REFLEKSIJA

• Začetnik teme Začetnik teme Shojo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nisi ti naivna nego si lukava, uvek smuvas odgovor. ali zato ti valjda i ide

ma zezam se blago tebi cim imas tako nesto??

Zanimljivo je da sam baš bila iskrena a da ti to nazivaš muvanjem odgovora i lukavstvom.

Možda, treba doći do tog trena da te ne boli a da možeš da vidiš svu lepotu tih emocija koje si imao i koje je neko u tebi izazvao pa da možeš da se zaista igraš, shvatajući koliko je život zaista čudesan.

Poslednja izmena:
Ma ko da je bitno, neko je isti, neko je drugačiji, ali ne jer si ga pogrešno procenio, nego nije uvek lako izraziti odmah ono šta ovde pokažeš, potrebno je vreme.
Neke stavove može da proveriš samo ako ih doživiš sa tim bićem u realu, ne tako što ćeš sa njim da popiješ neku kafu i da doneseš zaključak.
Zavisi i ko kako oseća ljude i procenjuje.

Poslednja izmena:
Mozda je problem u tome sto rijetko dopustamo sebi da budemo prirodni,
ne znam ni da li smo vise sigurni kako to izgleda.
Potreba za sablonizovanjem? Ili za dostizanjem umisljenih ideala?
Mislim da cesto u odnosu sa drugim ljudima pripisujemo
svoja ocekivanja i zelje slici koju smo stvorili
i mozda na kraju tu drugu osobu zaista ne vidimo (u pravom svjetlu) niti je upoznamo (u potpunosti).
Kazem mozda, jer, sve je relativno. :)

Negdje ipak mislim da smo u srzi svi prilicno slicni,
bez obzira na to kako biramo da se predstavimo.
Pokrecu nas slicne zelje, teznje...strahujemo od slicnih strahova, sumnji...
Nacin na koji reagujemo na njih je ono po cemu se razlikujemo.

A kazu jos i "ljubav je slijepa", i rastuzim se jer mislim da tu nekako sve teorije padnu u vodu.

sve je to divno i krasno al kad se ohladite malo ako on ne moze da trpi tvoja sranya, a ti ne mozes njegova, zaboravi da nepoznate dubine uma, spoznaju skrivenih kutaka licnosti i ostale misterije ljudskog postojanja, pisi propalo :mrgreen:
zato je bitno da budete slicni, bar ces lakse tolerisati iste gluposti koje i sam pravis, nego neke nove i egzoticne...i dubinske i tako to :lol:

sve je to divno i krasno al kad se ohladite malo ako on ne moze da trpi tvoja sranya, a ti ne mozes njegova, zaboravi da nepoznate dubine uma, spoznaju skrivenih kutaka licnosti i ostale misterije ljudskog postojanja, pisi propalo :mrgreen:
zato je bitno da budete slicni, bar ces lakse tolerisati iste gluposti koje i sam pravis, nego neke nove i egzoticne...i dubinske i tako to :lol:

U kom smislu slični? Na primer? Na kojim poljima bi trebalo da postoji ta sličnost?
Verujem da niko nije neozbiljan pa da misli na neke površne svakodnevne stvari, svakako tolerancija mora da postoji i kod vrlo sličnih jer niko nije bukvalno istovetan sa drugim.

Sličan se sličnom raduje kažu.
Svakako se raduje ali ispunjenje pruža onaj meni dopunjujući, suprotan, sve šta nisam a jesam sva.

Da li ste se menjali, rasli i bili bliži sebi pa makar to značilo pakleni put do dubina najdubljih svoga bića, sa sebi istima ili svojim suprotnostima?
Da li je uvek lakši put i smisleniji put?
Koliko je kukavičluk a koliko razumnost birati sebe u drugome potpuno preslikanog?

Nekada su različitosti sličnije nego istovetnosti.

Pokaži mi šta sve mogu da budem a ne šta jesam.
Najbolje i najteže se raste uz totalnu suprotnost od vas.
Ljudi koji su nam različiti, izazvaće kod nas sve moguće reakciju, revolt, protivljenje, bes, nelagodnost, tugu, ogorčenost, i na kraju uz veliku muku možda razumevanje, a možda i ne!

Što se tiče emotivnih odnosa..
Davno kad pročitah gomilu knjiga na ovu temu...reče psihologija ovako, da bi u emotivnu vezu sa drugom osobom trebali da uđemo tek kad emotivno sazrimo, znamo ko smo, šta smo, šta želimo, bez onih repova prošlosti???
E sad ovo bi bio idealan scenario koji naravno retko postoji u životu, i pamet naravno uvek dolazi naknadno.

Tako da bi ovu gornju rečenicu gore "Pokaži mi šta mogu da budem a ne šta jesam", trebalo kao utopiju odbaciti..jer sadrži premisu neke fiktivne budućnosti..

..Dok u realnosti (sadšnjosti) život će ti u svakom slučaju pokazati "Ko zapravo jesi!", a šta bi mogao da budeš to ćeš već sam videti...

U kom smislu slični? Na primer? Na kojim poljima bi trebalo da postoji ta sličnost?
Verujem da niko nije neozbiljan pa da misli na neke površne svakodnevne stvari, svakako tolerancija mora da postoji i kod vrlo sličnih jer niko nije bukvalno istovetan sa drugim.
npr sustinske vrednosti,nacin i stil zivota, zelje i planovi, odnos prema novcu, na kraju ako hoces da imas decu i kompletnu porodicu i slicni stavovi u odgoju itd, u svakodnevnom zivotu mozes naci primera....nekima uspe i sa razlicitostima, ali vecina takvih situacija zavrsi na filmu. kad prodju leptirici i dodje vreme za testiranje tolerancije,onda se vidi kome sta odgovara.

suprotnosti se privlache ali ne opstaju na duze staze... provereno..

ne vidim razlog zashto bih trazila sebe u nekome, trazim ono shto mi prija i odgovara , dajem ono shto jesam i umem..
nema to veze sa kukavichlukom, osim ako necesh da se obesish o nechije rame ili navalish na ledja pa da te uchi da zivish..
zdrav odnos podrazumeva prihvatanje onoga shto zelish i mozesh da prihvatish, odbacivanje onoga shto chini da se osecash usamljeno pored osobe sa kojom si.

npr sustinske vrednosti,nacin i stil zivota, zelje i planovi, odnos prema novcu, na kraju ako hoces da imas decu i kompletnu porodicu i slicni stavovi u odgoju itd, u svakodnevnom zivotu mozes naci primera....nekima uspe i sa razlicitostima, ali vecina takvih situacija zavrsi na filmu. kad prodju leptirici i dodje vreme za testiranje tolerancije,onda se vidi kome sta odgovara.

Dobro, primer oboje imaju iste stavove po pitanju suštinskih stvari koje nabrajaš: važna im je porodica i deca, bez toga smatraju život praznim i pustim, identični stavovi po pitanju novca, odanosti, privrženosti drugome, načinu života manje više sličan, ali su potpuno različiti u smislu da je jedan uzdržaniji u ispoljavanju svojih emocija i tiši, drugi je otvoreniji i impulsivniji, oboje su tolerantni ili netolerantni kako kad i u kojoj situaciji, možda ne vole istu muziku i ne čitaju iste knjige, a opet neki slični pogledi na život i šta je zaista vredno.
Oboje posvećuju pažnju i svom duhovnom razvoju, jedan je možda vernik drugi to radi na neki drugi način ali poštuju iste principe i vrednosti.
I da li su to slični ili različiti ljudi?

Poslednja izmena:
ako pustis intuiciji iz stomaka da pronadje drugu polovinu, nece biti potrebe razmisljati o slicnostima i razlikama

:)
Tako je. Na temu su me podstakla tudja mišljenja "sličan se sličnom i raduje" i "mi smo različiti ne bi smo se slagali", pa me zanima na šta ljudi misle tačno, jer je varka da je to lako proceniti, u zavisnosti od toga na koji nivo i koju vrstu istovetnosti se misli ili različitosti.

Ispada da svi tačno umeju da ocene šta je slično a šta različito suštinski i svima je sve lepo kad izaberu slično šta god to značilo a stvarnost to demantuje pa imamo potpuno različite ljude koji odlično funkcionišu i potpuno slične koji se rastaju u teškoj mržnji.

Možda su upravo ovi prvi suštinski isti a ne ovi drugi, zanima me ta linija i kako to procenjujemo, ko je gde za nas?

Poslednja izmena:
Svakako se raduje ali ispunjenje pruža onaj meni dopunjujući, suprotan, sve šta nisam a jesam sva.

Da li ste se menjali, rasli i bili bliži sebi pa makar to značilo pakleni put do dubina najdubljih svoga bića, sa sebi istima ili svojim suprotnostima?
Koliko je kukavičluk a koliko razumnost birati sebe u drugome potpuno preslikanog?

The event is caused as much by the water as by the moon
And as the water manifests the brightness of the moon
The moon manifests the clarity of the water
Does not wait to cast its reflection

Nisam podbornik te teorije da se suprotnosti privlace.Znam dosta parova koji su skroz suprotni i razliciti ali su u vezi,cak i u braku,cak imaju i decu ali je stvar u tome sto ce te razlike morati kad tad izplivati na povrsinu i onda nastaje problem.
Suprotnosti su zanimljive cak i pozeljne u segmentu ljubavnih odnosa ali na duze staze - nikako!

to je toliko kompleksno, da ili se moze uci i razlagati u detalje, ili bolje ne dirati.

ugrubo, postoje bica koja nas smiruju i ona koja nas raspiruju. sa mirnim se osecamo kao slicni, a sa nemirnim razliciti. iako je u sustini obrnuto. a s obzirom da nam obe strane ponekad trebaju, tesko je opredeliti se sta hocemo i u cemu se prepoznajemo. a zivot nije lak, i prolazi :)

ali, intuicija je nepogreshiva
ko je ima, svakako :)

па ни не кажем да је сви препознају или је желе или су способни или да имају храбрости за исту. зато и не могу сви да је користе.
и не могу да је користе, јер да би је исправно употребили морају прихвати све негативне стране једног избора, све своје слабости, све у комплету. а људи беже од себе и своје суштине опако :) и не прихватају комплетић који се зове, постоји и друга страна медаље.

па ни не кажем да је сви препознају или је желе или су способни или да имају храбрости за исту. зато и не могу сви да је користе.
и не могу да је користе, јер да би је исправно употребили морају прихвати све негативне стране једног избора, све своје слабости, све у комплету. а људи беже од себе и своје суштине опако :) и не прихватају комплетић који се зове, постоји и друга страна медаље.

Divno objašnjeno, to je to, moraju da prihvate i drugu strane medalje bilo kog od ta dva izbora, stvari nisu crno bele, tema i jeste o tome koji je izbor bolji za nas i koji doprinosi boljem sopstvenom rastu i nas kao pojedinca i nas kao celinu sa drugim bićem.
Potpuno si razumela moje pitanje i objasnila na mogo bolji način

to je toliko kompleksno, da ili se moze uci i razlagati u detalje, ili bolje ne dirati.

ugrubo, postoje bica koja nas smiruju i ona koja nas raspiruju. sa mirnim se osecamo kao slicni, a sa nemirnim razliciti. iako je u sustini obrnuto. a s obzirom da nam obe strane ponekad trebaju, tesko je opredeliti se sta hocemo i u cemu se prepoznajemo. a zivot nije lak, i prolazi :)

ali, intuicija je nepogreshiva
ko je ima, svakako :)

E ja prosto imam potrebu da baš u to diram, i ovo je divan post.

Па и кап када је капнемо у чашу пуну воде неће се осјећати посебно иако је уљуљкана ушушкана, па чак донекле друкчија - сада је велика прије је била мала, али када је капнемо на врућу плочу она ће истински доживјети преображај

Па и кап када је капнемо у чашу пуну воде неће се осјећати посебно иако је уљуљкана ушушкана, па чак донекле друкчија - сада је велика прије је била мала, али када је капнемо на врућу плочу она ће истински доживјети преображај

:D Divno. :heart:

И само још да додам да се ово моје не схвати погрешно, ја мислим да има истине у томе да се супротни привлаче, не само да мислим него знам јер дешавало ми се хахахаха, па зар и теби Схојо не би био занимљив неки флегматик, онако ладовина човјек, како ћемо лако ћемо, али временом када би се почео смијати на твоје маштарије и хаос у глави дижући реалност и практичност изнад ње, или рецимо када пожели да те обрадује па твоју омиљену љубавну књигу пожутјелу и без корица са отисцима од стотину кафених шољица по себи баци и купи ти исту али нову ... дакле треба нам неко у сржи исти, са истим жељама истим тежњама, али другачије материје, ту нам је природа мало помогла па нам је дала мушке и женске мозгове ... хахахахах колико сам залутао ... елем, да супротности се привлаче али исти се воле ... овај комадић топлоте што је вазнијет са плоче је имао исте тежње као и ова капљица воде, они су у ствари били исти

- - - - - - - - - -

а ко би рекао ...

The event is caused as much by the water as by the moon
And as the water manifests the brightness of the moon
The moon manifests the clarity of the water
Does not wait to cast its reflection

au ybt ne znam sta je od ovog veca glupost,kao ne pusim pa mi treba pusacica da sebe dopunim,nadjem se,otkrijem nove dimenzije,povrac

Back