reduktori i prenosni odnosi

Urosevic Misha

Zainteresovan član
Poruka
124
cesto medju kolegama bajkerima pokrenemo temu :" reduktori i prenosni odnosi"
npr: ako na jednoj strani uzmemo motor od motocikla ( 600 ccm, 100 kw pri 11000 o/min) i na drugoj strani dizel motor ( 2500 ccm , 100 kw pri 2400 o/min )
ako bi ta dva motora redukovali da i jedan i drugi , npr okrecu osovine od 500 o/min. i namotavaju sajlu koja dize isti teret, dali bi ta dva sistema bili iste snage ( sto ja tvrdim ) ili ne?
dali bi motor od 600 ccm od 100 kw pri brzini od 11000 o/min, mogao pokretati kamion ( uz odgovarajuci prenos ) umesto dizel motora iste snage ( uzimamo u obzir da motor od 600 ccm radi uvek pri 11000 o/min)
i naravno , zanemarujemo koliko dugo bi to moglo da radi ( pre nego sto strada ovaj mali motor )

Snaga u kw je sirova snaga koju moze da izbaci motor. Da bi se ona prenela na tockove potreban je menjac, od kog zavisi obrtni momenat. Da uzmemo jedan jednostavan primer. Zasto auto iz druge ili iz trece brzine krece mnogo sporije, pa cak neki automobili i ne mogu da krenu iz trece, kada na istom broju obrtaja ima jednaku snagu? Zasto sto mu nedostaje obrtni momenat koji nije isti u svakoj brzini i zavisi od prenosnog odnosa u menjacu.

cesto medju kolegama bajkerima pokrenemo temu :" reduktori i prenosni odnosi"
npr: ako na jednoj strani uzmemo motor od motocikla ( 600 ccm, 100 kw pri 11000 o/min) i na drugoj strani dizel motor ( 2500 ccm , 100 kw pri 2400 o/min )
ako bi ta dva motora redukovali da i jedan i drugi , npr okrecu osovine od 500 o/min. i namotavaju sajlu koja dize isti teret, dali bi ta dva sistema bili iste snage ( sto ja tvrdim ) ili ne?
dali bi motor od 600 ccm od 100 kw pri brzini od 11000 o/min, mogao pokretati kamion ( uz odgovarajuci prenos ) umesto dizel motora iste snage ( uzimamo u obzir da motor od 600 ccm radi uvek pri 11000 o/min)
i naravno , zanemarujemo koliko dugo bi to moglo da radi ( pre nego sto strada ovaj mali motor )

imam jedno podpitanje

- jesi li pri zdravom razumu?

:hahaha: :hahaha:

Jesmo mi skapirali sta ti oces da pitas, al jednostavno bitan je obrtni momenat..:)

naravno da znam da je bitan obrtni moment.
obrtni moment je sila po jednom obrtaju.a sta se desava sa upotrebom reduktora? jedan je 1: 22 ( znaci, mali obrtni moment puta 22 )
ovaj veci motor ima veci obrtni moment ali njegov reduktor je samo 1:5
i jedan i drugi motor rade na maximalnom broju obrtaja ( gde proizvodjaci tvrde da i jedan i drugi imaju 100 kw)
dakle,
dali je 100 kw koje daje mali motor isto kao 100 kw koje daje veci motor?

to je mozda i moguce da nabudzis sa svim tim reduktorima itd
ali to motorce ce da ti rikne posle pola sata... zato je bitan obrtni moment - manje se greje, duze traje itd
mislim da se ne razumemo
ja pitam dali ce ova dva sistema , kao na slici, moci da podignu isti teret, i ako ne ,koliko ce vise moci da podigne tereta sistem broj 2?
naravno da ovde nije pitanje koliko ce sati dana godina i tt, to da traje.
drugo su grafikoni upotrebne snage i ovde nisu bitni , zato sto i jedan i drugi motor rade na tacnom broju obrtaja ( mali na 11000 a veliki na 2500
( znam ja da motor od 2500 ccm kad radi na ler gasu ima snagu od npr 40 kw a ovaj od 600 ccm na ler gasu ima 2 kw)

Mislim da je moguce, ali opet, verovatno postoji neko ogranicenje vezano za reduktor, tj. koliko moze biti max redukcija. Ne verujem da moze da se redukuje beskonacno. S druge strane, takav sistem bi u relanosti bio neprimenljiv, zbog svog kratkog veka trajanja i verovatno slabe efikasnosti.

Vidi ovako, snaga motora je obrtni moment puta broj obrtaja. Obrtni moment se suprotsavlja nekom opterecenju koje je prikaceno na motor. Postoji neka granica iza koje obrtni moment nece vise moci da savlada otpor i broj obrtaja motora ce stati da raste. Reduktor, preko zupcanika menja izlazni obrtni moment, sto u praksi znaci, da ti mozes malo motorce da iskoristis za dizanje tereta od recimo 200kg, no problem je sto ce on to podici veoma malom brzinom zbog redukcije. Dakle tako mali motor, sa malim obrtnim momentom ce uz pomoc reduktra svu svoju snaga trositi da bi postigao sto veci izlazni obrtni moment, da bi savladao opterecenje koje mu je dato. U sustini moze, ali je pitanje racionalnosti kao sto su ti svi vec zakljucili.

Dodatna komplikacija u celoj prici je obrtni moment kod klipnih motora koji nije konstatan i zbog prirode motora i sagorevanja sa brojem obrtaja takodje nije isti (kao sto znas pretpostavljam), te je pitanje i konstrukcije motora, da li je isti sposoban pri krajnjem broju obrtaja savladati isti otpor kao pri recimo 30% manjem broju obrtaja.

da uprostim malo:
proizvodjac motora tvrdi da motor 600 ccm pri 11000 o/min isporucuje 100 kw ( nema drugog broja obrtaja u mom pitanju, samo pri 11000 o/min)
drugi proizvodjac tvrdi da motor od 2500 ccm pri 2500 o/min isporucuje 100 kw ( znaci , nema ni njemu nikakve promene broja obrtaja}
posmatramo situaciju kao na slici:
https://www.facebook.com/photo.php?...43412549.79715.100000183553299&type=3&theater
pitanje je : dali ce ova dva sistema podici isti teret ?
i ako nece , za koliko ce jedan biti jaci od drugog?

Poslednja izmena:

Da,ista snaga(P). Ali rad(A) nije isti.

Uslovno da, ali jako neprakticno i skoro nemoguce za vozaca da u svakom trenutku uspe da odabere odgovarajuci stepen prenosa. Dodatno menjacka kutija bi okvirno trebala da ima 50tak brzina pa cena kontrukcije i kasnije upotrebe postaje besmislena.

U sustini odgovor je ne jer nije snaga fizicka velicina ono sto pokrece tockove (rotaciono kretanje jeu ppitanju).

"Uslovno da"
i ja mislim da su ova dva sistema uslovno isti
naravno da je neprimenljivo .iz mnogo razloga...( i nije ni bilo pitanje prakticne primene, nego samo teoretske )
posto neki tvrde da ova dva sistema , po snazi nisu isti, ocekujem da vidim neki proracun zasto je jedan sposobniji od drugog da digne veci teret i za koliko

1W= 1W , uvek. nema dileme da je snaga pri zadatim radnim uslovima identicna.
Uvek treba imati na umu da je jako vazna velicina i vreme.

Podatak o snazi bez informacije o vremenu nema prakticnu svrhu, a niti teoretski.

Podizanje neke mase na neku visinu je funkcija rada, i sa time povezano vremena za koje se izvrsi taj rad.

Kljucna stvar kod pokretanja vozila/ kamiona je okretanje pogonskog tocka tj obrtni momenat.

Iz mnogo razloga veca kubikaza uz manji broj obrtaja je adekvatno resenje.

Motor male kubikaze na 12.000 obrtaja (ili koliko vec) prosto ne moze da radi u samo tom jednom radnom rezimu jer mora da startuje odnosno mora da "otrpi" kocenje tj opterecenje koje nastaje kada se prikopca teret (podizanje mase, guranje kamiona, nesto trece).

Jako je teska regulacija, tj motor bi se najverovatnije ugusio pre nego sto bi regulacija uspela da ga pokusa stabilizovati.

Kada bi, teoretski, postojao beskonacno prilagodljivi menjacki prenos (poput CVT menjaca) i postojala beskonacno brza regulacija pripreme gorive smese teoretski bi za istu snagu mogao da se ostvari i isti rad.
Ali, idealni slucajevi su samo to- slucajevi koje razmatra teorija tek radi vezbe vijuga i nisu primenljivi pa ih treba zaboraviti kada se zeli poredjenje nekih stvarnih potreba/ zahteva.
A podizanje tereta je svakako realan zadatak. U tom smislu u teoriji je svasta moguce zamisliti ali i tu treba staviti tacku.

Watt je Watt ali, kao sto znamo iz prakse 100kW elektro motora i 100kW SUS bilo na benzin ili dizel nisu ni priblizno istih prakticnih efekata.

945SE
u potpunosti se slazem u svemu izrecenom, jedino mi nije bas jasnije ovo na kraju: "Watt je Watt ali, kao sto znamo iz prakse 100kW elektro motora i 100kW SUS bilo na benzin ili dizel nisu ni priblizno istih prakticnih efekata."
ako je wat wat, onda je , valjda, i 100 kw 100 kw? ili nije?

Elektromotor od 100 kilovata uvek daje 100 kilovata, od momenta kad pritisnes prekidac. SUS motor daje 100 kilovata na odredjenom broju obrtaja, inace je njegova snaga manja.

sus motor uvek daje , npr 100 kw ali na tacnom broju obrtaja ( proizvodjac je napisao : motor daje 100 kw pri , npr, 5000 o/min ) sve ostalo mimo tog broja obrtaja daje manje snage.
a za elektro motor:( probao sam) kada radi bez opterecenja ne trosi skoro nista. kad se upali povuce vecu struju i onda smanji potrosnju drasticno. cak mislim , kad bi radio na onom opterecenju koje mu pise , da nebi dugo izdrzao.
ja sam i postavio takvo pitanje ( teoretsko ) da motori rade na tacnom broju obrtaja i da se nikakvi drugi obrtaji ne uzimaju u razmatranje.
dakle da ponovim: dali su ova dva sistema, motora sa reduktorima iste snage ili ne dali je sistem 1. sa slike jednak sistemu 2.
https://www.facebook.com/photo.php?...43412549.79715.100000183553299&type=3&theater
ocekujem 3 odgovora
1. neznam ( posteno )
2. sistemi su iste snage
3. sistemi nisu iste snage zbog.......

Back