Reakcija

sofffy

Elita
Poruka
23.144
Jedna od mojih dobrih prijateljica je zatrudnila. Trudna je već 2 mjeseca.
Ona na 3. godini faksa, momak radi, ima svoj stan.
Vole se, već 3+ godine su zajedno.
Oboje su da zadrže dijete i da se vjenčaju.
Svi sa njegove strane podržavaju situaciju, aaaali...reče ona mami vijest...

A mama pošizila. Rekla joj da joj je upropastila život (ne sebi, njoj), nagovara je da abortira.
Inače, dotična gospođa je doktorica.
Neće da razgovara sa njom, stalno joj zvoca...
Neće da čuje da se uda, insistira na abortusu.
Otac je, sa druge strane podržava, ukoliko je tako odlučila, neka napravi tako, on će biti tu za nju.

Gospođa je imala razvod, traumatično iskustvo sa muškarcima, pa generalizuje.
Promiču joj detalji poput onog da joj je kći sretna sa momkom koji joj je napravio bebu, da žele i da imaju mogućnost da se vjenčaju i da se ostvare kao roditelji.

Šta biste vi napravili u takvoj situaciji?
Podržali svoje dijete (koje ima 22, 23 godine - dakle - i nije dijete) ili biste reagovali isto kao majka moje prijateljice?

Ja već jesam podržala svoje dete u raznim sizuacijama i nisam se pokajala, pa znam da bih i u ovakvoj. Devojci, a i nama ostalima, ostaje samo da žalimo njenu majku jer nije ni čovek ni majka, ni doktor....

moje dete je godinu dana mladja od tvoje drugarice..
decko sa kojim se zabavlja dve godine je isto student i ne radi..
i skoro sam razmisljala sta bih uradila u takvoj situaciji..
njen otac i ja smo se razveli posle 15 god braka..
i ostali u dobrim odnosima..
ni jedne sekunde mi nije palo na pamet opcija da bih mogla ja da joj predlozim prekid trudnoce..
ona ima dovoljno godina da ume da proceni jacinu svojih emocija prema osobi sa kojom se zabavlja..
podrzala bih svaku njihovu odluku, ali bih jedino insistirala na tome da zavrsi fakultet koji je zapocela..
sa moje strane bi mogla da racuna na svu mogucu pomoc, ali bi najveci teret morala ona sama da ponese - studiranje uz trudnocu i podizanje deteta..

Jedna od mojih dobrih prijateljica je zatrudnila. Trudna je već 2 mjeseca.
Ona na 3. godini faksa, momak radi, ima svoj stan.
Vole se, već 3+ godine su zajedno.
Oboje su da zadrže dijete i da se vjenčaju.
Svi sa njegove strane podržavaju situaciju,
sine, situacija skoro pa idealna, ne kapiram koji je njenoj mami =/
al ok, znam mnoge roditelje koji su šizeli kad im je dete zatrudnelo i mrzeli zeta i sve sve i posle zavoleli unuče najviše na svetu
nadam se da će i tvoja drugarica tako da prođe =)

Ja sam isto sa svojom mamom pričala, žena rekla da bi me podržala...
Fakultet je "must".
Reče "ne bi bila ni prva ni zadnja koja je studirala uz fax".
Inače zna tu "mamu", htjela je nazvati da joj kaže da ne budali, jedva sam je zaustavila... :lol:

A drugarica je pod stresom ogromnim... mi (njene prijateljice) se samo bojimo da ne pobaci u takvoj atmosferi...

sine, situacija skoro pa idealna, ne kapiram koji je njenoj mami =/
al ok, znam mnoge roditelje koji su šizeli kad im je dete zatrudnelo i mrzeli zeta i sve sve i posle zavoleli unuče najviše na svetu
nadam se da će i tvoja drugarica tako da prođe =)

ma hoće sigurno, kad se beba rodi druga se pjesma pjeva

samo mi nije jasno kako žena može biti sebična u trenutku kad bi trebala biti tu za svoje dijete.

Podržala bih je. Svakako.

Moja cimerka je ostala trudna na drugoj godini fakulteta. Udala se, nastavila da studira, rodila, pa na četvrtoj opet ostala trudna. Apsolvirala, rodila drugo dete, diplomirala, i eno je ima 15 - 16 godina radnog staža. Sve se može kada se hoće. Inače, njeni roditelji su bili zgroženi kada je prvi put ostala u drugom stanju, nisu joj baš predlagali da abortira, ali su zaista bili užasnuti.

А је л има пара тај децоправитељ? Је л и он издржавано лице?
Шта каже Додик? :lol:
Ја сам да се млади волУ и рађају децу. Увек!

Ih, koliko ih tako reaguje i u mnogo banalnijim situacijama, kad im se zet ne sviđa i sl.
Ebt, pomislio bi čovek da će ona da se uda i da rodi, a ne njena ćerka.
Čim čuješ te varijante tipa "uništićeš mi život ako se udaš/ne završiš faks/rodiš...", samo zapušiš uši i ne slušaš više.
Nek' se ona odmah preseli kod dečka ako je pod stresom, ona mora sad da misli prvo na sebe i svoje dete, a ne da se opterećuje maminim halucinacijama.

Podržala bih je. Svakako.

Moja cimerka je ostala trudna na drugoj godini fakulteta. Udala se, nastavila da studira, rodila, pa na četvrtoj opet ostala trudna. Apsolvirala, rodila drugo dete, diplomirala, i eno je ima 15 - 16 godina radnog staža. Sve se može kada se hoće. Inače, njeni roditelji su bili zgroženi kada je prvi put ostala u drugom stanju, nisu joj baš predlagali da abortira, ali su zaista bili užasnuti.
Svaka čast drugarici. Da li je imala podršku svojih roditelja ili bar njegovih?

Iskreno, verujem da bi većina u trenutku kad čuju vest da im je ćerka studentkinja ostala neplanirano u drugom stanju bila užasnuta. Kasnije sve dođe na svoje mesto, unuče se obožava i sl, al u početku nikom nije svejedno.

Ih, koliko ih tako reaguje i u mnogo banalnijim situacijama, kad im se zet ne sviđa i sl.
Ebt, pomislio bi čovek da će ona da se uda i da rodi, a ne njena ćerka.
Čim čuješ te varijante tipa "uništićeš mi život ako se udaš/ne završiš faks/rodiš...", samo zapušiš uši i ne slušaš više.
Nek' se ona odmah preseli kod dečka ako je pod stresom, ona mora sad da misli prvo na sebe i svoje dete, a ne da se opterećuje maminim halucinacijama.

I mi smo joj rekle da se pakuje i da pali... Al pazi, nije ni njoj svejedno, mama joj je to... plus sestra, koja je stala uz mamu... Ne želim ni misliti kako bi meni bilo u takvoj situaciji...

podrzala bih svoje dete u svakom slucaju, i nikako ne bih insistirala na abortusu cak i da situacija nije tako dobra, ko sto je realno slucaj sa tvojom drugaricom...nije mi bre jasno da je keva gura da abortira, a prakticno sve je na njenoj strani od pratecih faktora...kad je stigle do trece godine faksa, zavrsice ga...

Moja majka se udala na drugoj godini faxa, sa 21 godinom.
Sa 22 rodila prvu sestru, sa 26 drugu.
Diplomirala tri meseca posle drugog porođaja.
Tata je radio, zajedno su brinuli o decama, mama je učila a baba je uletala kada god je bila frka oko ispita.
Imala je punu podršku svojih roditelja iako su bili daleko od oduševljenih.

Roditelji često ne shvataju da nije za decu najbolje ono što im oni isplaniraju.
Mislim da tvoja drugarica ima sjajne uslove za sve.
Momak joj radi, imaju krov nad glavom, neka rodi, učiće paralelno, uz podršku jednih i drugih roditelja, nema toga što ne mogu da postignu + će i odrasti, sazreti i postati čovek.
Najverovatnije, mislim, ne mora to ništa da znači :lol:

Svaka čast drugarici. Da li je imala podršku svojih roditelja ili bar njegovih?

Iskreno, verujem da bi većina u trenutku kad čuju vest da im je ćerka studentkinja ostala neplanirano u drugom stanju bila užasnuta. Kasnije sve dođe na svoje mesto, unuče se obožava i sl, al u početku nikom nije svejedno.

Буквално је преписана прича једне моје рођаке. Исто тако, до завршетка студија двоје деце, мад аније студирала у Бг, а тдј је то значило да није прошла поред факса, имало је извесну тежину. А увек је и била паметна. Тај лик за кога се удала је био неки болид, малтретирао је, па су се разводили-венчавали..после је имала још неке ликове успут, али су јој сви бракови и везе били неуспешни. А дивна жена, штета што је тако прошла. Она је успела да буде успешна у послу којим се бави, јао, сад је и бака, пошто јој је ћера пошла њеним стопама ... :lol: Кад је била млада и трудна имала је подршку својих, а и били су више него соц. обезбеђени...

gospođa mama je idiot
pogotovo što je ćerka u skoro savršenoj situaciji
dugogodišnji dečko, podrška, oće ad je uzme...
a i da nema svega toga
90 posto sam za zadržavanje deteta

I mi smo joj rekle da se pakuje i da pali... Al pazi, nije ni njoj svejedno, mama joj je to... plus sestra, koja je stala uz mamu... Ne želim ni misliti kako bi meni bilo u takvoj situaciji...

Vidi, to što njih dve ili što uopšte roditelji rade u takvoj situaciji je neviđena sebičnost i bezobrazluk i potpuno nerazmišljanje.
Jer je teraju da bira između deteta i oca svog deteta sa jedne i njih sa druge strane.
Šta bi u takvom slučaju njena majka uradila? Ili sestra?
Svima je jasno da tu postoji samo jedan put, za normalnog čoveka. Ej, bre, ko odustaje od deteta za ljubav majci? Ili od muža? Gluposti.

To što one rade, svesno ili nesvesno, je izazivanje i produbljivanje sukoba koji može da ima ozbiljne posledice. Pretpostavljam da one o tome ne razmišljaju uopšte. Prisiljavaju je da preseče, a ona može samo na jedan način da preseče - da ih otera u pm.
Zato treba da se skloni. Odlučila je, presekla, i nek se ukloni odatle dok njima dvema ne dođe iz dupeta u glavu, jer one uopšte ne vide da je ona odluku donela. Dok im bude tu i dok bude bila trpeljiva i strpljiva, neće prestati. I puno će se toga izgovoriti, sa obe strane, a nešto neće moći da se oprosti posle. Ne daj Bože da se njoj nešto desi sa trudnoćom. Nek' se iseli, otac će da tamponira malo, a i one će se dozvati pameti jednom.

mojoj dobroj drugarici je kćerka zatrudnjela sa 17 i po godina,( kad i ja :mrgreen: )
znači, na maturi...
podržala je, nego kako...a u vrlo nezavidnoj finansijskoj situaciji su bili ( podstanari, majka joj nije radila i mlađa sestra od 8 god )
sad djevojka ima 26 god i dijete od 7
dakle, vanredno je završila srednju školu, radila,završila faks (koji nije u mjestu boravka), podizala dijete...
majka je pomagala koliko je mogla
svi zajedno kao podstanari su i danas
skoro mi je javljeno da se udaje, ali ne za oca djeteta

tako da...neka tvoja drugarica presiječe...sa svojom majkom, naravno..hoću i gotovo
drugarica živi svoj život, a ne njena majka

nek ona pokusa pricati sa mamom.. ako ne popusti vec onda nek se preseli kod momka i dovidjenja.

ja kuci imam tatu koji je u rangu drugaricine mame to tim i slicnim pitanjima i znam koji je to stres i sta znaci kad te ne podrzava u necemu.

realno, ona ima jos godinu, dvije faksa..taman dok beba odskoci zavrsice ga.

on ima stan, posao, vole se, imaju podrsku njegovih.. sto neko pomenu, skoro pa idealno.

a ambicioznu mamu nek, zbog svog mira, pusti kraju

Njena situacija mi sada djeluje daleko bolja nego da je završila faks pa ostala u drugom stanju, pogotovo ako studira nešto za šta je potrebno da radi pripravnički staž i polaže kojekakve naknadne ispite da bi bila sposobna za rad.
Ovako će pauzirati malo zbog bebe, završiti faks za koju godinu i kao svježe svršen student moći da traži posao, dok je dijete u jaslicama.
Skoro pa idealna situacija.

Šteta zbog majke, a valjda će se i ona vremenom privići na novonastalu situaciju.

Sve se slazem s vecinom za podrzavanje i to
Ali ne i da je situacija savrsena ni skoro savrsena
Ona je mlada i ne samo da ne radi nego je n'a pola faksa
To je za mene nepovoljna situacija,Ali sta je tu je

Back