rechi koje gubim

VisionOfDisorder:
obichno su u pitanju dva razloga za taj problem:

a) gudra
b) neupotreba (pauchina) mozga

Problem pod b. je mnogo reshiviji. Uradi neshto sa tom praznom tikvom koju nazivash glavom. Prochitaj par knjiga recimo. Zapanjio bi se koliko korishcenje uma oplemenjuje isti.

Zanimljivo je da mogu da kazem da dosta citam pa mi se i meni to ipak ne tako retko desi.

Jednom prilikom sam kevi pola sata pokushavala da objasnim da mi se jede puding,ali tog trenutka nisam mogla da se setim tog naziva...Scena je bila loodachka-keva se izbezumila kad sam joj kazala:"Mama,opasno mi se jede ono slatko shto se drma kao pihtije"... :roll:
Loodilo madness :lol:

meni se to stalno desava jer sam straobalno rasejana...
jedan od vecih blamova u mom zivotu je bio kad sam se upoznavala sa devojkom koja se zove Snezana...i prilazimo drug i ja Snezani, a on bas tupi do nje Snezana pa Snezana, jao eno je Snezana...i ja pruzam ruku devojci i kazem "cao ja sam Snezana!!" a ona odgovara "stvarno?? i ja!!!"

ljudi, ja se ne zovem Snezana!!!!

ajde da vidim ko je ovde zaboravio svoje ime... :lol:

AntunTun:
postoje rechi ..pojmovi..kojih nikako ne mogu da se setim...tipa...biter lemon...volim da ga pijem al chesto mi se deshava da ne mogu da se setim kako se zove...pre neki dan nisam mogao da se setim rechi far...pitao prodavca imatel ono stakleno za svetla?....postoji li tako neshto kod vas?....ak postoji setite se pa podelite sa mi....

ah,vechita borba...uvek trazhim vizuelni pojam koji bih vezao za datu rech,tel.br. pamtim po gradskom prevozu,recimo 413-110(trola 41,bus31,tram.10-ka),imam svoju teoriju o imenima(da ljudi moraju(ne svi) da liche na svoja imena),chesto mi se desi da nekom kazhem...."ne lichish na svoje ime" :shock: ...
o rasejanosti da ne pricham... :roll:

AntunTun:
postoje rechi ..pojmovi..kojih nikako ne mogu da se setim...tipa...biter lemon...volim da ga pijem al chesto mi se deshava da ne mogu da se setim kako se zove...pre neki dan nisam mogao da se setim rechi far...pitao prodavca imatel ono stakleno za svetla?....postoji li tako neshto kod vas?....ak postoji setite se pa podelite sa mi....

Naravno da postoji, ali da me ubiješ sad ne mogu da se setim nijedne reči koje zaboravljam. Valjda ih se još nisam setila. :roll:
Setih se eto, da jednom nikako nisam mogla da se setim reči "ajvar"....pa je palo objašnjavanje, ono crveno, od paprika, što se jede. :shock: Mislim, ko debil... :?
A nije mi strana ni pojava da izgovorim ili napišem nešto na srpskom i onda pola sata razbijam mozak nad tom rečju, pa zar se ovo stvarno ovako kaže, nekako mi zvuči glupo, ma mora da sam pogrešila....?!
Valjda uticaj različitih jezika koje koristim svakodnevno i koje još uvek učim. :? Ili ko što neko reče demencija(senilis)?!?! :roll:

Aphroditi:
A nije mi strana ni pojava da izgovorim ili napišem nešto na srpskom i onda pola sata razbijam mozak nad tom rečju, pa zar se ovo stvarno ovako kaže, nekako mi zvuči glupo, ma mora da sam pogrešila....?!
Valjda uticaj različitih jezika koje koristim svakodnevno i koje još uvek učim. :? Ili ko što neko reče demencija(senilis)?!?! :roll:

Poznat mi je taj osecaj... :)

Bilo je momenta kad sa jednim kolegom pricam na jednom jeziku, sa drugim na drugom jeziku, a klijentu preko telefona prevodim na treci... :lol: Onda se jezik zaveze u cvor i vise ne znam kojim jezikom pricam ni sama sa sobom... :roll:

Mada su mi najsmesnije situacije kad se nadjem sa jos nekim ex-yu "gastarbajterom/kom" pa nam je svaka treca rec strana: samo se pogledamo i zakljucimo "Eh, da nas neko sad cuje!"

Znam da se kaze "Koliko jezika govoris, za toliko ljudi vredis", mada to ima i svoju tamnu stranu - procenat "izgubljenih reci" je direktno proporcionalan broju jezika koje govoris... :cry:

Pazi, ima, sigurno ima, mozda sam i ja to nekad izgogogogogovorio.
Ne salim se desava se to svima nama cak i onima koji citaju mnogo knjiga (nastradamusa, sveto pismo, tarabitje...) Meni se cesto desava da se izgubim u tudjoj prichi i zaboravim shta sam hteo da kazhem zbog iste... :o

Back