.)
nezaposlenost,mladi uzrasta 15-24god.=ukupno 6.6%,muskarci 7.1%;zene 6.2%(2009.)
budzet=prihodi 381,3 milijardi$ rashodi 420.4 milijardi$
porezi i drugi prihodi=45.4% BDP(2011.)
Gde smo mi od svega toga?....a zelimo da ,,uplivamo" u vode gde se i ovakvi ,,nagutaju vode".