Развој камере на леђима бубе

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
У филму "Ант-Ман", насловни лик може се смањити у величини и путовати лебдећи на леђима инсекта. Сада су истраживачи са Универзитета у Васхингтону развили сићушну бежичну управљиву камеру која такође може возити на себи инсекту, пружајући свима прилику да виде Ант-Ман поглед на свет.

Камера која усмјерава видео на паметни телефон брзином од 1 до 5 кадрова у секунди сједи на механичкој руци која може окретати 60 степени. То омогућава гледаоцу да сними панорамски снимак високе резолуције или прати покретни објект уз истовремено трошење минималне количине енергије. Како би показали свестраност овог система, који тежи око 250 милиграма - отприлике једну десетину масе картице за игру - тим га је монтирао на живе бубе и робота величине инсеката.

Извор: https://www.washington.edu/news/2020/07/15/robotic-camera-backpack-for-insects/

То би било баш напредно, али и ја сам помислио одмах на то када сам прочитао вести. Како је војна индустрија далеко испред комерцијалне, дефинитивно постоји то што си поменуо.
Ali je nezgodno što objekat špijunaže onom lepezom lako 'razmaže' toga dosadnog insekta i opremu o zid! :zcepanje:

То је само пројекат научни да провере како инсекти размишљају. Кад већ имамо високу технологију.
Da, projekat koji se zove: Kako OS insekata dići u virtuelnoj mašini na OS-u ljudi! :zcepanje:Suvim zlatom bi mnogi platili kada bi ljude mogli da organizuju kao pčele! :super:

Цитат из текста: " As a result, prior to our work, wireless vision has not been possible for small robots or insects. ".
Pitanje frekvencije rada wireless opreme! Antena NE može da bude manja od neke minimalne veličine! Znaš li da su avioni pre DSR-a, dok se koristio DUGI talas za komunikaciju, morali da razmotaju komad žice dužine par kilometara!?

Back