Reciklaža - nemoguća misija!

U Srbiji već danima ne funkcionišu globaltelovi reciklomati postavljeni na različitim lokacijama. Meni najbliži kod crkve sv Marka je izvan funkcije već mesecima a onaj kod maksija na cvetnom trgu je pun danima ali broj flaša u reciklomatu pulsira ko moj đoka tj flaša čas ima više čas manje ali je pun i izvan funkcije.

Hoče li neko ukloniti i reciklirati ove neupotrebljive reciklomate pa da idemo dalje?

IMG_20221210_175254.jpg

Od iduće godine kod nas u Hrvatskoj uvodi se i povratna naknada za tetrapak ambalažu, i izgleda da ćemo biti prvi u EU koji to uvode. 😊

DETALJNI IZRAČUN

Dobar biznis s tetrapakom: ‘Samo na kaznama ćemo uštedjeti 8 milijuna eura, evo kolika će biti naknada‘​

Tetrapak ambalaža od 2024. godine postaje četvrta vrsta povratne ambalaže. Novitet koji do sada nije uvela ni jedna europska zemlja neće utjecati samo na kućni budžet građana, već će i smanjiti iznos koji Hrvatska svake godine plaća u proračun Europske unije za količinu nerecikliranog plastičnog otpada. A tetrapaci, iako su na prvi pogled od kartona, zbog dodatnih slojeva bi trebali završiti upravo u žutim spremnicima.
- Procjenjuje se da bi uvođenjem višeslojne (kompozitne) ambalaže s pretežno papir-kartonskom komponentom za pića u sustav povratne naknade godišnje u ovaj sustav ušlo oko 10.000 tona ove vrste ambalaže – objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Spomenuti nacionalni doprinos koji plaćamo EU zbog slabih rezultata u recikliranju, iznosi 0.8 eura po kilogramu nereciklirane plastike. Jednostavna računica pokazuje da bismo tako na 10 tisuća procijenjenih tona tetrapaka uštedjeli čak 8 milijuna eura (10 tisuća tona = 10.000.000 kg x 0.8€).
...
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...juna-eura-evo-kolika-ce-biti-naknada-15285762

Aham, kak da ne. Sigurno si vozio ambalažu iz Dubrovnika za Beograd. 100%. Pored tolike prazne BiH. Vjerojatno si to negdje frknuo, u Drinu ili tako negdje. A zašto bi vozio. Ako nisi našao u jednom trgovačkom centru, imao si drugi, treći, peti. Te tvoje gluposti pričaj nekom drugom, tko će ti možda i vjerovati...

Pa što to misliš da itko pametan tebi vjeruje? Jana se prodaje i u Srbiji. Zbilja ne znam zašto si vozio ambalažu 700km kao što kažeš. I sumnjam da u Srbiji primaju ambalažu iz Hrvatske, mislim za Hrvatsko tržište.
Kod nas u Hrvatskoj, probaj u automat ubaciti neku ambalažu koja nije za HR tržište i automat će ti ju odbiti, vratiti, jer nije za HR tržište. Tako da vjerujem da je isto i u Srbiji. Znači taj reciklomat ti je vjerojatno odbio te boce, ako si ih slučajno i probao podvaliti tu u Srbiji, što iskreno čisto sumnjam...

Back