razvedeni...

u tom slucaju oba roditelja bi trebala da ucestvuju u odgajanju deteta/dece. sad dal jedan nece, dal drugi ne da ili se na druge nacine prepucavaju preko deteta, to je vec druga prica. problem je sto smo mi jedna od vrsta koja najduze brine o sojim mladuncima i ciji mladunci najsporije sazrevaju.

:)...
neki ne samo što ne učestvuju, nego im je teško i alimentaciju da plaćaju, tj ne plaćaju je uopšte...

:)...
neki ne samo što ne učestvuju, nego im je teško i alimentaciju da plaćaju, tj ne plaćaju je uopšte...

moze da se primora da placa alimentaciju. sad ce neko da kaze to je ispod casti tralalalala, ako nece - ne mora i te fore, ali i prirodni zakoni i ovi drugi kazu da roditelji do odredjenog perioda trebaju da budu odgovorni prema detetu. a ako jedan prema prirodnim nece da treba, onda ce prema drugim zakonima da mora.

potpitanje za žene...:
ako ste se već razveli i imate dece da li insistirate na njegovim novčanim obavezama prema (a.k.a. alimentacija) deci i ukoliko ne ispunjava svoje obaveze, šta činite...?
kako posmatrate takve muškarce...?
Ko ne vodi racuna o svom detetu, nije ga ni vredan. Takvima obicno kasnije dodje iz ×××××× u glavu, ali debeeelo zakasne. Verovatno je posledica zivotnog iskustva, a vidim da se tako i moje dete vodi- koga nema bez njega se moze. Pa, i icega njegovog.
Moja mama nikada nije trazila alimentaciju za mene, a on sam nije imao ni u peti da mu je to duznost, ako ne zelja. Dovoljno joj je bilo to sto nas bar ne uznemirava. I kada se pokrene ova tema, odmah se setim "Ubistvo s predumisljajem"- "Jejo, nemoj tako, salje ti novaca." -"Salje mi ku××××.":lol:
A sto se mog deteta tice, takodje ne bih trazila novac. Kada se i ako seti, dobro doslo, ali da prosim ne mogu i necu. Ipak, mi zivimo u njegovom stanu i to nam je veliko materijalno olaksanje. Ne znam kako bih da moram i to da placam? Ovako, dodje kao da nam daje za kiriju, tako nekako... I to je vrsta pomoci.

...ali...ja sam alimentaciju uvek posmatrala kao jedno od detetovih prava...mislim da majka ne bi trebalo ni da se pita da li joj je novac od alimentacije potreban ili ne...to je detetov novac a ne njen...makar ja tako gledam na stvari, mozda deformisano, bog bi ga znao...

...ali...ja sam alimentaciju uvek posmatrala kao jedno od detetovih prava...mislim da majka ne bi trebalo ni da se pita da li joj je novac od alimentacije potreban ili ne...to je detetov novac a ne njen...makar ja tako gledam na stvari, mozda deformisano, bog bi ga znao...

upravo to. to je detetov novac, na koji dete ima pravo. a i zasto budali, ako je vec budala, olaksavati zivot. :lol:

Ko ne vodi racuna o svom detetu, nije ga ni vredan. Takvima obicno kasnije dodje iz ×××××× u glavu, ali debeeelo zakasne. Verovatno je posledica zivotnog iskustva, a vidim da se tako i moje dete vodi- koga nema bez njega se moze. Pa, i icega njegovog.
Moja mama nikada nije trazila alimentaciju za mene, a on sam nije imao ni u peti da mu je to duznost, ako ne zelja. Dovoljno joj je bilo to sto nas bar ne uznemirava. I kada se pokrene ova tema, odmah se setim "Ubistvo s predumisljajem"- "Jejo, nemoj tako, salje ti novaca." -"Salje mi ku××××.":lol:
A sto se mog deteta tice, takodje ne bih trazila novac. Kada se i ako seti, dobro doslo, ali da prosim ne mogu i necu. Ipak, mi zivimo u njegovom stanu i to nam je veliko materijalno olaksanje. Ne znam kako bih da moram i to da placam? Ovako, dodje kao da nam daje za kiriju, tako nekako... I to je vrsta pomoci.

pa dobro to je vec ok.

Lukasenko ne ceka da se otac ili majka smiluju dati alimentaciju. Odredjen iznos redovno i tacno uplacuje drzava detetu a posle taj roditelj vraca drzavi. Ako je nezaposlen ili ne zeli da radi (uzrok je alkoholizam u velikoj vecini slucajev) onda umesto novca ide na neki prinudni rad kako bi drzavi vratio dug.

Pametne stvari treba usvajati, nema veze od koga dolaze.

Ma ima bezobraznih ljudi. Moj jedan poznanik se razveo i ova ga zajebava sa tim djetetom a on je lud za sinom a i nju jos voli. Ja ne znam sta bih uradio da naletim na takvog skota. Vjerovatno bih je odrobijao.

Da, da, imam i ja takvog druga. Mnogo vredan čovek.
Toliko vredan da nikad nije bio kod kuće; ni kad se žena porađala, nekako se namestilo da nije bio tu oba puta, davao baš tada privatne časove, ni kad je trebalo voditi decu kod lekara, pomoći, naći se kad je frka, čak ni da se izađe u grad, on je stalno radio.
I sad mu je žao, al ja ne mogu da mu držim stranu.

Bili su u vezi 6 mozda 7 godina. Kakve su to velike promjene i nepoznanice mogle jos da nastupe... Vjencali se dobili djete i kad je mali imao par godina ona zeli da se razvede bez ikakvog konkretnog povoda. Jednostavno nezadovoljstvo zivotom. Unistila ga totalno.

Da, da, imam i ja takvog druga. Mnogo vredan čovek.
Toliko vredan da nikad nije bio kod kuće; ni kad se žena porađala, nekako se namestilo da nije bio tu oba puta, davao baš tada privatne časove, ni kad je trebalo voditi decu kod lekara, pomoći, naći se kad je frka, čak ni da se izađe u grad, on je stalno radio.
I sad mu je žao, al ja ne mogu da mu držim stranu.

to se skupo placa, al ne parama - najjeftinija je alimentacija, sve ostalo je za zivot.
...
kad se sredim, preselim i odradim sve sto treba prebacicu ga poreskom da oni placaju meni a on njima. za sada ga ostavljam i ne reagujem kad preskoci recimo jedno placanje - znam da u sebi besni jer zardjujem skoro duplo u odnosu na njega a on opet mora da plati to sto treba za dete. nije racionalan, ne mogu da ocekujem od njega da bude uvek korektan a nemam sada trenutno energiju da se preganjam s njime - znam da njemu u stvari treba da se posvadja sa mnom, kad ne plati trazi paznju.
imam i opciju da ga tuzim mami i tati, sto je verovatno gore od poreskog za njega. s druge strane, pomaze mi ovako pa ne zelim da kvarim odnose - da ne plati dva puta zaredom, onda vec bih.

On je vrlo revnosan što se tiče novca i brige o deci, znam i ne sumnjam.
Ćovek je fizički izobličen otkad se to desilo, ali ne znam da li znate za onaj izraz-tuđa sreća, on je takav lik, svakome da pomogne, učinim da se nađe.
Tu je stradala njegova porodica. Godinama se nisu ni formalno razveli, one je molio, radio sve, al ja kad god nekako uhvatim da ga pozovem, uvek radi....
Žena više nije mogla da toleriše da ima muža koji nikada nije tu. Šteta, on nju stvarno voli, a kao otac, vikend je sad svaki sa klincima i ovako im se uvek nađe.
Propao je fizički, izbegava kad ga zovem kod nas u kuću, nekad smo se baš družili, on se oseća nekako kao posramljen.
Sad je našao da visi na nekom splavu sa prijateljem, u stvari neki brod-restoran je u pitanju, pa kad god može tamo uređuje, sređuje, to mu je beg....
Nije alkos, nasilnik, ništa od toga, pre nje jeste bio ženskaroš, al sad i da jeste bilo, dok je trajao taj brak, naravno da mi ne bi rekao, ja nešto ne verujem, on i sad obožava tu ženu...krivo mi, izbegava me, kao da je šugav ili da smo mi tu neki drugi svet. MIslim da ćemo da prestanemo da budemo uopšte u kontaktu.

Ne mogu uopšte više da mu priđem, mi se znamo 20 godina, milion puta sam zvao, ja ne mogu da se nabacujem i odlazim na taj njegov brod, kad me ne zove. Kad se to malo vidimo, satima priča o njoj i o deci, klinci su talentovani za sport, a njemu oči sijaju kad o njima priča, pa o ženi, pa njima, druge priće nema. Sranjce.

Poslednja izmena:
mozda mu tesko pada da bude u drustvu ljudi ciji brakovi funkcionisu, podseca ga da nema nesto sto bi hteo pa mu je lakse sa nekim ko je sam.
parovi (samo funkcionalni, naravno) imaju specificnu energiju, mislim da ako patis za sopstvenom porodicom ne mozes da je lako podneses. meni prija, ali primetila sam da ne moze svako ko je razveden da bude u takvom drustvu.

Znam sve, baš sam gledao i to, da izađemo mi sami, njegovi su stariji klinci, pa kao da se druže, da nas dvojica sami sednemo, al eto, mi se nismo videli duže od godinu dana.
Poslednji put na insistiranje njegove majke koja se spremala tad na put u Ameriku kod ćerke, znači zauvek, i želela je da se pozdravi i sa nama jer zna otkad smo bili klinci, i mene i ženu.
I sve je bilo super, čujemo se, zovi-zovi, e, ne mogu sad, e važi, svratiću...gotovo je to, ebemumater, a što je najcrnje, ja nešto mislim i da je sa zdravljem ko zna kako.
Malo sam se ispovedio, ne zamerite :))

Back