Refluksni Ezofagitis

• Začetnik teme Začetnik teme 12ax7
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

12ax7

Obećava
Poruka
93
Eto, navukoh ovu bolest :( Lekar mi je prepisao Digestal i Emanera 40mg. Zanima me da li bih uz ovu terapiju mogao da ukljucim neki biljni preparat ili caj koji bi
mi olaksao tegobe kod ove bolesti, a to su bol pri gutanju i bol u zelucu a sve zbog pojacanog lucenja zeludacne kiseline. Muci me i malaksalost jer sam na strogoj dijeti :(

I slobodno napisite vasa iskustva oko lecenja.

Hvala i pozdrav!

Eto, navukoh ovu bolest :( Lekar mi je prepisao Digestal i Emanera 40mg. Zanima me da li bih uz ovu terapiju mogao da ukljucim neki biljni preparat ili caj koji bi
mi olaksao tegobe kod ove bolesti, a to su bol pri gutanju i bol u zelucu a sve zbog pojacanog lucenja zeludacne kiseline. Muci me i malaksalost jer sam na strogoj dijeti :(

I slobodno napisite vasa iskustva oko lecenja.

Hvala i pozdrav!
Apoteka Josif Pancic, oni imaju cajeve za sve sto ziv covek moze da zamisli i razne kapi na bazi bilja. Pogledaj kod njih.

nijedan caj ti nije pomoci, to je bolest za ceo zivot.
poenta je da moras da menjas stil zivota a verovatno i prehranu.
ono sto doktori rade je da daju lekove a ne resavaju uzrok ja sam to licno prosao u nekoliko oblika

najvaznija stvar obrati paznju kako jedes i sta jedes, batali stres i nema lezanja tokom dana pogotovo nakon jela
nema alkohola, cigara, secera itd i jako pazi da ti organizam bude alkalan
zapravo cim sredis stanje vratices se na staro pa ce opet da te navata isto pa ces vremenom da sjebes jednjak i onda ces na tezi nacin shvatit da moras slusat svoje telo

za pocetak redukuj ishranu, citaj sta su alkalne a sta kisele namirnice i kombinuj + moja preporuka za pocetak alkalizacije razumti sodubikarbonu (kupuj u zdravoj hrani onu bez aluminijuma) i popij svaki dan a mozes i limun da iseces u vodu i ostavi da ostoji 8 sati i onda to pijuckaj preko dana. Znaci nikakav secer, med i sl. samo ta prirodna limunada
sve ostalo sto ces naci po apotekama je komercijalizovana roba ali efekat nista

Kad popijes sodu bikarbonu, podignes ph u zelucu. Ti osetis momentalno olaksanje, ali sledece sto se desi je da zeludac izluci jos vise zeludacne kiseline da bi vratio ph vrednost. Krajnji ishod je jos veca kolicina kiseline i jos gore propadanje tkiva jednjaka.
Soda bikarbona je ok samo za povremenu upotrebu kada je osecaj pecenja u jednjaku izrazen. Kao hronicna terapija je totalno pogresna.
Zato se daju inhibitori protonske pumpe (razni lekovi koje se zavrsavaju na -prazol) koji zapravo dovode do redukcije lucenja zeludacne kiseline.

soda je alkalna, imam u svom CV dosta bolesti na tu temu i iz iskistva ti mogu reci da doktori lece posledicu a ne uzrok
ne kazem da ne treba piti lekove, ali sa kojim god gastroenterologom da sam pricom ona koristi kod alkalizacije, naravno da je ne treba piti svaki dan ali u pocetku je pozeljna

soda je alkalna, imam u svom CV dosta bolesti na tu temu i iz iskistva ti mogu reci da doktori lece posledicu a ne uzrok
ne kazem da ne treba piti lekove, ali sa kojim god gastroenterologom da sam pricom ona koristi kod alkalizacije, naravno da je ne treba piti svaki dan ali u pocetku je pozeljna

Mogu ti reci da ocigledno ne razumes kako te stvari funkcionisu. Pozeljna je samo dok PPI ne dovedu zeludac u normalu.

Pijem mesavinu:

Acorus calamus 20 g
Glycyrrhiza glabra 20 g
Cetraria islandica 20 g
Matricaria chamomilla 20 g
Mentha x piperita 20 g

2 kasicice mesavine prelijem sa 250 ml vrele vode i procedim nakon 15 minuta..pije se pre jela.
Meni je ok, ali ne resava problem u potpunosti...jer je moj kompleksniji i ukljucuje druge probl..

Inace je to bolest koja se moze izleciti...strogo prati uputstva lekara, smuckaj si navedenu mesavinu, izbaci zacinjeno iz ishrane, alkohol, cigare, aspirin, lekove iz grupe NSail (cesto lekovi mogu da budu uzrok refluksnom ezofagitisu i u tom slucaju moze biti hronicne prirode).

Veliki pozdrav!

Pre svega hvala svima na odgovorima. Sta mi se u medjuvremenu desilo, uz ovu terapiju i strogu dijetu (za nedelju dana sam izgubio 3kg) ezofagitis mi je skoro prosao, ali zato mi se javio drugi problem - duodenalni ulkus :(
Kiselina mi je i dalje glavni problem, ali zaboravio sam da napisem da sam jos 2004. godine dobio gastritis i nakon toga duodenalni ulkus, a na snimku (rendgen sa barijumom) uocena je i zeludacna kila.
Tada sam oko godinu dana pio omeprol, zatim controloc uz uzimanje gelusil laca. Cir sam tako nekako drzao pod kontrolom i nije bilo vecih komplikacija. E sad pazite ovo, moj prijatelj koji je imao identican problem kao i ja i kome su se smucile gastroskopije kupuje lek ANTRAMUPS u Svajcarskoj za 200 franaka koji je takodje inhibitor protonske pumpe i njime resava problem (jednom kutijom i to ne celom)!!! Posto mu je ostalo 20-tak kapsula uzimam taj lek od njega i verujte mi da posle 3-4- dana meni je bol nestao, a nakon ispijene kutije resavam sve probleme sa kiselinom tako da sam mogao normalno da jedem sve do pre nekoliko dana. Znaci od 2004. pa do pre neki dan nisam imao problema i hranio se potpuno normalno!

I dan danas cuvam kutiju tog leka i ona izgleda ovako:
2lucriu.jpg

Na slici se vidi da je sastojak leka Omeprazolum, a mislim da je isti i kod Omeprola, medjutim, ja sam te 2004. popio tonu omeprola a jedna kutija Antramupsa mi je resila problem i problem mom drugaru!?!?
Kako je to moguce?:confused: Omeprol je tada kostao oko 500 - 1000 din. a ovaj Antramups je preko bio 200 franaka a navodno je isti lek!?!?!?!

Da li su Omeprol i Antramups isti lekovi???

Poslednja izmena:

Back