1217
Početnik
- Poruka
- 12
Ja idem i mucim se oko pesme,da li neko ima lepu pesmu za peti razred
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja idem i mucim se oko pesme,da li neko ima lepu pesmu za peti razred
Знам да Мађари и Румуни у нашој општини имају своја такмичења рецитатора.
Годинама сам водила ђаке, бар десетак пута смо били на зонском, 4-5 пута на покрајинском и једном на републичком. И сваке године међу првих 6 (који се награђују) на републичком буде рецитатор на неком језику националне мањине. Те године када сам ја била на републичком, треће место је припало рецитатору на румунском, (мада у Ваљеву у жирију нико не зна румунски...) На покрајинском буде бар половина рецитатора на језицима националних мањина...
Оно што ја сматрам неправедним је то што кључ МОРА да се поштује, и што су стога моји ђаци у неповољнијем положају. Јер ако од 30 рецитатора на језицима мањина на зонско прође 7, а од 40 на српском прође 2 - онда нема сврхе ни логике...
Мој ученик ће бити дисвалификован ако погрешно акцентује неку реч или на погрешном месту направи паузу....а рецитатори на румунском и словачком (код нас на општинском) могу да греше колико хоће, јер чланови жирија знају само српски и мађарски, а румунски и словачки оцењују само на основу општег утиска...
П.С.
Ево, мало сам гуглала: прошле године 6. место на републичком освојила је рецитаторка на русинском.
... i prema tome, ta devojka Rusinka je prosla zahvaljujuci kljucu ne time sto je dobra,jel... ne podrzavam kljuc ali to vi nastavnici onda treba da uradite nesto napr. da trazite da u ziriju budu ljudi koji mogu da odrade to takmicenje tako da sve bude maksimalno fer. ali ne,lakse je da rusini i madjari budu krivi ... ili pokrenite akciju da ti ljudi ne mogu da se takmice sa srbima pa neka sve bude maksimalno pravedno i neka tvoji djaci ne budu dikvalifikovani zbog nekog rumuna ...
skraticu, kriv je sistem u kome se neko ne trudi da uredi stvari tako da budu fer nego se diskvalifikuju ljudi ... i ispastaju oni koji za to nisu krivi.