Dača R
Aktivan član
- Poruka
- 1.157
Zašto ljudi to gledaju?
1. Voajerizam
2. "Otuđenje", ljudi su usamljeni, nemaju drugih sadržaja u životu, a većina verovatno ni para i onda im jedino preostaje da bulje u TV. Kako na TV-u nema gotovo ničega kvalitetnog, znaš ono, vrtiš kanale i baš ništa, onda se zaustaviš na nekoj "Farmi" i blejiš u to, a ni sam ne znaš zašto.
PS:
Postoji fora sa "Trenutkom istine". Naime, niko ne provaljuje da je u pitanju VELIKA PREVARA. Nemoguće je osvojiti glavnu nagradu, jer oni postave takvo pitanje da čovek svesno, ISKRENO odgovori, ali ga mehanizmi odbrane sprečavaju da ogovori istinito.
Dakle, detektor registruje da je u pitanju laž, a čovek je potpuno iskreno odgovorio. Treba imati u vidu da se mehanizmi odbrane primenjuju NESVESNO, i da se ne mogu posmatrati kao svesna laž (jer u tom slučaju to ne bi bio mehanizam odbrane).
Obično pitanja na kojima učesnici "padaju" deluju potpuno jednostavno i kao ne bi trebala da predstavljaju problem, niti bi bilo razloga da čovek laže, kada je pre toga rekao mnogo gore stvari o sebi. Međutim, u pitanju su pitanja koja namerno udaraju na nesvesno takmičara, na njegove komplekse kojih nije svestan i sa kojima ne može da se suoči. Samim tim njegov odgovor je tretiran kao "laž", što je potpuno pogrešno, jer kao što rekoh, mehanizmi odbrane se ne mogu tretirati kao laž, jer tada to ne bi bili mehanizmi odbrane. Tako je moguće da gotovo svakog takmičara eliminišu postavljanjem "pravog" pitanja, bez obzira što je on rešio da zaista bude iskren.
Ok! Voajerizam! Slažem se. Ali ima tu još nekih.
Što se tiče emisije Trenutak istine, ja sam već nekoliko puta pričao o tome pošto imam neka iskustva sa poligrafom. Naime, glupost ovog kviza je što se u jednom trenutku sve svodi na sposobnost pamćenja. Žena koja je najdalje dogurala pala je na pitanje koje glasi ,,Da li ste ikada slagali da ste završili srednju školu''? Dakle...seti se ti ako možeš da li si nekada slagao ili ne. Poligraf ne može da zna šta vi mislite!!! On može da vidi uzburkane fiziološke reakcije koje se jave kad lažete, ali i kad govorite istinu, a plašite se da ćete nagrabusiti! Zato uostalom poligraf u većini zemalja nema dokaz arbitra na sudu! Kakva podsvest, kakvi bakrači? Pa to da je tako, pre ću otići na poligraf da ispitam svoju podsvest nego da mesecima plaćam psihoanalitičara

Poslednja izmena: