Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
U Srbiji već danima ne funkcionišu globaltelovi reciklomati postavljeni na različitim lokacijama. Meni najbliži kod crkve sv Marka je izvan funkcije već mesecima a onaj kod maksija na cvetnom trgu je pun danima ali broj flaša u reciklomatu pulsira ko moj đoka tj flaša čas ima više čas manje ali je pun i izvan funkcije.
Hoče li neko ukloniti i reciklirati ove neupotrebljive reciklomate pa da idemo dalje?
Od iduće godine kod nas u Hrvatskoj uvodi se i povratna naknada za tetrapak ambalažu, i izgleda da ćemo biti prvi u EU koji to uvode.
DETALJNI IZRAČUN
Dobar biznis s tetrapakom: ‘Samo na kaznama ćemo uštedjeti 8 milijuna eura, evo kolika će biti naknada‘
Tetrapak ambalaža od 2024. godine postaje četvrta vrsta povratne ambalaže. Novitet koji do sada nije uvela ni jedna europska zemlja neće utjecati samo na kućni budžet građana, već će i smanjiti iznos koji Hrvatska svake godine plaća u proračun Europske unije za količinu nerecikliranog plastičnog otpada. A tetrapaci, iako su na prvi pogled od kartona, zbog dodatnih slojeva bi trebali završiti upravo u žutim spremnicima.
- Procjenjuje se da bi uvođenjem višeslojne (kompozitne) ambalaže s pretežno papir-kartonskom komponentom za pića u sustav povratne naknade godišnje u ovaj sustav ušlo oko 10.000 tona ove vrste ambalaže – objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Spomenuti nacionalni doprinos koji plaćamo EU zbog slabih rezultata u recikliranju, iznosi 0.8 eura po kilogramu nereciklirane plastike. Jednostavna računica pokazuje da bismo tako na 10 tisuća procijenjenih tona tetrapaka uštedjeli čak 8 milijuna eura (10 tisuća tona = 10.000.000 kg x 0.8€).
... https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...juna-eura-evo-kolika-ce-biti-naknada-15285762
Aham, kak da ne. Sigurno si vozio ambalažu iz Dubrovnika za Beograd. 100%. Pored tolike prazne BiH. Vjerojatno si to negdje frknuo, u Drinu ili tako negdje. A zašto bi vozio. Ako nisi našao u jednom trgovačkom centru, imao si drugi, treći, peti. Te tvoje gluposti pričaj nekom drugom, tko će ti možda i vjerovati...
Pa što to misliš da itko pametan tebi vjeruje? Jana se prodaje i u Srbiji. Zbilja ne znam zašto si vozio ambalažu 700km kao što kažeš. I sumnjam da u Srbiji primaju ambalažu iz Hrvatske, mislim za Hrvatsko tržište.
Kod nas u Hrvatskoj, probaj u automat ubaciti neku ambalažu koja nije za HR tržište i automat će ti ju odbiti, vratiti, jer nije za HR tržište. Tako da vjerujem da je isto i u Srbiji. Znači taj reciklomat ti je vjerojatno odbio te boce, ako si ih slučajno i probao podvaliti tu u Srbiji, što iskreno čisto sumnjam...