Recepti za one koji paze na kilazu :-)

evo ovako - skida se kilogram nedeljno. Kao dijetalni teoreticar dodjoh do saznaja da to zavisi ,'ajde ono obavezno - "individualno, od metabolizma"- i do toga da li se pre toga primenjivala neka dijeta... Jer (moj slucaj :) ), kad si na (KAO :( ) dijeti, organizam tako navikne na manju potrosnju, jednostavno se pritaji i ceka kad ces da odustanes (kao, meris se posle 14 dana, a ono - ni makac! Pa se razocarac, naljutis, pomislis na sve one lepe njam-njam stvari koje si propustila - i na'ranis se kao da si pobelga od gladi!)...
Zato, moj je savet - ne meriti se mesec dana! I onako svaka ozbiljna dijeta kaze da se metabolizam menja tek posle 3 nedelje.

a imam i jednu novu, taman za prolece, sa sve receptima :) :) :)
to cu da napisem za vikend, sada radim na radnom mi mestu...

dijeta 1300 kcal dnevno, obroci u 8, 10, 13, 16 i 19 sati. sasatavio strucnjak za ishranu. U uvodu ono obavezno : "za zdrave..." :)

PRVI DAN

DORUCAK - u 8 sati! Pre posla. I to nije kafa nego:
2 komada hleba od celog zrna (integralni), posni sir za mazanje - 100gr ( u sir umesati zacine - travice, sta ko voli), list-dva salate (kolutovi krastavca, malo paprike...sta je vec pri ruci.) To je 350 kcal.

UZINA - 10 sati - mali jogurt (a50 gr), pola pomorandze. 150 kcal

RUCAK -35 grama (3-4 kasike) heljdine kase, meso (teletina,piletina...) u sosu od rena i salata od paradajza (a moze i nesto "sezonsko" iz tegle)
A sprema se ovako: Kasa se obari. 100 gr mesa se ispece (ja sam za to da se odsece belo meso od obroka koji je spremljen za familiju. dakle, 100 gr pecenog :) ), a sos se napravi tako sto se pomesa 50 gr kiselog mleka (jogurta posnog...) sa kasicicom rena - iz teglice - doda se
zacin (trave).
Salata : 2 manja paradajza, 3 srednja kisela krastavcica, pola male glavice crnog luka, kasicica ulja, malo soli, biber. Ukupno je to 410 kcal.
(e, to se sve lepo napravi, samo salata bez luka :) , stavi u kutije i ponese na posao :) . U 13 sati vadis svoje kutijice i klopas - sve na sobnoj temperaturi, sta mu fali)

UZINA II - 16 sati - voce. Mali grozd, ili sta vec imas: veliku jabuku, 2 breskve... Sa grozdem je to 140 kcal

VECERA - 19 sati- povrece sa jajima - 230 kcal.
Brokoli i karfiol (po 150 gr, ali moze i boranija 300 gr) srednji paradajz( ili koncentrat paradajza - 2-3 kasike) , kasicica maslinovog ulja 1 jaje i 1 belance. Povrce obariti na pari ili u maloj kolicini vode, a paradajz samo oljustiti i iseci na kockice. Staviti to sve u tiganj, dodati ulje, dodati jaje i belnace, proprziti. Posuti persunom, posoliti..

DRUGI DAN

DORUCAK - Griz i mus od jabuke i jogurta. To je 360 kcal
30 gr griza - 2 kasike - 2 jabuke, pola case obranog mleka, 75 gr jogurta, kasicica secera, cimet. Skuvati griz na mleku. jabuke prodinstati, gotove izmiksati sa jogurtom, secerom i
cimetom.
Sluziti uz griz. Verovatno je tako lepse, ali mislim da moze jabuka da se prodinsta pa u to da se stavi mleko i skuva griz. Posle samo umesas jogurt, secer i cimet i imas sve odjednom :)

UZINA - 1 komad graham hleba (30 gr) , 50 gr posnog sira, 2 koluta pileceg parizera, 5 rotkvica, list, dva salate. To je 150 kcal

RUCAK- Riba sa povrcem To je 460 kcal.
35 gr braon rize (1/3 torbice), 100 gr ribe (neke posne, oslic, list...) 2 sargarepe, komadic celera, 1 koren persuna, kasicica maslinovog ulja, nekoliko kasika supe (kocka), 2 kasike parmezana, 2-3 kasike koncentrata od paradajza , persunov list, sok limuna, so, biber,.
Ripu poskropiti sokom od limuna i isprziti. Povrce prodinstati , dodati supu, gotovo pomesati sa suvanom rizom. Dodati paradajz, parmezan, zacine.

UZINA II - 90 kcal - dve srednje breskve, tj. neko vove :)

VECERA - salata sa susamom i klicama (ako imate neke). 230 kcal
50 gr klica, (preliti ih kljucalom vodom i ostaviti tako 2 minuta, ocediti, preliti hladnom vodom), pola konzerve tunjevine (ne u ulju) ( ja bih stavila celu :), makar bilo 100 kcal vise, ), 2 paradajza, kasika susama, 75 gr kiselog mleka (ili nekog bio-jogurta), so, biber, trave (persun, bazilija, sta ko voli i ima).
Klice, paradajz, ribu i susam pomesati. Izmiksati kiselo mleko sa zacinima, preliti...

TRECI DAN

DORUCAK - 2 komada pampernikla (valjda se tako kaze. To je onaj crni gorki 'lebac kao... :( glina? ), 30 gr posnog sira za mazanje i 2 tanke snite kackavalja, veci paradajz, list salate. To je 380 kcal.

UZINA - mali kefir (120 gr) i pola manje baname. To je 140 kcal.

RUCAK - 1/3 kesice (tj 35 gr) jecmene kase sa zacinom, i gulas sa graskom i pasuljom.
100 gr belog mesa, 50 gr graska iz konzerve i toliko crvenog pasulja...(ja, kad vec otvaram konzervu, sunula bih sav grasak, bez pasulja, ili obrnuto, da i familija ima za rucak...:)). 1/3 male tikvice, srednji paradajz, nekoliko kasika buljona (od kocke), zelenis (sveze trave, npr stabljiicica celera, malo sargarepe...), so, biber kasika maslinovog ulja. Meso iseci na izuzene komade, proprziti na teflonu (ono, okolo da "uhvati"), dodati sve povrce (tikvica i paradajz na kockice), ulje,zelenis, prodinstati na buljonu, zaciniti(so, biber, suve travke...). To je 400 kcal

UZINA II - Srednja jabuka i kruska. (150 gr) 130 kcal

VECERA - 100 gr pilece dzigerice isprzene na teflonu (bez ulja) mala glavica luka prodinstana, 300 gr boranije kuvane na pari. So, biber, zacini (npr mirodjija na boraniju, ako volite :) ). To je 220 kcal.

CETVRTI DAN

DORUCAK - casa jogurta, 4 kasike musli sa suvim vocem, 2 kasicice suncokreta, kasiciva bubdevinih semenki. To je 390 kcal

UZINA - 2 komada... kako se kaze ono "presovano" pecivo, kao "integralno" ? (ali ne iz pekare :) ). oko 50 gr posnog sira, i pola srednjeg svezeg krastavca. To je 150 kcal.

RUCAK - trecina kesice (35 gr) braon rize, neka posna riba (180 gr), 2 srednja paradajza, limunov sok, salata od brokoli(ja)
Ribu poprskati limunom, ostaviti na hladno mesto, posel ispziti na teflonu, a paradajz bez kozice samo malo prodinstati, dodati travice, zacine... Gotovo. 200 gr brokoli, pola paprike, kasicica ulja od kostica grozdja, so, biber, zacini. Brokoli skuvati n pari, ili obariti, podeliti na cvetice, idodati seckanu svezu papriku,ulje, so, zacine (travicice). To je 410 kcal

UZINA II - Veci grejpfrut

VECERA - corba. 300 gr raznog smrznutog povrca (gotove mesavine za supu ), 300 gr buljona og kocke, zacini, kasocica maslinovog ulja. U vreli buljon sipati povrse i kuvati dok ne omeksa. Dodati ulje i zacine. E, ako imate suvo povrce za supu ( stapici celera, sargarepe, pestrnaka, korena persuna... u svaku ovaj rucak mozete staviti - da se kuva). To je 180 kcal.

PETI DAN

DORUCAK - mala graham zemicka namazana posnim sirom za mazanje, komad sira (mladog, posnog), 2 koluta nemasnog suhomesnatog (sunka neka) pola srednje paprike, pola srednjeg karstavca. Ako nema svezeg povrca, moze kiselo. To je 370 kcal

UZINA - bio jogurt, komad dinje (ili nekog drugog voca) 170 kcal

RUCAK - (ovo je nesto neopbicno, mora da je lepo :) ): Krem supa od BUNDEVE sa makaronima i mesom.
200gr bundeve, (ne znam sta umesto nje, ukoliko je "van sezone"? Nego povrce u istoj kolicini?) 2 srednje sargarepe, komadic celera, 50 gr belog pileceg mesa, 3/4 case makarona od integralnog brasna (to je 35 gr), vrskom puna (kupasta..., prepuna... :) kasika koncentrata od paradajza, 1.5 kasika maslinovog ulja, 300 gr buljona (od kocke), so, biber, persunov list ( ili sta ko voli).
U vreli buljon staviti iseckano povrce, meso u komadu ("komadina" od 50 grama :) ) , i skuvati. Meso izvaditi i iseci na komadice, supu izmiksati sa uljem i zacinima, malo podgrejati. Meso vratiti u supu i sluziti sa posebno skuvanim, "al dente", makaronima. To je 420 kcal

UZINA II - 2 srednja kivija. 100 kcal

VECERA - salata od povrca. 220 kcal. Nekoliko listova salate, 2 snite dimljenog lososa (to je tanko kao flis papir), 1/4 konzerve crvenog pasulja (konzerve su obicno od 400 ml, a a povrca ima oko 240 gr -pise - dakle dodje mu oko 50 gr pasulja), srednji paradajz,2 srednja kisela krastavca. kasicica ulja, so, biber, travcice... Povrce iseci na kocke, salatu iskidati na manje komade, ribu iseci, pomesati, zaciniti...

SESTI DAN

DORUCAK - casa obranog mleka, 5 kasika ovsenih pahuljica, 2 suve sljive, 2 kasicice susama. To je 380 kcal

UZINA - pola graham zemicke, cetvrt konzerve sardina, pola male paprike, par listova cikorije ili salate. To je 130 kcal

RUCAK - 3 mala krompira, omlet sa filom od pecuraka, po 150 gr prokelja i boranije. Krompir obariti, povrce skuvati ili na pari, ili u malo vode. Za omlet 2 jajeta, 2-3 kasike mleka, so, biber, trave. Fil: 10 pecuraka, pola male glavice luka, 3 kasike jogurta. Omlet isprziti na teflonu, a pecurke i luk prodinstati, zaciniti (so, biber...), dodati jogurt. To je 420 kcal

UZINA II - 5 manjih sljiva 110 kcal (ili neko voce...)

VECERA - 150 gr cureceg belog mesa skuvanog na pari, ili isprzenog sa zacinima i salata od cvekle (kao od tri manje cvekle :)... To je 230 kcal

SEDMI DAN

DORUCAK - 2 tosta od integralnog hleba, 50 gr posnog sira za mazanje, 2 kasicice dzema (malo zasladjenog, s amanjim procentom secera), velika breskva (ako nije sezona, neko drugo voce) . To je 420 kcal

UZINA - kefir (200gr) pregrst klica i veci paradajz. TO je 120 kcal

RUCAK - 35 gr braon rize pomesane sa zelenisem (razno lisce od zeleni...), piletina dinstana sa povrcem i ananasom. !00 gr pileceg belog mesa, kolut ananasa, veci paradjz, pola srednje paprike, 2 stabljike celera (onog velikog, "razgranatog" :), kasicica maslinovog ulja, balo buljona (za dinstanje), so, biber, trave... Meso iseci na dugurljste komadice. ispziti na teflonu, u isti dodati iseceno povrce i nekoliko kasika buljona da s edinsta dok ne omeksa. Dodati ulje i zacine. To je 430 kcal

UZINA II - velika pomorandza. 130 kcal

VECERA 100 gr ribe skuvane na paril ili isprzene u teflonu i salata od kupusa. Casa isecenog kupusa - sirovog, svezeg, ne kiseli - irendanasrednja sargarepa, ireendanamala jabuka, pola glavice cernog luka, so, biber , kasicica ulja od semenki od grozdja. To je 230 kcal.

I, eto, to je dijeta koju je sastavio dietetik. kaze d aje bogata belancevinama, probioticnim bakterijama (kefiri, jogurti :) ), vitaminim C, cinkom i gvozdjem. Traje nekoliko nedelja, gubi se kilogram nedeljno (e, to je, po meni, individualno. Dovoljno je i najzdravije 500 gr :), je l' da?).
Preporucuje se odraslima i zdravima . (to se obavezno naglasava, :), bolestan mora da jede, da bi ozdravio...), ne deci koja rastu, mamama koje hrane bebe... Moze da s eponavlja nekoliko puta godisnje.

E, ko hoce da se malo potrudi za sebe (to je kao da imas bebu pa joj kuvas obrocice, nije ti tesko :)), neka proba... Prolece samo sto nije, stize mlado povrce, laganija garderoba (zimske "falte" su uocljivije...), vredi se pozabaviti :) sobom.

Super su recepti i ovo je stvarno sjajno mesto da pomognemo jedni drugima. Samo kod mene je problem sto se strasno namucim da smrsam a onda posle vratim sve kilograme jer cesto jedem i kada nisam gladna- zbog nervoze, dosade i sl. Drugarica mi je preporucila sajt fitslim.eu . Njoj je jako pomoglo, super se sredila, mislim da je izgubila oko 10 kilograma, a i kod mene za sada funkcionise i bas ima smisla. Vidim da je drugacije nego sve sto sam pokusavala do sada (dijete po casopisima, kod nutricioniste i sl.)Toplo preporucujem.

Back