Recept za gajenje jagoda

Umri_muski

Legenda
Poruka
73.329
Ne zaboravite da je gnojenje potrebno u drugoj godini nakon sadnje, a gnojivo se vrši odmah u proljeće, kada se snijeg otopi.
I prije gnojenja potrebno je otkinuti korov.

1715519506190.png

Zahvaljujući kvascu, jagodama ćete dati ogroman poticaj i stvoriti idealno okruženje za uzgoj, a posebno za formiranje krupnih plodova.
Kvasac će zakiseliti tlo, privući korisne životinje i osigurati vam veću žetvu.
Njegova priprema je vrlo jednostavna. Stari osušeni hljeb prelijte vodom i odvažite da ne ispliva.

Ostavite da fermentira oko 6-10 dana.
Dobivenu otopinu razrijedite vodom u omjeru 1:10.
Kopriva za zaštitu i ishranu
Pravi eliksir i ujedno odličan način za zaštitu jagoda od štetočina.
Osim toga, sve što vam je potrebno za proizvodnju ovog gnojiva možete pronaći oko vas. Đubrivo sadrži azot i kalij koji se lako apsorbuju, koji su biljkama potrebni za njihov rast.
Dovoljno je da 1 kantu koprive prelijete vodom.
Miješajte dva puta dnevno i koristite razrijeđeno vodom u omjeru 1:20. Kiselomliječni proizvodi – kao što je mlaćenica su korisni za razvoj ploda.
Fermentisane mliječne proizvode preporučuje se miješanje s humusom, stajskim gnojem i drvenim pepelom – ova mješavina pomaže u stvaranju blago kiselog okruženja idealnog za rast i razvoj voća.

Ako rastvor mlijeka i vode sipate u bocu s raspršivačem i poprskate jagode, možete zaboraviti na lisne uši i grinje.
Pileće đubrivo je dobro jer sadrži puno dušika, bez kojeg jagode ne mogu formirati velike i sočne plodove.
Idealno je koristiti pileći stajnjak u tečnom obliku i razblažiti ga vodom u omjeru 1:10 – da jagode ne zagore.
Rastvor mora da odstoji najmanje tri dana i koristi se samo dok jagode ne počnu da cvjetaju.
2 u 1 – protiv štetočina, takođe za bogatu žetvu
Najjednostavnije rješenje koje štiti jagode od štetočina i istovremeno ih opskrbljuje svim potrebnim hranjivim tvarima.

Donosim vam svoj provjereni recept kao i druge savjete koje također vrijedi isprobati.

Trebamo:
1 šolja drvenog pepela
1-2 l kipuće vode
2 g kalijum permanganata
2 g borne kiseline u prahu
1 kašičica joda

Pomiješajte vodu sa pepelom i kada se ohladi dodajte ostale sastojke.
Ostavite da odstoji dok se voda potpuno ne ohladi, ocijedite pepeo i poprskajte jagode tako da listovi budu potpuno mokri.
Đubrivo koristimo prije nego što jagode počnu da cvjetaju!
Više savjeta iskusnih vrtlara
Zaštita od plijesni i štetočina – infuzija maslačka i bijelog luka. Maslačak je odličan borac protiv sive plijesni na jagodama. Ostavite 500 g maslačka da odstoji u 10 l vode, procijedite i tim zaljevom poprskajte biljke.
Ekstrakt bijelog luka također pouzdano odbija patogene i štetočine. 2 čena bijelog luka, uključujući i kožicu, izgnječe se i ostave da odstoje u 10 l vode.
Koristimo ga na isti način kao i infuziju maslačka, kada se pojave štetočine, a posebno lisne uši.

Ako ne želite pripremati infuzije, možete isprobati još jedno sasvim jednostavno rješenje.
Prije cvatnje, jagode poprskajte slabom otopinom joda – razrijedite 10 ml u 10 l vode.
Na jagode primjenjujemo svakih 10 dana.

Inace slika je pozajmljena sa jednog bloga koji se zove Jagoda ima bolje dupe od mene...
Slika ,... a ostalo je prepisano sa istog bloga ? Sa kojeg zemljišta je ovaj recept (odakle je autor teksta?)

Recept i saveti nisu loši, ali ne razumem zašto je tema ovde, a ne u podforumu

Svet biljaka, gljiva i zaštita prirode ?​

Ovo je podforum "zabava",.. malo ko će da se zabavlja sa bornom kiselinom, kalijum permamganatom, jodom,.. surutkom, maslačkom :) itd...

Pa zato sto je forum postao poligon interesnih sfera moderatora pojedinih pdf....
Nemam predugovore i preddogovore sa svetom biljaka pa da ne krene odmah zatvaranje i brisanje ili jos gore ono posle 10 dana, spam tema i slicno...

Svastara je u svakom slucaju svastara i tu nema faula u napadu...

Nije uopste svejedno gde objavis post, ni u smislu trajanja ni u smislu reakcija na napisano...tako da....videce koga interesuje i na svastari....

Pa dobro Cacl2 je relativno jeftin, skoro sam uzeo za 2000 dinara 25 kg, a redovna cena je 5000 dinara za tu kolicinu...ali traje..to je suv granulat, nije cak ni higroskopan...tj jos nije ni povukao ono osnovno...
O čemu ti to ?
-----------------------------------
To je ispitivanje pH, koje nije isto u vodi i u CaCl2,... Nije to potrebno (za kupiti), nego se u preciznim merenjima daju podaci i za pH (u CaCl2 ) i u vodi, radi nekih drugih parametara koji iz toga slede.

Hteo sam reći da taj recept, za uzgoj, koji si napisao, nije univerzalan. A za zaštitu plodova od plesni je dobar.

Dobro mislio sam da govoris o eventualnom zakiseljavanju zemljista ili u slucaju kopaonika o potencijalnom baznom mada bih rekao da sumskoj odgovara kiselo kako sam video...

Oko tih krajeva je uglavnom kiselo....
Zakišeljavanje zemljišta je neisplativo i nedovoljno delotvorno - oprobano više puta ovde u Vojvodini.

Iaplativije je gajiti jagode u kontejnerima (saksijama, sanducima, ..) sa povoljnim supstratom.
Mada ima sorti jagoda koje su tolerantnije na kiselost podloge (ali više oboljevaju i manje rode)
pH za jagode ide u opsegu od 4 do 6 (mereno u vodi),.. primera radi - u Vojvodini je pH preko 7, ali ipak gajimo jagode :) .

|Iskren da budem ja ne verujem u generiku....tj ne verujem da razlicite sorte psenice jagoda imaju isti nutricionisticki i lekovit rezultat..

Radije i jeftinije mi je da ja prilagodim sve biljci , ako nije na njivi , nego da prilagodjavam sortu zahtevima potrosaca, zvuci cudno , ali tako je iz mog ugla gledanja..
Jer nemam hekatre...

Nisam te sasvim razumeo:
|Iskren da budem ja ne verujem u generiku....tj ne verujem da razlicite sorte psenice jagoda imaju isti nutricionisticki i lekovit rezultat..
Naravno da nemaju
Radije i jeftinije mi je da ja prilagodim sve biljci , ako nije na njivi , nego da prilagodjavam sortu zahtevima potrosaca, zvuci cudno , ali tako je iz mog ugla gledanja..
Jer nemam hekatre...
Ček, nisam razumeo - zašto bi ti udovoljavao zahtevima potrošača? Radiš komercijalni uzgoj ?

A znaš li koliko je zemljište na Kopaoniku kiselo ? ~ hiljadu puta kiselije nego u Vojvodini.

Pogledajte prilog 1546401
Rezultati su iz jednog naučnog rada:

Pogledajte prilog 1546402

Можда ми зато воћњак не рађа како треба због те киселости. Чуо сам инфо ако неко има рег. пољ газдинство да има право на беспл.анализу земљишта.

Back