Rekonstrukcija Savskog trga

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.341
Počela je rekonstrukcija Savskog trga koja će, prema najavama gradskog urbaniste Marka Stojčića, trajati do proleća naredne godine. Manje-više poznati su svi glavni detalji budućeg trga, od saobraćaja koji će ići po njegovim obodima do grandioznog spomenika posvećenog Stefanu Nemanji koji će se nalaziti odmah uz zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice.

Međutim, malo je poznato kako se došlo do ovog atraktivnog rešenja i čime su se rukovodili arhitekti u svom radu. A sve je zasnovano na dve stvari - točku i rimskom teatru.

“Novi koncept Savskog trga je baziran na simboličkoj vezi sa kontekstom nekadašnje železničke stanice. Inspiracija je točak lokomotive koji ima radijalne podele, što se i prenelo na koncept uređenja trga. Radijalna geometrija omogućuje pristup trgu sve do centralnog dela”, stoji u Urbanističkom projektu za izgradnju Savskog trga sa obnodnom saobraćajnicom.

I to nije sve.

“U funkcionalnom smislu Savski trg je upoređen sa rimskim teatrom. Objekat nekadašnje stanice je posmatran kao „Scenion“ - scena. Ispred objekta je „Podium“ - podijum, prostor gde se odvijaju dešavanja. Ispred podijuma su „Orchestra“ i „Cavea“ – tj. prostor trga i publike. Podijum ima za cilj da naglasi fasadu železničke stanice i omogući otvoren pristup korisnicima. Sama platforma je blago izdignuta, čime se taj prostor dodatno naglašava i izdvaja. Ovaj prostor stvara mogućnost da se na njemu odvijaju manifestacije, a visinskom razlikom omogućuje lakše praćenje dešavanja”, stoji u dokumentu.

U ovim zvaničnim planovima i dokumentima, predlaže se i da na prostoru iza zgrade bivše Glavne železničke stanice bude sačuvano nekoliko perona sa šinama, a ceo prostor će biti - ozelenjen.

AzRk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTlRjN01EQV8vMGM3NGIwYjQzZTg1NGIwNTUwYTRiZTBjNGM0NmZkZGMuanBlZ5GTAs0EsACBAAU

-Xak9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkdNN01EQV8vNGVjODZmMTVlMmEzMTFiMjVkMjRlNzRhZjk5NDg2MjQuanBlZ5GTAs0EsACBAAU

Ето вам воде и траве, коначно.

Ставићу и смајли

:mrgreen:
ti i dalje ne kapiras..nije toliki problem sto je od trga napravljena ravna ploca, nego sto nema dusu, bezlican je, svetlosiv sa nekim zakrzljalim drvecem koje samo moze da te povredi ako ne obratis paznju na gole grana koje strce na sve strane...a posebna prica je kaldrma za kola..u to se i ne upustam da pricam :)

ti i dalje ne kapiras..nije toliki problem sto je od trga napravljena ravna ploca, nego sto nema dusu, bezlican je, svetlosiv sa nekim zakrzljalim drvecem koje samo moze da te povredi ako ne obratis paznju na gole grana koje strce na sve strane...a posebna prica je kaldrma za kola..u to se i ne upustam da pricam :)

Тргу душу даје околина и људи на њему. Уосталом, ту је и Кнез Михаило на коњу.

razumeo bi da je to zeleznicka stanica pa da svakom putniku bude milo kada dodje u bg i zatekne nesto sto lici na civilizovan grad, ovako je bacena para jer je to rupa beograda i pravljenje muzeja nece naterati ljubitele kulture da setaju nizbrdo pa da dobiju infarkt posle kad moraju uzbrdo uz balkansku

Тргу душу даје околина и људи на њему. Уосталом, ту је и Кнез Михаило на коњу.
ljudi ne daju dusu arhitekturi vec sam arhitektonski projekat... frenk lojd rajtova cuvena kuca nema ljudi okolo osim turista kad banu a sam za sebe ima dusu vise nego bilo koji eksterijer sto sam video jer je ugradjena u prirodu. beogradski trg nije ugradjen ni u sta...momentalno dominira sivilom i bezlicnoscu...kada uvece nagrnu ljudi ima se utisak kao da je negde u blizini stadion i da svi oni cekaju da udju na njega a da su tu silom prilika.

verovatno u onom spoljasnjem prstenu kojim idu i automobili.
prvi sam prsitalica da se smanji saobracaj gde god moze, ali raditi projekte u dvomilionskom gradu gde svaki peti stanovnik ima kola je van pameti postaviti ideju trga kao osnovu a za saobracaj cemo kasnije...za svaki projekat se anagazuju strucnjaci iz svih oblasti a ne samo prostornog planiranja...a i to zaobilaze jer ponistavaju akte oko kalemegdana kosutnjaka ili vec cega ce sledece. razumem da hoce da ostave nesto iza sebe da se kaze ovo su napredni ostavili gradu da ne bi ispalo da su samo onanisali i unistavali sve cega se dohvate, ali raditi nesto navrat nanos samo da bi se radilo je suludo. hiperaktivnost nije sama sebi svrha vec pogonsko gorivo za sustinu i ideju koju ta osoba poseduje. osoba koja odlucuje o svemu je jasno rekla da o kulturi nema pojma.

Трг је очишћен од глупости и коначно поплочан. Крај.
posle dva piva i ja bih pomislio isto kada mi pogled seze u daljinu. ali nesrecom ni pivo ni litar vina ili rakije mi ne moze zameniti znanje i estetski osecaj sta je dobro a sta nakaradno. tvoja sentenca vise prilici odgovoru radnika gradske cistoce koji je dobio zadatak da pokupi onom novom masinom pikavce i lisce sa trga. referisao i otisao na pus pauzu. kraj posla. ide kuci u malu mostanicu zeni i sedmoro dece.

posle dva piva i ja bih pomislio isto kada mi pogled seze u daljinu. ali nesrecom ni pivo ni litar vina ili rakije mi ne moze zameniti znanje i estetski osecaj sta je dobro a sta nakaradno. tvoja sentenca vise prilici odgovoru radnika gradske cistoce koji je dobio zadatak da pokupi onom novom masinom pikavce i lisce sa trga. referisao i otisao na pus pauzu. kraj posla. ide kuci u malu mostanicu zeni i sedmoro dece.

Коју филозофију очекујеш, мајке ти. Говорим из угла обичне грађанке која се стидела пређашњег изгледа.

Мислим, видим да хоћеш да прикажеш свету своју ерудицију и то је ок али већ помало давиш.

Back