razvod-zadrzavanje muzevljevog prezimena

Matejana

Veoma poznat
Poruka
10.963
Interesujeme dali razvod braka dovodi automaski do promene, odnosno vracaja na devojackog prezimena? Bila bih jako zahvalna ako bi se nasao neko da mi odgovori, naime posle sklapanja braka 1969 sa mojim tadasnjim suprugom sam otisla u Pariz gde i danas zivim. Nakon deset godina doslo je do razvoda braka, tacnije 26.10.197. Brak je razveden pred visim sudom u N.Sadu bez mog prisustva imala sam advokata koji me je zastupao, dvoje maloletne dece sina 10 i cerka 3godine su mi povereni na cuvanje i vaspitavanje, napominjem da je brak razveden bez utvrdjivanja krivice po clanu 60 zakona o braku RSAvojvodine. Prilikom podnosenja tuzbe ja sam trazila da mi se dodele deca i da sacuvam muzevljevo prezime koje sam uzela prilikom sklapanja braka, napominjem da u mom sudskom resenju nigde ne postoji odluka o tome i kako mi je u to vreme moj advokat rekao da u svakom slucaju mogu zadrzati prezime sto sam i ucinila svaki deset godina menjam pasos u ambasadi u Parizu nikad mi niko nije trzio nikakva dokumenta. Posle 40godina provedeni u Parizu zelja mi je da sa vremene na vreme boravim malo duze u Srbiji pa me interesuje kako produziti L.K. koja je istekla 1978 hoce li mi praviti problema oko prezimena koje je isto kao i na pasosu, prezime koje nose moja deca i ja vec 40god. Malo predugacko ali se nadam da ce neko imat strpljenja da procita do kraja i da da me razumije verujte mi da sam se trudila da to objasnim sto bolje mogu. U napred zahvalna

Dok se ne javi neko strucniji; mislim da uopste zakonski nisi u obavezi da moras da vratis svoje devojacko prezime. Kad budes dolazila u Srbiju izvadi-produzi licnu kartu, da li ti je ta licna karta koja je istekla na devojacko ili muzevljevo prezime? Uglavnom znam da kad sam menjala prezime morala sam da podnesem kopiju izvoda iz maticne knjige vencanih, ali isto tako ce tebi u tom izvodu u napomeni pisati da je tvoj brak razveden. Najbolje je da vidis na licu mesta u SUPu kad budes dolazila u Srbiju. I jos da dodam, razvod ne dovodi automatski do promene prezimena, moras da izvadis novu licnu kartu ako zelis da vratis svoje prezime

Svima vam mnogo hvala na vasim brojnim odgovorima, ustvari ja u Parizu dosad nisam imala problema sve do dana kad sam podnela dokumenta za penziju bez obzira sto moja karta za boravak, pasos svi papiri koji su mi bili potrebni kroz zivot od 40godina u Parizu su sa muzevljevim prezimenom, poslali su mi resenje za penziju na devojacko prezime sto automatski dolazi do ponistavanja socijalne karte jer njihov zakon zahteva da stoji u sudskom resenju prilikom razvoda da mi je sud dozvolio zadrzavanje muzevljevog prezimena. Ja sad neznam kome da se obratim u zemlji za izdavanje neke potvrde ili resenja da na to imam pravo, da bih to stanje mogla regulisati? Bila bih zahvalna ako bi mi neko mogo pomoci da nadjem resenje za moj problem

Back